5. avgust, 2010 | Igor Ž. Žagar

Pučnikov paradoks

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ponavljamo demokratične nauke izpred dvajsetih let. V poletno branje vam na Vesti ponujamo izbor Žagarjevih kolumen izpred dvajsetih let.

Dober večer!

Ko pošteni Slovenec v časnikih prebere, da se je, ko je na prizorišče prikorakal prof. Lojze Peterle z družino, nebo zjasnilo, verjetno pomodruje nekako takole: ali je kronist neokusno namigoval na povezavo med strankarskim poreklom gospoda Peterleta in nenavadno krotkostjo naravnih elementov, ali pa je imel v mislih tisto Prešernovo, »vremena bodo Kranjcem se zjasnila«, in nje udejanjenje v osebi gospoda prvega ministra in njegovega prikupnega družinskega kabineta. Kak pretirano vnet mistik novega Slovenstva bi utegnil na tihem celo pomisliti, da bo rešitev prirodnega mirakla v tem, da je gospod Peterle profesor, da je na sile narave torej deloval s svojo strokovno kompetenco, a kaj ko dotični ni ne meteorolog in ne teolog, temveč le geograf.

Kronistovo tituliranje postane toliko zagatnejše, če vemo, da je prizorišče, o katerem gre beseda, prizorišče prireditve Družine pojejo. Ako je na prireditvi Družine pojejo nastopil prof. Lojze Peterle, in ne le Lojze Peterle, ali je torej nastopil v »svojem svojstvu« geografa? Je to pevska kvaliteta, ki jo je potrebno posebej omenjati? Ali pa je našega kronista očaralo dejstvo, da je zapel Lojze Peterle, predsednik vlade? Toda čemu potem obkladanje s profesuro: za družinsko petje ni potrebna, za predsednikovanje pa tudi ne, vsaj profesura iz geografi je ne?

Problem je seveda bolj zapleten, kakor se lahko zdi na prvi pogled. Na primer: komu je pripisati izjavo, izrečeno na Demosovem političnemu pikniku v Ločah, da »mora Demos kot oblast uresničiti predvolilne obljube, namreč oblikovanje civilne družbe«: Jožetu Pučniku ali dr. Jožetu Pučniku?

Če izjavo pripišemo Jožetu Pučniku, občanu, državljanu ali karsižebodi, problemov seveda ni: o politiki Demosa in oblikovanju civilne družbe si vsak Slovenec pač lahko misli, kar si pač hoče ali – glede na svojo izobrazbo – more misliti. In prav v tem je problem: Jože Pučnik je namreč doktor, doktor sociologije.

Če pa vam doktor sociologije postreže z modrostjo, da mora država oblikovati civilno družbo, potem imate na izbiro samo dve možnosti: ali resno podvomite o njegovem doktoratu iz sociologije ali pa doktorjevo izjavo vzamete kot kronski dokaz za trditev, da so leve totalitariste po volitvah res zamenjali desni totalitaristi. Preprosto!
Lahko noč!

Igor Ž. Žagar
Studio Ljubljana
26. VII. 1990

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
23 x komentirano
  • Duko je rekel/-la:

    Upam, da se namerava avtor s svojim pozdravom “Lahko noč” tudi zares posloviti.

    • rukar je rekel/-la:

      GOJZAR , PIRANČAN , ŽAGARJA MORATA RAZUMETI, ODKAR IMAJO MEDIJI “ZNANE
      lastnike, teče tudi njemu voda v grlo, zato mu je komaj uspelo , tudi po zvezah, priti na “vest. si, kjer nam ponuja prežvečeno, izpred dvajsetih let !
      TUDI NOVINARČKOM GRE ZA OVRATNIK, POSEBNO LAŽNJIVIM, REŽIMSKIM, KI SO SE PRIPRAVLJENI, KOT VIDVA, JUTRI PREMAZATI S ČRNIM GLOBINOM, ČE BI NAM ZAVLADALI ZAMORCI !!!

  • Janez je rekel/-la:

    bluzer !
    Fanatična alergija na desnico, ampak ker nima argumentov pa izumi takšen umotvor, novorek bi rekel Orwell.
    Pospravite se tov. Žagar.

  • Rado je rekel/-la:

    “Če pa vam doktor sociologije postreže z modrostjo, da mora država oblikovati civilno družbo”

    Pismo,
    a nobeden ni kapiral poante? Pučnik je brcnil v temo, kot je dolg in širok. Civilne družbe pač ne oblikuje država. CD mora nastati spontano.
    Vsaka čast Igor, pronicljivo že takrat.

  • gojzar je rekel/-la:

    Janez, a je bil Orwell desničar?

    • konec je rekel/-la:

      gotovo pa je bil anti-komunist, anti-stalinist………

    • Janez je rekel/-la:

      Orwell je bil anti-totalitarist, če prebereš 1984 ali živalsko farmo lahko zlahka prepoznaš elemente nacizma in komunizma.
      Sicer pa skoraj stavim, da je tov. Žagar produkt FDVja in občuduje Žižka.
      Iz predpone prof. ali dr. (se strinjam da so včasih brez potrebe zlorabljene) razvije celo teorijo, ampak glej ga zlomka, zatakne se mu samo pri desničarjih, kot da FDV ne bi sproducirala množice dr.jev, ki si z veseljem pritikajo svoje predpone (mag. Cvikl, dr. Gantar npr.), da o kakšnih starejših tovariših ki so si doktorat kupili na Kosovu ipd (npr Rožič) ne bi govoril.
      Sploh o Pučniku bi lahko imel malo spoštovanja, ker je moral doktorat ponovno narediti v Nemčiji, potem ko je bil 7 let zaprt samo zaradi “napačne” misli, in mu naša “pravična socialistična” ex-država ni hotela poslati potrdila o diplomi.
      Je zelo nehigiensko, da se skoraj vsak FDV posranec in mamin sinko čuti poklicanega zatikati v eno podrobnost od človeka, ki je bil pokončen in je nekaj naredil v življenju (verjetno eden največjih Slovencev vseh časov). Žagar, ko boste naredili vsaj 10% toliko kot Pučnik in dali svojo glavo parkrat na tnalo za svoje ideje, potem se pa čutite kompetentnega da serjete naokoli svoje nebuloze.
      Se opravičujem, mogoče je pa le podzavestna reakcija prikrajšanosti, ker je omiljeni vodja (GG) spacal diplomo šele po 20 letih :-)

    • pirančan je rekel/-la:

      Ohladi se g.Janez.Počasneje prosim…..

    • gojzar je rekel/-la:

      Orwell je bil socialist in to do konca svojih dni. Sicer si pa že izgubil stavo, Janez: Žagar nima nobenega opravka s FDV, imajo pa zato tvoji ljubi Janšati in Grimslji. Nikar ne serji v lastno skledo. Sicer pa, kako naj bi Žagar dvajset let prej vedel, kdaj bo diplomiral Golobič? A je zdaj tudi prerok? Škoda, da nisi povedal, za kaj stavimo.

    • gojzar je rekel/-la:

      Aja, tudi Pučnik je bil socialdemokrat. Hm, smola.

  • konec je rekel/-la:

    Ker opazujem, da naše rdeče svinje padajo vedno bolj v depresijo in strahovito trpijo, bom temu cepcu pomagal:

    zapojmo vsi skupaj

    tito, tito, tito………….
    tito, –TITO…..

    tito, tito, tito………….
    tito, –TITO…..

    tito, tito, tito………….
    tito, –TITO…..

    tito, tito, tito………….
    tito, –TITO…..

    tito, tito, tito………….
    tito, –TITO…..

    v nedogled, do KONCA do smrti …ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • gojzar je rekel/-la:

    Konči, glavo iz riti, pa bo. Si že tako preveč rjav.

  • Rado je rekel/-la:

    “Žagar, ko boste naredili vsaj 10% toliko kot Pučnik in dali svojo glavo parkrat na tnalo za svoje ideje, potem se pa čutite kompetentnega da serjete naokoli svoje nebuloze”

    Tipično za desnico, udarijo po osebnosti pišočega, a nič o tistem kar je Žagar zares zapisal.
    Žagar namreč nikjer ne blati Pučnikovega prispevka k slovenski osamosvojitvi, ampak piše le o tem kjer ga je Pučnik zares usral!

  • WHMH je rekel/-la:

    Rado, g. Žagar je dokazal, da se je v življenju že parkrat dobro usral …

  • Silva Sebeic je rekel/-la:

    Pučnik ga ni nič “usral”. Ker država to smo mi vsi državljani. Torej je prav povedal, da mora država (mi državljani) ustvariti civilno družbo. Po dvajsetih letih osamosvojitve imamo še vedno samo cvilečo družbo namesto civilne, ki misli po diktatu večno pravilno mislečih. Ti pravilno misleči pa mislijo predvem nase. Dokaz je to, da je Slovenija (državljani) čedalje bolj revna, pravilno cvileči ali misleči posamezniki pa so čedalje bolj bogati. Ker znajo pravilno misliti (beri ropati državljane).
    Gospod Žagar pa naj gre raje drva žagat, če misli, da ga je Pučnik “usral”. Po tem žagarskem članku se vidi, da je model izkoristil svoje znanje, ki je v tem, da zna celo pisat, da je lahko napadel “desnico”. Desnica je pač predstavljala konkurenco edino pravilno misleči stranki, ki je nastala iz samorazpada komunistične partije in SZDL. V totalitarizmu pa ja ne smeš napadati edino pravilno mislečih in cvilečih vladajočih vaških posebnežev. Takoj se odzovejo in doktorju sociologije povedo svojo resnico o sociologiji. Ta resnica pa je, da civilna družba ni stvar vse države. Civilna družba je samo njihova stvar. Imajo monopol nad civilno družbo in resnico o državi. Civilna družba je to, kar bodo rekli družbeni cvileži ali po domorodsko “levaki”. Levak pride iz glagola leviti se. Vsakič, ko se oblast spremeni se oni prelevijo v pravi model, ki vsaki oblasti pristoji.
    Kakršni so novinarji, taki so članki. Oprani vsake pametne misli o tem, da smo država mi vsi. Torej še vedno drži Pučnikova misel, da bi morala držav (prevod za dr. Žagarja “državljani”) ustvariti civilno družbo.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Kdo je že Pučnika, socialdemokrata, prodal? Verjetno se obrača v grobu, ker mu je taisti hinavec v zahvalo posvetil letališče … tudi Tomšič je bil razočaran nad skrpucalom od tistega kar je ostalo od načel enih in drugih.

    • tomazh je rekel/-la:

      Silva: beri Družino in poslušaj Ognjšče, tam so edini, ki nimajo opranih možgan.

  • Rado je rekel/-la:

    Silva Sebeic,
    država je v rokah parlamentarizma. In le-ta se vedno sklicuje le sam nase. Največ kar lahko država naredi, da pod pritiskom argumentov Civilne družbe malo popusti in dopusti delovanje le-te.

    Silva,
    iz Žagarjevega članka povsem nepotrebno delaš spor med desnico in levico (vlečeš vse mogoče argumente) Najmanj kar lahko rečemo je, da je bil Pučnik pri tej izjavi nespreten, Žagar je pač napisal kozerijo. Pomiri se vendar malo.

  • felix je rekel/-la:

    Silva Sebeic

    Od kod pa vam, da je bil Demos desna opozicija? In na sploh, da je bila opozicija komunizmu samo na desni?

    Jaz nisem nikoli bil komunist, vedno sem bil proti, a sem levičar in sem svoj čas volil Demos. Torej?
    Tudi Pučnik je bil socialdemokrat in levičar. Danes si ga Janša prilašča, vendar povsem arbitrarno.

    O specifičnem članku. Pučnik je naredil tu napako, saj se civilna družba dela med ljudmi s strani ljudi…

  • rukar je rekel/-la:

    GOJZAR , PIRANČAN , ŽAGARJA MORATA RAZUMETI, ODKAR IMAJO MEDIJI “ZNANE
    lastnike, teče tudi njemu voda v grlo, zato mu je komaj uspelo , tudi po zvezah, priti na “vest. si, kjer nam ponuja prežvečeno, izpred dvajsetih let !
    TUDI NOVINARČKOM GRE ZA OVRATNIK, POSEBNO LAŽNJIVIM, REŽIMSKIM, KI SO SE PRIPRAVLJENI, KOT VIDVA, JUTRI PREMAZATI S ČRNIM GLOBINOM, ČE BI NAM ZAVLADALI ZAMORCI !

    • gojzar je rekel/-la:

      In to o zvezah je vse poznano tebi, rukar? Sicer pa Žagar ni noben novinar, da bi moral živeti od medijev.
      Zamorce pa prepuščam tvoji hčerki.

  • dare je rekel/-la:

    Tovariš Žagar, pa ne že spet s temi starimi jajci!

  • Spizdi IGOR je rekel/-la:

    A je dobil tovariš Igor dekret, da se ne sme več oglašat ob novi oblasti?

    Ali pa je tovariš Igor tam kjer mu je mesto? Na zaprtem oddelku!