29. november, 2010 | Blaž Zgaga

Pravica vedeti!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Objava serije pomembnih informacij iz depeš diplomatske mreže Združenih držav Amerike je pretresla svet. Vsebina več kot 250.000 depeš je v rokah spletne organizacije Wikileaks in njenega ustanovitelja Juliana Assangea. V celoti so jih do tega trenutka objavili le 200, njihova spletna stran pa je bila ob sinočnji objavi prvega svežnja pod hudimi hekerskimi napadi. Za najpomembnejša razkritja so poskrbeli preiskovalni novinarji Guardiana, New York Timesa, Spiegla, El Paisa in Le Monda. Ti so imeli dostop do zaupnih depeš že tedne pred tem in izbrali iz njih za javnost najbolj pomembne informacije. Njihova razkritja bodo še dolgo odmevala.

Pri tem sploh ne gre za zelo tajne informacije. Večina objavljenih informacij je označena z najnižjimi stopnjami zaupnosti, do katerih ima dostop okoli 3 milijone ameriških državnih uslužbencev. Po drugi strani ne razkrivajo tistega, česar naj mednarodna javnost večinoma ne bi že prej vedela.

Iz doslej objavljenih dokumentov je razvidno, da ameriška diplomatska služba opravlja delo tako, kot pritiče vsem diplomatom. Skoraj vse, kar je v objavljenih depešah, sodi v običajen delokrog diplomacije.

Nekateri so pisali suhoparno, drugi skoraj literarno. Bistveno je, da so poročali svoji centrali v ameriškem zunanjem ministrstvu - State Departmentu - o dogodkih v državi, kjer so. Morda so še najbolj prestopili rob sprejemljivega takrat, ko so od diplomatov zahtevali, naj zbirajo osebne podatke predstavnikov Organizacije združenih narodov. Če diplomati namenoma zbirajo osebne in druge občutljive informacije, potem to ni več diplomatska, temveč prej vohunska služba.

Odziv ZDA na objavo je oster. Assangea že nekaj mesecev s pomočjo zavezniških držav preganjajo skorajda kot kriminalca. Posebej po objavi dokumentov, ki so razkrili tragično resnico o vojnah v Afganistanu in Iraku. Zdaj poskušajo od Avstralije doseči, da bi preklicala njegov potni list, s čimer bi mu lahko preprečili prosto gibanje po Evropi.

Ob tem se zastavlja vprašanje, ali je Assange res glavni krivec za ameriško „sramoto“? Če se je lahko do podatkov z nizkimi stopnjami zaupnosti dokopal avstralski heker, jih je namreč toliko lažje pridobila katera od obveščevalnih služb druge večje države.

Kot je videti, to ZDA moti dosti manj, saj se o tem praviloma nikoli nič ne izve oziroma lahko obveščevalne afere vedno „zgladijo“ s takšno ali drugačno trgovino. „Daj-dam“ je bil vedno sestavni del diplomacije. Le da se „trgovina“ bolj učeno in dostojno imenuje „diplomatska pogajanja.“ Celotna zgodovina svetovne diplomacije je namreč zgolj skupek usklajevanj različnih interesov med državami, ki ne more potekati drugače, kot s „trgovino“ oziroma pogajanji.


Da gre v diplomaciji predvsem za to, kaže tudi doslej edina omemba Slovenije. V kolikor bo sprejela ujetnika iz ameriškega koncentracijskega taborišča Guantanamo, se bo lahko slovenski voditelj srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, sicer ne, se je glasila ameriška ponudba. Ker do srečanja z Obamo še ni prišlo, lahko sklepamo, da so jo slovenski diplomati zavrnili.

Problem, ki je najbolj zbodel ZDA in vodilne „elite“ večine demokratičnih držav ni to, da so podatki sploh curljali iz State Departmenta. Videti je, da je večji problem v tem, da so se podatki objavili in predstavili mednarodni javnosti. Torej državljanom, ki volijo „elite.“

Depeše namreč razkrivajo, kako delujejo vladajoče politične in ekonomske „elite“. Kažejo, da ameriška vlada, tista, ki naj bi bila zavezana demokraciji, pravni državi, svobodi in idejam ameriške revolucije, ki so jih leta 1776 zapisali v deklaraciji o neodvisnosti, danes ne ravna tako, kot sporoča lastni in mednarodni javnosti.

Ob tem je jasno, da manj demokratične vlade še veliko bolj zavajajo državljane. To počnejo s pomočjo ekonomskih „elit“, ki so si preuredile pravni sistem po lastnih finančnih interesih. Z veliko vnemo pa jim pomagajo mediji v njihovi lasti, ki vse bolj spominjajo na propagandna trobila, katerih se ne bi sramovali niti v najbolj zakrknjenih diktaturah.

Po objavi manjšega dela ameriških diplomatskih depeš, nekateri republikanski kongresniki že zahtevajo, da se Wikileaks razglasi za teroristično organizacijo, Assangea pa za terorista. Ameriško obrambno ministrstvo ga želi na podlagi nekega zakona iz leta 1917 razglasiti kar za vohuna.

Če bi šel razvoj v takšno smer, da bodo tisti, ki želijo javnosti razkriti, kaj pod oznako „nacionalne varnosti“ počnejo „elite“, razglašeni za teroriste in vohune, se svet bliža temačni prihodnosti. Demokracije se utegnejo preleviti v diktature. V takšne, v katerih se vladani sploh ne bodo zavedali, kako so v resnici vladani in obvladani.

V kolikor bi bila Julian Assange in Wikileaks razglašena za terorista ali vohuna, namreč ni dvoma, kdo bi bil naslednji. To bi bili novinarji, zlasti preiskovalni. Vsi tisti, ki bi si drznili pisati o nepravilnostih, nezakonitostih ali kriminalnih dejanjih storjenih s strani „elit“, ki so na oblasti.

Kaj bi to pomenilo, je bolj ali manj jasno. Teroriste danes zapirajo, mučijo in ubijajo brez sodnega postopka. Vohune tudi. Vsem besedam iz ameriške deklaracije o neodvisnosti, posvečenim človekovim pravicam, navkljub. Za novinarji lahko pridejo na vrsto opozicijski politiki, nevladne organizacije, na koncu vsak državljan, ki se ne bi strinjal z vladajočo elito.

Nekako tako je bilo v nacističnih časih. Anekdota pravi: Odpeljali so soseda iz zgornjega stanovanja in smo bili tiho. Ko so odpeljali spodnjega, smo bili tiho. Ko so odvlekli tistega iz stanovanja levo in desno od nas, smo bili tiho. Ko so prišli po nas, ni bilo nikogar več, ki bi nas slišal.

Če se bodo ZDA in „elite“ drugih držav, odločile za to pot, zgornji scenarij ni nemogoč. Kjerkoli po svetu. Prav zato bi se morali vodilni politiki po svetu, zlasti v državah, ki temeljijo na vrednotah ameriške in francoske revolucije znova vprašati o svojem poslanstvu. Ali s svojim delovanjem resnično služijo ljudstvu, ki jih je izvolilo? Ali pa so prej samemu sebi namen oziroma služijo ozkim „elitam“ in njihovim parcialnim interesom?

Britanski zgodovinar Timothy Garton Ash je včeraj ocenil, da objava diplomatskih depeš ZDA predstavlja „zgodovinarjeve sanje in nočno moro diplomatov.“ Bolj pomembna je njegova razlaga, da se v tem primeru soočata dva javna interesa.

„Obstaja javni interes razumeti, kako svet deluje in kaj je narejeno v našem imenu. Obstaja pa tudi javni interes za zaupno izvajanje zunanje politike. Oba javna interesa sta v konfliktu.“

O tem, kateri naj prevlada, z vidika državljana ne sme biti dvoma. Če res živimo v demokraciji, imamo namreč državljani – pravico vedeti!

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
70 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Ne živimo v demokraciji in nikoli nismo živeli v demokraciji. Živimo v tehnokratski obliki demokracije, ki z pravo demokracijo nima nobene veze, vsaj v Sloveniji.

    ZDA so z bailouti javno zaplule v fašizem, čeprav se je že prej vedelo, da so ZDA koorporacija, vsaj že od nastopa Ronalda Reagana dalje. Teroristi bomo pa kmalu vsi, ki spremljamo alternativne medije, vsaj tiste ven iz mainstreama.Jebi ga, teorije zarote postajajo in so resničnost.

    Državljani imamo – pravico vedeti, ja ja samo katero obliko laži ali resnice. Odvija se medijska psihološka vojna in ta se z razvojem interneta samo še bolj razvija. Kaj je resnica?

    http://www.redicecreations.com/

  • Ivan je rekel/-la:

    Konzilij bo spremljal vaše komentarje.

  • petrovc je rekel/-la:

    PREDRAGI:
    opozarjamo vas, da je iz zaprtega oddelka nornhausa (umobolnice) pobegnil klient, ki se je izdajal najprej za Napoleona, sedaj pa se izdaja za “KONZILIJ”

  • binebone je rekel/-la:

    Svetovna finančna elita ima v pesti ZDA, senat, kongres, ameriško vojsko, vojno industrijo in trgovino z nafto. Torej njihov interes je popolna prevlada na planetu. Radi bi sprovocirali vojno v Aziji, V Afriki točneje v Sudanu, ki je naftno najbolj bogata afriška država, sesutje evra in destabilizacijo Evrope in v ZDA povzročiti državljansko vojno. Torej kakšne interese imajo? Torej popolni kaos na planetu. In na koncu naj bi preživeli sami prosili, da preživele zažunjijo. V mislih imajo še totalni genocid nad zemljani! In kje se vidi Slovenija v tem. Izginil bomo folk!

  • petrovc je rekel/-la:

    Precej blizu! Toda, KDO je vetovna bancna elita? To pa ne upas povedati?

  • binebone je rekel/-la:

    Rimsko -Bavarski jezuitski prostozidarski bankirji. Potem 33+prostozidarji, ki vodijo desničarske stranke in 33+prostozidarji, ki vodijo levičarske stranke. Oboji delujejo skupaj, da bi se zgodil končni planetarni konflikt in da se eni in drugi med sabo uničijo. V Ameriki je to familija Rockefeller v Južni Afriki familija Oppeheimen, potomci ustanoviteljev Angleške banke (Bank of England) Najbogatejši Grk, črne familije Venecije, Severne Italije, ki vleče korenine vse do Srednjega in Bližnjega vzhoda.
    Ena tak najbolj vplivna pa je je nekaj sedaj kupila Mariborsko škofijo in T2. Fantje gotovi smo.

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    Kvizling zgaga se je po predhodne,m fibančnem nakazilu iz Foruma 21 ponovno prikazal iz tajnega skrivališča,saj je vedno v smrtnem strahu po kvizlinškem nastopanju.Tudi on pride na vrste ,mar ne???

  • petrovc je rekel/-la:

    BINEBONE: fant moj, iz te klobase navedenega NI NIC KAR BI PILO VODO!
    ENA SAMA JE V LONDONU (ime izhaja iz kamnosekov)! Vodi pa to zdruzbo eno pleme, ki se danes imenuje narod.
    Precenil sem te. V resnici nimas pojma.

  • binebone je rekel/-la:

    Kaj bi se se stabo prerekal, petrovc. Važn je kaj ti imajo taki storiti to te naj skrbi. Ali so kamnoseki ali hiša Windsor, britanska kraljeva družina-ki je v resnic germanskega porekla in vleče korenine od črnega plemstva Venecije, Severne Italije in tja na Srednji in Bližnji vzhod. Te familije pa v glavnem izvirajo iz Evrope, iz Francije in Britanije. Zelo važno njohovo področje je Alsace-Lorraine. Večina ameriških predsenikov od Georgeya Washingtona pa do Billa Clintona so kandidati z največ britanskimi in francoskimi geni. Od 42 predsednikov, do Clintona, 33 od njih so sorodniki s dvoje ljudmi: Alfredom Velikim, karljem Anglije, in Karlom Velikim, najboj zanim francoskim monarhom. Preostalih 19 pa je v sorudu s angleškim Edwardom III, ki je z več kot 2000
    sorodniki povezan s princem Charlesom. Isto velja tudi za ameriške bančniške familije. Nebom naprej kar sam najdi, vse je na spletu.

  • Forestina je rekel/-la:

    Julijan je dejal, da uživa ko barabe zmelje v prah :)

  • binebone je rekel/-la:

    The Complete Idiot’s Guide to Wikileak’s Document Dump

    Monday, 29 November 2010 12:02

    ‘Wikileaks, following much media fanfare (reason for suspicion right there) has just released a huge number of documents supposedly leaked to WikiLeaks and no other websites’. The media is denouncing this as a threat to the United States while US politicians wring their hands and wonder when they will be free of the curse of the First Amendment and all that troublesome nonsense about Freedom of Speech.

    Many observers think this is a propaganda set up and that neither Julian Assange or WikiLaeks should be taken at face value. After all, Julian Assange keeps insisting there was no 9-11 conspiracy and the 9-11 truth movement a “distraction.” Apparently Julian Assange has patented conspiracy and nobody else may expose one except himself!

    Read more…

  • marko je rekel/-la:

    SDS falanga očitno še vedno sestankuje na Trstenjakovi in si razbija glavo, kako stopiti v bran Veliki Ameriki!

    Ali pa jih je strah, če je v kakšni ameriški depeši iz Ljubljane opisano psihično stanje in koruptivnost Velikega Jajčeglavca?

    • dado je rekel/-la:

      Svetovna kapitalska mafija
      ne bo streljala spet na Gadafija,
      je naš Pahorček tam,
      ker nima kam drugam!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če ne bi bilo Amerike, bi si jo morali izmisliti ali narediti.

    • Forestina je rekel/-la:

      Ja, tko nekak je blo :)

    • Q_ je rekel/-la:

      Če ne bi bilo Amerike, bi podobne stvari počel kdo drug. Zaenkrat takšne moči nima nihče drug.

      Ko in če bo čez nekaj časa začela Kitajska projecirati svojo moč na enak način, bo ona grdi raček v mednarodnih odnosih.

    • Zbik je rekel/-la:

      Q_

      Pravilno se piše “projicirati”… (vendar projEkcija)

      http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=projicirati&hs=1

    • Forestina je rekel/-la:

      Morda pa naš novi ameriški veleposlanik ve kaj več o tem in bi iz svoje buhteče prijaznosti želel kake “triple canopy” podatke deliti z nami, naj njihovo informacijsko gospodarstvo ne bo tako zaprto, ko pa vemo da so filipinosi od farmerja Joeja.

      http://www.unomagazine.com.ph/2010/10/the-man-who-killed-alexis-tioseco-2/

    • Q_ je rekel/-la:

      @Zbik,

      za*ebana je ta slovenščina tud za domorodce. Sicer pa SSKJ opisuje obe varianti.

      projekcija -e ž (e)

      1. geom. slika točke, premice, lika na projekcijski ploskvi: te risbe so projekcije
      tvorb na ravnino; narisati projekcijo daljice, stožca / kotirana projekcija pravokotna
      projekcija, pri kateri se označujejo razdalje točk od projekcijske ravnine s koto; poševna
      projekcija pri kateri projicirni žarki ne padajo pravokotno na projekcijsko ravnino;
      pravokotna projekcija / prostorska, svetlobna projekcija

      2. prenašanje slik, fotografij, filmov z optično pripravo na (projekcijsko) platno,
      steno: pripovedovanje je poživil s projekcijo diapozitivov; priprava za projekcijo iz
      knjig / ogledal si je popoldansko projekcijo novega filma; po projekciji so se
      predstavili nekateri ustvarjalci filma

      3. psih. podzavestno prenašanje česa iz lastne duševnosti na druge osebe, na
      predmete: njeno vedenje so imeli za projekcijo spominov iz mladosti; domišljijske
      projekcije

      • publ. dolgoročna projekcija razvoja načrt, zamisel

      * film. hrbtna projekcija projekcija filma na zadnjo, hrbtno stran platna; geogr.
      kartografska projekcija projekcija ukrivljene zemeljske površine na ravno ploskev karte

    • Q_ je rekel/-la:

      …sicer pa povsem idiotsko uničenje originalnega korena.

    • Zbik je rekel/-la:

      Q_: “…sicer pa povsem idiotsko uničenje originalnega korena.”

      Ja, tudi sam sem bil šokiran, ko so me prvič opozorili, kako je to v slovenščini. Podobna dvojica je injicirati/injekcija, mimogrede…

    • Q_ je rekel/-la:

      Nori slovničarji. Sicer pa pravijo, da sta pravilna izraza injiciranje in injektiranje.

      … pa naj kdo ne reče, da niso padli na glavo. Težko je biti pismen aboridžin na Slovenskem.

  • binebone je rekel/-la:

    No vidite. Propaganda!

    THE COMPLETE IDIOT’S GUIDE TO WIKILEAKS LATEST DOCUMENT DUMP

    Michael Rivero

    Wikileaks, following much media fanfare (reason for suspicion right there) has just released a huge number of documents supposedly leaked to WikiLeaks and no other websites’. The media is denouncing this as a threat to the United States while US politicians wring their hands and wonder when they will be free of the curse of the First Amendment and all that troublesome nonsense about Freedom of Speech. Many observers think this is a propaganda set up and that neither Julian Assange or WikiLaeks should be taken at face value. After all, Julian Assange keeps insisting there was no 9-11 conspiracy and the 9-11 truth movement a “distraction.” Apparently Julian Assange has patented conspiracy and nobody else may expose one except himself!

    Of course, there is really not that much that is new in this latest dump. Like prior WikiLeaks dumps, most of it is old news mixed with some rather dubious claims. In his last such dump, Julian Assange included a claim that Osama bin Laden is still alive and controlling Al Qaeda. Of course, it is well documented outside the United States that Osama bin Laden has been dead for many years and that Al Qaeda itself is a fake front group created to hoax Americans into endless wars of conquest, much as the fictional Emmanuel Goldstein was used in George Orwell’s “1984.”

    In yet another infamous propaganda attempt, WikiLeaks tried to claim that weapons of mass destruction had been found in Iraq, justifying the invasion. No such weapons were ever found.

    As for the present batch of documents, again it is a rehash of stories already known to the blog-o-sphere. Even those people who did not know US diplomats spy on their United Nations counterparts did not find it surprising or in any way a new idea.

    So what is the real purpose of Assange’s little charade? Propaganda.

    Propaganda is like rat poison. 95% of it is tasty, healthy food. But the purpose is to get you to swallow the poison. The same is true of the WikiLeaks document dump. The bait are all these old stories which we already knew about, used to convince us that the entire pile is “tasty, healthy food,” except that it isn’t. Buried in the pile of delicious, albeit past the expiration date morsels are the bits of poison which the US Government knows you will no longer accept at face value from the controlled media, but hope you will eat if handed to you by a con artist posing as hostile to the government.

    So, given that 95% of the current WikiLeaks is really old news, as a public service I will point out the bits of poison that Julian hopes you will eat.

    1. Iran is bad so you should all want to kill them.

    2. Saudi Arabia is bad because they are funding Al Qaeda so you should all want to kill them.

    3. North Korea is bad because they gave really long range missiles to Iran for Iran to put their nuclear warheads in, so you should all want to kill them.

    4. China is messing with your computers, so you should all want to kill them.

    That about sums it up. Oh yes, there is nothing negative about Israel in all these diplomatic messages, an impossibility given the lethal Israeli attack on the Aid Flotilla last May. That suggests who Assange really works for.

    Funny thing about rat poison. After a while the rats learn to eat the food and leave the poison behind.

    • marko je rekel/-la:

      he he

      teorija zarote o teoriji zarote o teoriji zarote?

      pravi opranoglavi jajčeglavec!

    • Q_ je rekel/-la:

      …. dokumenti so avtentični, kdo jih je spravil v obtok & kakšne motive je imel, v resnici ni prav zelo pomembno.

      Lahko gre izključno za boj znotraj administracije, ki je še vedno močno okužena z ostanki osebja dveh Bushevih mandatov.

  • binebone je rekel/-la:

    No kako bomo sedaj naprej delali?

    Monday, 29 November 2010 09:46

    ‘There is no hope left for achieving significant reform or restoring our democracy through established mechanisms of power. The electoral process has been hijacked by corporations. The judiciary has been corrupted and bought. The press shuts out the most important voices in the country and feeds us the banal and the absurd.

    Universities prostitute themselves for corporate dollars. Labor unions are marginal and ineffectual forces. The economy is in the hands of corporate swindlers and speculators. And the public, enchanted by electronic hallucinations, remains passive and supine. We have no tools left within the power structure in our fight to halt unchecked corporate pillage.

  • binebone je rekel/-la:

    …Nadaljevanje zgornjega članka.

    The liberal class, which Barack Obama represents, was never endowed with much vision or courage, but it did occasionally respond when pressured by popular democratic movements. This was how we got the New Deal, civil rights legislation and the array of consumer legislation pushed through by Ralph Nader and his allies in the Democratic Party. The complete surrendering of power, however, to corporate interests means that those of us who seek nonviolent yet profound change have no one within the power elite we can trust for support. The corporate coup has ossified the structures of power. It has obliterated all checks on corporate malfeasance. It has left us stripped of the tools of mass organization that once nudged the system forward toward justice.’

  • Boris_j je rekel/-la:

    Izraz “demokracija” je že čisto resno iz mode in treba ga je poslati na smetišče zgodovine, kajti enostavno ni več ureditve, ki bi ji lahko tako rekli, oziroma je sploh ni bilo. Niti izraz “formalna demokracija” ne zadostuje, kajti demokracija ne more biti zgolj “formalna”.

    Če se obregnem ob T.G. Asha, ki je omenjen v članku, se gospod žal moti. Nista le dva javna interesa, eden o tem kako svet deluje, drugi pa “voditi zaupno zunanjo politiko”. Kakšno “zaupno” zunanjo politiko, če pa Wikileaksovi dokumenti razkazujejo, da je zločinska in v nasprotju z mednarodnimi in nacionalnimi deklaracijami? Tukaj ni pravice do “zaupnosti”.

    In problem sploh ni v tem, da imajo državljani pravico “vedeti”, ne. Problem je namreč v tem, da imajo tudi pravico KAZNOVATI “diplomatske” zločince, preko vzvodov demokracije. Vednost, oziroma “informiranost”, ni dovolj, če se potem ne zgodi nič.

    • Aljo je rekel/-la:

      Točno tako, dokler se ve in se ne ukrepa. Globalno politično elito - večino njih bi bilo treba najmanj strpati v zapore, veliko njih pa direktno pred zid in svet bi bil za trenutek lepši … he he.

  • Forestina je rekel/-la:

    Bennis o cablegate :)

    http://www.therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=5939

    Phyllis Bennis: Clinton ordered spying on UN leaders shows Bush style still around

  • Zbik je rekel/-la:

    Pravzaprav je razvpita sintagma pravica vedeti sodobni fetiš. Fetiš v tem smislu, da prikriva temeljno nezmožnost subjekta brezšivne integracije v svet, integracije, ki predpostavlja ravno pravico ne vedeti. To je pravica to tega, da ti to, česar ne veš, ne more škoditi - kar seveda doživi mitični obrat v znani pregovor, kjer se to ubesedi v kvaziafirmaciji. Saj ne gre za to, da bi se kdo “boril” za to pravico, toda ljudje delujejo, kot bi verjeli vanjo.

    • Q_ je rekel/-la:

      ?!

      Šele takrat, ko imaš možnost dostopa do informacij, se lahko odločiš, da te ne zanimajo oz. da imaš pravico do “nevednosti”.

  • komunistični nacionalist je rekel/-la:

    Taki tiči kot so Zgaga, Šurc pa Repovž so po svoje zelo zanimivi! O vsaki stvari vejo vse kar je možn! sam v tej naši SLoveniji pa ne znajo nč ndruzga kokr pluvat po Janši in SDS

    • marko je rekel/-la:

      kje si pa ti zdaj Janšo in SDS našel?

    • grlo je rekel/-la:

      marko, na CK SDS obstaja seznam novinarjev, ki predsedniku še posebej niso všeč. Proti njim je treba delovati neprekinjeno. Oštro. Taka je predpisana taktika. Nebulozni komentarji, kot je zgornji, so zelo tipični v tem boju.

    • komunistični nacionalist je rekel/-la:

      Kje sem našel, kje sem našel…
      To je čisto res! Eni so domobranci drugi komunisti, tretji nacionalisti! V tej državi karkoli že si ni v redu! Centrale govorijo koga volit! IN če ne poslušaš central pol ne prideš v DZ! Če jaz volim Magajno, so možnosti da pride v DZ praktično nične! Razen če se ne poveže s katero od central! Potem se možnost da prideš v DZ večje! Precej velika sramota!

    • komunistični nacionalist je rekel/-la:

      @ grlo

      Načeloma se da strinjat s tem kar ti pišeš! Samo zdi se da si vaše (se pravi leve) po krivici izpustil! Najprej se bodo baje odkrižal Peskove pa Vasleta! Iz istega razloga kot si ga opisal zgoraj. Iz neznanega razloga samo za desne!

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.democracynow.org/2010/11/29/us_facing_global_diplomatic_crisis_following

    global spy network and asking diplomats to gather intelligence

  • behemot je rekel/-la:

    Več milijard ljudi samo čaka, da bi bili kot Američani… To je glavni problem.

  • portir je rekel/-la:

    Najnovejši New York Times dokazuje, da Pahor in njegovi priležniki na MZZ lažejo kot fajmoštri in Janševci!!!

    Pahor je hotel sprejeti v Sloveniji zapornika iz Guantanama za 20 MINUTNO SREČANJE z OBAMO!!!

    http://www.nytimes.com/2010/11/30/world/americas/30gitmo.html?_r=1&hp

    “Slovenia, seeking a meeting with President Obama, was encouraged to “do more” on detainee resettlement if it wanted to “attract higher-level attention from Washington”; its prime minister later “linked acceptance of detainees to ‘a 20-minute meeting’ ” with the president, but the session — and the prisoner transfer — never happened.”

  • karl je rekel/-la:

    Javnost ima gotovo interes vedeti, ko neka oblast vlada s kriminalno energijo. Ko vlada Jemena obljublja ameriški vladi da lahko bombardira njene državljane; da bo Jemen bombardiranje prodal kot lastno dejanje. Takšna vlada deluje protizakonito, v neskladju z načeli mednarodnega prava. Wikileaks ne krši nobenega pravila, ko takšne dokumente objavi.
    Sicer je wikileaks povzročil škodo s svojim ravnanjem, ko razširja tajne dokumente po celem svetu samo iz enega samega razloga, namreč da so dokumenti pač dostopni. Ali je sama dostopnost dovoljšen razlog za objavo česarkoli? Čemu služijo npr. dokumenti, polni slabšalnih ocen politikov? Ko neki dokument v nobenem primeru ne razkriva nobenega kršenja pravnih ali pomembnih etičnih norm, njegova objava ni upravičena. Imam vtis, da Wikileaks žal ne razume pomena in vloge javnosti v demokratični družbi. Javnost namreč nima neomejene pravice biti obveščena kadarkoli o vsem, pravica mora biti utemeljena v interesu in načelu. Ko bodo vsi pogovori, usklajevanja in pogajanja med državami vnaprej dostopni javnosti, potem bo vsaka diplomacija mrtva in meddrzžavni pogovori bodo odslej povsem nemi.

    • Neikius je rekel/-la:

      Čakaj, kaj. V demokratični družbi javnost nima pravice biti obveščena? Ti to resno verjameš?

  • petrovc je rekel/-la:

    LOPATARJEM:
    vceraj vas je Bog obdaril z obilico snega. Tako, da so razni FORESTINA, GRLO, MAKO,… pridno lopatali in smo miroljubni imeli mir. Po lopatanju pa truplo na kavc in pir v vamp. Tastatura se je ohlajala.
    In so zvecer prinesli noter, kar so cez dan zamudili.
    V enem od blogov ugotavljam da FORESTINO statisticn, casovno, ni mogoce opredeliti, ker so podatki tako razsipani, kaoticni, zmedeni, da iz njih ni mogoce nic pametnga narediti. Danes popravljam svojo trditev. Vceraj je FORESTINA aktivno delovala okrog 21. zvecer. Toda ob urejenih podatkih vseeno ostaja druga trditev, da kaoticnost in idiotizmi samih clankov ostajajo na isti ravni, bedarija.
    BOG OHRANI AMERIKO! Dokler se ne povezeta Nemcija in Rusija konfederacijo!

  • petrovc je rekel/-la:

    A SE TOLE:
    1. Se srecajta Zgaga in Amerikanec:
    Amerikanec:” Pri nas je demokracija, lahko recemo dol s predsednikom Amerike”.
    Zgaga: “Pri nas je se vecja demokracija, lahko recemo kar, dol z Ameriko!”

    2. Me pa zanima, pisec bloga in njegovi zavzeti, goreci pudli:(ALJO &)
    2.1 Ste v resnici sami cepci ali samo pisete cepaste clanke in komentarje. Kdaj je bila politika
    postena?
    2.2 Ste v resnici zvitezi in hocete iz nas narediti cepce?
    2.3 Ste kruhoborci in s temi cepastimi clanki odganjate narod od korita, da se lumpenproletariat
    lahko mirno futra.

  • Ivan je rekel/-la:

    Bog ohrani Ameriko. Dokler se ne povežeta Nemčija in Rusija v konfederacijo.
    Misel je vredna obravnave. V sebi nosi nasprotje. Dokler bo Bog .ohranjal Ameriko, te konfederacije ali Rusije v EU ne bo. To bi izredno okrepilo Evropo, ki bi dobila trg, surovine, prostor in moč v centralni Aziji. Bog kot znan pragmatik, bi potem začel ohranjati EU. Kaže sicer, da Bog včasih že razmišlja v tej smeri, in daje Ameriki še nekaj odloga, ki ga ta vedno bolj neučinkovito izrablja, kar je značilno za konec imperijev.
    Konzilij zadnjega komentarja pisca gornje misli ni obravnaval, ker je glede na uro nastanka očitno napisan v travmatičnem stanju duha.

  • jebiveter je rekel/-la:

    …….mali bi hotel biti velik…, pa mu nikakor ne rata….

    Obrat: Ne Obama, Pahor naj bi “kupčkal” z Guantanamom
    Nasprotujoče si informacije svetovnih medijev, 30. november 2010 ob 09:10 Niso ZDA pogojevale sprejetja zapornikov iz Guantanama s srečanjem Pahor-Obama, ampak naj bi bil slovenski premier tisti, ki je “20-minutno srečanje z Obamo” povezal z Guantanamom, piše …..

  • ultraviolet je rekel/-la:

    Dokončni propad prejšnje Jugoslavije se je začel kmalu po tistem, ko so začeli prenašati neskončne partijske sjednice po televiziji, in je bil po mojem tudi neposredna posledica tega, da se narod ni več mogel slepiti pred dejstvom, da ga vodijo bebci (isto velja za sedanje neposredne prenose zasedanj parlamenta in raznih komisij). Zaradi tega imam do Wikileaks deljeno mnenje sama s sabo: po eni strani se mi zdi prav, da se javno razgali bebavost oblasti, po drugi strani pa vem, da bo posledični neogiben razpad držav in ureditev - ne glede na to, da je za to že skrajni čas - boleč in krvav.

  • petrovc je rekel/-la:

    KONZILIJU: vsesplosno je znano, da so zaposleni, torej tudi zdravniki v norenhausu, cvet stanja je seveda vedno konzilij, bolj nori, kot so nori pacienti!
    Njihovo stanje duha je agresivno-bebavo.
    Napisano je eksaktno za takega, ki razume slovensko, dovrsni glagol do >ustanovitve konfederacije, PRUSIJE (Prusija+Rusija) in denarja Rjueuro.l
    IVAN, vedno sem bil korak pred tabo, po casu sest korakov, po pameti pa svetlobno leto!
    Lepo te pozdravljam izpod Tibeta!
    Se ena napacna diagnoza zaposlenega zdravnika v norenhausu.

    Nadaljevanje vica iz 30.11. ob 3-27-ih:
    …..torej, vodi svojega pudla na kratki ketnci, z imenom ALJO, gospodar in klepeta z Amerikancem dalje, pudelj ima grdo navado, da papa pasje drekce Nemskih ovcarjev, za to ga gospodar tudi obcasno brcne.
    Torej brca ALJA-pudla, vcasih smo tovrstnim psetom rekli tudi pizdolizci, pa ti ta pudelj zabevska, po pasje:
    ” Mi pudli imamo se vecjo demonokracijo, mi lahko recemo vse neumnosti skupaj, dol z USA, dol z JJ, predsednikom EU, zivel Tito, seksat pse”
    Spet zabevska in v potrditev argumenta naredi luzico.

    ULTRAVIOLET: YU je razpadla zaradi tega, ker je bila kot CCCP umetna tvorba zgrajen na ideologiji, ideologija pa na urovnilovki.
    YU pa so nedvomno vodili manjsi bebci, kot danes vodijo Slovenijo.

    Kar pa se tice wikilaks-a, ti materiali ne zasluzijo komentarja!.

    • Aljo je rekel/-la:

      He he, tebi pa močno odmeva po prazni lobanji.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Petovc, ti izpod Tibeta cudne finte navajas, jaz ti pa iz Tiera del fuego opombo podajam, da ne razumem kaj te v zvezi z Aljom toliko razdvaja.

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO: v Aziji pravijo:”Ne meci krepel za suslikom (malo vecja mis, manjsi svizec), najmaj kar je, je tudi neuziten! Tudi ne prepiraj se z bedakom, ne prides mu do kraja!”

  • binebone je rekel/-la:

    Pobegniti bo treba iz Bildebergove tvorbe EU in podobn.

    Nigel Farrage: Why We Would All be Better Off Out of This Chaos

    Tuesday, 30 November 2010 11:39

    ‘Over the last 20 years I have been promoting the very simple idea that our country would be doing itself, its people and the rest of the world a great favour by returning to self-governance. And this is why.

    We would be Better Off Out financially by simply not paying the £48million a day to the European Union. This would be money better spent at home with priorities set by our elected representatives, rather than returned in part with European conditions. We would be Better Off Out financially minus the dead weight of regulation that makes the life of our businesspeople a misery.’

    Read more: Nigel Farrage: Why We Would All be Better Off Out of This Chaos

  • Ivan je rekel/-la:

    KONZILIJ je že prej izrazil sum v prištevnost Petrovca. Priporočamo, da se upošteva, kar je zadnje napisal ob 15.11.

  • binebone je rekel/-la:

    Kaj bomo zdaj? Kam se boš skril, ko te bodo Washingtonovc lovit po naši lepi?

    No Hiding Place From New U.S. Army Rifles that Use Radio-controlled Smart Bullets

    Tuesday, 30 November 2010 11:22

    ‘The U.S. army is to begin using a futuristic rifle that fires radio-controlled ’smart’ bullets in Afghanistan for the first time, it has emerged.

    The XM25 rifle uses bullets that be programmed to explode when they have travelled a set distance, allowing enemies to be targeted no matter where they are hiding. The rifle also has a range of 2,300 feet making it possible to hit target which are well out of the reach of conventional rifles. The XM25 is being developed specially for the U.S. army and will be deployed with troops from later this month, it was revealed today.’

    Read more: No Hiding Place From New U.S. Army Rifles that Use Radio-controlled Smart Bullets

  • Ivan je rekel/-la:

    Negativnen ali celo nestrpen odnos do družbenih dogajanj, praviloma povzroči napačno razumevanje.
    V celi stvari me je prijetno presenetilo, da je enkrat Pahor zbral dovolj poguma in nekaj zahteval. In to celo od predsednika ZDA. Res je, zaradi tega ne bo pridobil na ugledu. Lahko pa bi enkrat dojel, da bo vse kar bo napravil ocenjeno negativno in svoj položaj prepustil zaupnici v DZ

  • binebone je rekel/-la:

    Da ni tegale zahteval?

    POLICE STATE - TSA, Homeland Security & Tampa Police Set Up Nazi Checkpoints At Bus Stations

    Tuesday, 30 November 2010 11:29

    No Hiding Place From New U.S. Army Rifles that Use Radio-controlled Smart Bullets

  • petrovc je rekel/-la:

    KONZILIJ: ta konzilij me spominja na tisti crnovalovski film, ko je tak KONZILIJ v norenhausu zdravil zdravega tako, da je mu je odrezal nogo. Ker je glavni v konziliju imel sam najvecje probleme s svojo pristevnostjo.

  • petrovc je rekel/-la:

    vviiiii: heh, cetudi bi mi jih, bi ostala bistra glava, tebi so ze zdavnaj odrezali glavo nad poziralom, kot tistemu Amerikancu, ki le se vegetira in spusca neartikulirane glasove! Sedaj so ga pa se v arest, ker se je ukvarjal z nelegalnimi dejavnostmi!
    Pa spet napacna diagnoza clana konzilija nornhausa. Petrovc ima se vse tri noge! Na dveh se igra hokej, v divji ligi, tretja je pa sploh aktivna!