31. avgust, 2010 | Jani Sever

Prijatelji iz Kopra

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Sojenje Srečku Prijatelju je izvrsten spektakel. Glavna priča je med drugim izpovedala, da denarja ni dobil samo Prijatelj, ampak tudi direktor Luke Koper. Časar naj bi enkrat dobil 50.000 evrov drugič pa 40.000 evrov. V časopisu - kot so to videli na filmu. Takole nekako naj bi bilo. Politik zrihta podjetniku kontakt z velikim direktorjem. Izpelje se čuden posel. Potem politik in direktor podjetnika izsiljujeta za svoje odstotke.

Mikuž je Prijatelju skupaj izročil okoli 330.000 evrov. Skupaj z 90.000 evri za Časarja to nanese več kot 400.000 evrov. Veliko denarja. Zelo veliko. Po zadnjih volitvah, naj bi poslanec zahteval še dodatnega pol milijona evrov. Kakšni bi torej morali biti posli podjetnika, da bi to lahko zdržal. Vsekakor zelo veliki, saj Mikuž pravi tudi, da bi denar nekako, po obrokih, izplačal. Najprej polovico. Sprva se je sicer menda uprl. Ampak potem so sledile grožnje. In na koncu je denar, 250.000 z zamudnimi obrestmi, kar je naneslo 323.000 evrov, plačal. Vendar je s sabo na primopredajo pripeljal tudi kriminaliste.

Mikuž obsoja tudi sebe. To mu je povsem jasno. A kot priča je zato samo še bolj kredibilen. “Če mi Prijatelj ne bi tako močno grozil in mi govoril, da mi bo pobil vso družino, bi mu ta denar najbrž nakazal in ne bi šel na policijo. Zavedal sem se, da bo prijava na policiji imela posledice, ampak enostavno nisem več zdržal. Zdaj smo vsi uničeni,” je povedal na sodišču. Ob vsebini SMSjev, ki smo jih prebirali pred meseci, je njegova odločitev razumljiva. Nanje je javnost že nekoliko pozabila. A literarni stil poslanca ostaja prepoznaven in nedvoumno spominja na metode organiziranega kriminala.

“Crkni svinja pokvarjena, mater ti bosansko.” “Čas ni tvoj zaveznik. Tik tak tik tak tik tak.” “Sezona lova na divje prasce je odprta.” “Kako kaj spiš, kako kaj spijo tvoja žena in otroci.” “Tvoja familija bo plačala za vse, kar si nam naredil, in boš gledal to trpljenje, na koncu prideš na vrsto ti, prasec.” “Saj bo vse se uredilo, boš videl, pomagal ti bom, obljubim. Veš kako jaz vedno pravim: z božjo pomočjo in dinamitom vse rešimo.” “Se vidimo, lopov, ekipa je zbrana.” “Še je čas, po tem datumu bo zate slabo, poslovi se od familije, kmalu greš na dolg dopust. Danes si zapravil še zadnjo možnost.”

Takole pa sta se Mikuž in Prijatelj pogovarjala ob primopredaji denarja. V istem stilu. Potem, ko je Prijatelja poklicala žena in ga obvestila o nekem sumljivem avtu, je Prijatelj spet zagrozil. “Upam, da mi nisi kakšne ‘namještalke’ naredil. Če si, bojo problemi. Mene lahko zaprejo, jaz imam ‘poštimane’ stvari, bo pa imela tvoja familija probleme.” Ozvočeni sodelavec policije je na to dejal, da ima vsega dovolj in da je bilo veliko hudih besed. In na to je poslanec odvrnil: “Če bi tekla kri, bi bilo še hujše. Bile so samo besede.” Res, nobene krvi, samo grožnje in velike količine denarja.

Kako se bo sojenje končalo, je seveda vedno težko napovedovati. A dobro bi bilo, če bi se proces čim prej končal in če bi bili sodniki pri dodeljevanju kazni neizprosni. Hkrati pa bi morali kriminalisti in tožilci čim prej končati tudi preiskavo proti nekdanjemu direktorju Luke Koper. Prijatelji iz Kopra si zaslužijo temeljito obravnavo. Tako sodno kot medijsko. Primer je dovolj šokanten. In kot vse kaže tudi dovolj enostaven. Obstaja denar, ki je bil predan in zasežen. Obstajajo dokumenti o poslih. In nenazadnje obstajajo SMSi ter prisluhi, ki so precej zgovorni.

In politika? Srečko Prijatelj je poslanec SNS, Robert Časar je bil kandidat SDS na parlamentarnih volitvah, vodil je občinski odbor SDS v Piranu in bil predsednik regijskega odbora SDS Istra. Nato pa je v času vlade Janeza Janše postal direktor Luke Koper. Stranki pričakovano o primeru ne govorita veliko. V SNS so na Prijatelja sicer ponosni in so prepričani, da je vse skupaj zgolj zarota. SDS pa o itak primeru molči. Kljub temu, da gre za sum, da sta poslanec in politik/direktor državnega podjetja s preprodajami zemljišč in izsiljevanji služila denar na račun Luke Koper.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
83 x komentirano
  • Ivek je rekel/-la:

    Če pa zdj ni dost dokazov, pol pa zaprite sodišča!

  • nostradamus je rekel/-la:

    Janez, kje je dnar??

    • Forestina je rekel/-la:

      intermezzo:

      http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042384623

      Drago Kos: Neukrepanje ob neplačevanju osebnih dohodkov in socialnih prispevkov je korupcija

      Razmere v letu 2010 dokazujejo, da uradne osebe, javni funkcionarji in javni uslužbenci, kljub zahtevam in prošnjam komisije v letu 2007 ter lastnim zagotovilom niso storile praktično ničesar, da bi pravice delavcev ustrezno zavarovale in od kršiteljev zahtevale odgovornost, opozarja komisija, ki je medtem prejela še celo vrsto drugih prijav o vedno novih kršitvah temeljnih pravic delavcev, ki po načinu in posledicah grobo posegajo v bistvo človekovega dostojanstva na delovnem mestu.

  • madonabog je rekel/-la:

    pohlep je zajebana stvar! ampak glede na vse dogodke v katere so vmešani naši vrli politiki in gospodarstveniki - levi ali desni - smo že vajeni vsega hudega, čeprav je več ali manj jasno, da ni v tem svetu nikogar, ki bi delal za blagostanje državljanov ampak samo za svojo rit! Samo recepta kako se vseh teh pijavk znebit ni še nihče iznašel in na žalost bomo šli vsi v pm….

    • Pripravimo frače je rekel/-la:

      ”Jugoslavija je zapravo eksplodirala. Možemo i idućih 50 godina pričati kako su Jugoslaviju uništile sile izvana. Međutim, Jugoslaviju je podijelila, uništila i opljačkala njezina vlastita politička klasa. Sve dok to ne priznamo, mislim da na području bivše Jugoslavije nećemo imati ni političkog, a ni ekonomskog napretka.”

  • madonabog je rekel/-la:

    p.s. najbl smešn je da šiptar jeba bosanca … če ne bi blo žalostno, da gre za naš slovenski keš!

    • Pris je rekel/-la:

      Od kod pa podatek, da je kdorkoli od vpletenih “šiptar”? Če se to nanaša na Luckyja, potem je bilo nekje že navedeno, da gre za dezinformacijo.

  • madonabog je rekel/-la:

    od kje ti ta informacija? kolikor vemo je njegovo prvo ime: ISMAIL MAINARDI

  • dado je rekel/-la:

    A se je Severju razpisalo tudi takrat,
    ko je sodniški junak rešil Zidarja zagat?
    Je avto lahko neprodušno zaprt ostal…

  • obama je rekel/-la:

    Kresalka nameni prijatelju za brezzvezno stavbo mesečni reket v višini 120K EUR,pa to nobenga ne zanima..

    • m je rekel/-la:

      sej ne, da bi se strinjov s tem kar počne katarina, ampak to je po slovenskih zakonih (žal) legalno, to kar pa srečko dela pa ni. samo v tem je razlika.

    • NoMercy je rekel/-la:

      oja zanima - banko pri kateri ima oni najet lizing :P

    • obama je rekel/-la:

      he,kaj dela Srečko bo potrebno šele dokazati…Obtožba v Mladini za EU pravni red na zadostuje.Hvala Bogu

  • NoMercy je rekel/-la:

    saj se bosta izgovorila, da sta denar zbirala za svojo politično stranko.
    Takorekoč za proračun - v korist države :P

  • milivoj je rekel/-la:

    Sever je pravilno zapisal: Javnost pričakuje ostre kazni! Pa od kje tej barabi takšen besedni zaklad? Tudi s Časarjem v čuzo, jebemti, kaj še dela na svobodi!

    • NoMercy je rekel/-la:

      saj ni nič narobe delal Časar - on je za stranko nabiral prostovolne prispevke … skoraj za državni proračun :)
      tako kot JJ pri Patrijah :)

    • obama je rekel/-la:

      al pa Janković pri NLB in Lukšiću.No ,on niti ni prašal,jer kar naročil

    • dado je rekel/-la:

      Milivoj postoj, nikarte take brzine,
      menda tam zastonj strižejo kocine,
      če pa to ni zastonj,
      naj barabe plačajo striženja račun,
      in brica naj z DDV polni proračun!

    • angie je rekel/-la:

      Srečko Prijatelj je poslanec SNS, Robert Časar je bil kandidat SDS na parlamentarnih volitvah, vodil je občinski odbor SDS v Piranu in bil predsednik regijskega odbora SDS Istra. Nato pa je v času vlade Janeza Janše postal direktor Luke Koper. Stranki pričakovano o primeru ne govorita veliko. V SNS so na Prijatelja sicer ponosni in so prepričani, da je vse skupaj zgolj zarota. SDS pa o itak primeru molči. Kljub temu, da gre za sum, da sta poslanec in politik/direktor državnega podjetja s preprodajami zemljišč in izsiljevanji služila denar na račun Luke Koper.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    po koliko so danes banane v kopru ? _ _ _

  • NoMercy je rekel/-la:

    nekaj je pa tem “opozicijcem” za priznati: znajo se postaviti tja, kjer je denar - prijatelji v €€€

  • konec je rekel/-la:

    št. 118 od 571 je tajništvo zaresa poslalo še en bedast in lažniv članek …zakaj govorimo o mikužu, če to ni njegov pravi priimek, zakaj nihče ne napiše, kdo so politični botri te rdeče svinje?

  • konec je rekel/-la:

    rdeča zvezda severnica…zakaj prikrivaš pravi priimek MIKUŽA?

  • angie je rekel/-la:

    Srečko Prijatelj je poslanec SNS, Robert Časar je bil kandidat SDS na parlamentarnih volitvah, vodil je občinski odbor SDS v Piranu in bil predsednik regijskega odbora SDS Istra. Nato pa je v času vlade Janeza Janše postal direktor Luke Koper. Stranki pričakovano o primeru ne govorita veliko. V SNS so na Prijatelja sicer ponosni in so prepričani, da je vse skupaj zgolj zarota. SDS pa o itak primeru molči. Kljub temu, da gre za sum, da sta poslanec in politik/direktor državnega podjetja s preprodajami zemljišč in izsiljevanji služila denar na račun Luke Koper.

    Dragi komentatorji, preden vzamete zalet, preberite tole zgoraj še dvakrat!

    • konec je rekel/-la:

      ja tvoji rdeči svinji blondinki pa lahko kradejo 100 krat več, pa se ne bo nihče zavedal…….

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, se ti ne zdi, da nekoliko pretiravaš s svojo samopodobo.

      Kdo, ki ni FDV-jevec, pa si bo kradel čas, da bi še enkrat ali dvakrat prebral tvoje zmazke.

  • madonabog je rekel/-la:

    no, če zanemarimo politično barvo, nacionalnost itn. , čisto preprosto vprašanje: a se vam zdi, da je kdorkoli od teh poštenjakar?

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.dnevnik.si/video/5908

    Denarja ni, je v Grčiji pri Goldmanu :), ki mu bo vlada še banko šenkala.

  • konec je rekel/-la:

    in kot sem vam že večkrat pravil BALKANU RULES!!!! in brez balkana severček ne bi bil tam kjer je trenutno….liže rit vladi

  • san je rekel/-la:

    @Konec…

    veš “konec” če že politiki nočejo priznat, da delajo napake,
    moramo vsaj mi ljudje, med seboj vedet in obsodit kdaj delajo napake eni in kdaj drugi…

    Glede na to - tvoj post deluje, kot post “političnega plačanca”.

    • konec je rekel/-la:

      a tako delate med tvojimi………..koliko ti računajo?

    • san je rekel/-la:

      @Konec; ker sem napisal v Slovenskem jeziku, vem da si razumel point mojega zapisa.

      Iz tvojega odgovora meni razumem, da očitno nisi plačanec.
      Ampak sedaj me v bistvu še bolj skrbi!
      To v bistvu pomeni, da si za svoje stalno “sodelovanje” v teh forumih stalno kratiš svoj dragocen čas! in bi te opozoril, da se spravljaš v velik eksistenčni riziko!!
      Saj če od vsega besnega pisanja nisi plačan, to pomeni,
      - da v svoji službi ne delaš dovolj in te lahko zelo kmalu doleti odpustitev (verjetno bodo takrat za to krivi ta-rdeči)
      - ali pa, da v službo (še) ne hodiš, kar pa spet pomeni, da namesto, da bi se aktivno ukvarjal z izobraževanjem in pridobivanjem službe, ali posla, svoj čas zapravljaš po forumih. (ampak verjetno zato, da nimaš službe - spet kriviš ta-rdeče)

      In tako v končnem svoj eskstenčni rizik vališ na (ta-rdečo) družbo.
      Ufff - mar torej živiš na ramah ta-rdečih?!?! - Pa saj ti si pravi Balkanec!!

      No zdej te pa poznamo!

    • konec je rekel/-la:

      taki bedaki kot si ti so plačani 5€ na uro, pametnejši 50€…v tem je point………

    • san je rekel/-la:

      Pa ti si prava balkanska udobomafija! Nič ne delajo, pa vse vejo! :)

      Zdej vidim, da te je nastavila le levica, in ne desni. :)

  • konec je rekel/-la:

    KAŠEN JE PRAVI PRIIMEK MIKUŽA?….zakaj ga ne napišete?

  • konec je rekel/-la:

    KAKŠEN JE PRAVI PRIIMEK MIKUŽA?….zakaj ga ne napišete?

    kako je že po priimku MIKUŽ?

    PRIIIIIIIIMEK napišite………da bo jasno vsem, za koga GRE!

  • konec je rekel/-la:

    Ajde, vam pomagam………….MIKUŽ si je nadel ženin priimek………………..ZAKAJ?

    • san je rekel/-la:

      Identiteta @Konca razkrita;

      @Konec; ker sem napisal v Slovenskem jeziku, vem da si razumel point mojega zapisa.

      Iz tvojega odgovora meni razumem, da očitno (tudi ti) nisi plačanec.
      Ampak sedaj me v bistvu še bolj skrbi!
      To v bistvu pomeni, da si za svoje stalno “sodelovanje” v teh forumih stalno kratiš svoj dragocen čas! in bi te opozoril, da se spravljaš v velik eksistenčni riziko!!
      Saj če od vsega besnega pisanja nisi plačan, to pomeni,
      - da v svoji službi ne delaš dovolj in te lahko zelo kmalu doleti odpustitev (verjetno bodo takrat za to krivi ta-rdeči)
      - ali pa, da v službo (še) ne hodiš, kar pa spet pomeni, da namesto, da bi se aktivno ukvarjal z izobraževanjem in pridobivanjem službe, ali posla, svoj čas zapravljaš po forumih. (ampak verjetno zato, da nimaš službe - spet kriviš ta-rdeče)

      In tako v končnem svoj eskstenčni rizik vališ na (ta-rdečo) družbo.
      Ufff - mar torej živiš na ramah ta-rdečih?!?! - Pa saj ti si pravi Balkanec!!

      No zdej te pa poznamo!

      OK naj bo dovolj je bilo - moram delat - plačo si (ne boš verjel) ustvarjam sam! (že vrsto let)

    • konec je rekel/-la:

      bedaku je treba 2 krat ponoviti………
      taki bedaki kot si ti so plačani 5€ na uro, pametnejši 50€…v tem je point……

    • san je rekel/-la:

      Pa ti si prava balkanska udobomafija! Nič ne delajo, pa vse vejo! :)

  • plankton je rekel/-la:

    Konec,seveda gre ta udbo-balkanskega ovaduha,nevarno aktivnega

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Samo še z drobižem se ukvarjajo policija, tožilstvo in sodstvo ter s tistimi, s katerimi se smejo.

    Jebiga, Zidar in bratje goljufi so okradli državo za miliarde Evrov, pa so še naprej čislani in spoštovani.

    Od pokvarjene oblasti celo kar naprej sprejema izraze občudovanja in vdanosti.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Spomnite se postopka zoper Popoviča (mimogrede, na koprskem sodišču). Depale vasi. Patrie. Neskončnih postopkov zoper Ruparja. Preiskave Jelinčičeve garaže pred kamerami - v kateri so policaji preiskovali skrivnostno definirano kaznivo dejanje (v garaži pa menda iskali letalski muzej). Zaključka policijske preiskave v zadevi Baričević. Odločb Ustavnega sodišča o t.i. izbrisanih. Uspešnosti postopkov zoper represivnih organov zoper nekaj prebivalcev občine Ambrus. Uspešnosti pravosodja pri pregonu tajkunskih primerov (edinega obsojenca je pomilostil pokojni svetnik slovenske levice). Pa izjemno pismene sodbe v zadevi Ninamedie zoper Janšo - komentirali smo jo celo na Vesti. Sorazmernosti kaznovanja, ko gre za oškodovane homoseksualne aktiviste ali navadne smrtnike, ki jih v ljubljani raztrgajo bullmastifi. Dejstva, da slovensko sodstvo ni uspelo obsoditi niti enega oficirja komunistične jugovojske za zločine med 10 dnevno vojno.

    Človek bi celo oporekal Severju njegovo kompetenco za komentiranje kazenskih postopkov. Potem pa se mora vprašati, ali bi bilo pravosodje res bistveno drugačno, če bi ga upravljali univerzitetno diplomirani družboslovni intelektualci tipa FDV 571.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pravosodje se vendar obnaša, kot da ga vodijo diplomanti FDV-ja in 571 najodličnejših novinarjev.

  • nemesis je rekel/-la:

    Jeh,samo saj ni Mikužu nič ostalo,če je take provizije delil,pa kaj je s tistim dolgom,zaradi katerega naj bi ga tožila Prijateljeva tašča in je ta kazal dokumente Jelinčiču,to bo še malo trajalo…

  • nemesis je rekel/-la:

    Ha,ha pa še to,da je Mikuž imel velike posle in bi lahko vse plačal,če mu kao ne bi kolega grozil,velike kriminalne posle očitno,me zanima,če je kak neplačan upnik še kje…

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Čeprav mi Prijatelj ni bil nikoli pri srcu, imam občutek, da gre za klasični politični proces, ki se ga ne bi sramovali niti avtorji dachauskih procesov.

    Pa še v Kopru se vse dogaja, kjer običajno kadija toži in sodi.

    • konec je rekel/-la:

      tako je….v kopru je znana kućanova svinja…..

    • angie je rekel/-la:

      Mefisto,
      a si malce zmešal subjekte in osebke: očitno prevečkrat si bral Janšev ‘gnusni’ prosti spis na sds propagandni strani ali kaj, da se spominjaš dachauskih procesov.

      Naj te spomnim: tam je šlo za čisto nekja drugega kot za denar, in kdo ga bo več pobasal v svopj žep!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, je to iz “prve roke”?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Jani Sever, to moramo priznati, se rad vdaja lahkotnemu pisanju.

  • nikolovski je rekel/-la:

    odličen členek!

  • konec je rekel/-la:

    Še vedno manjka PRAVI PRIIMEK MIKUŽA………………rdeče svinje nočejo na glas povedati, kdo je v RESNICI tale svinja?

    • Pris je rekel/-la:

      Zdaj pa že mene zanima. Daj, konec, povej vsaj ti.

    • angie je rekel/-la:

      No, konec, potem ga pa ti prilimaj na tole stran, da ne boš zblaznel od ponavljanja.

      Bratec Prijatelj je denimo novinarjem priznal, da se je nekoč pisal Medved, pa mu to ni bilo všeč.
      Je s tem kaj narobe?
      Nič, izsiljeval in grozil je, čeprav se je vsakemu predstavil kot prijatelj, in ne kot medved.
      Skratka, ime, ki si ga nadeneš, recimo Plemeniti prav zares ni plemenit človek, ne spremeni ničesar.

    • nemesis je rekel/-la:

      Dukić.D kot dž.

    • sofi je rekel/-la:

      U madona, zdaj je pa vse jasno. Đukić. Say no more. Đukić. Škandalozno.

    • Mimi je rekel/-la:

      :)))))

    • konec je rekel/-la:

      KONČNO………………….torej govorimo Đukiću………………..

    • konec je rekel/-la:

      in veste od kod je doma?…………………. kdo mu je bil sosed?…………….
      rdeče svinje si vedno pomagajo , posebno svinjski udbomafijači

  • podplat je rekel/-la:

    Prijatelji al Mikuži al Janezi al Slovenceljni. Vsi pristajamo na te igre. Kdo je že ovadil koga za neizdajo tračuna in neplačanje davkov? Kdo se je odrekel kakršnikoli možnosti dobiti uslugo ali kak predmet preko vrste? Levi, desni, katoliki, ateisti vedno isti. Šport kot je tisto, ko se vozijo po avtocesti v nasprotni smeri. Dokler te ne dobijo si frajer, si profitiral drugi plačujejo zate. Ko te dobijo, je spet obilo možnosti da se izvlečeš. Slovencelj si in Slovencelj ostajaš.

  • 007 je rekel/-la:

    folk a veste kakšno je pravo ime od KONCA. ČRNA SVINJA

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Če bodo partizanskemu vnuku 007 popustili živci, bo začel streljati s trofejno puško, iz katere se po letu 1948 ni več kadilo.

    • konec je rekel/-la:

      če sem že svinja imam isto barvo ko evropska zastava MODRA (zelo modra svinja….ha, ha, ha, ha, ha, ) …………….ker ste komunisti enaki nacistom in torej rdeče svinje enake črnim svinjam………..ker ste ISTI………ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

    • konec je rekel/-la:

      je pa vedno zanimivo opazovati, kako ste rdeče svinje neumne in bedaste…lahko zato tako uspevate v balkanski ljublajani…..ha, ha, ha,

  • 007 je rekel/-la:

    Je res ja in povrh vsega še škoda, ker se ne kadi več. Se bo že našel kdo od maldine, da pospravi golazen črno. Sicer pa je verjetno Mefistek -a alias Konec mislu na kragujevko in ne na dolgo francosko puško-fižolovko. Te so gnoji črni nesli s sabo v luknje.

  • plankton je rekel/-la:

    KONEC,,PA POGLEJMO KDO OD UDBOVSKO-KOMUNJARSKE SODRGE IN ZALEGA PODPISUJE SVOJE BIZARNO-RETARDIRANE PRISPEVKE POD UDBOVSKO ŠIFRO 007???????

  • Steppenwolf je rekel/-la:

    Lepo vas prosim, nehajte že nervirati Konca. Če ne zna peti, pač ne zna. Se bo pa vsak čas razpočil.