17. december, 2010 | Vest

Revoltaža - cikel elektronskih avdio-vizualnih dogodkov

Razmišljanja o preslikavi spolne neenakosti in participacije žensk iz politike v glasbo, Nina Hudej.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Rosa Luxemburg je bila ena izmed glavnih političnih vodij revolucionarnega upora delavskega razreda v Nemčiji v času 1. svetovne vojne, kjer se je bil boj proti nemškemu imperializmu. S svojim neodvisnim kritičnim mišljenjem ter predanostjo idejnemu boju je marsikomu navdih za uporno držo. Indira Gandhi je leta 1966 postala prva in edina indijska predsednica vlade, Madeleine Albright je leta 1997 zaprisegla kot prva ameriška zunanja ministrica, Olga Karba pa je ena od desetih županj, ki ji je na volitvah v 208 slovenskih občinah leta 2010 uspelo prepričati ljudstvo, da se pločnika in kanalizacije ne gradi s falusom, ampak z enim navadnim bagrom. Leta 2057 bo Organizacija združenih narodov morda dobila prvo generalno sekretarko.


Ali sploh lahko obstaja še bolj izključujoč in nedemokratičen družben podsistem od političnega? Lahko! Umetnost, zlasti glasbena! Od klasične do rocka in elektronike: slovenska akademija za glasbo še nikoli ni imela dekanje, v foajerju slovenske filharmonije ni upodobljena niti ena skladateljica, ljubljanska opera in balet še nikoli nista imela direktorice, Klub K4 pa že skoraj 20 let ne ženske programske vodje.

Na lestvici top 100 svetovnih DJev revije DJ Mag je najboljša in edina ženska Djka Claudia Cazacu uvrščena na 93. mesto.
Revoltaža je cikel elektronskih avdio-vizualnih dogodkov, ki vam razbijejo še zadnji dvom o tem, da je njena uvrstitev posledica moškosrediščne okupacije glasbenih struktur in procesov in ne prileganja biologije na kitaro, dirigentsko palico ali mešalno mizo. Prvič v soboto 18. 12. od 23.00 v Menzi pri Koritu.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
27 x komentirano
  • ziga je rekel/-la:

    ok. and what is the point?

    • meduza je rekel/-la:

      MEJDUN NINA , TAKO TRAGIČNO VSE SKUPAJ OPISUJEŠ, KOT IZGLEDA, ŠE ZA

      FUK NE BOSTE UPORABNE, KO VAM STOPIJO V GLAVO FENIMISTIČNE TRAVME !

      POZABLJATE NA SVOJE BIOLOŠKO POSLANSTVO !!

  • b_starec je rekel/-la:

    dobra!

  • / je rekel/-la:

    Men je žal, ampak članice Female’s’cream so čist (pod)povprečne kar se kvalitete glasbenega selekšna tiče, o tehniki pa rajši ne bi izgubljal besed ker bo kdo mislil da se norca delam…
    vse lepo in prav, sem 100% za enakopravnost; ampak “porivat” v ospredje osebe ki si tega niti ne zaslužijo toliko je bedno (ne glede na sploh in ostale predpostavke). Manjko produkcije pri Female’s’cream pa je sploh žalost. Za ostali dve nastopajoči pa nimam komentarja, ker ju še nisem slišal.

    • Nannhay je rekel/-la:

      Čestitam /. Prebrala sem tudi nadaljne komenterje (tisto o lestvicah si zadel.) Dekleta poznam tudi sama, tudi zasebno in glasbo, ki jo ustvajajo. Ne bodo priznale, a vendar je pri njih želja po didžejanju rojena iz semena podobe, imidža. Elektronska glasba ima formo staro več tisoč let. V današnji obliki jo poznamo po zaslugi ameriških glasbenikov, ki so iz gospla izpeljali danes znano formo.Na žalost evropska scena ne sledi tisočletnemu izročilu. Slovenija pa sledi evropski šoli in evropskim trendom. Od tod šranc. Od tod hardcore. Od tod droge na plesišču. Na technu Derricka Mayja ne potrebuješ speeda, samo srce, ki sliši odmev iz pradavnine. Set Jeff Millsa je navdihujoč za vse poslušalce in je po konstruktu primerljiv z deli klasičnih skladateljev. Ta kar delajo omenjeno dekletaje disco jokanje, ne pa didžejanje v smislu komponiranja in soustvarjanja skladbe ali celotnega seta. Je prazno, pomanjkljivo in predvsem neizvirno. In dekleta, same veste, da je to res. Sej je lepo, da se trudite in verjamem, da imate rada glasbo. Ampak a si predstavljate, da bi bili arhitekti vsi, ki radi oblikujejo gradove v peskovniku?! A ni to mal podcenjevalno do glasbe, ki jo ustvarjate? A ni to poniževalno do ustvarjalcev, ki so postavili temelje tej izrazni obliki?

  • Mojca je rekel/-la:

    @ /: Jst sem pa bla pred kakšnim mesecem v Cvetličarni, ko so kar mal zasenčile Ladido, kar sicer ni blo zelo težko, ker je bla precej meglena. Femele´s´Cream so razturale! Totalno kul vajb, štekajo in držijo publiko… Mogoče si jih s kom pomešal al pa jih že zelo dolgo nisi slišal.:)

  • fan je rekel/-la:

    da se ne skriva pod / kaksen zafrustriran dj,ki so ga punce kdaj popolnoma zasencile? :)

    • / je rekel/-la:

      ne, ne skriva se nek zafrustriran DJ, ampak nekdo ki že 13 let hodi na partije, od manjših privat zabav, do k4, AG in ostalih slovenskih pajzlov in klubov, ter cel kup velikanskih festivalov (ILT, Mayday, N1, Timewarp, SMS) in klubov (Tresor, Bergjain, Coccoon,…) v tujini. Tak da vem kaj je kvaliteta ko jo slišim…

      Res da punc nisem slišal že najmanj eno letu in so se mogoče izboljšale, ampak dvomim da so se tako zelo v tako kratkem času, da bi bile primerne za programskega vodjo K4 ali kako podobno funkcijo, glede na slišano jim fali še vsaj par let izkušenj.

  • Mojca je rekel/-la:

    @/ Jst pa prispevka nisem razumela, da bi rade ble one programske vodje K4 al pa direktorice opere, ampak bolj v smislu da ste bejzikli moški tisti, ki imate moč presojanja in vplivanja, in to celo takrat kadar stvari ne poznate in ne upoštevate, da gre v enem letu sonce 365x spat in spet zjutraj vstane (in mi z njim).

    • / je rekel/-la:

      tut jest sm ga tko nekako poštekal, ampak sem omenil da porivat v ospredje kogarkoli (neglede na osebne predpostavke) je bedno. In jokat o tem v nekih prispevkih je še bolj bedno; če nekdo pokaže talent in trud ga bodo že prepoznali, neglede na to al je moški/ženska/črn/bel ali pa je osebek padel iz marsa.

      Nadalje (ko sem že zagret hehe) naj se obregnem še v omembo DJ MAg lestvice - VSAK, ki vsaj malo bolj uživa v elektronski glasbi dobro ve da je DJmag lestvica bedarija erste klase in da nekaj pomeni samo nerazgledanim osebkom, katerim sta David Guetta in Tiesto najboljša. Že sama poanta lestvic je nesmiselna. Malo bolj realna lestvica (če naj se lestvice sploh upošteva), ki dejansko upošteva tudi nekaj kvalitete in ne samo prepoznavnost (kot to dela djMag) je lestvica Resident Advisor-ja; kjer pa se najdejo ženske DJke kar visoko. Magda na 15., Cassy na 18., Ellen Alien na 37., A. Schneider na 60., Cio D’Or (meni osebno naj ženska elektroničarka) na 64. Steffi (carica na kubik) na 75. mestu. Ampak to so ženske ki so vložile še en kup truda in znanja v produkcijo in v svoje nastope - one niso samo in edino sukačice plošč (oz. datotek v teh modernih časih), ampak nastopi mejijo že na live act; prav tako pa so prepoznavne. Pa s(m)o jih prepoznali tudi moški po vsem svetu in jim vsi lahko rečejo samo “kapo dol”. Je pa najlažje biti samo in edino DJ v najožjem pomenu besede (torej samo menjavat glasbo) in potem jamrat kako te nihče ne prepozna in da je zato kriva moška dominacija. Pa ne zanikam da obstaja tudi ogromno krivic in zahrbtnosti, sploh v glasbenem poslu; ampak to je pristono povsod in ne samo pri ženskah.
      Kot primer pač dajem elektronske glasbenice, ker bodo tudi v tej Revoltaži nastopale elektroničarke.

  • sašič je rekel/-la:

    Dej ne siki, model, zame so bejbe nekej najboljšga, kar je slovenska elektronska scena dobila v zadnjem času, ti pa sikaš, ne da bi hodil na partije al pa vsaj pogledal kakšen myspace al pa se kakorkol neki malga pozanimal (npr. o njihovi lastni produkciji). Ne bluzi iz fotelja, s čepki v ušesih in plašnicami na očeh… Pejt raj med folk, pa si dej duška. :)

    • / je rekel/-la:

      ah fantič, ko boš tolko preplesal in tolko preposlušal kot jaz…še zlo velik ti manjka poba, ampak ti kar vztrajaj, po nekaj letih boš tut ti začel gledat na to da iz zvočnikov prihaja dober selekšen s finima drajvom in kvalitetnimi prehodi, ne pa samo na dejtvo da so “bejbe” za mešalko (kar je očitno za tebe zadost, tut če vrtijo Damjana Murka, ni važno ane, važn da je “bejba” za mikseto)…

  • FSC (Huda) je rekel/-la:

    Dragi /, če te zanima kaj več o nas in o naših razmišljanjih (tudi o omenjenih lestvicah), nas lahko najdeš na FB profilu in si prebereš kaj več o tem, kjer praktično dnevno objavljamo različne stvari, vključno z glasbo, seveda.

    Odločila sem se, da odgovorim na tvojo kritiko, ker se mi zdi precej ostra, oz. bolje rečeno krivična, sploh glede na to, da nas nisi slišal že več kot eno leto. FSC je bil ustanovljen maja 2009, torej deluje (šele) dobro leto in pol. V letih 2009 in 2010 sem organizirala in vodila delavnice za DJe/DJke (v letu 2009 z Housewife), katere so se udeležile v 90% punce. Večina od njih še danes vrti in so ostali v svetu glasbe (tako punce kot fantje) in tehnično daleč prekašajo marsikaterega Dja (je pa res, da jih učimo rolanja na vinyl in cd, ne pa pritiska na gumb “sync” v traktorju:)).

    Zasedba Female’s’cream, ki smo jo ustanovile po prvi DJ šoli, je bila ustanovljena kot odprta skupina ženskih elektronskih izvajalk in producentk, z namenom ponuditi poleg kvalitetne elektronske glasbe tudi vsebino, obenem pa spodbuditi punce za vstop v svet elektronske glasbe (kot producentke, djke…).

    Tako da, precej si se razpisal o produkciji, ki bojda ne obstaja. Že dve leti se ukvarjam tudi z lastno produkcijo, trenutno pa je pred nami še nekaj precej velikih projektov. In če si tak strokovnjak za elektronsko glasbo, si verjetno že slišal za soundcloud, kjer bi lahko z malček truda (vpisom v iskalnih) zlahka najdel vsaj par naših najnovejših produktov.

    Še to: Tudi, če so ‘krivice’ prisotne povsod, še ne pomeni, da bomo na njih pristale. Tega ne pričakovati.

    Kakorkoli, svetujem ti, da nas prideš danes poslušat in podaš kakšno konstruktivno kritiko, katere smo pa zmeraj vesele :)

    • / je rekel/-la:

      Ker sem pričakoval odgovor sem se popoldne potrudil in pobrskal po soundcloudu (myspace-a ne maram), kjer maš ti Huda samo dva komada (v dveh letih spravit skupaj dva komada..nevem no…ne obsojam, sam za preboj v komercialni uspeh in prepoznavnost ti pomoje manjka še kar nekaj komadov ali celo dolgometražni album), od tega je en (godless beat) prilično dober ampak mal ga zmanjka okol 3min in 5min kot da nisi vedla kaj vštukat zraven in samo prazen beat laufa nekaj časa (komad se slabo skupaj drži); drugi mi pa sploh ne potegne. Set je pa tech-house in ker nisem privrženec le-tega (sploh v zadnjih 5 letih je tech-house vzel najslabše lastnosti housa in še slabše lastnosti techna) bom rajš tiho, ker bo izpadlo da res samo kurcam.

      In ne ne pričakujem da pristaneš na krivice, celo nasprotno; ampak uporabljat dejstvo da ste ženske v manjšini za samopromocijo in reklamo eventa je lejm do amena.

    • / je rekel/-la:

      dans pa ne bo šlo, je blo včeraj v 4ki zadost naporno; pa tud nisem star več 17 let da si lahko privoščim vikend paket feštanja (en večer je zadost) hehe…
      ko pa že omenjam včerajšnjievent v 4ki; LaFleur je zmagala na celi črti in je deklica dejansko uspela…pa nje ne slišim da jamra o krivičnosti in še manj to izkorišča za samopromocijo…

  • Mojca je rekel/-la:

    @/: Ta tvoja utemeljevanja nepomembnosti spola z navajanjem odlicnih žensk so ravno toliko prepricljiva, kot zatrjevanje, da z nasim politicnim sistemom ni nic narobe, ker Evi Irgl uspelo. Zracunaj koliko procentov je 6 od 100. Pa tudi tvoje tranciranje komadov nastopajocih me ne preprica, ker je motivirano s tvojo predhodno neinformirano odlocitvijo, da punce suck. No, nasvidenje v naslednji vojni spolov. :)

    • / je rekel/-la:

      Od kje si razbrala mojo “predhodno neinformirano odločitev” da punce suck? Pa zakaj glih 6 od 100?

      Je pa zanimivo da ti tupiš o neki “vojni spolov” in “punce suck”, jaz pa niti blizu vojne nisem šel (ampak celo zagovarjam enakost-ravno zato vedno tupim da porivanje nekoga naprej samo zato ker je moški/ženska/karkoli je bedno) in še celo par en par kvalitetnih elektroničark sem navedel (pa so to samo tiste iz lestvice RA, kje so še vse ostale); za razliko od tebe - iz tvojiega zadnjega posta pa je razvidno da si ti že po difoltu nastrojena proti moškim in misliš da je vsaka kritika tam samo zato ker gre za žensko. Eni skritiziramo kar je za skritizirat, drugi pa kritizirae očitno samo takrat ko se kje na tapeti drugi spol ali druga politična opcija.

      Če so punce tok prepričane v svojo kvaliteto se bo že poznalo čez čas (po dobrem letu pač ne gre pričakovat čudežev); ampak v elektroniki ti samo organiziranje evento in delavnic ne pomaga zadost, važna je produkcija in produkcija. Lahko ti Ableton miže kontroliraš in furaš 5 plat naenkrat, ampak dokler ni nobene izdaje je vse skup bolj revščina.

    • Mojca je rekel/-la:

      Dragi /, v stavku “predhodno neinformirano odločitvijo, da punce suck” je beseda punce mišljena kot punce iz Female´s´Cream in ti to veš. No, ampak da zaključim tole razpravo: jaz mislim, da ti veliko veš o elektronski glasbi (bistveno več, kot se mi je zdelo po prvem postu), ne veš pa kaj dosti o tistih, ki so jim bili tvoji komentarji namenjeni, zato se mi tvoje intervencije zdijo nekorektne (ti bi temu rekel lejm).

      Glede vojne spolov pa samo to: nisi nad ali izven nje samo zato, ker priznavaš načelo enakosti, ampak si v njej takoj, ko mižiš pred tem, da posamezniki ali posameznice zaradi različnih osebih okoliščin nimajo enakih možnosti. In jaz nisem nastrojena proti moškim, sem pa uizi nastrojena proti sistemu, ki ohranja dominacijo enega spola, pa naj bo to moškega za mešalko ali pa ženske v domačem ognjišču. Zame je vse za vse.

      Dragi /, želim ti vse dobro v novem letu in še veliko dobrih partijev. :)

  • konec je rekel/-la:

    roza luksembruk, hura

  • yoohan je rekel/-la:

    Problem pri Female’s’cream puncah je, da se morajo najprej same pri sebi odločit, a so punce ali fantje……

  • meduza je rekel/-la:

    MEJDUN NINA , TAKO TRAGIČNO VSE SKUPAJ OPISUJEŠ, KOT IZGLEDA, ŠE ZA

    FUK NE BOSTE UPORABNE, KO VAM STOPIJO V GLAVO FENIMISTIČNE TRAVME !

    POZABLJATE NA SVOJE BIOLOŠKO POSLANSTVO !

  • Aljo je rekel/-la:

    Ughhh tehno-house krš, katastrofa za moja ušesa. Definicija house muske je enaka definiciji nekrofilije. Jebo was sempler…

  • peternaveter je rekel/-la:

    ko sn tole “pogledo” sem se takoj spomnil na …:

    http://www.youtube.com/watch?v=ikS8ZHql290
    “..ampak nisem brezobrazen, ker je nisn tuko..”