23. november, 2010 | Flavio Gori

Evropsko sodelovanje: Srečanje učencev in dijakov v Bruslju na temo problematike vode po svetu in vloga Slovenije

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Trije dnevi delavnic, srečanj in prezentacij na temo izkušenj z vodo in biološke raznolikosti, mednarodno sodelovanje, klimatske spremembe, državljanstvo, konflikti, politika, trg, in za zaključek, javni dogodek Voda za vse, vsi za vodo, ki se ga bo, po poročanju tiskovne agencije ASCA, udeležilo na stotine mladih iz vseh bruseljskih šol, kot tudi dijaki in učenci iz Francije, Nizozemske, Grčije in Italije.

International Water Messengers’ Days je zaključni dogodek, ki bo potekal v Evropskem parlamentu v Bruslju med 24. in 26. novembrom letos, v organizaciji “Water Bearer Country”, po treh letih angažiranega delovanja za zaščito vode, v sklopu mednarodnega projekta V.O.D.A. – dostop do vode preko krepitve pravic (W.A.T.E.R. - Water Access Through Empowerment of Rights), katerega skupni cilj je vključitev priznanja vodnih pravic za vse prebivalce, zlasti za prebivalce južnih držav, preko organizacije storitev in regulativnih okvirjev za dostop do vode.

Menarodno kampanjo promovira italijanski odbor za sporazum o svetovni vodi (Committee for the World Water Contract) s podporo konzorcija nevladnih organizacij in združenj - Cevi solidarity in Cooperation Cipsi, Cospe, Legambiente in drugih evropskih nevladnih organizacij (CERA iz Španije, Humanitas iz Slovenije, Liberte iz Francije, GREEN iz Belgije; KE.SSA Dimitra iz Grčije). Zaključni dogodek bo v Bruslju, koordinirale ga bodo organizacije Green, CeVI in CIPS.

Pomembno je poudariti prispevek in zanimanje s strani evropskih šol: več kot 90 dijakov, učencev in učiteljev, ki zastopajo 21 osnovnih in srednjih šol iz Francije, Nizozemske, Grčije, Italije in Slovenije se bodo srečali in v teh dveh dneh pogovarjali o vodi, izmenjavali izkušnje in znanja iz svojih držav. Tovrstna izmenjava izkušenj je lahko dobro izhodišče za vzpostavitev evropskega sodelovanja že v času šolanja v smeri krepitve evropskega duha za bodoče evropske prebivalce.

Priznavanje vode kot človekove pravice s strani ZN in evropskih institucij je izjemno pomembna stvar, ki jo je potrebno podpreti, saj je to načelo v nasprotju s procesi privatizacije tega dragocenega vira, ki se je že začela v Evropi in drugod po svetu.

To priznanje se mi zdi zelo pomembno, zlasti za bodoče generacije, ki se lahko v nasprotnem primeru soočijo s pomanjkanjem čiste vode, ali jim celo grozi, kot opozarjajo številni mednarodni opazovalci, boj za vodo. Vsi mi potrebujemo čisto pitno vodo, za to, da lahko živimo. Razen osebne svobode, je le malo tako življenjsko osnovnih stvari za človeško raso, ki so tako daleč od trga; to sta voda in zrak. To, da ju ščitimo kot človekovi pravici, je pomembno dejanje za nas vse, državljane in politike.

Še tretja stvar, ki jo je potrebno obravnavati kot neprenosljivo, je zemlja, vendar na žalost naši predniki niso dovolj skrbeli zanjo, zato moramo zdaj biti zelo skrbni pri ravnanju z vodo in zrakom, da ju ohranimo prosta in čist za vse ljudi sveta za vedno. To je politična in družbena vizija, v kateri mora biti udeležena vsa mednarodna skupnost in sam trdno verjamem v najmlajšo med državami, da bo, če bo potrebno, lahko izvajala pritisk na druge države. Večina prebivalcev sveta jim bo stala ob strani: javna in čista voda (in zrak) je temelj naše prihodnosti.

Avtor: Flavio Gori

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.