9. december, 2010 | Rok Kralj

Resnica vedno zmaga

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Je Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa, junak ali lopov? Politiki in še posebej diplomati (bo potrebno na novo definirati besedo diplomat?), mainstream mediji in številni konzervativci pravijo, da je lopov. Še več, pravijo, da je terorist in komur nalepijo “blagovno znamko” terorista, mu pač ni potrebno niti soditi, ker je že apriori kriv. Mnogi pozivajo k njegovi usmrtitvi in to počno celo javno, brez kančka sramu in prav nič se jim ne zgodi (npr. idol ameriških konzervativcev Sarah Palin).

V eni od zadnjih objav (The truth will always win – Resnica bo vedno zmagala) tik pred aretacijo, Assange pravi, da je WikiLeaks zgrajen okoli ključnih vrednot in ena od teh je vsekakor, da “internetne tehnologije služijo novim načinom sporočanja resnice”. Vedno, ko WikiLeaks objavi dokumente, se številne vlade in strokovnjaki v en glas zgražajo, da so s tem “ogrožena človeška življenja”.

“WikiLeaks ima štiriletno zgodovino. V tem času smo zamenjali celotne vlade, a niti ena oseba, kolikor nam je znano, zaradi tega ni bila poškodovana. A ZDA so, s potuho avstralske vlade, samo v zadnjih nekaj mesecih ubile tisoče ljudi,” piše Assange. In ne samo avstralska vlada, pri tem so jih podpirale tudi številne druge vlade. Kaj pa mi drugega počnemo v Afganistanu!

Pozornost medijev je zdaj usmerjena na Assangeja, prav pa bi bilo, da bi se ukvarjali s samo naravo politike, ki deluje v zaprtih sobanah, pisarnah in konferenčnih dvoranah, daleč od oči javnosti in hkrati svoje volilne baze; ne samo v ZDA, temveč povsod po svetu, tudi pri nas. Resda v preteklosti ni bilo nič drugače, a vstopili smo v novo dobo, kjer tehnologije, kljub vsej zaščiti, omogočajo bolj odprto družbo. Prav zdaj, ko je v Cancunu izjemno pomembna konferenca OZN o podnebju, smo izvedeli, kako so ZDA v dobršni meri zminirale prejšnjo konferenco v Kobenhavnu (New York Times). Bodo tudi Cancun?

Assange je politikom in drugim mogočnežem nastavil ogledalo in le-ti s svojo pravo podobo niso nikakor zadovoljni. Razgalil je njihovo “politiko”, ki temelji na prosjačenju, podkupovanju, izsiljevanju, barantanju, čeprav na naslovnicah velikih medijev radi kažejo podobo plemenitosti, modrosti in družbene odgovornosti. “Cesarji so pod vsem bliščem goli”, to smo sicer že vedeli, a oni s to goloto sploh niso zadovoljni. Zato je treba ogledalo – WikiLeaks in druge svobodne medije – razbiti, tistega, ki je ogledalo postavil pred njih, pa magari na silo utišati (po nekaterih informacijah, je ena od žensk, ki Assangeja obtožuje spolnega nadlegovanja, povezana s CIO – Operation Payback).

Leta 1958 je, danes eden največjih medijskih tajkunov, Rupert Murdoch zapisal: “V tekmi med tajnostjo in resnico, je izgleda neizogibno, da resnica vedno zmaga.” Danes se seveda s tem ne bi strinjal, saj je lastnik nekaterih največjih medijskih korporacij, a njegove besede zaradi tega niso nič manj resnične.

“Demokratične družbe potrebujejo močne medije in WikiLeaks predstavlja del teh medijev. Mediji pomagajo, da vlade ostanejo poštene. WikiLeaks je razkril nekatere krute resnice o iraški in afganistanski vojni in pokvarjene zgodbe o korporativni korupciji,” je Julian Assange zapisal v članku Resnica vedno zmaga, ki je izšel ravno na dan njegove aretacije (The Australian), 7. decembra 2010. V svojem članku omenja tudi Pahorjevo »trgovino« s predsednikom Obamo.

Zdaj ni trenutek za »utišanje resnice«, temveč za prenovo politike, korporacij, velikih medijev in drugih družbenih institucij. Slej ko prej bodo to morali storiti, saj bo kljub še tako strogim varnostnim ukrepom “resnica vedno zmagala.” Dalj, ko jo bodo skrivali, bolj boleča bo. Zgodovina pač ne teče nazaj.

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • sken je rekel/-la:

    Julian Assange je vsekakor junak današnje dobe. Skorumpirani politiki naj se kar tresejo, a resnica bo po zaslugi Assanga prišla na dan in njegovi podporniki bodo nadeljevali delo tudi, če ga uničijo.

  • podplat je rekel/-la:

    Če ne veš vsega, ti je lažje živeti, če tisto kar veš zaviješ v ovoj neke religije, ti je mirno življenje zagotovljeno.

  • Von Flick je rekel/-la:

    glavne pikantne podobnosti šele prihajajo in na koncu bodo politiki, direktorji bank in borci proti teroristom izpadli dokazani teroristi, ki lažejo, kradejo, pobijajo, nastvljajo vojne in uničujejo planet

  • nostradamus je rekel/-la:

    Sedaj je mogoče celo zadnja priložnost, da se človeštvo reši pred propadom.

  • Von Flick je rekel/-la:

    Tale komentator v Dnevniku zasluži naslov: Komentator leta !!!!!

    ________________________________
    hieroglif četrtek, 09.12.2010 ob 10:06

    Spolni manijak tale Assange.
    Najprej je nabrisal dve Švedinji, kar pa ni bilo dovolj, zato je nategnil še CIA.
    _________________________________

  • Vanja je rekel/-la:

    Končno je nekdo stopil na rep tem bogovom politike. Upam, da ga ne uničijo.

  • Debi je rekel/-la:

    Resnica bo končno prišla do nas smrtnikov po zaslugi tega genija!

  • Klarisa M. je rekel/-la:

    To je dokaz, da so pravi atentatorji politiki, ki branijo svoj ugled, pri tem pa so pripravljeni tudi ubijati! Da jih ni sram!

  • Boris_j je rekel/-la:

    Nič ni več isto. Nov list se je že obrnil, nov list v diplomaciji, mednarodnih odnosih, nov list v novinarstvu, nov list v svobodi dostopa do informacij in tako dalje. Poti nazaj ni.

    Politiki, tolsti oblastniki, napihnjeni medijski mogotci in konformistični novinarji, ki tega niso dojeli, pa se že zdaj sramotijo v svojem anahronizmu, ki se ga sploh ne zavedajo. Vsi našteti bi namreč radi ustavili čas in poskrbeli, da se ne bi nikamor premaknil, a premaknil se je že, zato so videti zgolj patetično. Zgodovina jih bo tako tudi sodila, kot kako srednjeveško oblast, zastarelo in nemočno za vse večne čase.

  • Dimek je rekel/-la:

    Podpiram hekerje, ki so se spravili na njegove sovražnike! Vsekakor ni pri tem nikakršnih človeških žrtev, žrtve pa bojo pri teh mogotcih!

  • TTT je rekel/-la:

    V teh dneh svet zelo spominja na Slovenijo. Ta vedno deluje po principu, da ni baraba tisti, ki barabije počne, ampak tisti, ki jih razkrije. Prvemu se ni treba zagovarjati, drugi se mora. Zdaj se lepo izkazuje kaj si Američani v resnici mislijo o drugih, kakšnih prijemov se poslužujejo, ipd. Naši mali politikantki pa bi jim tako radi zlezli v rit (beri imeli avdijenco pri Vrhovnem poveljniku), da so pripravljeni barantati z drobtinicami. Ne, Pahor ni barantal za izpustitev zapornika, ko je to še imelo vsebinski smisel. Baranta zdaj, vendar v zameno za nekajminutno avdijenco in stisk roke pred kamero. Kakšen narcisizem… Kaj, če bi se raje lotil najnovejšega poskusa prejudiciranja meje s Hrvaško, s katero naj bi dosegli zgodovinski sporazum o arbitraži… Tole bo veliko stalo Pahorja in SD. Zanimivo kako samomorilska je ta stranka…

    • Gremlin je rekel/-la:

      Tole obnašanje Pahorja in SD ne bo stalo samo njih, ampak predvsem nas! Kakšne možnosti sploh imamo na naslednjih volitvah? Koga sploh lahko volimo?

    • TTT je rekel/-la:

      Nikogar. Zakaj ljudje padate na finto, da je treba na volitve in nekoga voliti. Volilna pravica je PRAVICA in ne dolžnost. Kot dolžnost vam jo prodajajo politiki, da si sploh ustvarijo pogoje, da so izvoljeni. Ker trenutno ni nihče dovolj kredibilen, da bi ga volili (prejšnja + zdajšnja vlada sta Slovenijo pripeljali do popolnega moralnega in finančnega propada, tretjega pa ni, pa tudi če bi bil, bi se hitro pokvaril) , preprosto ne gremo na volitve. Razen, če še vedno verjamete v pravljice o partizanih in domobrancih…
      Torej, glede na trenutno katastrofalno moralno in finančno situacijo v Sloveniji, bi se leta 2012 moral glasiti naslov na BBC: “Volilna udeležba na parlamentarnih volitvah v RS je bila tokrat najnižja doslej in sicer 2 %. Zdi se, da so na volitve “odšli” (beri bili prepeljani) le prebivalci RS, ki so hkrati slepi, gluhi in mutavi…
      Sicer pa se ne čudite, če vam bodo s strani države še naprej višali davke, da si bodo potem tako nabrani denar delili med seboj preko javnih razpisov in če vam RKC ob nedeljah izmaknila v pušici še tisto, kar vam že prej ne bo pobrala Država… Blagor ubogim na duhu, kajti njihovo bo Božje kraljestvo…

  • Janezu je rekel/-la:

    Vest bi lahko tudi linkala wikileaks, tako kot Mladina in Vallant.

  • gostja je rekel/-la:

    Dvomim, da bi ta oseba kdaj posilila žensko, prej bi ženske posilile njega.

    • dddd je rekel/-la:

      Iz medijev pravzaprav sploh ni mogoče razbrati, česa je Assange osumljen v zvezi s spolnim napadom. Nekje pišejo o posilstvu, drugje, da si zgolj ni hotel dati pregledati krvi, potem spet, da je šlo za konsenzualen sex, vednar je pri eni počil kondom, drugi pa je pošiljal SMSe in se hvalil, kako pomemben da je in da je imel na zmenke z drugimi, medtem, ko je bil z njima v zvezi? Česa je dejansko obtožen?

  • Rok Kralj je rekel/-la:

    Peticija proti sesutju Wikileaksa na uglednem aktivističnem portalu Avaaz:

    http://www.avaaz.org/en/wikileaks_petition?fp

    Trenutno že preko 180.000 podpisnikov, a številka raste z enormno hitrostjo.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=y4ARnnQmOY0

    War on Dissent Michael German former FBI agent and ACLU Policy Counsel