15. oktober, 2010 | Matjaž Vizjak

»Ječmen, odpri se!«

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

»Sezam, odpri se!« in vrata so se takoj odprla. Kazim je vstopil in zagledal v votlini kupe raznovrstnega dragocenega blaga, biserov, draguljev, zlatnikov in drugih dragotin. Kakor hitro pa je bil v jami, so se vrata za njim, kot navadno, sama od sebe zaprla.
Kazim je ves zmeden občudoval zaklade, in ko se jih je nagledal, je pričel vlačiti skupaj vreče z zlatniki, kolikor bi jih mogle njegove mule nositi, ter jih nato zvlekel pred vrata, da bi jih nesel od tod, in natovoril z njimi svoje živali. Alah vsemogočni pa mu je zmedel spomin in tako je pozabil na čarobne besede ter zaklical:»Ječmen, odpri se!«
Toda vrata se niso na klic odprla. Tedaj je pričel zbegan in prestrašen klicati imena vseh žitnih vrst, razen imena sezama, ki ga je popolnoma pozabil, kot da ga ni nikoli bil slišal. Ves prepaden se zdaj ni več menil za zlato, ki ga je zvlekel k vratom, marveč je brezumno tekal po votlini gor in dol. Zlato, ki mu je še pravkar polnilo srce z nepopisno radostjo, ga je navdajalo s strahom in grozo. In navsezadnje je popolnoma obupal, da bo prišel iz votline na prosto.
Tisoč in ena noč,
Ali Baba in štirideset razbojnikov,
MK, Ljubljana 1980

Pripovedke iz Tisoč in ene noči so vse po vrsti krvave. Zgodba o pohlepnem Kazimu se nadaljuje tako, da se je vrnil v votlino strašni Ali Baba s štirideset razbojniki in ’… v besu razčetveril Kazimovo truplo in ga obesil v votlini nad vhodom, dva dela na levo in dva dela na desno stran, da bi pogled nanj preplašil vsakogar, ki bi se drznil vstopiti v jamo in ga posvaril, naj ne preizkuša usode …’

Iz jame pa je slovenski ječmen že pomagal odpreti pot pogoltnim Šrotu, Bavčarju, Kordežu, Bohoriču, Tovšakovi, Kramarju, Voljču, Zakrajšku itd., išče pa še pot Zidarju in stotinam vaških, takih in drugačnih zidarskih pomočnikov in vajencev, ki so za vstop v Ali Babino votlino vedeli za čarobni »Sezam, odpri se!«, za izhod iz nje pa jih je izdala pamet. Te pa tako niso imeli nikoli! Znali so grabiti s kupa, ko je bil ta še visok, ko bi morali vzeti v roke lopato in zagrabiti za samokolnico, pa jih je zmanjkalo, saj delali niso nikoli, ne z rokami, ne z glavo, samo z jezikom.

Pa bi morali samo nagniti glavo, da se skoncentrirajo, vendar za njih že preveč, saj niso bili nikoli menažerji, ampak in ves čas samo in zgolj (bedni) menažarji! Da so menažerji, so si dvajset let ob 9 in 18 luknjah pihali samo drug drugemu na dušo in se v rumenem tisku slikali v vedno večjih vilah, z vedno daljšimi jahtami, vedno nižjimi avtomobili in vedno dražjimi pleh pičkami in se ob tem predstavljali za družbeno smetano! Kakšna smetana neki, družbeni drek so, ne pa smetana!

Ko Pahor noče najti preplačanih dveh milijard za avtocestni križ, preplačane milijone za pediatrično in onkološko kliniko, zadržanih milijonov za sanacijo vodovoda na tem inštitutu, preplačanih milijonov za operacijske mize (kdaj so že pozabljene, in krivci za njihov nakup tudi!) itd., ipd., njegovi ministri, kot na bolšjem sejmu, licitirajo, kdo bo butnil hujšo neumnost, samo da jo spusti ministrskemu kolegu! In kdo naj, in bo, plačal to? Ja, raja seveda! Delavci z neizplačanimi plačami in neplačanimi prispevki, prejemniki socialnih pomoči, dijaki in študenti, upokojenci, nezaposleni, samo bognedaj, menažarji! Z njihovih bogato obloženih miz namreč letijo drobtine v politiko! In obratno. Roka umije roko in obe obraz. In tega imajo oboji resnično umazanega!

Procesuirajte jih/se! Ni jih/vas politike, potrebno ravno razčetveriti. Vrnejo/vrnite pokradeno, s svojim premoženjem naj predsedniki uprav nove in najnovejše ljubljanske banke in drugih državnih bank in skladov poplačajo škodo, ki so jo naredili s hotenimi napačnimi odločitvami, procesuirajte nadzornike, ki jih je imenovala vlada, poberite jim zasebno premoženje in zaprite! Za 150 let, nato naj bo šele mogoč prvi pogojni odpust. Najmanj, kar so, so držali žakelj, v katerega so menažarji, ob pomoči vas politikov, metali nakradene kupe raznovrstnega dragocenega blaga, bisere, dragulje, zlatnike in druge dragotine!

Ravnate pa ravno obratno!
Divide et impera! Deli in vladaj! Reševati problem plačila zdravniških nadur, namesto vprašati se, čemu nadure? Ker je premalo zdravnikov! In kdo je kriv za to? V dvajsetih letih bi lahko izšolali že najmanj 500 specialistov in ne bile potrebne nobene nadure. Tako enostavno je to! Vsi krivci imajo svoja imena in priimke. Pahor, objavite jih! Tako pa ste samo javno usrali zdravnike in zdravstvo, vrnili ste jim denar, ki jim gre po urbarjih in zasekali v enotnost med delojemalci v javnem zdravstvu in nami, njihovimi plačniki. Divide et impera! Deli in vladaj!

Divide et impera! Deli in vladaj! Da imamo v Sloveniji tolikšen javni sektor, hvalabogu ni vaša zasluga, s številnimi posegi civilne družbe smo vam (in vašim predhodnikom) preprečili, da bi ta postal bolj suh. Preprečili smo vam popolno privatizacijo zdravstva in šolstva! Nategovanja gor in dol, nočne seje, objavljanja ekscesnih zaslužkov - vožnja po desni s prižganimi levimi utripalkami - zasekali ste v enotnost med delojemalci v javnem sektorju in nami, njihovimi plačniki. Divide et impera! Deli in vladaj!
Razbijte še enotnost sindikatov v gospodarstvu! Temu malo vzemite, nekaterim izbranim dodajte kaj malega, in že se bodo delojemalci in sindikati primerjali le še med seboj. Divide et impera! Deli in vladaj!

In s kom se boste nato pogovarjali? Z ulico! Ta je v Gorenju izvrgla pametne sogovornike, pred parlamentom pa so enkrat že letele granitne kocke!

Izhod pa je morda vendarle bližje kot se kaže. Ko opisuje Marx položaj delavskega razreda v Angliji v 19. stoletju, opisuje položaj globaliziranih delojemalcev danes! Vaša vlada in vaša stranka ’1990 Mi, komunisti!, 2010 Mi, socialni demokrati!’ uresničuje najbolj mokre sanje čikaških dečkov in njihovih slovenskih trabantov!

Socializem in kapitalizem se razlikujeta v tem, da se v socializmu proizvaja za zadovoljevanje potreb, v kapitalizmu pa je produkcija v funkciji profita. In ironično je, da so na račun nastanka socialističnih držav pridobili delavci v kapitalizmu! Videli so, da je mogoča tudi drugačna razdelitev novo ustvarjene vrednosti, da ne gre prav vsa v žep samo lastniku proizvajalnih sredstev. In kapitalisti so razumeli sporočilo. Kolektivni in osebni standard delojemalcev se je v kapitalističnem svetu zviševal - dokler niso izginile t. i. socialistične države. Od takrat gre samo še navzdol!

Za časa Marxa je 90 odstotkov delavcev delalo za lastno reprodukcijo, vse proizvode (več jih zaradi nizke produktivnosti ni bilo!) pa je porabilo/pokupilo 10 odstotkov lastnikov proizvajalnih sredstev, t. j. kapitalistov. Danes je situacija obrnjena. Deset odstotkov proizvajalcev izdela (potrebnih in nepotrebnih proizvodov) za sto odstotkov prebivalstva, kupno moč pa ima še vedno 10 odstotkov lastnikov kapitala, redki še primerno plačani delojemalci, tri četrtine prebivalstva pa postava pred polnimi izložbami in cedi sline!
Kapitalisti bodo postali naenkrat Kazimi, v votlini, pred kupi raznovrstnega dragocenega blaga, biserov, draguljev, zlatnikov in drugih dragotin, ki pa jih ne morejo ne jesti, ne piti, in bodo postale nepotrebne in neuporabne (Kaj pomeni biti stoodstoten lastnik tovarne, ki nič ne proda!). Kapitalizem namreč deluje samo, če obrača denar. Narejeno mora biti (takoj) prodano, da se nato izdela novo in več. In, če 80 odstotkov nezaposlenih, podplačanih zaposlenih v malem delu, socialnih podpirancev in upokojencev ne bo imelo denarja za več kot kos kruha in mleko, naj si kapitalisti vse nove iPode, televizorje in avtomobile kar sami in nekam vtaknejo! Delojemalce, ki so khrati njihovi kupci, bodo morali začeti plačevati spodobno, ne ker bosta to terjala sindikat in ulica, pač pa za to, da si do konca ne odžagajo veje na kateri sedi kapitalizem!

Matjaž Vizjak

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
44 x komentirano
 • Socialist je rekel/-la:

  Izjemen komentar ! Najboljša analiza stanja države v zadnjih dveh letih; lahko rečem samo - odlično !

  • BRITEV je rekel/-la:

   PETROVC @ , MATJAŽ ZNA RAZLIKOVATI, KAJ ? NE ZNA RAZLIKOVATI MED

   POKVARJENOSTI , LOPOVŠČINAMI NJEGOVIH, //svojih // IN MED , NEPRIMERNO

   MANJ USODNIMI NAPAKAMI NASPROTNIKOV ! ZATO, TUDI TISTI NESRAMNI

   PODPISI 571. , KI SO OBVEŠČALI , OPOZARJALI TUJINO PRED JANŠEVIM

   REVANŠIZMOM, DIKTATURO , HOMOFOBIJO, KSENOFOBIJO ITD.., ČEPRAV NIČ OD

   TEGA NI BILO !!

   DRŽI PA, DA JE EDINO JANŠA, VSAJ MALO ZMOTIL, KOMUNISTIČNE, KUČANOVE

   KLEPTOMANE PRED POPOLNO POLASTITVIJO DRŽAVE ! ZATO JE TUDI OD NJIH

   TAKO MOTEČ IN OSOVRAŽEN ! !

 • luka je rekel/-la:

  Se ti je odprlo?

  Končno!

  • jebiveter je rekel/-la:

   …..po toči zvoniti je prepozno….Matjaž, ” tvoje elite ” so te zavrgle kot staro cunjo, ZA NJIH NISI VEČ POMEMBEN, usodo Juzefusa bo doživel še marsikateri tvoj novinarski kolega……

  • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

   Dragi jebiveter, v 45 letih novinarstva sem kot dijak, nato kot študent, kasneje kot poklicni novinar, urednik, glavni urednik, direktor itd. napisal (in podpisal) na tisoče člankov in stotine komentarjev. Nobenega se ne sramujem, in pod vse bi se podpisal še enkrat. Sebi (v ogledalu), otrokom in vnukom brez zardevanja, gledam v obraz. Noben, ki sem jih srečal v življenju, se me ne boji in bi bil zato z menoj prijazen, noben mi ne leze v rit in nikoli mi ni, vedno sem povedal svoje mnenje, ko je to bilo konjunkturno in nato ni bilo več. Nimam denarja, vikenda, jahte, imam pa prijatelje. Vse je na prodaj, samo prijatelji ne. Pri 65 letih je moja življenjska in poklicna bilanca (zame) v vsakem primeru, pozitivna.

  • jebiveter je rekel/-la:

   Dragi Matjaž…..nočeš razumeti, kaj je bilo bistvo mojega sporočila, ( ali pa ne poznaš zgodbo o Jozefusu, tragičnemu ” junaku ” Mansade ) ko se vračaš v preteklost brez kakršne kritičnosti do svoje prehojene poti, domišljavo povdarjaš, kako je ta brezmadežna, sama svetla kariera in sploh….brezmejna predanost poklicu in zvestoba idealom, ki izhajajo iz tvoje filozofije. Vse to povzeto nekako takole v znanem stilu : nihče nima pravice podajat sodbe o meni, nikomur nisem odgovoren razen moji ” družini in prijateljem “, ki me neizmerno cenijo. Vedi odkar si stopil na to pot, si prevzel tudi veliko odgovornost, na to, da si bil velikokrat nesramno žaljiv IN SI ŠE VEDNO, do preprostih ljudi, ki imajo drugačno kulturo od zapovedane iz strani tvojih idolov, na to se pač ne oziraš.
   Imam preprosto vprašanje : ali smatraš, da je lahko dovčerajšni sekretar K P.,danes zaščitnik človekovih pravic in oseba za zagotavljanje demokratičnih standardov ? Enako tudi, ali so lahko kolegi izšolani v enopartijskem sistemu kot družbeno politično delavci verodostojni za ocenjevanje stanja v novi ureditvi, jaz sem prepričan, da ne! In najpomembnejše : edina dovoljena stranka se razdeli na več strank, s tem da politiki ostajajo isti, in že je tu demokracija ! BUTALE ! in te butale ohranja pisoča novinarska elita kolegov preverjena v propadlem družbenem sistemu.
   L. p. vpijoči v veter

  • dddd je rekel/-la:

   Tako je, vetrojeb! Kako je lahko v enopartijskem sistemu izšolani Ivan Janša, popotnik v Jajce in bivši član komunistične partije, stranke, ki se je razdelila na več strank, vodja desnice? Ali pa Dežman, bivši član ZKS, aktiven v v vodstvih ZSM in kasneje celo Liberalne demokracije, vodja Komisije za urejanje vprašanj prikritih grobišč ? Ne gre to tako! LUSTRACIJA!!!!

  • jebiveter je rekel/-la:

   …@ jecajoči d……kako najdeš samo j. j-ja, zakaj ne omenjaš n. pr. Pučnika, Kocbeka, Sirca, Aplenca, Kavčiča in še vrsto naivnežev, ki so slepo verjeli, da je partija demokratična in, da člani te partije lahko razmišljajo s svojo glavo, tisoče naivnih idealistov je končalo v bazi 20 ali pa na golem….LUSTRACIJA BI BILA NUJNA, toda ta čas je na žalost izgubljen…..

  • dddd je rekel/-la:

   Vetrofukec, vprašal si, če je lahko bivši član KP danes kaj drugega. Očitno je, dal sem dva primera, če to velja zanju, bi moralo tudi za druge.Tebi ni pomembno, kaj je kdo kdaj bil, ampak predvsem to, da danes trobi v isti rog s tabo in tebi podobnimi.

  • jebiveter je rekel/-la:

   d…ne mislim se s tabo brez veze prerekati, ali je prej kura ali jajc, zate izgleda velja logika udejanjena po zmagi revolucije : pobiti vse in še več, bolje nekaj nedolžnih, kot pa, da se kdo kriv izmuzne……ENDE !!!!
   LUSTRACIJA PA NAJ VELJA TUDI ZA ZSMS-JEVCE–ZADOVOLJEN ?

  • dddd je rekel/-la:

   Pa na pionirčke ne pozabi, sicer se bom tudi jaz izmuznil lustraciji.

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Jebiveter, verjetno si zadnjič spregledal moj komentar, ki definira izvor in bistvo tvojega “neznansko domokratičnega ” sogovornika v tem postu.
   Rogerg je rekel/-la:
   13. oktober, 2010 ob 10:52
   @dddd, se mi je pripeljalo od kod imaš ta svoj nick . Hotel si se predstaviti z DEBIL, pa, ker jecljaš, si uspel izdaviti le dddd.
   Toliko v ” podporo “.

  • dddd je rekel/-la:

   Ha,ha, kdo se oglaša, Rögerg. To je bilo v tistem dialogu, ko si lagal in skušal prav po otročje ponarediti dokaze, skratka se osmešil in demonstriral vso pritlehnost lastno tebi in tvojim kameradom, potem pa, ko sem ti to dokazal, začel po blebetati in stokati? Saj bi lahko dal link, ga bom jaz namesto tebe: http://www.vest.si/2010/10/11/komentar-janeza-janse-po-prvih-volilnih-rezultatih/comment-page-1/#comment-536855
   Mislim, da se s takimi amebicami brez hrbteničke res ni potrebno pogovarjati argumentirano, če ne zmorejo niti samospoštovanja, zakaj neki bi jim dajali legitimnost? Zaslužite si le prezir, roganje in posmeh.

 • Rogerg je rekel/-la:

  G.Vizjak, če bi vi tole tekstuiranje poduzeli l.1992, ali najpozneje 96, bi vam čestital, ker pa gledate na situacijo nazaj, pa ste le obžalovanja vredni. V isto skupino prežvečenih in izplunjenih “prodanih” trupel spadajo tudi ostali vaši kolegi iz Vesti.si (g.Sever itd) , nadalje veliko število zagretih komentatorjev na tem forumu ( Angie, dddd, Pirančan, Čista lopata, Lucko in še cela plejada umotvorov z vmes tudi zamenjanimi imeni in nicki in možgani), nadalje veliko ljudi, ki so nepomembni za individualno imenovanje, so pa bili pomembni ob volitvah. Nadalje veliko število novinarjev pri drugih glasilih (izstopajoči Repovž, itd). Torej z eno besedo večino slovenskega naroda.
  Tudi sam se sprašujem s kakšno pravico se že destletja zoperstavljam večini in se borim z mlini na veter. Vendar to je dolžnost vsakega posameznika, da poizkuša videti belo kot belo in črno kot črno.
  Če ima večina ljudi oči na zadnji strani glave ( in to mnogi hote, ker imajo od tega profit), potem je logično, da opazijo stvari šele ko so mimo. In vem kaj vas muči in stvari so definitivno mimo, vsaj kar se preventive tiče. Kurative itak ni.
  Je pa zgodovinska resnica, da se sociološke napake ne dajo popravljati. Edino kar lahko predvidimo, je simbolični Ali Baba, ki se je vrnil v votlino in ugonobil Kazima. Prispodoba za današnje dni je to razvrednotena raja, ki bo iskala na brutalen način košček kruha.

  • miro je rekel/-la:

   Stvari nikakor niso že mimo (vsaj ne vse).
   Ravnokar se načrtuje prevzem novogoriškega HIT-a. Namesto, da bi premier ob tem ukrepal, pa je vse kar zmore izjava, da ga strokovnjaki prepričujejo o nujnosti zasebnega lastništva in da se on z njimi že ne bo kregal.
   Prejšnja vodstva so HIT, z namero managerskega prevzema, namenoma močno oslabila, a ker se je firma izkazala za prevelik zalogaj, je danes načrt sledeč:
   Umetno se prikaže izgubo (ne pozabimo, da so si vodilni ob polletju prejšnjega leta delili bilančni dobiček). Uspešno igralnico Park se nato “demontira” in proda ruskim kupcem brez velike licence (samo igre na avtomatih, brez “živih” iger). Ostali del se nato zlahka prevzame.

   Zakaj se opozicija nič ne oglaša? Menda ima večina njih deleže v igralnih salonih in čakajo na spremembo zakonodaje, ki bo dovoljevala živo igro tudi v malih igralnicah…

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Miro, v mojem pisanju so vedno alegorije. Prav imate, da ni še vse mimo.Tudi zadnji konkretni, v nebo vpijoči primer odstavitve Nadzornega sveta v Šoštanju še “brca” z zadnjimi močmi.
   Mimo pa je predvsem volja ljudi, da bi se s stvarmi “pozabavali”. Pri večini je prišlo v zavest “Saj nič ne moremo”. Zato je vedno treba stvari videti v naprej in kačo ubiti preden te piči.
   V vsakem primeru pa je pri nas problem, da ljudje niti niso sposobni gledati v naprej kaj se bo zgodilo, tudi tiste, ki so videli v naprej, niso poslušali. Po eni strani so vsi trdili, da jih politika ne zanima, obenem pa so zagovarjali največje politične barabe in to do zadnjega diha. In sedaj, ko so posledice vidne na vsakem vogalu, jamrajo , dolžijo nekrivce za napake, nikakor pa se nočejo posuti s pepelom. Za nameček se je pojavila svetovna kriza, ki bo imela pri nas mnogo hujše posledice in ko ima hudič mlade, jih ima na kupu. Samo še naravne katastrofe nam manjkajo??
   Vašega konkretnega primera ne poznam, je pa eden iz serije . Pozdrav.

  • kaktus je rekel/-la:

   Rogerg @ , do nedavna, je imelo Matjaž-evo pisanje močan samocenzurni prizvok, po

   moje vsaj !! Pred Kučanom so vsi pezdeli strah ! Za čas Janševe vlade, se je vsaj

   malo sprostilo, tudi med redkimi novinarji, //vsaj na “RTV”-eju // tako, da lahko danes

   vidimo oddaje tipa in veličine “Pogledi Slovenije ” !!

   VSEKAKOR JE GORNJI ZAPIS HVALE VREDEN, MNOGI NOVINARSKI KOLEGI G.

   VIZJAKA NE BODO NIKOLI SPREGLEDALI, ČE POMISLIM NA TISTE POKVARJENCE

   IZ PLEJADE 571. UPAM, DA MATJAŽ NI BIL MED NJMI , ALI PAČ ??

 • jup je rekel/-la:

  Navadno gostilniško šimfanje brez repa in glave je tale članek.

 • rdeči na psu je rekel/-la:

  ROGERG,na Vaš izredno pronicljiv analitični komentar je VELIKI bivši UREDNIK vseh boljševstičnih glasil enostavno mrknil.Revežu,titoističnemu nostalgiku je utopična komunjarska ideja še vedno globoka v zavesti in čaka novega TITEKA ALI MURGELJSKO MLADO PODLASICO ,da odreši sedanjega boljševističnega kapitalizma od njegovih ,nekdanjih sodrugov in kompanjerov,sedanjih grabežljivih bogatunov in lažnih levičarjev.Kompanjero vizjak,o njih in njihovih podvigih piši!

  • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

   Sem pisal. Pišem. Bom pisal. Samo brati je treba. Brez muje se še čevelj ne obuje.

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Rdeči na psu, hvala za komliment. Nikoli nisem pisal ali diskutiral, da bi nasprotnike “pognal v beg”. Je pa res, da se izražam direktno - izgleda “prepirljivo”. In že leta opažam, da v naši sredini velja, da se o politiki naj ne bi izražali jasno morebiti napadalno, pač pa ” v rokavicah”. Je pa na žalost dejstvo, da je barabam treba povedati stvari v najbolj razumljivi, “ubijajoči” govorici, pa še tako ni efekta. Pozdrav.

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Matjaž, na žalost sem vaš komentar zasledil šele po oddaji svojega. Dobro je , da pišete. Le opažam , da je vaše pisanje, ki je še do nedavnega imelo močan samozavesten naboj, dobilo fatalističen prizvok.

 • kaktus je rekel/-la:

  Rogerg @ , do nedavna, je imelo Matjaž-evo pisanje močan samocenzurni prizvok, po moje vsaj !!

 • kaktus je rekel/-la:

  Rogerg @ , do nedavna, je imelo Matjaž-evo pisanje močan samocenzurni prizvok, po moje vsaj !! Pred Kučanom so vsi pezdeli strah ! Za čas Janševe vlade, se je vsaj malo sprostilo, tudi med redkimi novinarji, //vsaj na “RTV”-eju // tako, da lahko danes vidimo oddaje tipa in veličine “Pogledi Slovenije ” !
  VSEKAKOR JE GORNJI ZAPIS HVALE VREDEN, MNOGI NOVINARSKI KOLEGI G. VIZJAKA NE BODO NIKOLI SPREGLEDALI, ČE POMISLIM NA TISTE POKVARJENCE IZ PLEJADE 571. UPAM, DA MATJAŽ NI BIL MED NJMI , ALI PAČ ?

 • kaktus je rekel/-la:

  Rogerg @ , do nedavna, je imelo Matjaž-evo pisanje močan samocenzurni prizvok, po moje vsaj !! Pred Kučanom so vsi pezdeli strah ! Za čas Janševe vlade, se je vsaj malo sprostilo, tudi med redkimi novinarji, //vsaj na “RTV”-eju // tako, da lahko danes vidimo oddaje tipa in veličine “Pogledi Slovenije ” !
  VSEKAKOR JE GORNJI ZAPIS HVALE VREDEN, MNOGI NOVINARSKI KOLEGI G. VIZJAKA NE BODO NIKOLI SPREGLEDALI, ČE POMISLIM NA TISTE POKVARJENCE IZ PLEJADE 571. UPAM, DA MATJAŽ NI BIL MED NJMI , ALI PAČ ??

  • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

   Napisal sem, da že 45 in več let pišem samo in zgolj po lastni vesti. Ves čas brez samocenzure. Pred letom 1990 in po njem. Sem med podpisniki 571 in bi se še enkrat podpisal pod izjavo, in brez zardevanja prav tako še enkrat podpisal vse, kar sem v 45 in nekaj letih napisal in objavil. Če bi v arhivu Vesti prebrali, kar sem doslej napisal (samo) za ta medij, bi videli, da sem najbolj kritičen prav do stranke in članov 1990 Mi, komunisti, 2010 Mi, socialni demokrati, do vseh, ki so pripeljali Pahorja v vrh nekdanje ZKS (njen predsednik je bil takrat M. Kučan) in mu omogočili, da je (delojemalski) program stranke zamenjal za več poslancev v državnem zboru in za vodenje vlade. S šestimi poslanci v opoziciji bi lahko v prid delojemalcev naredila stranka več kot z dvajsetimi in nekaj poslanci v poziciji in na čelu vlade. Res pa se kar nekaj nekanjih novinarskih kolegov obrne proč, ko se srečamo, ker sem ostal zvest sebi in svojemu levičarskemu prepričanju, sami pa obračajo plašč po vetru kot so ga obračali tudi pred letom 1990. Prepričali bi me samo, če bi bili do leta 1990 v opoziciji in bi ob spremembi sistema spremenili prepričanje in šli v (levo) opozicijo. Tako pa, preje in zdaj čepijo pod obloženo mizo in čakajo kost, da jim jo vrže gospodar. Kateri pač je.

  • MEFISTO je rekel/-la:

   Ne razumem, kako lahko kdorkoli podvomi v v novinarsko neoporečnost vsem nam dragega vrhunslkega novinarja, ki ni zardeval niti takrat, ko je skupaj z novinarji Cicibana podpisoval peticijo 571 - tih.

   Sicer se pa ne spomnim, da bi tudi Maček, Ribičič, starejši, da ne bo pomote, Kardelj, Kučan in drugi kdajkoli zardevali.

   Janez Kocijančič se celo razglša za preganjanega političnega disidenta, zaradi česar naj bi bil vrsto let prezrt v komunizmu.

 • butalec je rekel/-la:

  Tovariš Vizjak, že vsa leta prebiram vse kar zasledim da ste napisali. Ne bom rekel da sem prebral čisto vse, se pa z vsem kar sem vašega prebral strinjam. Za mene ste predvsem dober človek in odličen novinar. Želim vam da obdržite svoj ponos in še veliko napišete. Mogoče se bo pa le koga kaj prijelo, saj je verjetno to namen vašega pisanja. Vsak, ki zmaga na volitvah bi moral najprej počistiti z ” barabami” v lastni stranki, ne pa da jih nagradi za zvestobo. Nato naj se loti “barab” na splošno in začne nagrajevati delo, ne glede iz katere stranke prihaja delavec. Ko bomo to dosegli , bo vaše pisanje doseglo svoj namen, Slovenija pa napredek.

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Butalec, ker tako zavzeto in z navdušenjem prebiraš le “čtivo” , ki je “prolazno” tudi si in ostajaš najbolj upravičen nosilec svojega imena.

 • petrovc je rekel/-la:

  Matjaž: najprej se toliko sociološko in družbeno politično izobrazite, da boste ločili med KAPITALIZMOM in LIBRALIZMOM! Kapitalizem naprimer, obstaja na Norveškem, Liberaliyem pa v vseh državah takopokozlanega prehoda v kapitalizem!

 • BRITEV je rekel/-la:

  PETROVC @ , MATJAŽ ZNA RAZLIKOVATI, KAJ ? NE ZNA RAZLIKOVATI MED

  POKVARJENOSTI , LOPOVŠČINAMI NJEGOVIH, //svojih // IN MED , NEPRIMERNO

  MANJ USODNIMI NAPAKAMI NASPROTNIKOV ! ZATO, TUDI TISTI NESRAMNI

  PODPISI 571. , KI SO OBVEŠČALI , OPOZARJALI TUJINO PRED JANŠEVIM

  REVANŠIZMOM, DIKTATURO , HOMOFOBIJO, KSENOFOBIJO ITD.., ČEPRAV NIČ OD

  TEGA NI BILO !!

  DRŽI PA, DA JE EDINO JANŠA, VSAJ MALO ZMOTIL, KOMUNISTIČNE, KUČANOVE

  KLEPTOMANE PRED POPOLNO POLASTITVIJO DRŽAVE ! ZATO JE TUDI OD NJIH

  TAKO MOTEČ IN OSOVRAŽEN !

 • butalec je rekel/-la:

  Rogerg tudi ti si “prolazan”, napisal pa nisi še ničesar, kar bi bilo vredno prebrati. Zmerljivke in žaljivke pa ne štejejo med čtivo, ampak so odraz tvojega karakterja, ne imena.

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Butalec, če ne razumeš kar jaz napišem, še nimaš pravice komentirati, da nisem napisal ničesar “čitljivega”. S takim svojim stavom se postavljaš v moj nadir.

 • dado je rekel/-la:

  Matjažu Vizjaku pet (5)!
  Lažejo nam že (65-4) = 61 let
  gledajo te v oči, iz ust pa laži, laži, laži…
  človeku to je težko doumet!
  Le mimika njih nam dosti pove,
  kako srečno je njih srce!

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Dado ali si slišal vic, ki pravi,
   da so komunisti pri nas kot dojenček. Gleda te v oči, zraven pa serje v roke.

 • petrovc je rekel/-la:

  KAPITALIZEM: znana je lastnina, lastniki tovarn in birojev vedo kaj s tem poceti, da žive boljše kot delavci. Obstaja močan srednji razred, obstaja norma laži in prevare, zanjo je vsak, brez izjeme, ko ga ujamejo, kaznovan! Obstaja pravo, ki je pregledno, za vse enako.
  Ko kapitalist reče, to je moja fabrika, to pomeni, da je njegova in za njo in zaposlene, živi in se trudi!
  KOMUNIZEM: znana je lastnina, proizvajalcev. Ti bi sicer en kurc vedeli kaj poceti, pa za to s tem v končni obliki upravlja partija. Po sistemu proizvodnje in potrosnje, plansko. Obstaja močan srednji razred. Brezplačno šolanje, zdravstvo, zajamčene plače in penzije.

  BANDITSKI LIBERALIZEM: najprej v politiko, po tem pa po zaslugah darilo, fabrika, biroji, … Toda ni problem ukrasti, problem je upravljati! Pa to tudi ni več problem, kajti lopovi si ne belijo glav z upravljanjem, več jim je vredna zemlja pod tovarno. Delavce naženejo, zemljo prodajo, in obogate. Boga ni, je samo še denar. Delavci so potrebni le za poravnavo dolga za prevzem tovarne, kajti novopečen lastnik jo je kupil na kredit na banki. Srednjega razreda ni! Plače, sociala, penzije, zdravstvo so dostopne priviligiranim. Laž je uzakonjena in regularna!

  Tako, grobo, za Matjaža in njemu podobnim, ki mešajo kapitalizem in banditski liberalizem!

  Pahor je prtedsednik vlade, torej naj upravlja državno birokracijo, ne pa da se preteguje po podjetjih in po državah za posle! Ta človek nima pojma, milo rečeno, kaj delati.

 • butalec je rekel/-la:

  Oprosti Rogerg, pozabil sem , da imaš samo ti pravico komentirati ker si edini, ki vse razume. Svetujem ti da predno vse razumeš še enkrat prebereš kaj sem napisal in potem komentiraš. Za tvoj nadir pa mi ni mar.

  • Rogerg je rekel/-la:

   @Butalec, čisto za začetek se nauči malo reda. In to je, da odgovore, oziroma komentarje napišeš v prostor, ki je za to namenjen. In ne poizkušaj svojo nepomembnost pretvoriti v nasprotni efekt z rabo prostora.

 • Mimi je rekel/-la:

  Hojla vsem, se dolgo nismo videli! :)

  Fajn komentar. :)

 • petrovc je rekel/-la:

  Spoštovani: vem, da boste sedaj nekateri prebili platfon.
  Dolgo sem tuhtal kdo, kdo lahko z trdo roko profesionalno pošlihta razvampirjeno birokracijo države in občin. Kdo pozna gospodarstvo do take podrobnosti, da bo res kaj sahnilo, če bo šel v podjetje in jih nekaj, pa ne delavcev, lopovov, zmetal na cesto. Kdo je zadosti star in ima zadosti izkušenj tako z državo, kot z gospodarstvom in je hkrati tudi še zadosti vitalen in brezkompromisen. In to je Janez Zemljarič. Samo on lahko pripelje voz iz tega brezna.

  • MEFISTO je rekel/-la:

   Zemljariča si se najbrž spomnil zato, ker je tako kot njegovi bratje in sestre v kapitalu tudi dobro poskrbel za sebe.

 • MEFISTO je rekel/-la:

  Tako, kot so nas nekoč učili, da hodimo po ssvoji poti v socializem in komunizem, tako hodimo po svoji poti tudi v kapitalizem, ki z zahodnim tradicionalnim kapitalizmom nima nikakršne zveze.

  Ni čudno, da je zopet vse več apologetov pokojnega Marksa, saj so tudi naši revolucionarji njega dni razglašeli Hitlerja za enega največjih marksistov.