8. november, 2010 | Vest

Proti onesnaževanju Lafarge Cementa, Boštjan Pihler

Napoved zadnjega mirnega protesta Zasavcev v Ljubljani.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS


Še enkrat izpostavimo nekaj grozljivih dejstev. Francoska cementarna Lafarge Cement v Trbovljah sme vsaki dan sežgati sto ton nevarnih odpadkov iz cele Evrope ter iz držav tretjega sveta. Pri tem lahko onesnažuje majhne in neprevetrene zasavske doline v obsegu kar nekaj sežigalnic odpadkov. V primeru prašnih delcev na primer v obsegu treh sežigalnic, v primeru dušikovih oksidov v obsegu štirih sežigalnic, v primeru rakotvornega benzena v obsegu petih sežigalnic in v primeru vseh organskih spojin v obsegu celo dvajsetih sežigalnic odpadkov. Francozi so zagotovo presrečni. Zasavčanke in Zasavčani pa seveda prekomerno obolevajo in umirajo. Zato in zato, ker nas je predsednik vlade Borut Pahor letos poleti tako grdo nalagal, sedaj pa nas še ignorira, smo se v Eko krogu odločili, da skupaj s civilno iniciativo iz Trbovelj ter Občino Zagorje ob Savi organiziramo protest pred vladno stavbo, predsedniku vlade pa izročimo Štafeto norosti. Kajti sežig nevarnih odpadkov v Zasavju je totalna norost. Politikantska norost, za katero je v veliki meri odgovoren ravno sedanji predsednik vlade. Ob vsem tem pa se moramo zavedati naslednje: protest proti onesnaževanju Lafarge Cementa se ne tiče le prebivalcev Zasavja temveč zadeva vse državljane Republike Slovenije. Gre namreč za odnos države do vseh nas. Država naj bi branila svoje državljane. Zato jo imamo! A s tem, ko je tako očitno pokleknila pred tujimi interesi, je pokazala, da je naša državica samo farsa. V resnici moramo početi tisto, kar nam ukažejo “ta veliki”. In če so se veliki odločili, da potrebujejo Slovenijo v Evropi za sežiganje najbolj nevarnih odpadkov, potem jim naši politiki to ponižno ugodijo. Brez kančka pretiravanja in z vso resnostjo lahko zatrdimo, da je slovenska oblast dejansko le bolj ali manj prikrita karikatura hlapčevstva. To se je na primeru Lafargea zelo nazorno in tragično pokazalo. Vendar je v tem trenutku pomembneje opozoriti na naslednje. Ne delajte si utvar, da se zasavska drama ne more zgoditi tudi vam! Do sežiganja odpadkov prijazna zakonodaja velja za vso Slovenijo! V Zasavju se bije bitka in Zasavčani se borimo na prvi bojni črti. Če mi pademo, lahko nekaj podobnega “našemu” Lafargeu v bodoče pričakujete tudi na vašem dvorišču! Po šestih letih iskanja pravice po demokratični in pravni poti, kjer smo bili neštetokrat izigrani zaradi “višjih interesov”, smo utrujeni in obupani. Zato potrebujemo tudi vašo pomoč! Prosimo vas, da se nam pridružite na zadnjem mirnem protestu proti sežiganju nevarnih odpadkov v cementarni Lafarge, ki bo to sredo ob 17. uri pred vladno stavbo na Gregorčičevi.

Več o protestih in problematiki sežiganja nevarnih odpadkov v Lafargeu Cementu pa lahko preberete na spletni strani Eko kroga.

Eko Krog - PROTEST

DOST MAMO časopis

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • topolino je rekel/-la:

    ta je res dolgo rabil, da je pogruntal da je ta država farsa

    • dado je rekel/-la:

      Dragi topolino, non e mai troppo tardi!
      Prisluhnimo in pomagajmo tem ljudem,
      ujetih v farsnih-obljub objem!
      Danes oni, jutri mi,
      na koncu se bomo spraševali,
      kumu zvoni!?

    • Rogerg je rekel/-la:

      Mi sembra, che e troppo tardi per tutti.

      Vsak ima svojo Ahilovo peto. In ljubi Bog, ki gleda iz Nebes vsakega nagradi tedaj, ko sam meni , da je prišel njegov čas.

  • Boris je rekel/-la:

    To, kar dovoljuje Slovenska oblast z ARSO- om na čelu je zastrupljanje svojega naroda. Popolnoma neučinkovite inšpekcijske službe in organi pregona nas silijo v samoorganiziranje in internacionalizacijo problemov. Še sreča, da smo v EU, da se imamo na koga verodostojnega obrniti. Ker so EU vseskozi lagali v kakšnem raju živimo, tam sploh ne morejo verjeti, kaj se dogaja na nekaterih področjih, sicer naše lepe domovine Slovenije.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Boris , za Boga ne bodi naiven. Komaj se je zaprlo eno poglavje v naivnosti in okostnjaki padajo v Sloveniji iz vsake odprte omare, že je tukaj Boris, ki verjame, da bo z internacionalizacijo zasavskega problema, dosegel rešitev.
      Edino ljudje, ki so danes prišli iz Zasavja v Ljubljano, mnogi s kamni v žepu, imajo majcecene šanse, da jih bo kdo pogledal. Ne reševal problem. Boris in socity, zresnite se.
      EU je šele sranje.

  • Zbik je rekel/-la:

    Boštjan Pihler je popoln bebec, če misli, da bo s takimi pamfleti prepričal kogarkoli, ki ima količkaj strokovne izbobrazbe. Že mogoče, da ga ARSO kaj serje, ampak proti bleferju Pihlerju so poezija eksaktonsti.

    Pa ne, da so vsi naravovarstveniki taki, nekateri so sposobni celo revidirati svoje zmote:

    http://www.mladina.si/tednik/201043/okoljevarstveniki__spremenite_stalisca_

  • kremen je rekel/-la:

    Saj sploh ne gre za okoljevarstvo,lubi moji. In ne za naravovarstvo,pohani moji. Gre za zdravje nas samih,folk. ARSO nas ubija!!! Mater.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Zbik je veleum.

    Ljudi, ki jih moti njihovo lastno vdihovanje (domnevno) strupenih snovi, meša z naravovarstveniki.

    Hja, take imamo. Izvolili so nam levo vlado.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Boštjan, hvala za trud.

    Arso in tožilstvo in meteorologi lažejo tudi glede kemičnih snovi po nebu, ampak o tem kdaj kasneje. Najprej očistimo pri tleh!

    ———————

    Spoštovani,

    naše mnenje o tem pojavu je tako, kot ga najdete na straneh Slovenskega meteorološkega društva na naslovu:

    http://www.meteo-drustvo.si/data/upl..ntrails_21032010.pdf

    Lahko pa se z vašo prijavo obrnete na Kontrolo zračnega prometa Slovenije.

    Lep pozdrav

    Branko Gregorčič
    Univ. dipl. meteorolog
    Koordinator za stike z javnostjo in uporabniki
    Agencija RS za okolje
    Urad za meteorologijo
    E-mail: branko.gregorcic @ gov.si
    Tel.: +386 1 478 41 35
    fax.: +386 1 478 40 33
    h–p://www.arso.gov.si/, h–p://www.meteo.si/

    —————————————–

    OKROŽNO DRŽAVNO TOŽILSTVO
    V LJUBLJANI

    Slovenska cesta 41, 1000 Ljubljana

    Številka: Ktr 2087/10-HD-tk
    Datum: 27.7.2010

    Babič Blaž
    naslov

    Obveščam vas, da sem prejela poročilo Sektorja kriminalistične policije v zvezi v vašo ustno kazensko ovadbo, ki ste jo podali na zapisnik na PP Ljubljana Center dne 26.6.2010 zoper neznanega storilca v zvezi z onesnaževanjem s kemičnimi snovmi po nebu nad R Slovenijo. Iz kazenske ovadbe je razvidno, da naj bi od meseca marca 2010 neznana letala onesnaževala nebo nad Slovenijo, med letenjem pa izpuščala kemijske spojine, ki so vidne v obliki črte na nebu. Zadeva je bila odstopljena na Sektor kriminalistične policije PU Ljubljana, ki je prevzel preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja po členu 332/I KZ-1, storjenega s strani neznanega storilca.

    Glede na proučitev gradiva pa je slednja ugotovila s pomočjo slovenskega meteorološkega društva, da je pojav, ki ga opisuje dejansko kondenzacija sledi za letali, kar se zazna tudi s prostim očesom za letali na nebu. Sestavljene so iz kristalčkov ledu, ki nastajajo pri delovanju letalskih reaktivnih motorjev. V njihovih izpuhih pa se poleg ostalih snovi nahaja tudi vodna para zaradi mrzle okolice pa se ta kondenzira in je kot rezultat viden tudi oblaček oziroma sled za letalom. Kakor hitro kondenzacija sled izgine (sublimira), kar je odvisno od vlažnosti in temperature zraka v okolici.

    Glede na zgoraj navedeno je ugotoviti, da v konkretnem primeru ne obstajajo znaki kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti oziroma na predlog, zaradi česar sem zadevo dala ad acta in vas v zvezi s tem tudi obvestila.

    Helena Zobec Dolanc, l.r.
    okrožna državna tožilka

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Tole pesem smo peli grafu Pahorju, ko je bežal z gradu!

    Pesem O Svobodi

    http://www.mojvideo.com/video-pesem-o-svobodi/5243e5fdeaa613d96fa9

    Pa nikjer nisem zasledil.

  • cvek je rekel/-la:

    V CELJU, SEŽIGAJO DNEVNO OKOLI 80 TON ODPADKOV (tudi blata iz čistilne naprave)

    DNEVNO ! TO zadostuje //baje/ / za oskrbo s toploto 1400- tih stanovanj + nekaj elektrike za

    omrežje !

    Nekaj mi ni razumljivo, ali se odpadki vozijo za cementarno iz FRANCIJE //cca 100 ton

    dnevno //, ali so odpadki naši, domači ??

    KDO BO POTEŠIL MOJO RADOVEDNOST ?!