17. november, 2010 | Jim Segers

Odprto pismo Hermanu Van Rompuyu, predsedniku Evropskega sveta

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Spoštovani gospod Van Rompuy, V čast nam je, da vas bomo 19. novembra imenovali za člana našega odbora. Med srečanjem, ki bo v Bruslju potekalo med 19. in 21. novembrom, v času, ko Belgija skupaj z vami predseduje Evropski uniji, si odbor, ki ga sestavljajo predstavniki pobud iz trinajstih evropskih mest, prizadeva imenovati začasno vlado Združene Evrope.

Verjetno se strinjate z nami, da je trenutno pomanjakanje vodenja nevzdržno. Ne samo zaradi slabe podobe v Koebenhavnuin na drugih vrhunskih srečanjih, temveč tudi zato, ker teme, kot so socialna, ekonomska in politična enakost, zahtevajo nujno obravnavo. Ni več časa za odlašanje!

Veliko poguma nam je vlil vaš prvi govor, v katerem ste rekli: “od ustanovitvenih pogodb naprej smo prehodili skupaj dolgo pot.” To potrjuje, da niste pozabili na nas. V resnici nas je bilo veliko tam že 2001 med vrhunskim srečanjem v Laeknu, ko so nastali prvi osnutki Lizbonske pogodbe. V tistem času smo nekateri na prazni luksemburški postaji, v srcu evropske soseske poskrbeli za tribuno, kjer so potekale debate, koncerti in filmi na temo, “za kaj v Evropi sploh gre”, medtem ko so piratske radijske postaje med vrhunskim srečanjem v Laeknu “dale besedo vsem tistim z ulice”. Največja skupina, družine, starejši in mladi lokalni prebivalci so izvedli pohod po Bruslju 15. decembra leta 2001. Prepričani so bili, da se oblikuje novo evropsko vodenje, in si niti zaradi policije, ki je preprečila njihov pohod, niso premislili.

A zdaj smo že dovolj pametni. Nihče ne vodi Evrope. In to skrbi še najbolj anarhistično krilo našega odbora. Vaše imenovanje za stalnega predsednika nam je vlilo upanje. A potem ste v svojem govoru omenili “največje območje demokracije na svetu.” Previdno, gospod Van Rompuy. Imenovalo vas je 27 predsednikov držav za zaprtimi vrati. Še papež, ki ga imenuje 120 kardinalov, ima širšo demokratično bazo. Tudi sami dobro veste, da so sedanjo evropsko zgradbo naredili vodoinštalaterji, ne arhitekti. Njen namen je, da gospodarsko pretenta Azijce in Američane, ne pa da okrepi politične, socialne in ekonomske pravice prebivalcev.

Prepričani smo, da se Združena Evropa gradi v mestih. Tam, kjer se dogajajo družbene in umetniške inovacije in kjer se izražajo tisti, ki jih je sistem izključil. In ravno tu, iz skupne odgovornosti do prostora, v katerem živijo, gradijo ljudje nove oblike solidarnosti. Malo naklonjenosti je namenjene tistim, ki v želji, da bi bili slišani ali videni, poskrbijo za to na nasilen način na obrobjih Bruslja, Pariza ali Aten, toda ali ni prav tako težko razumeti, zakaj prebivalci teh sosesk potrebujejo doktorat iz politologije, da bi razumeli, kako njihova demokracija deluje, da ne vedo, kako bi lahko njihov glas slišali evroposlanci in da jih na mednarodnih forumih zastopa “neuradni” predsednik?

Razlog, zaradi katerega bi vas radi imenovali za člana našega odbora, so vaše izkušnje z neformalnimi strukturami. Stroj, ki mu v Bruslju predsedujete, ima “neuradni sedež Evropskega parlamenta” in neuradno ustavo imenovano Lizbonska pogodba, po kateri je krog zlatih zvezd neuradna zastava in Oda radosti neuradna himna. Menda ima ameriška vojska bojna letala, ki lahko postanejo nevidna, a nevidna vlada tudi ni kar tako! Morda je bilo mesto belgijskega predsednika vlade idealna priprava za to nalogo. Zato smo se spomnili tudi na vaše predhodnike. Gospod Verhofstadt trenutno predseduje ALDE, ne trgovski verigi, ampak Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo(Alliance of Liberals and Democrats in Europe); in gospod Dehaene je predsednik upravnega odbora Dexie, ne političnega zavezništva, ampak banke. Niso kompatibilni s članstvom v našem odboru, smo si mislili.

Naš odbor združuje izkušnje v arhitekturi, raziskovanju, lokalni in nacionalni vladi, aktivizmu in osnovni organizaciji. Posvetili se bomo obnovi Evrope od temeljev naprej, in v ta namen organiziramo akcije, ki so kreativne in pozitivne. Z veseljem vas bomo pozdravili na našem ustanovnem srečanju v Bruslju, ki bo 19. novembra letos.

Evropski pozdrav

V imenu Odbora 19. novembra

City Mine(d)

Jim Segers

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.