13. december, 2010 | Jani Sever

V pričakovanju drugega prihoda

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Janez Janša je bil včeraj zadovoljen. Kriza je in vlada naj ne počne drugega, kot da se ukvarja z njo. Novi zakon o RTVS ni za ta trenutek. Tudi, če bi bil precej boljši, sedaj nima smisla spreminjati starega. Referendumski rezultat je samo znak več, da je čas zrel za predčasne volitve. Za veliko spremembo.

Opazka o samem zakonu RTVS in glasovanju o njem je bila skorajda obrobna. Predsednik največje opozicijske stranke je opozoril, da je po mnenju več kot ustavne večine tistih, ki so glasovali, Grimsov zakon ustrezen in ne potrebuje večjih sprememb. Drži, tako kot drži, da je bila udeležba katastrofalno nizka. Kar ne spreminja ničesar. Vladajoča koalicija je doživela poraz. In opozicija, predvsem SDS, je zabeležila zmago. Kar v politiki edino šteje. Jutranji rezultati Delove ankete priljubljenosti slovenskih političnih strank in politikov, so razpoloženju, ki ga je ilustriral rezultat včerajšnjega referenduma, pritrdili.

SDS se utrjuje na položaju nesporno najbolj priljubljene stranke in tudi Janez Janša se je povzpel na zelo solidno šesto mesto. Na drugi strani predsednik vlade pristaja povsem na repu lestvic priljubljenosti, medtem ko se razlika med rejtingi njegove stranke in tistimi, ki jih beleži SDS vztrajno veča. Razen Desusa so stranke koalicije deležne, za njih zaskrbljujoče, nizke podpore. Zares, ki je bil v javnosti jasno prepoznan kot nosilec projekta novega zakona RTVS, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo, zaostaja celo za NSi. Ali je mogoče pričakovati, da ljudstvu tako ljuba koalicija lahko zmaga na katerem koli referendumu?

Prejšnji teden je Urban Vehovar lansiral prerokbo o mesiji. Nekoliko pred tem je SDS s pomočjo civilne družbe predstavila idejo o resetiranju Slovenije. Po vegradih, merkurjih, sctjih, dimičevih, baričevičih, ultrah, dveh letih napovedovanj grozečih reform, ki se ne zgodijo, padanju standarda, selektivnih varčevanjih, rekordih brezposelnosti, smrtonosni plačni nedisciplini, … po tem, ko zna vsaka branjevka ob polnoči povedati modrost o dvojni pravni državi, po tem, ko smo v zadnjih dveh letih doživeli toliko afer, da jih je težko že samo prešteti, se mesijanski zaključki o začenjanju iz točke nič ponujajo sami od sebe.

Točka nič in mesijanske prerokbe kot povsem resna debata seveda predvsem pričajo o izjemni psihološki situaciji, v kateri se je znašla Slovenija.  Od tod do razsvetljenja res ne more biti daleč. Luč naj bi menda prinesli novi ljudje. Kar je kajpak nemogoče. Lučonoše nove revolucije, ki postaja medijska realnost, seveda niso neznanci. Saj to niti ne morejo biti. Pa naj si ljudstvo še tako želi novega odrešenika, ki bi jih čim prej popeljal v božje kraljestvo na zemlji. Mesija je bližji kot se zdi. Mesija je že med nami, samo vidimo ga še ne povsem jasno. No, ne vidijo ga še vsi. A drugače pri božjih odposlancih itak ne gre.

Posvečeni mesijo že dolgo poznajo. Posvečeni tudi že dolgo vedo, kje so sile zla. In čakajo njegov prihod. Natančneje njegov drugi prihod. Ta je enostavno neizbežen. Mora se zgoditi. Vprašanje je le kdaj. Do takrat je potrebno delovati tako, da bo njegova zmaga ne le mogoča, ampak tudi čim bolj mogočna. Naloga ni tako enostavna, kot se morda zdi na prvi pogled. Svet je poln lažnih prerokov, ki namesto pravega odrešenika ponujajo nevarne surogate, volkove v ovčji preobleki. Včerajšnja zmaga pravičnih je bila zato, če bo vsaj malce pripomogla k zavarovanju dediščine prvega prihod, mali, a pomemben korak v pravo smer.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
91 x komentirano
  • Betakaroten je rekel/-la:

    Rabimo Pezdirjevo novo sredinsko tehnokratsko stranko, ki bo kot jeziček na tehtnici nadomestila Desus..

  • martin je rekel/-la:

    Janez Janša kot “mesija”?

    Da, kot mesija iz madžarske psihiatrične klinike, kamor redno hodi na terapije…

    • LikMladegaKomunista je rekel/-la:

      Nisem vedel, da hodi na terapijo. Ljudstvo zahteva, da takoj pokaže dokument, da na Madžarskemše ni bil.

    • svarun je rekel/-la:

      In tak , osebek (bolnik ) je pripeljal v štirih letih Slovenijo,kjer zdaj je.Tudi ,če bi obstajal “bog” , JANŠEVIH blodenj in zablodenj , še nekaj let ne bi mogel pozdraviti . V Polju je najprimernejši kraj za tega “kameleona”.

  • Seba je rekel/-la:

    Zakon mora bit nedvoumen in jasen

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ja, to je temeljno izhodišče (v pravni latinščini minimalni standard) poleg tega pa še vsaj koristen in - kot se je izkazalo tudi tokrat - usklajen ter dogovorjen tudi s parlamentarno opozicijo, da o jasni, odprti in uravnoteženi strokovno-politično-vsebinski javni razpravi ne izgubljamo besed.

      V nemškutarski A-O je minister odgovarjal cesarju, ako zakon ni izpolnjeval standarda “povprečnega državljana”, torej če ga taka oseba ni mogla razumeti.

      Tale predlog zakona je - kar se mene tiče - le poglabljal diskriminacijo ne-parlamentarnih strank v času volilne kampanje. Torej je popolnoma neuporaben in zavržen.

  • Triglav je rekel/-la:

    Kje so pa vsi oranžno-rdeči JESIHARJI?

  • dado je rekel/-la:

    Tekst kot lastna zabloda,
    ki ne najde več izhoda.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    Posvečeni tudi že dolgo vedo, kje so sile zla.
    *****
    Točno! Trenutno so na oblasti!

  • angie je rekel/-la:

    Vsak mesija obljublja raj - ampak ne na zemlji.

    To pač vžge samo pri Ludi mili in Peterletu. janševiki pa imajo svojega mesijo zdaj v Bovcu.

    • dado je rekel/-la:

      Obljubljali so nam na zemlji raj,
      komunizem to bil bi naj!
      Še vedno pa najde se kraj,
      kjer v zemlji kosti kričijo: to ni raj!

    • svarun je rekel/-la:

      Škoda,ker smradi v tem delu naše prelepe Slovenije.

    • svarun je rekel/-la:

      da se razumemo : mislil sem na tistega v Bovcu.

      kako se pa pogovarjata Luda-Mila in Peterle : Prdonja jo pokliče , ona se mu oglasi , nato pa ji ga spusti prdonja spusti : prrrrrr

  • Sanja S. je rekel/-la:

    Če ne mislijo napisati dobrega zakona, je bolje da ostane ta. Vsekakor pa naj si Janša ne predstavlja, da smo volili njega.

    • angie je rekel/-la:

      ja, pa ravno to si predstavlja Odrešenik ( in njegovi podrepniki).
      Zakon o rtv je namenjen JAVNOSTI, ne politikom!

      Kar zadeva pa veljavni Grimsov zakon, naj ga novo vodstvo RTV takoj začne izvajati v maniri, kot ga je prejšnje.
      Ne vem, zakaj bi bili oni fini, če so lomastili prejšnji (naveza Guzej-Granda-Možina-Vasle- Gerič), naj pa še Filijevi lepo pospravijo in začnejo znova.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kar se tiče zakona, tvoje velike trenutne bolečine, so volivci večinsko povedali, koliko je vreden in sicer vsi, tisti, ki so ostali doma in tisti, ki so glasovali proti njem in teh je skupaj 95 % volilnega telesa.

    • Bojkot je rekel/-la:

      Tolamčenje rezulataov izpušča večino, ki nas ni prišla!
      Ne zato ker bi bil nov zakon dober ali slab, niti zato ker mi je bil prejšnji boljši ali slabši.

      Vprašnje je bilo bedasto, spraševalo je: koga podpiram in komu verjamem, ker ne vem kje ima kak zakon luknje in kako ga namerava nekdo zlorabiti.

      Pa smo ugotovili koliko slepih podpornikov ima ena ali druga stran, hvaljena Jezus in Marxs, zelo malo!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Negativna propaganda za referendum se vam je maščevala.

      Večina je ostala doma in z lahkim srcem ni podprla Zakon o RTVS.

      Napovedovali smo vam, kaj se vam bo pripetilo, zato zdaj ponosno utihnite.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Poleg nesposobnega pahorja je prav število afer tisto, ki ovira Slovenijo na njeni poti. Ve se, kje se afere skuhajo in servirajo. Tam, kjer vlada despotizem in nesposobnost upravljanja z državo in je zato potrebno onemogočiti sposobne-če ne gre z znanjem in lastno sposobnostjo pa z izmišljanjem afer od oblek v Milanu do Golobičevega pred javnostjo zamolčanega (ne pa pred državnimi, zato pristojnimi organi) deleža v neki “speči” firmi na Nizozemskem, do bulmastifov (kdo je vladal leta 2006, ko so napadli g.megliča) in sedaj do uvrščanja Kresalove med mamilaše. Za rešitev problemov ne rabimo Odrešenika, rabimo le zdravo pamet večine državljanov, uporabljeno na parlamentarnih volitvah. Odrešeniki pa naj uživajo svoj zasluženi pokoj.

  • Forestina je rekel/-la:

    Premier Peter Kraljič

    Notranje Klemenčič

    Zunanje Pirc Musar

    Pa bi bil hitro red :)

  • konec je rekel/-la:

    jezni GG in nestrpna Sirca sta rdeči zvezdi SEVERnici ponovno poslali plačilo….rezultat je napisal tu gor……ha, ha, ha, ha,ha, ha, in to naj bi bilo NOVINARSTVO?….ha, ha, ha, ha, ha, ..

  • konec je rekel/-la:

    jezni GG in nestrpna Sirca sta rdeči zvezdi SEVERnici ponovno poslali plačilo….rezultat je napisan tu gor……ha, ha, ha, ha,ha, ha, in to naj bi bilo NOVINARSTVO?….ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • konec je rekel/-la:

    sever, ampak upam, da te vsaj plačajo dobro, da moraš tako lizati stare rdeče riti…..ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • gorazd je rekel/-la:

    Jani, Jani! Če bi včeraj katastrofalna koalicija dobila referendum za 0,001 odstotek, bi ti bil sposoben razglasiti zgodovinsko zmago. Pa, dej no, zberi se, če ni že prepozno. Se spomniš, kaj si pisal pred referendumom: o genialnem zakonu Širce, ki da bo itak zmagal itn. WSkoči v Savo, lahko tudi samo po gume - simbolično je pa vse jasno. Jajca si prodal, kaj hočeš.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      GORAZD, tistemu se streže, ki ti kruha reže.

      Kako daleč greš pri tem, pa je stvar osebne integritete in ponosa.

  • gorazd je rekel/-la:

    Majda Širca je na volitvah leta 2008 dobila - 908 glasov in je ministrica
    Cvetka iz Domža - 34 in je poslanka
    Ljudje so zakon o RTV zavrnili s številko okrog 180.000 pa to menda ne šteje.

    Nekdo v tej deželi je hudo umsko bolan….

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Torej so Cveto volili družina in sorodniki, pa še ti ne vsi, sosedje pa sploh ne.

  • Boris_j je rekel/-la:

    Pa je šlo, 4 milijone evrov v rit. V zahvalo opoziciji seveda, saj je bil referendum njena ideja. Znano pa je, da so volilci desnice precej bolj žolčni od volilcev levice in svoje nezadovoljstvo do nasprotne opcije veliko srboriteje izrazijo. O zakonu samem pa je imel komaj kdo kaj pojma.

    Jaz sem glasoval ZA, pa ne za obstoječo garnituro, ampak za zakon, kajti že način kako je bil pripravljen, je mnogo boljši od sedanje Grimsove pravljice.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Zakaj 4 milione?

      Ko smo za časa tolarja imeli nazadnje referendum, je bilo govora, da je povzročil 300 miljonov tolarjev stroškov.

      Odkod razlika, ki ni zanemarljiva?

      Je morda manj stroškov, če ga predlaga levica?

      Prvi si, ki je priznal, da je glasoval za zakon1

      Kdo so ostali trije?

    • sredinec je rekel/-la:

      Zakon je bil boljši od Grimsovega. Sem glasoval za. SDS ni uspel navesti nobenega argumenta, ki bi držal vodo. Primer: zakon povečuje politično moč nad RTV - čeprav je zmanjšal delež predstavnikov v svetu, ki jih imenuje parlament. Z argumentom, da so civilna združenja itak politika. In prav v prejšnji svet je nemalo število svetnikov predlagalo društvo matematikov in fizikov Koper! Saj ne veš več, kdo je tu nor. In sedaj smo v situaciji, ko dovolj nezanimiv zakon lahko zavrne vsak 10 volilec in reč pade. S tem načinom odločajo skrajneži, ki prilezejo ven. Zato potrebujemo kvorum udeležbe na referendumu. In zato ima takšen referendum zame pravno, ne pa tudi moralno legitimnost.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Zakon (ZRTVS-2) je bil PROTIUSTAVEN in DISKRIMINATOREN, vsaj v 10. in 12. členu.

      Poglobil in utrdil je RAZLIKOVANJE/DISKRIMINACIJO med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami, ter med euparlamentarnimi in euneparlamentarnimi strankami.

      TO JE VEČPARTIJSKA DIKTATURA.

  • Neja je rekel/-la:

    Ljudje so glasovali proti:
    ker je tako rekel župnik,
    ker so tako rekli politični voditelji,
    ker je tako rekla njihova sovražnost do levih,
    ker je tako reklo razočaranje nad vladajočimi,
    ker je tako narekovala finančna stiska in strah pred višjo naročnino…
    Gotovo pa pri večini nasprotnikov ni igrala vloge pretehtana odločitev, da je stari zakon je boljši.

    Mesije si želijo predvsem tisti, ki so verni in verjamejo v Boga-odrešenika in tisti, ki so se že v preteklosti klanjali voditeljem /idolatrija/. Si JJ predstavlja, da bo drugi Tito? Kdo mu pripisuje nadnaravne sposobnosti? Njegovi podložniki, nasprotniki ali tudi on, samemu sebi?

    Na žalost lahko spreminjamo svet samo skupaj, s svojimi močmi in s sodelovanjem.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJA, čigavih je pa potem 85 % volivcev ki se jim ni zdelo vredno na referendumu podpreti nanjnovejši dosežek nadvse uspešne oblastne koalicije.

      Kdo pa je njim svetoval bojkot potrdive vladnega predloga zakona.

      NEJA, če želiš biti bolj verodostojna, ne bo zadostovalo le sovraštvo do JJ.

    • svarun je rekel/-la:

      MEFISTO : Ne veseli se prezgodaj , volitve bodo šele čez slabi dve leti.

    • Neja je rekel/-la:

      Ja, Mefisto, večina ljudi pa misli:

      Naj nas nehajo vključevati v medsebojno obračunavanje.
      Nočemo, da nekdo z nami manipulira zaradi svojih teženj po oblasti.
      Nočemo zapravljati denarja za referendume.
      Kdaj bo kdo odgovarjal za to lahkotno dviganje rok za referendume.
      Siti smo politike in politikov.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJA, tebe nihče ne vključuje v medsebojno obračunavanje.

      Ti se vključuješ kar sama in ga tudi zaostruješ.

  • Aljo je rekel/-la:

    Janija je napadel cinizem. Jaz sem za referendum o referendumih. Kdaj bodo butalci v parlamentu sprejeli nov zakon o referendumih? Vsako leto se meče denar skozi okno zaradi slabega zakona o referendumih, ki ga izkorišča lahko vsak, ki ima politično moč. Dosti mi je idiotske politike celotnega slovenskega spektra, ki se samo igračka z državo in prebivalstvom. Kar se pa RTV-ja tiče, zakaj moram obvezno plačevati RTV naročnino? 2000 prisesancev se pa pase po hodnikih rtvja in se gredo kulturu, ter z lopato mečejo denar skozi okno. Nimamo niti enega udarnega voditelja resnih oddaj, pa ne mi o Slaku in njegovemu priganjanju, da ni časa, tipo mi gre na živce, ker vedno priganja goste, ker ni časa in vsi delajo tako, razen mrtve ribe Ambrožiča in senilca Čolnika. Nekaj kvalitetnih tujih poročevalcev imamo, ter vsako leto par dokumentarcev, vse ostalo je totalna beda in za to bedo imamo 2000 javnih zaposlenih. Se pravi bistvo problema ni dani referendum temveč - ZAKON O REFERENDUMU.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      1. Butalec si ti.

      2. Referendumi so še edino mirno politično orodje ljudstva proti poblaznelim politikantom.

      3. Preden še kakšno stupidnost objaviš glede referendumov, si oglej ZRLI (UPB2), da se bova lahko sploh pogovarjala.

      4. Se zavedate, kako uspešno so vam paraziti zlezli pod kožo, da brez njih ne morete več?

      5. Za vse referendume v RS doslej smo plačali cca. 30 mil evrov. To je še vedno manj kot 1 evro na državljana na leto. Katera politična pheesda si drzne reči, da je bilo tega denarja preveč?

      6. Kdo garantira, da bodo zvišali nivo, razširili možnosti, izenačili javne razprave? Ne, obstoječa kasta mora čimprej onemogočiti še naknadne referendume, predhodne so vam tako ali tako že odpravili, pa še opazili niste - BUTALCI!

    • Aljo je rekel/-la:

      Dej Blaž Babič , ne sekaj, pogovarjaš se v milionih kot, da si multimilionar. Z denarjem od zadnjega referenduma bi se rešil stanovanjski problem - neprofitna stanovanja celotne zgornjesavske doline. Referendumi so še edino mirno politično orodje ljudstva proti poblaznelim politikantom - malo morgen, zadnji referendum je tipični primer politikantstva, opozicija je točno vedela, da bo udeležba nizka in da je veliko možnosti, da referendum pade. Dokler ni udeležba na referendumu 50% + je mnenje izraženo na referendumu samo mnenje manjšine, nikakor pa ne volja naroda. Sedanja politična scena je namenjena zgolj samema sebi, tukaj se gre samo za kdo bo koga, država pa tone vedno globje. Pa še en predlog, za svoje politično delovanje si poišči donatorja, če si tako sposoben, ne pa da nonstop jokaš in ne igraš alternativca, če bi ti pa uspel veliki met, bi bil pa isti pohlepni bedak kot vsi ostali. LP:

      Aljoša Čimžar

    • Rogerg je rekel/-la:

      Blaz Babic in Aljosa Cimzar alias Aljo, od strani vaju berem in ugotavljam, da je rek, ki velja za Slovence in pravi “dva Slovenca,tri stranke” se kako upravicen.
      Zagovarjata isto opcijo, pa sta tako neprizanesljiva do nasprotnika zaradi minimalnih razlik v staliscih. Kako naj potem kolikortoliko uskladimo poglede med razlicnimi pol. opcijami ?

    • Aljo je rekel/-la:

      S pogovori, ne pa z maščevalnostjo, zahrbtnostjo in trdoglavostjo, ter jaz imam prav za vsako ceno. Se pač ne strinjava v tej stvari, samo jaz ga ne zmerjam z butalcem - he he, lahko mu samo očitam oportunizem.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Aljoša, ko boš imel pol tok pojma o realnosti referendumov, se javi.

      10.del konference OPS - HERVARDI 2010
      http://www.youtube.com/watch?v=H_akMJvl9NU

      Na začetku predavanja imam veliko polglasnikov, potem je steklo :)

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Aljo, teslo zgornjesavsko, KOLIKO JE STAL ŠENTVIŠKI PREDOR?

      NA ZAČETKU KAKIH 36 milijonov evrov, na koncu pa okoli 160 milijonov evrov.

      O čem torej tesla govorite???? Koliko denarja je šlo zaradi (tudi) vaše neumnosti za recimo “trdnjavo Stožice”.

      Pa vi ste pobebani do daske!

      Po en evro na leto je dal vsak državljan/ka Slovenije za NEPOSREDNO DEMOKRACIJO. Še manj!
      Porabljenih je bilo namreč LE okoli 30 milijonov evrov v 19 letih.

      In potem vam PARTIJCI pravijo, da se dela škoda če VI SAMI ODLOČATE O SEBI IN SVOJIH ZAKONIH.

    • Aljo je rekel/-la:

      Zakaj primerjaš anomalije med sabo? State capture mafija dela po svoje in ne jebe žive sile. Cifre, ki jih bruhaš so pa vse visoke 3 milione ali 300 milionov - vse je veliko denarja. Ne mešaj gospodarskega kriminala z zakonom o referendumu. S svojim načinom pisanja si pa samo populist in nič drugega. Pravica do referenduma se zlorablja pa to ti hotel videti ali pa ne.Nazive teslo in podobno si pa vtakni v presito rit.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ja seveda jo zlorabljajo, tako levi, kot desni pobesneli politikanti.

      Le enkrat od 12-ih referendumov je bilo zbranih 40.000 podpisov, vse ostale so raji vrgli kot kost. Hkrati so PREPREČILI uspešno zbiranje 40.000 podpisov v vsaj treh ali štirih ali petih primerih, ko sem bil zraven in so bile vsebine POMEMBNE za vse državljane RS.

      Kaj misliš - kdo nadzoruje (da!) in dozira zbiranje 40.000 podpisov? Katarinca Joy Kresal! Dušan Atos Vučko!

      Kdo je v Ljubljani po svoje zlorabil referendumsko zakonodajo? Zoran Atlas Janković!

      Torej - uničiti referendume in dostop ljudstva do referendumov, z načrtno slabo zakonodajo, ali le IZBOLJŠATI oz. POPRAVITI NAZAJ ureditev tako, da bo omogočala več referendumske demokracije? STARA PRAVDA! Prejšnji ZRLI, ki je imel vgrajen PREDHODNI REFERENDUM.

      State capture mafija =udbomafija = kučanova ekipa, potem imaš pa še vatikanski krožek.

      Teslo ostajaš, vse dokler tega ne dojameš :)))))

    • Aljo je rekel/-la:

      Se strinjam z zgoraj napisanim, vendar je moje mnenje, da bi se moral dvigniti prag priznanja referenduma na 50% + udeležbe, šele takrat bi pomenilo, da je zmagala volja ljudstva.

    • Aljo je rekel/-la:

      Zvišal bi tudi število podpisov poslancev, ki je potrebno za razpis in cicer na 60, tako da bi za vsak referendum bil potreben konsenz.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ja, seveda, ampak ta prag so odstranili že ob pisanju prvega ZRLI, nato pa še v Ustavi, tik pred referendumoma o članstvu Slovenije v EU in NATO.

      dr. Ivan Kristan: Večina in prag udeležbe na referendumu

      http://www.ds-rs.si/2MO/dejavnost/posveti/besedila_pos/pos11-3-02_Kristan.htm

      Za stanje so krivi in odgovorni ustavni pravniki tipa Cerar, Ribičič, Kavčič, Grad… ki vsi bolj ali manj govorijo in delujejo po PARTIJSKIH navodilih - uničenju referendumov in kolektivni amneziji, da smo to državo ustvarili s plebiscitom/referendumom, kjer je že bil določen NADPOLOVIČNI PRAG UDELEŽBE in VIŠJA VEČINA pri GLASOVANJU.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Več poslancev da, vendar je 60 občutno preveč. Polovica + 1 bi bilo čisto dovolj.

      Pa končno uvedba VEČ REFERENDUMSKIH DNI na leto (3 do 4).

      Pa omogočenje zbiranja podpisov na ulici in ne na Upravnih enotah in na druge lažno-mogoče načine.

      Pa enakopravna javna razprava, brez proračunskih sredstev za vladajočo stran.

      Pa boljša izbira volilnih komisij - recimo iz revnejših slojev, sedaj so to le partijski kadri, oz. jih predlagajo lahko le politične stranke.

      Pa zamenjava Marka Golobiča kot večnega tajnika DVK.

      Pa še več takih fint in fintic, kjer se lepo vidi, da bi lahko mirno imeli ŠVICARSKI SISTEM, ampak PARTIJA ne spusti oblasti iz rok, na račun politično poneumljenega ljudstva.

  • Butalec je rekel/-la:

    ,32 poblaznelih ,politikantov je zahtevalo referendum, skoraj 15 odstotkov strankarskih vojakov je na referendumu glasovalo, 85 procentov butalcev se ga ni udeležilo, plačali ga bomo pa vsi in tudi trpeli posledice.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Danes tudi vama, BUTALEC in STEPPENWOLF, priznam, da imata vzrik za slabo voljo.

      Še huje bo.

    • Betakaroten je rekel/-la:

      Lej, ti nisi državljan, si suženj… svobodni državljani smo glasovali.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ja, pa so res Butalci.

      Tudi naš Butalec je ostal doma, ker je mislil, da bo ploščato, pa je bilo špičasto.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Dokler se bo tolpa zahojencev z Mesijo na čelu, s svojo strumno enoumnostjo in nagonom po uničenju vsega kar ni po njihovem, po principu slabše je boljše, delala norce iz pravne države in demokracije, nam ne pomaga noben, še tako dober zakon.
    In ni bistvo problema 2000 javno zaposlenih na TVS in dani referendum, bistvo problema je kdo in na kakšen način jih prisilno plačuje. Vsak vernik naj plačuje svoje. Pa naj bo to vernik TVS ali pa RKC sekte.

  • robin hood je rekel/-la:

    SEVER, ne zajebavam se , Zares potrbuješ psihiatra , res . Pojdi kar k vašemu, tudi pasji princezi je baje svetoval naj ne da laskov na preiskavo zaradi koke. Pohiti!

  • petrovc je rekel/-la:

    GNEZDO ZLA: pa saj ne morem verjeti, komaj poderatiziramo eno stran, se vse podgane preselijo na drugo! (sredinc,martin,svarun,aljo, dado,butalec,angie, forestina, stepennwolf, boris, gorazd,)
    Ne vem, nic ne razumete, ste slabo obvesceni in ste za casom, ste bili obvesceni in ste zabiti da ne dojamete-to bo!
    Ja, mesija bo! Poznamo ga! Mislite, da bo kapital puscal kako nestabilno revolucijo! Kapital hoce stabilnost, kapital pa je ze lociran!
    In za stabilnost bo poskrbel, tako po volji takozvane leve strani, prav JJ!
    Vi boste pa siroko zeval na suhem, ko vas bodo vasi dosedanji placniki pustili v mrez na soncu!
    Ko statist svojo vlogo odiga, mora z odra, v klet, to vas caka, po volji vasiH!!

    Ne noret, boste pacienti mojega prijatelja Zavbi-ja, ki je naredu tecaj pr Ziherlu na univerz Nova Gorica! FU…..
    Mislite, da se bo s to podrtijo, ki so jo povzrocil prav vasi, ukvarjal Jankovic, saj ni neumen, tudi treba mu ni,
    da se bo ukvarjal kaksen od starega kadra, saj jim ni treba,
    da bo to Pahor, on bi, pa je preneumen in tveganje za kpital preveliko,
    da bo to kaksen mlad, niti priblizno, vidijo kaj je docakal Pahor, raje sminkirajo na drobno in malo debeleje,
    Da bo to Korl Kahla Ehjvec, ta pa bi, pa mu ne bodo pustl, ker bi to pa bil Dob!

    Ja kdo pa je se toliko nor,pa ima toliko vere v to drzavo, vizijo potegniti voz iz mocvirja, mednarodni ugled z kredite, lahko obisce vsakega predsednika? Odgovor je asen vsakemu pametnemu: JJ!

    Blaz Babic: pojma nimas, pojma nimas, o nicemer, pa kar klamfas!
    AvstroOgrska je bila: 72% Slovanska dezela, 20% ogrska in 8% nemska!
    Daj, ne seri take bedarije!

    Neja, ti pa spet rabis injekcijo! Spet si cist izglajzala.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Petrovc, japajade, zbud se no.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Petrovc, tvoja pronicljivost je spostovanja vredna in tvoje predvidevanje upraviceno. Le, ne vem zakaj med Butalce, Steppenwolfe, Svarune in Angije uvrscas tudi Alja in Dada. Ali ne preberes njihovih sestavkov, ali pa a priori dolocis nekomu mestu, ki mu ne pripada. Detajl, ki ti ga ocitam , ni zanemarljiv. Omenjena dva sta redna zagovornika opcije JJ.
      Tvoji sestavki pa so vcasih hrana za duso in duha, vcasih pa nakladanje. Ponoven pozdrav desde Tierra del Fuego(Puerto Williams).

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ajme, kero teslo.

      Jasno sem napisal “nemškutarska”, ne pa nemška.

      Sem že vedel, zakaj: http://www.promin.si/zgodovina/slovencev/genocid-nad-slovenci.htm

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kaj pa je narobe z nemškutarskim ali nemškim?

      Jaz bom naprimer predlagal glasovanje na referendumu o tem, da naj Dunaj spet postane naše glavno mesto ali pa vsaj Gradec(Graz).

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ni problema Mefi, ampak zaradi neustavne referendumske zakonodaje, ki NE OMOGOČA NEPOSREDNE DEMOKRACIJE

      1. moraš najprej z vsaj enim poslancem pripeljati zakon v Državni zbor

      2. zlobirati sprejem takega zakona

      sicer je zakonodaja narejena LE TAKO, da omogoča ZAVRNITEV, ne pa več POTRDITVE zakona mimo poslancev.

      Potrditev nekega zakonskega predloga preko referenduma NI VEČ MOGOČA, ker NI VEČ PREDHODNEGA REFERENDUMA. Tega so PARTIJCI ONEMOGOČILI ob zadnji večji spremembi ZRLI.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Bom zbiral podpise.

      Že zbiranje podpisov bo nekakšen plebiscit.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Ne štekaš, poglej in razumi zakon.

      Ti lahko kvečjemu peticijo furaš, pa upam, da ti ne uspe kaj dosti :)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Referendum, če že ne plebiscit, bo!

  • Gregor je rekel/-la:

    Res zanimivo, najdejo se celo tako zaplankani, da bi ukinili institut referenduma. Zidar, hilda, bavčar, šrot in podobni so vam iz žepa vkradli letno nekajkrat več, kot so nas stali VSI referendumi v samostojni Sloveniji - z vedenjem politike, ene ali druge.

    In potem nek palček napiše, da bi referendum morali ukiniti, samo zato, ker je bila dano preveč tehnično vprašanje in je prišlo premalo folka. Check your IQ level;)

    Če te lahko politika v tako kratkem času prepriča, da ni potreben edini institut neposredne demokracije, ki ga imamo v državi, potem pa moraš res bit izredno opran.

    Problem referenduma pri nas je le v tem, ker se ga ne poceni in poenostavi. V Švici imajo tedensko referendume, od lokalnih, regionalnih pa do državnih! Postopek je poenostavljen in poceni.
    Treba bi bilo le uredit glasovanje preko digitalnega certifikata ali pa mobilnika ter poštelat sistem preverjanja izvornih IP naslovov, da ne bi prišlo do zlorab. Za kakih 5 mio je več slovenskih podjetij to sposobno naredit.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      11. del konference OPS - HERVARDI 2010

      http://www.youtube.com/watch?v=UZFPOC-KB4k

      Še nekaj konkretnih primerjav med Švico, Slovenijo in Hrvaško.

      Nisem prepričan, da se da preprečiti digitalne zlorabe.

      Že pri koroškem plebiscitu so nas nategnili. Irce so recimo nategnili z drugim lizbonskim referendumom, ko so jim dali SVINČNIKE trdote/mehkobe B in niti ne HB, potem pa pustili listke čez noč počivati.

  • petrovc je rekel/-la:

    GREGOR: res je! Neredil sem napako! Opravicujem se tako ALJI, kot DADO! Naredil sem jima krivico. Zelo mi je zal, iskreno!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tudi GORAZDU si naredil krivico.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Petrovc, tudi jaz se ti zahvaljujem v njunem imenu.Moje ime pa ni ne Rogerg ne Gregor.Tak nick sem si nadel le iz email naslova, ki je Ministergregor, sicer pa nepomembno.Prebiram zapise ljudi na Vest.si in, ker sem dosti po svetu opazam kako pada nivo diskusije in v kaksne drobnarije, se folk vtika.Na koncu vec ne ve kje je pravzaprav zacetek in bistvo problema. Od posameznih grmov se ne vidi gozda. In to se od dalec opaza mnogo bolj kot ce si “na bojiscu”.
      Sam , preden dam komentar, zelo pozorno preberem sporocilo razpravljalca.
      @Mefisto in Gorazd, se opravicujem, ce nisem uvrstil med zascitene tudi Gorazda, vendar se je v zadnjem casu pojavilo toliko novih nickov, da vec ne morem slediti.Opazam pa, da so prevsem tisti, ki so zagovarjali barabijo pri kobajagi levicnikih, spremenili nicke.In to zaradi sramovanja nad seboj in vsebinami, ki so jih zagovarjali.
      Vsem pozdrav !

  • petrovc je rekel/-la:

    GORAZD: zal sem te nehote, iz povrsnosti, ponizal. Oprosti!

  • 007 je rekel/-la:

    @martin

    MESIJA??????? tole je bla seveda najprej moja pogruntavšna , ampak nč zato. Ti kr nadaljuj. Madžarska? Ne verjamem.

    Pa še info za vse. Župnik v Bevkah nam je nedeljski maši s prižnice dal napotke vernikom kako naj glasujejo. PROTI seveda.

  • dado je rekel/-la:

    A je res ali se samo meni zdi,
    da alkohol mi včasih z ekrana zadiši?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Dado,
      kdaj pa kdaj se tudi to zgodi.
      Enim, ker je to vir duhovnosti,
      drugim le, ker vec od maliganskih “stihov”
      skupaj sprav’t sposobni niso b’li.

  • svarun je rekel/-la:

    Sem v pričakovanju , njegovega odhoda , za zmeraj.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=6006

    TRNN Skewer: Rap News 5: WikiLeaks & The War on Journalism (ft. Julian Assange)

  • Forestina je rekel/-la:

    Poleti 1995 so se velike sile odločile Srebrenico žrtvovati za mir. Milošević ne bi nikoli sedel za pogajalsko mizo, če ga tam ne bi čakalo darilo v obliki kompaktnega ozemlja [vzhodna Bosna, op. p.]. Del tega območja, natančneje enklave pod zaščito Združenih narodov Srebrenica, Goražde in Žepa, tedaj ni bil pod srbskim nadzorom. Čeprav je Zahod vedel za velike srbske vojaške akcije, ki so se pripravljale, jih ni preprečil. Čeprav je uradno šlo za zaščitena območja. Zločini, ki so se zgodili, so bili predvidljivi

    http://www.delo.si/clanek/132745

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Vabilo na okroglo mizo

    Kaj prinaša nova strategija iger na srečo;

    kaj to pomeni za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij?

    Rado Pezdir, Elena Pečarič,
    Doc. dr. Andraž Teršek,
    Janko Veber, občinski svetnik in poslanec, Janez Jug, direktor FIHO

    v petek, 17.12.2010 ob 11h
    KUD France Prešeren

    Vljudno vabljeni!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Sploh tale Janko Veber, ki je kar občinski svetnik in poslanec, mora biti zelo pameten.

      Županske funkcije pa mu niso več zaupali.