22. november, 2010 | Jani Sever

Išče se mandatar

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Javnomnenjski kolaps je so doživeli vlada, predsednik vlade, prva vladna stranka in obe liberalni stranki. Rezultati ankete, ki jo prvak opozicije imenuje za “Golobičevo”, niso prav nič “Golobičevi”, čeprav veliki zmagovalec vladnega javnomnenjskega debakla ni SDS, ampak Desus, ki je zasedel drugo mesto in prehitel SD. Anketa je za Pahorja svarilni znak, da drsi v prepad, za SDS pa skoraj tako slaba novica, kot za vladni trojček.

Desus se vsekakor lahko veseli. Karel Erjavec ima še večje načrte. Na POP TV je takoj povedal, da se pogovarja z Lahovnikom in Pezdirjem, s katerima naj bi okrepil stranko upokojencev. Napovedal je tudi pisanje programa, oziroma strategije razvoja Slovenije. Sliši se privlačno, saj bi to morala storiti vlada, pa ji nekako v dveh letih to ni najbolje uspelo. Po drugi strani, je zgodba nenavadna. Težko si je predstavljati Lahovnika in Pezdirja, ki na vsak način nasprotujeta pokojninski reformi in sodelujeta pri sestavljanju političnega programa stranke Desus. A pustimo se presenetiti. Vsekakor je Erjavčeva intuicija, da velika stranka potrebuje ekonomsko ekipo, pravilna.

V primeru, da bo Desusu uspelo blokirati pokojninsko reformo je napoved njihovega vzpona vsekakor slaba novica za Slovenijo. Tega se zaveda kar precej volivk in volivcev. Najverjetneje precej več, kot se zdi ob trenutnem vzponu Desusa, ki je seveda povezan tudi s “pokončno” držo te stranke glede ščitenja pravic upokojencev. Dolgoročno tako nefleksibilna stališča do pokojninske reforme enostavno niso vzdržna in politična demagogija pri tem ne pomaga prav dosti. Podobno kot vztrajanje dela javnega sektorja na stališču, da se njih gospodarska kriza ne tiče, tudi slepota zaščitnikov pravic upokojencev, ne more biti v javnosti široko dojeta kot sprejemljiva.

Za predsednika vlade, ne glede na potencialne težave Deusa, zadnja anketa Vox pomeni nič man kot katastrofo. Najprej na vladni ravni. Vlada beleži samo še 18 odstotno podporo, kar 77 odstotkov vprašanih pa ocenjuje njeno delo kot neuspešno. Nič bolje se ni odrezal predsednik vlade osebno. Končal je na dnu priljubljenosti. Za njim sta (če izvzamemo Radićevo in Črnača, ki sta nova na lestvici) samo Golobič in Križanič. Še najbolj uspešen je bil Pahor pri rejtingu svoje stranke. SD je zbrala slabih 14 odstotkov glasov. A kaj, ko jo to postavlja šele na tretje mesto. Hkrati pa vzpon Desusa jasno priča o nezadovoljstvu potencialne volilne baze socialdemokratov z njihovo politiko.

Razlogi so jasni in očitni. Pahor je doživel prvo afero v svoji neposredni bližini, na katero se ni odzval ravno spretno. Oziroma se sploh ni odzval. Afera Dimic niti približno ni bila tako nedolžna, da bi si takšno reakcijo lahko privoščil. Govorila je sumu korupcije v samem kabinetu predsednika vlade, za povrh pa je bila povezana še s trenutno najbolj razvpitim gradbenim podjetjem, ki se do svojih zaposlenih ne obnaša nič kaj socialdemokratsko. Ker se Pahor z afero ni ukvarjal, jo je namesto njega interpretiral kar njegov nekdanji sodelavec v pismu, ki je ušlo v javnost. Interpretacija kajpak ni bila takšna, kakršno bi si Pahor lahko želel. Nasprotno, okrepila je sume, da afera Dimic ni slučaj.

Prva vladna stranka se bliža trenutku, ko bo potrebno nekaj storiti. Stranka, v kateri so bili njeni člani dolgo vezani na edinega predstavljivega predsednika Boruta Pahorja, se že nekaj časa prebuja. Da je nekaj potrebno storiti, se zavedajo tako rekoč vsi. Po lokalnih volitvah je to zavedanje še precej močnejše. Občutek, da se predsednik ne ukvarja s stranko, da so se v njej okrepili tisti, ki jih bolj kot strankina politika zanimajo lastne koristi in da se je SD na oblasti izgubil občutek za socialdemokratsko politiko, je prisoten pri vedno širšem krogu ljudi, ki jim za stranko ni vseeno.

Kakšni bodo torej odgovori na razpoloženje javnosti, ki je vedno bolj nedvoumno nenaklonjeno vladi? Janez Janša je predlagal predčasne volitve, ki so v slovenskem političnem sistemu praktično utopija. Sicer pa  po rezultatih zadnjega Voxa, predčasne volitve najbrž tudi za SDS ne bi smele biti več  tako zelo privlačne. Potrdilo se je namreč, da največja opozicijska stranka zaenkrat zamejena na dosegu, ki se že več let ne spreminja in da od težav koalicijskih strank nima prav nobene koristi. Padec enih političnih nasprotnikov se prevaja v boljše rezultate drugih političnih nasprotnikov.

In Pahorjeva vlada? Velikih težav nima samo SD. LDS in Zares sta na meji ali celo pod mejo, ki še pelje v parlament. Paradoksalno se zdi, da je še najbolj sprejemljivo možnost za sedanjo vladno koalicijo, napovedal prvak opozicije. Kot da bi lahko s tem, da jo je izrekel, preprečil, da bi se realizirala. Koalicija bo po Janševem mnenju zdržala mandat do konca, ne bosta pa ga zdržala vlada in njen predsednik.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
50 x komentirano
  • Simplicianus je rekel/-la:

    Naj ti verjame, kdor ti hoče, jaz ti ne

  • Aljo je rekel/-la:

    Tako idiotske vlade kot je Pahorjeva še nismo imeli(to ne pomeni, da so vsi člani idioti, samo skupinski efekt deluje idiotsko). Vlada ne govori o odpuščanjih v javnem sektorju, kar jih čaka v bližnji prihodnosti. Lopovščine socialnih mrež, ki so navezane na vlado postajajo prav idiotske in bodo povzročile bankrot države. Ne govori se o privatizaciji - prodaji državnih podjetij, privatizaciji zdravstva, te ukinjanju raznoraznih kartelnih zbornic in nepotrebnih vladnih organizacij. Premierove izjave so zmeraj bolj retardirane, minusi NLB- ja, mimohodna investicija v TEŠ in ostale velike neumnosti pa govorijo državljanom, da imamo TOTALNO nesposobno vlado. Najpomembnejša člena vlade premier in finančni minister sta totalno nesposobna in nimata nobenega stika z realnostjo, proračun za 2011 je totalna katastrofa, nato se pa skregajo zaradi “drobiža” okoli pokojnin. LDS je stranka lažnivega - kradljivega socialnega omrežja, ki živi na veliki nogi. ZARES je pa stranka patoloških opurtističnih lažnivcev. Res vsaka čast bedakom, ki je volila sedanje lopove in bedake, ki vodijo državo. Potrebne so korenite spremembe, ne pa lepotni popravki, ter narcisoidni izpadi bedaka od premierja. Katastrofa na celotni črti, še večja katastrofa je pa porast DESUSa, ter njihovega vodje bebastega hinavca Korelčka, ki stresa poceni šale in je NIKAKERŠNA alternativa za sedanje čase kaj šele za prihodnost.

    • šifra je rekel/-la:

      ..si v redu povedu dolčene stvari,kaj pa ti ,kot držaljan-aktivist konkretno predlagaš…?

  • obama je rekel/-la:

    Tale naročeno prirejena anketa je namenjena zgolj rušenju Boruta Pahorja,kar je napovedal že srednješolski predsednik F571 nesrečnikov v petkovi mladinini homiliji (oz rubriki Murgle čestitajo in pozdravljajo)
    Skratka,posebni odposlanec za Bosno je stopil na pručko in zadirigiral uvodne takte…

  • angie je rekel/-la:

    V primeru, da bo Desusu uspelo blokirati pokojninsko reformo je napoved njihovega vzpona vsekakor slaba novica za Slovenijo.
    Z zgornjo kontatacijo se v celoti strinjam.
    Janševim se je pri vox populi, anketirancem, ki zgolj površno spremljajo medije in delo poliktikov, obrestovalo machiavelistično geslo: cilj posvečuje sredstva.

    Ampak to ne bo imelo dogle sape, ljudje dejansko volijo po pameti, ne pa na podlagi negativne propagande.

    • obama je rekel/-la:

      aha.sam to pamet jim morajo pred tem ustrezno obdelati Kurčani,Praprotniki in Kosi

    • angie je rekel/-la:

      ne bo držalo, obama, to počnejo samo v sds.

    • Neja je rekel/-la:

      Obama, imam nasvet, da bi janševiki bili /še?/ uspešnejši na prihodnjih volitvah. Poglej: SDS je med strankami prva, JJ pa med zadnjimi. Dobro bi ga bilo zamenjati. Kaj misliš?
      Prav tako seveda Pahorja. No, mogoče pa vse politike in tajkune? In Cerkvene prste odmakniti daleč proč? Oblast ljudstvu?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJA, spet si zavajajoče pomešala jabolke in hruške.

      Zdaj zelo slabo vlada Pahor s svojo koalicijo in nihče drug.

  • petrovc je rekel/-la:

    Jani: se no tvojih znacilnih skrpucal. Brez uvoda, jedra in zakljucka. V osnovni soli nekje v 4. razredu, sole Marije Terezije, bi za to schalabajzerstvo prejel ladko masten schus dvakrat podcrtan, ki bi se ga ne znebil do konca leta!
    Ureaj se mi ne da skrpucala podrobno analizirati.

  • petrovc je rekel/-la:

    Jani: UPS, SKRAT JE POJEDEL SERVER!
    Se enkrat:
    se eno tvojih znacilnih skrpucal. Brez uvoda, jedra in zakljucka. V osnovni soli, nekje v 4. razredu, bi za tak spis, v soli Marije Terezije, za tako schalabajzerstvo prejel masten dvakrat podcrtan schus, ki bi se ga ne znebil do konca leta. .
    Najprej kolaps vlade in s tem strank v vladi. Polom Pahorja. Za tem zmaga stranke v vladi in nova vlada Desus in nov obetajoc program. Drugo mesto si opredelil, prvega pa ne. Sklepam, da je SDS tudi na dnu, kot pises. Kdo je na vrhu, sklepam, kot pises, da SD.
    Pokoncna drza Desus, po tem pa demagogija Desus.
    Vsi na dnu, toda vsi se prebujajo.
    Saj se mi niti ne da vec pisati o tem krpucalu.

    • Neja je rekel/-la:

      Pa kaj tako napadaš petrovc? Ne znaš biti bolj asertiven? Jani ne piše leposlovnih spisov. V prvem odstavku pove svoje zaključke ob javnomnenjski anketi. Če te ne zanima, zakaj tako misli, ti ni treba brati naprej. Če pa želiš razlago in kaj njegovih argumentov, pa bereš naprej. Če se ne strinjaš z njegovimi stališči, imaš, petrovc, vso možnost, da napišeš svoje poglede.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Očitno je kapitalistična levica že tako na psu, da NEJA že začela delati red na desnici.

  • jebiveter je rekel/-la:

    …..išče se človk, ki bi vedel kaj je ta butl-trotl hotel povedat….

  • Forestina je rekel/-la:

    Da se reptili med sabo pofukajo do konca :)

  • zorge je rekel/-la:

    No sigurno je jasno, da združuje Janšo on Erjavca nasprotovanje pokojninski reformi in obtožba v zvezi s Patrijo.Tu je keč problema.Ni samo Pahor na prepihu, je tudi tožilstvo in nasploh pravosodje.Kakorkoli gledamo se v družbi porajajo že neka ustaljena pravila-norme, ki se jih ne da več po Depalsko preusmerjati in voditi.Če bo v kratkem potrjen še Masleša, je mogoče pričakovati, da se bo zadeva stabilizirala.Desus niso vsi upokojenci kot pravijo.Desus vodijo kup poskumunističnih politikov, ki so navajeni dobro živeti in izkoriščajo dementneže za svoje cilje.
    Ja Patrija je tista, ki bo odigrala pomembno vlogo.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Oblastna koalicija in vlada, ki ju nisem volil in ju ne podpiram, sta v dveh letih naprtili vsakemu slovenskemu prebivalcu 6.000 Evrov pufa, torej tudi meni.

    Ker me skrbi ta vsiljeni dolg, se obračam k ANGIE, ki je največji domoljub in velik podpornik take zavožene politike, če bi prevzel še moj delež državnega dolga, kar bo, upam, z veseljem storil.

    Njemu to ne bi smelo biti pretežko, saj mu vedno stoji ob strani tudi sam BUTALEC.

    • angie je rekel/-la:

      Izseli se!

    • jebiveter je rekel/-la:

      …….v čudovitem predelu predmestja Celovec je zraslo novo naselje individualnih hiš s 136 m bivalne površine za ceno 160 tisoč €, verjemi že veliko nas delamo na tem, da zapustimo to ubogo državo, ki očitno nima prihodnosti za pošteno misleče delovne ljudi….

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ANGIE, če boš prevzel moj delež državnega dolga, te bom hvaležno predlagal za kandidata za mandatarja.

    Predlog bom obrazložil s tem, da imaš na pretek časa za to funkcijo in da si dovolj zadrt postkomunistični levičar, da boš izpolnil vsa pričakovanja pohlepnih strank, ki same sebe zmerjajo za levico.

    • zorge je rekel/-la:

      Mefi mislim da v dno duše nisi slab,samo vzgoja te zavira.Poznam župnika, ki bo pol stvari preslišal in ti dal odpustek.Zakaj? imamo tudi poskomunistične fajmoštre, ki bodo tudi tebe razumeli.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE in ZORGE!

      Pred dnevi smo pokopali zadrto ateistko.

      Zadnje mesece življenja je preživela v katolikškem domu, ker je bil le ta zanjo dovolj dober .

      V skladu z njeno zadnjo željo jo je spremil k večnemu počitku tudi farni župnik.

  • Slabo je rekel/-la:

    Ubožen prispevek, podoben umotvorm komentatorjev Big brotherja.
    En del pa me še posebej moti: “Dolgoročno tako nefleksibilna stališča do pokojninske reforme enostavno niso vzdržna … tudi slepota zaščitnikov pravic upokojencev, ne more biti v javnosti široko dojeta kot sprejemljiva.”
    Zakaj je potem med maldimi tako velika brezposelnost?
    Dela je premalo in vedno manj ga bo! Umetno ustvarjena delovna mesta še bolj obremnjujeo gospodarsvo kot brezposelni. Neko teslo pa bi dvogovalo še starostno dobo za penzijo, da bo lahko mladina do 50. leta živela na račun napol mrtvih strašev.
    Kaj je široko sprejemljivega na tem?

  • petrovc je rekel/-la:

    Nek silni filozof, na teh straneh, sploh so filozofi zadnjih 100 let bic bozji za dezelo Kransko, je napisal, da je za vsak narod mesanica kultur idealna.
    In dalj ugotovil, da je v dezeli Kranski od nekdaj msanica
    1. Romanske
    2. Slovanske
    3. Germanske
    4. Angleske kulture
    5. Raznih kultur.
    Kako gre z mesanjem kultur so ze ugotovili adekvatni Nemski in Ruski psihologi!
    Nikako. Priselenci prihajajo, da zive boljse kot doma, da sploh prezive, hkrati pa bi s sli se nadalje svojih, genetsko privzgojenih pritlehnosti. Samo delali in molili bi ne. Zrli bi ob polnem koritu, hkrati pa grizli roko, ki jih hrani.

    Pa zanimivo, dezela kranska je mesanica treh kultur:
    1. Nemske
    2. Manjsinsko Slovanske
    3. Lokalno Romanske.
    O kaki Angleski kulturi ne more biti govor nikoli!

    Torej, ANGI, izseli se.

  • konec je rekel/-la:

    joj , joj kakšno sprenevedanje, saj vsi vemo, da ste zverinski in svinjsko rdeči mafijači zbrali novega mandatarja……treba je le , da zvesti novinarji pripravijo demokratično nezrelo in zaostalo rajo, da bodo to uvoženo debelo rdečo mešnico med svinjo/orangutangom slepo volili….v tem je smisel vse tega pisanja. ostalo je le za okrasek.

    • grlo je rekel/-la:

      Verjetno imaš v mislih Jankovića. Ampak ne pozabi, za njegov političen uspeh je še najbolj zaslužen tvoj ljubljeni Janša, ko ga je izrinil iz Mercatorja.

      Sicer pa se tako na splošno sprašujem: ali je način in slog pisanja nekaterih komnetatorjev posledica zelo nizke stopnje izobrazbe in slabe vzgoje, ali pa posledica nebrzdanega besa in nekontrolirane jeze. Slednje nas lahko skrbi v primeru prihoda na oblast njim ljubim preferentov, sploh v kombinaciji s stanjem v državi, kakršno je.

  • Triglav je rekel/-la:

    Oranžni zid.

  • vem je rekel/-la:

    Je Gantar lepo povedal: “ankete so kot kolonjska voda - diši za pitje pa ni”!

    Ne bi škodilo, če bi se tega bolj zavedali in manj nasedali.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če se še išče kandidat za premiera, ponovno predlagam ANGIE.

    Čeprav si je nabral že nekaj izkušenj pri Velikem bratu na POP TV, ne bo dosti boljši od Pahorja.

    Bo pa cenejši, saj mu davkoplačevalci že zdaj plačujemo prispevke za socialno zavarovanje.

    Torej mu le nekaj malega primaknemo še za plačo, pa se bomo še lahko smejali in jezili do konca mandata te koslicije.

    Upam, da takrat ne bo pozabil na ZORGEJA; IVANA; BUTALCA in druge , saj dobrih kadrov ni nikoli preveč.

  • zorge je rekel/-la:

    IIn Masleša postal je bič za JJ.

  • pirančan je rekel/-la:

    Jaaaa,skandinavski rumeni nahrbtniki bodo korakali do vrhovnega sodišča…..jaaaa!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ZORGE in PIRANČAN že računata s pristranskostjo novega predsednika vrhovnega sodišča.

    • zorge je rekel/-la:

      Mefi, kako lahko človek pozabi na tebe.Ti si tako prisrčen belogardistek.Brez tebe tega spleta ni.Jaz se sploh ne bi oglasil-samo zaradi tebe,Mefi.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kjer ste komunisti, smo tudi belogardisti.

  • Forestina je rekel/-la:

    Klemenčič o diskreditacijskem pismu Dimičeve: Takšnega napada na komisijo ne pomnim

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042405130

    Takšnega napada na protikorupcijsko komisijo Klemenčič ne pomni. “Razen kakšne tožbe posameznika, ki ni bil zadovoljen z načelnim mnenjem, kaj takega še nismo doživeli,” je dejal. Ob tem ne dvomi, da bo komisija tudi v naslednjih dneh deležna različnih pravnih napadov.

  • petrovc je rekel/-la:

    MEFISTO:
    ti ne spadas med “bele”. Ne beli, ne rdeci, ne crni, ne oranzn, ne maraj razmisljujocih! Ti si brez baze, pa ce se se tako trudis. Ti lahko le sklonis glavo v dlani in si, tiho, sepnes:
    “Gorje pametnemu!”
    Vse je usoda, vse so sojenice, Mefisto.