20. september, 2010 | Elena Pečarič

Stop, diskriminacija nad Romi!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ta teden je prišlo do zanimivega in presenetljivega pozitivnega preobrata v stališčih EU komisije v odnosu do francoske vlade, ki že več mesecev izganja Rome iz svoje države. Še dva tedna nazaj smo pisali o tem, kako se nobena EU institucija jasno in odločno ne zoperstavi proti takšnemu ravnanju, ki je neposredna kršitev človekovih pravic, številnih dokumentov resolucij o prepovedi diskriminacije, kršitev temeljnih načel o svobodi gibanja ter spoštovanju enakih možnosti v EU ter nenazadnje, tudi huda kršitev Evropske listine o človekovih pravicah in številnih členov v Lizbonski pogodbi. Če se malo pošalim, kot bi brali mojo kolumno in v njej dobili navdih, so prejšnji teden Evropski poslanci in poslanke izglasovali resolucijo o Romih. V njej so obsodili diskriminatorna in nasilna ravnanja proti Romski etični skupini. Gospod Barroso je v svojem govoru zgolj nakazal problem spoštovanja človekovih pravic in enakosti. Seveda smo vsi vedeli na kaj meri, a bilo je le leporečje v širšem govoru O stanju v Evropski uniji. Evropska komisarka za pravosodje in temeljne pravice Viviane Reding je sicer napovedala presojo zakonitosti ukrepov francoskih oblasti, a takrat je bila v svoji razpravi v EU parlamentu še zelo previdna.

Sedaj, nenadoma, pa kot strela z jasnega se zgodi nepričakovano, a seveda dobrodošlo in edino pravilno, potrebno in pravično. Rečemo lahko le, da je bil že skrajni čas, da se stvari začnejo urejati in spravljati v meje dopustnega, predvsem pa znotraj meja spoštovanja prava in človekovih pravic. Redingova je svoj besednjak močno poostrila in pokazala odločnost, da naredi konec nasilju in diskriminacijo nad Romi; bila zelo jasna in neposredna.

»Moje potrpljenje se izteka.» »Dovolj je, dovolj« je dejala Redingova in pojasnila, da nobena članica EU ne more pričakovati posebnega obravnavanja, ko so na preizkušnji temeljne človekove pravice. Ne Francija, ne katerakoli druga članica EU. »Nisem mislila, da bo Evropa po drugi svetovni vojni še priča takšnim razmeram,« je z ogorčenjem in jezo izrazila komisarka. Diskriminacija na podlagi etičnega izvora ali rase nimajo prostora v Evropi, saj je v nasprotju z vrednotami, na kateri je ustanovljena EU.

Dokumenti, ki jih je pridobila komisija jasno kažejo, da je bilo francoski policiji naročeno, naj bodo njihova ciljna skupina prav Romi, ki jih je potrebno pospešeno izganjati. Torej ni nobenega dvoma, da je francoska vlada zavajala ali bolje, kar lagala. Da gre za neposreden napad na točno določeno etično skupino, v nasprotju s tem, kar ves čas skuša mednarodno javnost prepričati Sarkozy in njegovi ministri, da gre zgolj za vzpostavitev zakonitosti bivanja priseljencev. “Vloga Komisije kot varuha pogodb je zelo otežena, če ne moremo več zaupati zagotovilom, ki sta jih na uradnem srečanju podala dva ministra. V razmerah tovrstnega pomena to ni majhna kršitev,” je dejala Redingova in še dodala, da je po njenih 11 letih izkušenj dela v Komisiji to sramota.

Komisija bo najverjetneje vložila tožbo proti Franciji za dva primera, enega za “diskriminatorno oz. napačno uporabo” prava EU na področju prostega pretoka ljudi in drugega za pravno praznino v prenosu tega zakona v nacionalno zakonodajo. Presoja naj bi tekla po hitrem postopku in Franciji grozi kazen ali celo sprememba nacionalne zakonodaje v skladu s harmonizacijo z EU zakonodajo.

Končno lahko rečemo je komisija prevzela jasno stališče in odigrala tudi svojo vlogo v obrambi temeljnih vrednot na katerih sloni EU. A Sarkozy, čeprav javno obsojen in osramočen, ne namerava obrniti smeri svoje politike in ne namerava prekiniti s prakso prostovoljnih izgonov. Zato je še potrebno počakati kako se bodo v prihodnje odvijale stvari. Ne gre pozabiti, da poleg Francije tudi Italija podpira politiko, ki je neprizanesljiva prav do Romov.

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano