10. november, 2010 | Jan A Johansson

Ukrepi in krizni časi? Ne v proračunu Evropske unije

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V času recesije, ko prihaja do težav, kot so množične demonstracije v Franciji proti povišanju upokojitvene starosti; trda pogajanja z vlado na Portugalskem s predlogi ukrepov in povišanja davkov; in Velika Britanija, ki je v pričakovanju napovedi drakonskega programa ukrepov javne porabe, še vedno obstaja neka raven politike, na kateri se o ukrepih nikoli ne razpravlja.

Ta raven je raven evropskih institucij. Vsako leto se letni proračun institucij Evropske unije poveča, pojavijo se nova delovna mesta, povišajo plače in večno upanje na uvedbo posebnega EU davka.

Evropska komisija želi povečati proračun EU za leto 2011 za 5,9%. Proračunski odbor Evropskega parlamenta predlaga praktično enako. Še posebej je bila izpostavljena tudi namera Evropskega parlamenta, da bi za naslednje leto podvojili proračun za sprejeme s šampanjcem. Predsednik proračunskega odbora Evropskega parlamenta, francoski evroposlanec Alain Lamassoure, je opozoril na to, da utegne odbor obravnavati zmanjšanje svojih zahtev glede širitve, v primeru, da Evropska unija pridobi neposredno financiranje s strani državljanov Evropske unije. A ga ne smemo imenovati “evropski davek”, je rekel Lamassoure. Bi mu morda lahko rekli “EU donacija” ali “EU darilo’’ ali morda kakšen podoben inovativen izraz?

Svet Evropske unije, oz. njegovi finančni ministri so tisti, ki morajo odpreti svoje denarnice, zato da izpolnijo želje Evropske komisije in Evropskega parlamenta, vendar niso zelo kooperativni, kljub temu, da znaša njihov predlog za povišanje 2,9%. Poleg tega je Evropski parlament dobil več pooblastil zahvaljujoč Lizbonski pogodbi. Zdaj imata Svet in Parlament dva meseca časa za pogajanja. Če ne dosežeta dogovora, bo morala poraba za leto 2011biti v skladu s proračunom za leto 2010. Je lahko kaj hujšega od alternative povišanju porabe?

Je avtomatično nekaj narobe s povišanjem porabe na ravni Evropske unije? Morda ne, toda, ali ne bi bilo bolje, če bi države članice obdržale denar in se odpovedale temu, da bi ga vzele v obliki davkov od svojih državljanov ali same zapravile denar, namesto da bi ga oprale preko Bruslja?

Zakaj bi morala Evropska unija porabiti denar za “svobodo in varnost”, medtem ko morajo države članice sprejemati ukrepe v nacionalni policiji? Zakaj bi se morala EU birokracija povečati, če države članice odpuščajo svoje javne delavce? Člani Evropskega parlamenta prav tako povečujejo zahteve o priljubljeni projektni porabi, kot je npr. več denarja mlekarskim kmetom, več denarja za razdeljevanje sadja na šolah (z namenom povečanja prodaje sadja), več denarja čebelarjem … Večina teh zahtev je v okviru skupne kmetijske politike, ki je bila deležna kritik in za katero je Evropska unija obljubila reforme, a se je le malo zgodilo.

Vprašajte svojega evroposlanca o povečani porabi Evropske unije! Evropski parlament ima 736 članov (evroposlancev), izvoljenih na posebnih volitvah z udeležbo, ki je manj kot 50%. Kljub temu imajo ti evroposlanci zelo velik vpliv nad porabo Evropske unije v primerjavi s svojimi političnimi kolegi v nacionalnih vladah in paralamentih. Evroposlanci ves čas prosijo institucije Evropske unije za več denarja in jim nikoli ni treba plačevati računov ali se prebijati skozi mesec. Seveda bi radi iztržili svoj denar preko nečesa podobnega EU davku, npr. kot dela DDV, a do sedaj še niso imeli te sreče.

Pošljite email svojemu evroposlancu in ga vprašajte, če podpira:
1. Povečanje proračuna Evropske unije.
2. Uvedbo davka Evropske unije.

Evroposlanci se brez večjih težav lahko skrijejo za anonimnostjo in voditelje Evropskega parlamenta. Vendar so le-ti odvisni od svojih članov.
Soočite jih. Kateri evroposlanec iz vaše države namerava glasovati v korist velikega povečanja proračuna Evropske unije na račun zmanjšanja nacionalnega proračuna vsake države članice in v nekaterih primerih povišanja svojih davkov?

Jan A Johansson
(Uredil Mauricio Parra)

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano