10. september, 2010 | Jani Sever

Napoved nekonkurenčnih kompromisov

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Popuščanje zdravnikom, napoved pokojninske reforme, ki nima enotne koalicijske podpore, a jo bo morda podprla SDS, priprave na stavko javnega sektorja, stečaji velikih podjetij, ki so pred vrati in padec konkurenčnosti. Vladna izhodna strategija je v najboljšem primeru videti kot sestavljanka. Morda je prav to njen največji problem.

Padec konkurenčnosti je prav posledica neobstoja izhodne strategije, ki bi seveda morala biti dolgoročna in je lahko izbojevana samo v dialogu s sindikati ali na cesti. Si v Sloveniji lahko predstavljamo reformo trga dela, ki bi omogočila lažje odpuščanje, pokojninsko reformo, ki bi pomenila, da bomo morali delati dalj, plačilno disciplino, katere nespoštovanje bi bilo ostro in neizprosno sankcionirano? Predsednik vlade vse to obljublja in še več. A zdi se, da se reforme vendarle lomijo. Kompromis z zdravniki je prvi znak. Vrste v bolnišnicah in nekaj kritik na račun vlade, da se ne pogovarja in trdnosti vladnih pogajalcev je bilo konec. Tako je bil spet vzpostavljen vzorec popuščanja, ki smo ga vajeni od vseh preteklih vlad. Z izjemo Ropove, ki ji je uspela delna pokojninska reforma.

Ropovega podviga, za katerega je bil zaslužen takratni finančni minister Dušan Mramor se je vsakič ob poskusih slovenskih vlad, da bi izpeljale kakšno reformo, vredno spomniti. Mramorju je reforma uspela brez sindikatov na ulicah. S pogovori je dosegel težavni kompromis, ki pa je bil korak v pravo smer in to v času “debelih krav”. In prav tako kot njegovega uspeha, se je potrebno spomniti, kako je Janševa vlada prvi teden po prevzemu oblasti njegovo reformo izničila. Janez Janša pa je hkrati razlagal, da Slovenija pokojninske reforma ne potrebuje še naslednjih dvajset let. Nepozabno. Zdaj Janša pravi, da bi, pod določenimi pogoji seveda, podprl Pahorjevo pokojninsko reformo. Izjava je pomembna, vprašanje pa je, kakšni bodo ti Janševi pogoji. Gotovo ne le ekonomski.

Na padanje slovenske konkurenčnosti smo se, tako kot na antireformno klimo, že navadili. Morda si je zato še bolj pomembno pogledati kje smo dobri in kje slabi. Slovenska prednost sta denimo področji zdravja in primarnega izobraževanja. Tu smo na več kot solidnem 23. mestu. Po drugi strani nas zakonodaja na področju najemanja in odpuščanja delavcev postavlja na 132. mesto na svetu, nefleksibilno določanje plač pa na 117. mesto. Največ mest pa smo izgubili glede razmerja med plačami in produktivnostjo, kjer smo padli za 36 mest na 72. mesto ter pri odnosu med delavci in delodajalci, tu smo padli za 29 mest na 91. mesto. Rezultat je zaskrbljujoč in je gotovo tudi posledica tega, da je vlada v tem obdobju sprejemala predvsem, če ne izključno, socialne ukrepe.

Po drugi strani vladi ni uspelo sprostiti kreditnega krča, ta je praktično enako trden kot na začetku krize. Prav tako se ni zgodilo nič kar bi pomagalo premostiti likvidnostne težave. Enako je s plačilno disciplino, ki je v Sloveniji ne spoštuje nihče, ne država, ne državna podjetja, ne kdorkoli drug. Vlado na to težavo podjetniki opozarjajo že skoraj dve leti, pa se ni zgodilo nič. A nad rezultati bi se morali vendarle zamisliti tudi sindikati. Vprašanje mednarodne konkurenčnosti je tudi njihov problem. Brez sprememb na trgu dela in pri določanju plač, Slovenija enostavno ne bo postala bolj konkurenčna, kar lahko pomeni samo eno, nižje plače in manj zaposlenih. In nobena stavka ne bo pomagala to spremeniti. Sindikati, ki tega ne razumejo so kratkovidni, nespametni, egoistični in škodljivi.

Težko se je ne strinjati s predsednikom vlade, ko pravi, da: “ni pravično, da bi se uslužbencem v javnem sektorju še naprej dvigovale plače,(…) medtem, ko bi bile plače v realnem sektorju odstopajoče nižje in bi bili tam še naprej priča odpuščanju ljudi”. A kaj ko je ta izjava sledila popuščanju zdravnikom. Zato je tudi razumljiv odgovor Branimirja Štruklja, ki je edini na začetku pokazal razumevanje za vladne razmisleke. Prav to sedaj njegovim besedam daje še večjo težo. Takole pravi: “Če drži, da se bodo našla sredstva za plačevanje zdravniškega dela v višini, kot je bila pred novelo zakona, ki je znižal plačilo dežurstev, potem seveda ne drži, da vlada nima denarja.” Hkrati pa opozarja, da zdravniška zgodba nosi sporočilo, da je treba biti pri uveljavljanju svojih zahtev kar se da radikalen, če hočeš biti uspešen.

Sporočil za vlado je vsekakor veliko. Vendar se zdi, da je problem predvsem v tem, da izhodna strategija ni pripravljena celovito. Skandinavci so menda vsem zgled. A zdi se, da nihče ne ve, kako Skandinavija v resnici živi, in da so skandinavske države na vrhu lestvic konkurenčnosti tudi zato, ker tam ljudje dalj delajo, imajo fleksibilen trg delovne sile in kar je še podobnih elementov izhodne strategije, ki jim sindikati tako zelo nasprotujejo. Za uvedbo reform je vedno potreben vsaj minimalen družbeni konsenz, tega pa se brez jasne in celovite strategije in prepričljivih argumentov enostavno ne da doseči.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
33 x komentirano
  • konec je rekel/-la:

    in tale rdeča zvezda severnica št. 115 od 571 - rdeči lizoritnik pisari in nam dopoveduje kako delujejo SKANDINAVSKE DRŽAVE? ..ha, ha, ha, ha, ha, ha….balkan je balkan tudi zaradi tega, ker nekateri slepo verjamejo vsaki fluskuli , ki jo napiše režimski psudo-novinar…..ha, ha, ha, ha,

    • ĐJAMIJA NJET je rekel/-la:

      Čakaj malo; a ni bil Sever vključen v izvedbo Velikega poka? Potem že ve, kako se v Skandinaviji stvarem streže. Saj veš,kje leži Finska, a ne?

    • BRITEV je rekel/-la:

      Vse bo v najlepšem redu, koordinacija iz MURGEL baje odloča o vsem, pa bo tudi to uredila ! AMEN !

    • konec je rekel/-la:

      Trenutno čistim skrete na psihiatriji… res ,sranje ,

    • konec je rekel/-la:

      sranje

    • konec je rekel/-la:

      to seveda nisem jaz…ha, ha, ha, ha, ampak rdeča svinja ki je ponorela ker me je brala….ha, ha,ha, ..še ponoči me sanja ….brez mene jo je KONEC…ha, ha, ha,

  • BRITEV je rekel/-la:

    Vse bo v najlepšem redu, koordinacija iz MURGEL baje odloča o vsem, pa bo tudi to uredila !

    • angie je rekel/-la:

      Kaj pravi pa tvoj CK SDS? Bo pripravil dimne bombe, granitne kocke ali rajanje po ulicah in trgih?

  • plankton je rekel/-la:

    Začetek konca vladavine extremne komunjarske ideologije,ko se v ekonomsko-gospodarske zadeve aktivno vključuje polovični družboslovec ,polovični maturant in extremni oboževalec murgeljsko-udbovske kamarile.Uboga Slovenija.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.dnevnik.si/novice/kronika/1042386793

    Da te tik pred spanjem poči lovec je pa tudi brutalna scena.

  • angie je rekel/-la:

    S tem se popolnoma strinjam!
    “Tako je bil spet vzpostavljen vzorec popuščanja, ki smo ga vajeni od vseh preteklih vlad. Z izjemo Ropove, ki ji je uspela delna pokojninska reforma. Ropovega podviga, za katerega je bil zaslužen takratni finančni minister Dušan Mramor se je vsakič ob poskusih slovenskih vlad, da bi izpeljale kakšno reformo, vredno spomniti. Mramorju je reforma uspela brez sindikatov na ulicah. S pogovori je dosegel težavni kompromis, ki pa je bil korak v pravo smer in to v času “debelih krav”. In prav tako kot njegovega uspeha, se je potrebno spomniti, kako je Janševa vlada prvi teden po prevzemu oblasti njegovo reformo izničila. Janez Janša pa je hkrati razlagal, da Slovenija pokojninske reforma ne potrebuje še naslednjih dvajset let. Nepozabno. Zdaj Janša pravi, da bi, pod določenimi pogoji seveda, podprl Pahorjevo pokojninsko reformo. Izjava je pomembna, vprašanje pa je, kakšni bodo ti Janševi pogoji. Gotovo ne le ekonomski.

  • Aljo je rekel/-la:

    Ma kakšne reforme. Prva stvar vlade bi morala biti sprejetje nove koorporativne zakonodaje na področju delovanja gospodarskih družb, nato pa totalna prevetritev celotnega sodnega sistema. Brez delujočega hitrega sodnega sistema ni možno izvajati reform. Kako bi to izvedli je pa drugo vprašanje, odvetniški “ceh” je poleg zdravniškega in gradbenega najmočnejši. Reforme gor in dol, dokler ne bodo začeli zaplenjanja sumljivega premoženja jim ne pomaga nič. Korupcije je v sistemu toliko, da bi z izvajanjem že obstoječih zakonov samo z davki in smoternim delovanjam prihranili najmanj 1-2 miliarde na letni ravni. Tukaj so rezerve, v odpravljanju sistemske nesposobnosti in korupcije, predpogoj je pa dober, nekoruptiven, dobro plačan sodni sektor.

  • angie je rekel/-la:

    Tudi to o sodnem sistemu drži. Ampak prej naj zakonodajalec zlika zakone, da ne bodo imeli lukenj. Saj veš:lopovi se skrivajo za flavzo, da je bilo vse legalno, v skladu z zakonodajo, briga pa jih, če ni bilo legitimno.

  • Von Flick je rekel/-la:

    samo nakladanje na suho v tej vesti.si

    http://www.youtube.com/watch?v=Q3eEDDjtQxA&feature=player_embedded#!

  • konec je rekel/-la:

    Naj živi Zveza komunistov Slovenije !
    PRAVI konec

    • konec je rekel/-la:

      to seveda nisem hjaz…ha, ha, ha, ha, ampak rdeča svinja ki je ponorela ker me je brala….ha, ha,ha, ..še ponoči me sanja ….brez mene jo je KONEC…ha, ha, ha,

  • nemesis je rekel/-la:

    Če ne začneš na začetku mandata in v vladi ne narediš reda,potem iz kaosa vladaš in v tem ostaneš.

  • konec je rekel/-la:

    ha, ha, ha, jutri pa bo tovariš JUG dobil ukaz kako prikazati KONČANA…ha, ha, ,ha še bo smeha…..

  • dado je rekel/-la:

    Skandinavci na severu so,
    za uspehe se zahvalijo lahko,
    ker Severji niso njih volilno telo!
    Tudi v Sloveniji smo uspešni lahko,
    le delovno rajo v jame pospremimo,
    administraciji pa dajmo vse to,
    kar po izbrisu te raje ostalo bo,
    prakse dovolj imamo za to,
    naši vodilni EU-ji pocukrat znali bodo tudi to!

  • konec je rekel/-la:

    ha, ha, ha, ha, sem črna svinja ki je ponorela ….ha, ha,ha, ..še ponoči sanjam o dreku ….brez mene je KONEC…ha, ha, ha,ha, ha, ha … pravi KONEC

  • von Flick je rekel/-la:

    ne zalite Severnice on stalno dela in dela čeprav dela vseskozi sranje na cesti ker ne zna vozit zna pa trobit kot kak arabec

    http://www.youtube.com/watch?v=hLKSDTh1bto&feature=player_embedded#

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kriv sem!

    Samo za kratek čas sem pustil ANGIE svobodo ustvarjanja, pa je že zašel na kriva pota pri analizi današnjega politekonomskega trenutka.

    Skrbi me, kako bo prenesel, ker obubožano ljudstvo spet hoče, da vlado prevzame SDS.

    Enostavno ne morem bedeti nad obema, nad SOFI in ANGIE.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Veselite se nad dobro novico!

    Najpozneje do Božiča bo ustanovljena nova stranka, ki bo po napvedih njenih bodočih članov opravila z obstoječo oblastno koalicijo in Slovenijo izvlekla iz politične, gospodarske, moralne in iz vseh drugih kriz.

    Najbolj znan ud te nove stranke in njen glavni ideolog bo znani praoče slovenskega tajkunstva, goreč zagovornik tako imenovanega nacionalnega interesa, evroskeptik in jugonostalgik dr. Jože Mencinger.

    Radostna novica je zanesljiva, ker sem na lastne oči že videl predlog statut nove odrešilne stranke, o katerem še razpravljajo člani iniciativne skupine.

  • Rob je rekel/-la:

    Mah vsi skupaj so za en kurac.
    Prihodki nam vsem podjetnikom padajo, moramo odpuščati, trošarine itd. se višajo, kar pomeni, višje fiksne stroške, kar pomeni, da dam državi na mesečni ravni cca 30K evrov za vse skupaj in zakaj?
    Ko potrebujem dovoljenja za kakšno stvar, se vleče birokracija v nedogled, ko moram k zdravniku/zobozdravniku, so takšne čakalne vrste, da moram iti k PRIVAT zdravnikom/zobozdravnikom.
    Torej se vprašam, za KOJI KURAC PLAČUJEM DRŽAVI KO BUDALA!?
    Pa še nekaj za sindikaliste: v tej državi je lepo biti zaposlen, če si podjetnik si pa idiot!

  • plankton je rekel/-la:

    Razveseljiva novica:vsled globokih ideoloških zamer do sedaj vladajoče boljševik-kapitalistične sodrge je napovedal ustanovitev nove-ćiste leninistične vlade , sam bivši udbovsko-popitski vrh na čelu z starostjo udbo drhali TOMAŽ ERTL,pri soustanavljanju stranke bodo pomagali:Ribičič,Šetinc,Popit,Marinc,Potrč,Zemljarič in še nekaj živečih pra-praudbovcev in pra komunistov.Zanimivo in poučno:murgeljska podlasica in šef -šefov te sodrge ni prispeval svojega glasu.Le kje tiči vzrok>????

  • konec je rekel/-la:

    konec…

    Konec je z menoj…postal sem sem klerikalni desničar v stranki Lude Mile in sem resnično v pizdi

    PRAVI konec

  • jebiveter je rekel/-la:

    …..za nekaj časa zapuščam te butale, ko se vrnem nazaj bom pa podal oceno sprememb v tem kratkem času, da bi šlo na bolje, pa nisem tak optimist, vseeno pa dopuščam možnost…….
    L. p. jebiga…….