24. januar, 2011 | Božo Repe

Zgodovina na univerzah

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zahteva predsedniku vlade Republike Slovenije Borutu Pahorju, ministru za pravosodje Alešu Zalarju in ministru za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorju Golobiču, da pojasnijo na osnovi katere evalvacije in s kakšnimi nameni je svoje ocene o poučevanju zgodovine na slovenskih univerzah Evropski komisiji poslal Študijski center za narodno spravo

Spoštovani gospod predsednik vlade, spoštovana gospoda ministra!

V več slovenskih medijih se je pojavila novica, da je Študijski center za narodno spravo na Evropsko komisijo naslovil oceno, v kateri je med drugim zapisano, da »na univerzah še vedno učijo zgodovinarji, ki so prej, na primer v Zgodovinski komisiji Centralnega komiteja, delovali kot orodje Komunistične partije, ali pa zgodovinarji, ki poučujejo le malo spremenjeno zgodovino prejšnjega režima«. Pri tem naj bi tudi »poveličevali NOB«, »zanikali komunistične zločine med vojno«, ipd. (citirano po Mladini št. 1, 7. januar 2011, članek Politična zloraba, str. 10, glej tudi Slovenija časti komunistične zločince, Reporter 5. januarja 2011).

Poskusi, da bi brez vsebinskih argumentov diskreditirali ljudi, ki so bili zaposleni na CK ZKS ali v Marksističnem centru CK ZKS ali bili člani političnih organov CK ZKS, so bili značilni za del desničarskega tiska v devetdesetih letih. Uspeha niso mogli imeti, ker gre skoraj brez izjeme za ljudi, ki so v osemdesetih letih prispevali k demokratizaciji slovenske družbe, se uveljavili v svojih poklicih in v javnem življenju ter v slovenskem in mednarodnem okolju dosegali in še dosegajo velik ugled tudi v dobro Slovenije. Ob obnavljanju poskusov tovrstnih diskreditacij bi zato lahko le za trenutek pomislili na obskurnost ocen in ideološko zaslepljenost ter malicioznost ljudi, ki jih proizvajajo še po dvajsetih letih in pustili, da gre stvar mimo nas.

Ker pa tokrat ne gre za novinarske prispevke, ampak oceno ene od uradnih inštitucij Vlade Republike Slovenije, naslovljeno na Evropsko komisijo, o njej pa naj bi razpravljali tudi drugi najvišji organi EU, Vas želim spomniti:

1. Univerze v Sloveniji so po zakonu avtonomne organizacije, ki same skrbijo za kadrovske postopke, habilitacije in evalvacije študijskih programov ter njihovo izvajanje. Same (seveda ob participaciji študentov) tudi izvajajo sprotno ocenjevanje dela profesorjev. Evalvacije od zunaj lahko izvajajo le za to pooblaščene organizacije, na področju raziskovanja pa še ARRS. Navedeni principi sicer smiselno veljajo za večino držav v EU.

2. Študijski center za narodno spravo je nastal maja 2008 s sklepom vlade, na hitro in brez obravnave v strokovni javnosti ter z nenavadno in tudi pravno dvomljivo izločitvijo enega od sektorjev iz ministrstva za pravosodje. Po ustanovnih aktih naj bi center opravljal zelo pisane (in obenem nedefinirane) dejavnosti: od znanstvenega raziskovanja »polpretekle« zgodovine, kar naj bi bila osrednja dejavnost, ukvarjanja s povojnimi grobišči in prekopi posmrtnih ostankov, poseganja v pouk zgodovine, do »ustvarjanja« narodne sprave. Ob vsem naštevanju različnih dejavnosti pa evalvacij univerzitetnih študijskih programov zgodovine in dela univerzitetnih profesorjev ni bilo med njimi in jih ni tudi danes. Tudi če bi bile, bi bilo to nezakonito.
Tedanja vlada je po pisanju medijev ob ustanovitvi financiranju centra namenila več kot milijon dvesto tisoč evrov in prostore! Zaposleni v Študijskem centru za narodno spravo so bili vzeti v službo kot uradniki ministrstva za pravosodje in smiselno imajo uradniški status tudi danes. Zanje ne veljajo reelekcije tako kot za znanstvenike na inštitutih in na univerzi in tudi niso podvrženi javnim razpisom in habilitacijskim postopkom po kriterijih univerz, inštitutov ali ARRS. Tàko, pod tekočimi stroški državne administracije skrito bianco financiranje ideološko usmerjenega raziskovanja je v moderni družbi anahronizem in v popolnem nasprotju s tem, kar kot svojo usmeritev navajata vlada in MZT. Glede na hkratno zelo selektivno financiranje raziskav s področja zgodovine pa je zlasti krivično do mladih in neobremenjenih generacij raziskovalcev, ki morajo izpolnjevati zelo zahtevne pogoje, se podrejati neživljenjskim časovnim rokom, na koncu pa po uspešnem doktorskem študiju pristanejo na zavodu za zaposlovanje. Zato ponovno javno predlagam, naj se sredstva, namenjena centru, usmerijo na ARRS in razdelijo na osnovi razpisov, sodelavci centra pa podredijo raziskovalnim kriterijem ali pač (p)ostanejo zgolj uradniki.

Spoštovani gospod predsednik vlade, spoštovana ministra!

Postavljanje Študijskega centra za narodno spravo (nekakšne ad hoc sestavljene komisije znotraj njega) v funkcijo ocenjevalca študijskih programov zgodovine na slovenskih univerzah in profesorjev, ki jih izvajajo, ni samo daleč od demokratičnih standardov, ki jih je Slovenija dosegla že v osemdesetih letih, pač pa tudi protizakonito. Zato kot državljan in kot redni profesor za sodobno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja zahtevam, da:
1. Objavite celotno evalvacijo Študijskega centra za narodno spravo o poučevanju zgodovine na slovenskih univerzah na osnovi katere je prišel do zgoraj citiranih ocen. Pri tem, prosim, navedite, kdo, po kakšnih strokovnih kriterijih in na osnovi katerih preverljivih podatkov je to evalvacijo opravil.
2. Poveste na osnovi katerih zakonov ali predpisov in s kakšnimi nameni je vlada (ali katero od obeh ministrstev) Študijski center za narodno spravo kot vladi podrejeno institucijo pooblastila (ji dopustila?), da ocenjuje izvajanje študija zgodovine na slovenskih univerzah, povzetke svojih ugotovitev pa sporoča Evropski komisiji in pri tem po svojih ideoloških kriterijih etiketira profesorje, ki jih izvajajo.

Moralno plat tega ravnanja (mnogi ali celo vsi v Študijskem centru za narodno spravo so svoje akademske nazive pridobili na univerzah in tudi pri profesorjih, ki jih sedaj tožijo pri Evropski komisiji), puščam ob strani.

S spoštovanjem,

redni prof. dr. Božo Repe Ljubljana, 8. januar 2010

V vednost:

-redni prof. dr. Stanislav Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani

-redni profesor dr. Valentin Bucik, dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
65 x komentirano
  • petrovc je rekel/-la:

    SLOVENIJA:
    1. Na univerzi za zgodovino fosili, ki se na zgodovino spoznajo kot krava na boben! Tipicen predstavnik povsem, v celoti, izprjene, vrste je prav ta, ki ga je picilo: Bozo Repe!
    2. Na univerzi za Humanistiko se ukvarajo s pravicami psov!!!!
    3. Casopisje obvladujejo diletanti, informacijske “usi”, tipa B. Jez, B. Kosi, Crnkovic,…..
    4. Na FDV so proizvajalci zablojenih kadrov, ki so sistematicno neraziskovalni, zabiti, pokvarjeni, diplmirani laznjivci in proizvajalci afer! Tipa Jez!
    5. Na Filofaxu predava nek slinast Marksist, ki ne loci med Marksizmom in evolucijo! Tipa,…saj se ne spomnim imena tega smrkolna in pljuvalca in krilaca z rokami!

    • angie je rekel/-la:

      petrovc,

      itak vemo, da si butl! ni nam treba vsakič znova to dokazovati.

    • tomazh je rekel/-la:

      Petrovc: To si najbrž slišal govoriti na teološki fakulteti, kjer vse poka od resnic, ki jih tam učijo od boga izbrani učenjaki.Ne obupat, Petrovc, na katoliški fakulteti, ki jo ustanavlja malteški vitez Šturm, ne bo nobenega od teh ki jih omenjaš.

    • britev je rekel/-la:

      PETROVC, ČE BI BIL JAZ V ANGIE- vi KOŽI, Z NJEGOVIMI TRAVMAMI, SE DAM

      NEMUDOMA IN BREZ ŠKODE, KASTRIRATI !

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Fantje, premalo spoštujete strokovnost Boža Repeta!

      Še ANGIE ve, da je bila njegova glavna referenca pri imenovanju za univerzitetnega profesorja nesebično in nadvse strokovno delo pri vodenju Markstičnega centra pri Ck ZKS.

  • marinko je rekel/-la:

    Božo Repe je en tistih zgodovinarjev, ki ima vgrajen rdeči čip. Med resnimi zgodovinarji njegovo mnenje ne šteje, zato je užaljen. Uporabljajo ga le v takih primerih, da protestira, laže, zavaja - saj drugega niti ne zna.

    • angie je rekel/-la:

      Marinko, povej še, kdo naj bi bil potemtakem resni zgodovinar?
      (si že slišal za nepotizem, miško?)
      mogoče tista Valička, srednješolska učiteljica zgodovine iz kranja, brez vsake strokovne reference, ki se je povzpela na direktorski stolček s pomočjo gelibterja Zvera?
      ali novinarka rozika, po novem doktorica zgodovinskih ved, odkar jo je pod okrilje vzel njen gelibter oz.partner prof. na filofaksu ?
      ali prosluli dežman, ki je uspelk spacati diplomo na zgodovini šele pri 40ih, potem, ko se je strteznil pri ruglju?

  • petrovc je rekel/-la:

    BOZO REPE: je z dolgoletno pritlehno laznivostjo zarabotal toliko, da takim, kot je on, ko bomo prevzeli oblast, ne bomo dajali penzije! Nasprotno! Vsak mesec bo kaj moral prinesti za delavstvo!

  • grlo je rekel/-la:

    petrovc, marinko: vajin način komuniciranja je pritlehen. Petrovc, kdo ste to vi, ki boste “prevzeli” oblast?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Grlo, pritlehnost v komunikaciji ni tako v nebo vpijoča, kot pritlehnost v pristopu k obravnavanju teme. Kdo pa so “oni”, ki bodo prevzeli oblast, pa ne sprašuj, ampak se pripravljaj. Ne glede kaj si ti, oziroma za koga glumiš, boš to itak kmalu spoznal skozi “globoko grlo”.

  • aaaaa je rekel/-la:

    GRLO, nikarte se sekirati zaradi tovrstnih komentatorjev. Ali so
    plačanci ali pa globoko razočarani in pomilovanja vredni ljudje.
    Z njimi sočustvujem.

  • angie je rekel/-la:

    To je odprto pismo odgovornim na univerzi in v vladi, objavljeno že v sobotnem Dnevniku.

    Doslej dr. Repe še ni dočakal odgovora, študijski mlinček pa melje dalje na davkoplačevalsker stroške in se že dogovarja za nove podvige sramotenja Slovencev po Evropi (glej prispevek Valičeve v zadnji Demokraciji).
    Sramota!

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Angie, sramuj se sebe in tvojih pritlehnikov, ki se jim počasi pa temeljito spodmikajo tla pod nogami.

  • jebiveter je rekel/-la:

    …..večkrat v preteklosti po tihem izražena misel : LJUDJE, KI MISLIJO S SVOJO GLAVO SO MOTNJA TEGA SISTEMA ! , ta trditev za angie & co še vedno velja, počasi toda vztrajno prava resnica prihaja na povšje, Repe je navaden hlapec rdečih zločincev, ni težko ugotoviti, da se tudi sam tega zaveda, saj je v svojem hlapčevanju vedno bolj osamljen in s strani stroke preziran….ne zavidam mu prihajajoče starosti, ki bo obsojen, da se sooči s svojimi zablodami….

    • angie je rekel/-la:

      tipični in pričakovani jebivetrični izbruh, je mefisto na dopustu?
      Kar zadeva zgodov.stroko, ki ni od včeraj: evropsko je lahko sram tega, kar počnejo raznorazni študijski krožki na slovenskem, ki ji pošiljajo svoje doneske k evropski zgodovini!
      Valička in Dežman, Zver in Šturm: nismo Litva, Latvija, Romunija ali Bolgarija, naša epizoda v skupni državi Yu se zelo razlikuje od drugih komunističnih satelitov nekdanje SZ.
      Jugoslavija je s SZ prekinila leta 1948, remember?

    • jebiveter je rekel/-la:

      …kakor ne moreta biti na ladji dva kapitana, tako tudi skupnost dveh vampirjev je obsojena na prevlado enega in edinega, tito si je pač ustvaril svoj imperij v katerem je s strahovlado obvladoval podjarmljeno ljudstvo, brez bojazni pred strahotnim sovjetskim stalinom. Zgodovina pač pozna sovjetstalina in yugostalina…ostale komunistdržave tega ” privilegija ” niso imele….koba je bil starejši zato je tudi prej poginil , titek se je pa stegnil 25 let za njim, zato je teror trajal toliko dlje….

    • angie je rekel/-la:

      jebić,
      pozdravljajo te Causescu, Živkov, Hodža et consortes, v peklu z Batjuško igrajo poker.
      Tito pa z Roosweltom kadi smotko (kubanko) in pijucka whisky v vicah.

      Nebes pa za politike (tudi še živeče, vseh barv) itak ni. Vprašaj Mefista.

    • jebiveter je rekel/-la:

      …..ko je beseda o crknenih komunističnih diktatorjih takrat tudi zapriseženi ateisti verujejo v nebesa in posmrtno življenje njihovih idolov misleč, da jim tudi po smrti pripada častno mesto poleg vsemogočnega, toda resnica je ravno nasprotna, njihovo mesto je najglobje v peklu, kjer se cvrejo naslednje miljarde let in ko bodo ponovno deležni božje miloščine so lahko le ogabna zalega…..
      p.s., če me že imenuješ jebič, to drugič napiši s pravim č…..

    • angie je rekel/-la:

      glej no glej,
      jebiveter (znani srbohrvatizem! iz glagola ‘jebati’) je slovenskega porekla!!!.
      zahteva trdega!..

    • jebiveter je rekel/-la:

      ……pravi - nepravi ni enako trdi - mehki …naprej srbohrvatizem je pa že 20 let crkotina……

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Angie in kompani, se še spomnite verza iz Prešernovega “Povodnega moža” - Ga stakne nazadnje, ki bi ji je kos”.
      Barabe vašega kalibra je nemogoče umiriti z normalnimi prijemi. Pa se bo že našel kdo v tem ljubem zmedenem svetu, ki vam bo stopil na prste. In ko bo prišel ta trenutek naj bo temeljit in dokončen. Mnogi ga čakamo že dolgo, dolgo časa.

  • petrovc je rekel/-la:

    ANGIE/ZORGE/aaaaa/TOMAZH: ENA PODGANA NA STIRIH TIPKOVICAH!

    Se kar onesnazujete naso dezelo Kransko!
    Bliza se cas, ko vas bomo deratizirali!
    Najprej p ANGIE, spaka s polovico prebavil, vrzena na cesto pred Sestico, povaljan in posvalkan Panslovan, OPRAVICI SE, ker si onecastil moj vzdevek na teh straneh!

    Ko bomo zmagali,ti bomo prisili drugo polovico zelodca, vampa, nazaj! Toda odtegnili sisek pri davkoplacevlske koritu, da bos krulil in cvilil, kot tisi tip, v filmu: “Deliverens”, na kolenih, s prstoma v nosu in stango zadaj!

    • angie je rekel/-la:

      Bravo petrovc, spet si enkrat zadel:
      točno takega, kot si se sportretiral (po zgledu filma, ki ga omenjaš) te vidim, kadar pomislim na tvoj vzdevek. ‘

  • petrovc je rekel/-la:

    ANGIE: ce so nekateri na teh straneh drugacnega mnenja, je normalno.
    Ce imamo dialog nasprotnih mnenj, je normalno.
    Ce se spremo, je normalno!
    TI, TI, ANGIE, pa si smrdljiva, kupljiva, zlagana podgana, ki visis na budgetu drzave samo zaradi izcedkov, ki jih puscas vsepovsod! Zauarjajoc, kot tale tvoja vlada sedaj!
    S tabo mi je gnus sploh komunicirati!
    Cas se ti izteka, ti laznjivec, zapeljevalec, onesnazvalec!
    Ko se bos opravicil, te bom uposteval!
    Pa ne sposjaj si tujih vdevkov, imen!
    Pa, jaz bi se vgreznil v zemljo, molcal, rzmislil, da bi mi mojiza hrbtom govorili, da sem “PRFUKNJEN!”
    Kravalmocher!
    Da pa bi nastavil svojo zadnjico za gros, to pa je v tvojem TITOISTICNEM karakterju!
    Tu sem se zmotil! Ti bi cvilil od zadovoljstva, da za tem prejes en sam gros!

  • petrovc je rekel/-la:

    ANGIE: “jebati”,NI slovenskega porekla! To je tvoj tipicen paslavizem!
    Toda tudi tu si falil, medicinsko je ze dolgo znano, med tvojimi, da ti ne stoji vec, da imas, ergo, med nogami mrtvega, kot je mrtva in gnila tista tvoja polovica vampa na smetiscu!
    Da ga imas samo za kapati in za to, da ga pokljuje kaka vrana, mrhovino med nogami, mrhovino v glavi!

  • kaktus je rekel/-la:

    PETROVC @ , ne sekiraj se, če si oklevetan od človeka, ki naj bi imel igralsko academijo ? !

    TO JE RAVNO TISTO, KOT TRDIŠ , PROIZVODNJA ŠTUDIRANIH BEBCEV !

  • britev je rekel/-la:

    PETROVC, ČE BI BIL JAZ V ANGIE- vi KOŽI, Z NJEGOVIMI TRAVMAMI, SE DAM

    NEMUDOMA, PA BREZ ŠKODE, KASTRIRATI !

  • petrovc je rekel/-la:

    ANGIE: pravkar sem polozil telefon, po pogovoru s clovekom, ki ga ti poznas! Njeno mnenje, ko sem ji povedal vsebino tvojih komentarjev:
    ” Pa, PETROVC, se ti res da ukvarjati s tem bebcem, ta bi pojedel svoj iztrebek izpod sebe, za sto Euro!”

    Meni bi se bilo zamisliti, ANGIE, da bi clovek, ki mi je blizu, pa ne clovesko, poslovno, tako mislil o meni!

    Ko boszmogel toliko ponosa, samo cenjenja, da bos spoznal, da serje po tebi, konjskemu mesetarju, prav konj, ki ga nekriticno na vse petege hvalis, tedaj, ANGIE, tedaj se bova druzila in kako rekla, pa ceprav bos imel svoje mnenje, ki ga bom spostoval, ker bom vedel, da ti spostujes in cenis sebe!
    Najprej pa se mi bos opravicil!

    Povsem enako velja za pridevnike ANGIEa, pa sklanjatve ANGIE, pa spregatve ANGIE!
    Toda mozno tem pridevnikom, sklanjatvam, spregatvam,… ne manjka ravno pol vampa! Vsekako pa vam vsem skupaj manjka komplet pamet in moska cast!
    (Torej ZORGE, aaaaaa, TONI, TOMAZ….)

  • Ivan je rekel/-la:

    Dr. Rosvita Pesek je diplomirala iz zgodovine pri mentorju dr. B. Repetu.

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Renice vedno pridejo na dan. Tudi tistih, ki so dolgo zamolčani.
    ….
    Ves ima svoj čas.
    Pridigar

  • konec je rekel/-la:

    od navadne rdeče svinje, ki mu je partija podelila “delovno mesto” na univerzi, lahko pričakuješ le tako udbopisanje……ampak lepo je zvedeti, da je prejšnja vlada tudi na tem področju uvedla nekaj več svobode, demokratičnosti in PLURALIZMA……vse to pa rdeče svinje logično zelo moti,zato to kruljenje……je pa zanimivo zvedeti tudi, da v evropi upoštevajo bolj ta mali center kot te naše samohvalne in samovšečne unverzitetne rdeče svinje ha, ha, ha, ha, ha, ….

  • konec je rekel/-la:

    ne bi se čudil, da bi se oglasil LDS zgodovinar pokvarjeni Pirjevec………ha, ha, ha, ha, ha,

  • jožek je rekel/-la:

    Morda pa se bo namesto dr. Jožeta Pirjevca oglasil Dottore Giuseppe Perazza?

  • jup je rekel/-la:

    Ko stopiš mački na rep zacvili, kajne, gospod profesor Repe.

  • jup je rekel/-la:

    ča stopiš mački na rep zacvili, kajne g. profesor repe

  • janez je rekel/-la:

    Obup !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Če je to slovenski narod, kar se predstavlja v teh komentarjih, potem se sprašujem ali niso tudi zgodovinarji izgubili predmet svojega raziskovanja. Tako nizkotnih komentarjev ne bi pričakoval niti od fašističnih hord, ki so plenile po slovenski zemlji kakšnih šestdeset let nazaj. Torej gremo nazaj….samo kam, to se sprašujem. Morda v p.m.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Dunning-Krugerjev efekt, ki je pri nekaterih komentatorjih prav očiten, je zelo resna okužba, ki narekuje obvezno zdravljenje v ustreznih ustanovah. Na žalost le prisilno, saj se dotični okužbe ne zavedajo.

  • pif je rekel/-la:

    Janez, se popolnoma strinjam. Je odraz stanja na moralno kulturnem področju. Kar se pa tiče zgodovinarja. Preberite zgodovino na spletni strani zzb nov in jo primerjajte s slaavnostno stranjo 20 letnice osamosvojitve na prvih 20, do l. 1990. Ali ni to zavanje in potvarjanje zgodovine. Ni čudno, da hoče ukiniti finance za Študijski center. Dosedanj zapovedan zgodovina zgodovin pred osamosvojitvijo hočejo ohraniti. Njegov protest ni prepričljiv, tako kot ne pojasnilo iz Mimistrstva za šolstvo glede Stisnjene pesti

  • pif je rekel/-la:

    Slavnostna stran osamosvijitve je http://www.dvajset.si

  • pif je rekel/-la:

    Dodajam še http://www.zzb-nob.si, zgodovina NOB, Slovenci in jugoslovansko odporniško gibanje

  • petrovc je rekel/-la:

    JEBIVETER: prekrasna muzika!!! Kot bi rekel nas prijatelj MEFISTO, ki se mu je pokvaril racunalnik,
    KAPO DOL!
    Vidis, to je to, v sedanji muziki, ki je zgolj neko poskakovanje polgolih porno opic na odru, je to spet muzika!!!
    Pa so nas pumpali, da Nemscina je govej jezik in ni primeren za muziko!
    Pa so nas, isti, pumpali, da smo Kranci zagovedani in se ne znamo veseliti!
    Pri obeh je efekt isti! Doseci, da se sramujemo, pozabimo, povzamemo, drugo, ceneno, kulturo in zgodovino!!!
    Na RU TV je bil prejsnji petek, oni velikokrat predvajajo Nemske pesmi, koncert neke Nemske skupine, PREKRASNO!
    Tvoj doprinos tem sranem, s to muzijo, je pravo blagorodje!

  • petrovc je rekel/-la:

    FORESTINI: kaj poreces, predraga borka proti boju proti terorizmu!
    Moram izrazit globoko in iskreno custovanje s Ruskim narodom ob podlem dejanju nahujskanih ekstremitov s severnega Kavkaza proti nedolznim na letaliscu Domodjedovo!
    Moj prijatelj, Jud, mi je nvsezgodaj, bil je tam, vraca se v Azijo, poslal kratek posnetek razdejanja in dima!
    Moram izraziti POPOLNO soglasje s hladnimi in ostrimi ocmi cenjenega predsednika Putina, ko je gvoril o faktih, ki bodo sledili!
    Terorju z bombami, terorju lazi, podtikanja, poneumljanja, je treba narediti konec!!
    Nahuskani in oborozeni iz Afganistana!
    Od norcev, ki jih nasa FORESTINA ven in ven zagovarja!
    Daj Bog, da bi EU imela predsednika, kot sta Putin in Medvjedov! Daj Bog!

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO/STEPPENWOLF/PIF:
    Pravi efekt je efekt okuzbe s boleznijo, torej tudi s fasizmom, ko bolani, fasisti, trdijo, kot pijanci, da so sicer zdravi, da smo bolni tisti, ki jih opozarjamo, da so oboleli, torej, pijani, torej fasisti!!
    Gre za efekt PIJANCA, FASISTA, ki trdi, da so vsi, razen njega pijani, fasisti!

    Tako razlaga nek Dunning-Krugerjev efekt, ki je mimogrede apliciran na umetnnost, nas vrli veleum, STEPPENWOLF!
    Ker smo ze pri umetnosti, iz te iste poznamo stanje, kako obolela vecina zaradi odstranitve dvomov o svoji normalnosti, na silo tudi odstrani normalne, to pa je ze zkljucek bolnih mozganov nasega STEPPENWOLFA!
    Tocno Dunning-Krugerjev efekt v tocki 2. in 4.!
    Mimgrede, Dunning-Krugerjev efekt je skoncentriran v stirih trditvah!
    Precenjevanju, nespostovanju, nesprejemanju in delitvi, kvalifikacijah!
    TOCNO tisti, ki se drze prav vseh stirih postavk te teorje, bi nas lincali v imenu teorije, kjer bi se v bistvu morali zamisliti sami nad sabo, kajti teorija zadeva prav njih same! Pa je enostavneje, gobavcem, fasistom, potisniti v jame ciste, negobave, nefasiste, kot zdraviti, spremeniti, sebe! Kajti, ko boste vsi gobavi, fasisti, je tudi gobavost, fasizem, normalen pojav!

    Sicer pa je ta slavni Dunning-Krugarjev efekt, nagrajen leta 1990, mnogo bolj plasticno opisan v tisoc let stari Gotski pravljici o princesi in ogledalu!
    In zgoraj omenjena trojica bi RAZBILA ogledalo, da bi nevidela svojega spacenega in gobavega obraza in duse!
    Strijam se s Putinom, ki se je ob komentarju Nobelovih nagrad cinicno nasmehnil! Skoda casa, skoda enerije, skoda besed, ze davno mimo cilja!

    In sedaj pribije LAZE se JANEZ!
    BEDAK! S ZGODOVNSKIM navajanjem, kako so fasisticne , misli je verjetno, Nemske, horde, plenile po slovenski zemlji!
    Clovek ne more verjeti, kaksni konstrukti!
    KDO JE PLENIL!!!!
    Celo Rusi priznavajo, da Nemci niso plenili, posiljevali,…! Prekrsni filmi, nove dobe o realnosti!
    Tu pa se najde nek smrkolin, ki niti ve ne kaj je fasizem, pa nam pridiga o plejenju!
    TOCNO ta efek, ki smo ga ze navedli! Tisti, ki nic ne vejo, znajo, prepricujejo nas, ki vemo, znamo, imamo spomin, kot da nic ne vemo!
    Gobavi bolnik agresivno posiljuje negobavega, da je torej negobav v bistvu gobav!
    Ce mu vrnes z dokazi, bi te pa spravil v jamo, diskvalificiral, unicil!
    In tako nam zdravim gobavci ponujajo injekcijo, ki bi jo morali fasati sami!
    Realni fasisti nas pitajo s fasizmom, ki smo svobodoljubi!
    Ta izprijenot, Trotskega, je ogabna!
    Zadev pa tocno Dunning-Krugerjev efkt, ki velja za zgornjo trojico banditov!
    Mimogrede, horde o katerih govoris, so v Sloveniji postavile temelje tovarn: Litostroj, ISKRA, METALNA, TAM,…. VI, VI, pa ste le te pokradli!
    In cez deset let boste trdili, da so ji pokradli Nemci 1941!
    Kdor pa bo se spomnil, ga boste s zenami in hcerkami, tscali v jame, kajne, ALJO!
    Pa sem mislil, da sva se dogovorila o kulturi dialoga na teh straneh!
    ALJO<sedaj bova pa zaorala, mali panslovanski barabin.
    Mi, Judje, znamo s pritlehnimi!

    Ja, JANEZ, tocno, greste nazaj v p.m., tu si pa zadel vaso prihodnost!

    To ne pisem, da bi vas ozdravil, vi ste neozdravljivo bolani! Bolujete za vec vrst bolezimi! Temeljna je koristoljubje, profitarstvo brez dela, laznjivost, neumnost, pokvarjenost,.. Tako, da vas je potrebno zgolj, po metodi gobavcev, izolirati!
    Pisem za to, da kdo ne stopi v blato, ki ga producirate na teh strneh, da si ne umaze cevljev in lica!

  • petrovc je rekel/-la:

    MIMI: nisi mi odgovorila na prosnjo o pojasnitvi nekega stavka!
    Mocno pa se mi zdi, da si poleg NEJE, Elena Pecaric!

  • petrovc je rekel/-la:

    IN V KONCNI FAZI: vsem vam, gobavcem, sifilistcnim, triperasem, v koncni obliki, aidserjem,
    vi bi s penicilinom& zdravili nas zdrave! (ANGIE, STEPPENWOLF, JANEZ (kasna sramota, lepo Kransko ime, si nadene panslovanski razgrajac! To pa je ta efekt), ALJO, AAAAA,)

    Vi, ki ali se bojite injekcije ali pa veste, da vam tudi penicilin nic ne pomaga!
    Vi, ki se pojavljate pod raznimi imeni, da delate vtis, koliko vas je, da sami sebe potrjujete in hvalite!
    Vi, ki kradete tuja imena, da jih s krajo in svojim blatom onecastite!
    Vi, ki na najbolj umazan nacin lazete in drzite malho lopovom!
    Vi, ki vas skomina, da bi bili PUKASTI MIHA!
    Vi, ki razlagate vero in zgodovino, pa ne o enem, ne o drugem, pojma nimate!

    Za vas raste, je, siba Bozja na onem svetu in za va je Putin na tem svetu!
    Pase nekaj nes je, ki vas bomo osvetlii!

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO: pesem je sprejemljiva zame in tudi razumljiva, kako pa je s teboj?
    Pa poglejmo:
    1. Govori o tem, da se spremenis….!
    2. Govori o tem, da pogledas v oci….!
    3. Govori o casti…..!

    Pa poglejmo, ANGIE!

    1. Kaksne spremnbe so zaznavne pri tebi? Pa smo se kar mucili z dopovedovanjem! Pa bi pri tocki 2., teh trditev, ki jih ti sam predlagas, moral samoiniciativno sebe vsaj malo spremeniti! Pa trajbas svojo v nedogled.

    2. Kdaj si pogledal v oci, recimo, resnici? Nikoli! Trajbas dalje svoje lazi in konstrukte!
    Ko bos dovzeten z kriticno analizo in iz tega izhajajoce dvome in iz dvomov zakljucene vsaj minimalne resnice, bova prijateja! Pa ne taka, kot jih imas sedaj v svoji drhalski, volcji, credi!
    Bova Kamerata!
    Resnica o orozju in transportu Izatbegovicu v Mariboru!
    Resnica o Depali Vasi in zaletavanju Smolnikarja v deblo smreke!
    Resnica o Patriah in nategu Kosa!

    Mnogo bolje je biti korak pred usodnim svitanjem dneva, kot polezavati pod rjuho do Marijinega zvonenja! Poprobaj vstati vsaj za opoldanski vrh sonca!

    3. Cast! No, ta pa je ena partizanskih! Govoriti o casti takim, ki je ne poznajo, kot govoriti o fasizmu, s strani najbolj zadrtih fasistov!
    Cast je, moj ANGIE, da ti je resnica prvo in edino zvelicavno, pa ce tudi te za to lincajo!
    Ni pa cast, ce za prgisce cvenka izdas prijatelje resnico, sebe!
    Ko so tvoji pljuvali po tebi, sem jim nasprotoval! Ces, morda pa ni vse tako! To je cast,stati ob strani popljuvanemu!

    Tako, v analizo vsebine predlagane, s tvoje strani, pesmi! Pesem je pa dobra!

  • petrovc je rekel/-la:

    JEBIVETER: tako je, KAPO DOL, drugic v enem dnevu!!!

    Kot j ze bilo receno: delo osvbaja in vsak naj se veseli zmage, le toliko, kot je sam k tej zmagi prispeval!

    Pri nas pa je tako, da kdor ne dela, je potico, kdor dela, pa za kruh nima!
    In pri nas je tako, kot je govoril moj oce, partizan, da se na veselicah zbirajo taki, ki v NOV niso sodelovali, ne oni, ne njih ocetje ali pa taki, ki so celo NOV v kakem bunkerju zrli klobase in natepavali kurbe!
    Ena taka skupina je prisla k mojem ocetu na teren! Polni ruksaki klobas in kurbe s seboj, seveda s zascitno ceto! Vsak rad prebavlja in kavsa v miru!
    Pozrli svoje vsebine ruksakov, po tem vse, kar so imeli moj oe in soborci, po tem pa spizdili!

    So se moj oce in ceta, tolkli z Nemci, ki so rinili, rinili, rinili gor k njim v hrib! Porka madona, je vedno trdil, bili pa so vztrajni in sistematicni! Mi na mrazu, minus 20 st.C, oni na mrazu!
    Po celem dnevu bojev, premrazeni, lacni v snegu, pride kurir. Ja madona, pravim, nam iz staba nobenega caja?
    Haaaa, se zasmeji kurir, Janez, gor pecejo omlete (palacinke) in srna na masti!
    Pocakajte, smo si mislili v snegu, pa smo spustili skupino Nemcev skozi!
    Da ti vidis, kako so v gatah skakali skozi okno, stabovci in kurbe in rinili zadaj v gmajno!
    No, po tem pa je bila masa! Smo jih pa fasal od svojih! Se po vojni nam niso pozabili!
    In sedaj se ti zbirajo na veselicah! Ne oni, ne njih ocetje niso NIKOLI sodeloval v bojih!

    Pa da se razcistiva definicijo panslovanov:
    To niso RUSI! Rusi so eksplicitno opredelili pleme, ki je slo z Vandali do Donave! Pleme iz mocvirij.
    To pleme je imelo podoben jezik, kot sedaj Rus. Uporabljalo je dvojino, kot Veneti. Niso pa bil Rusi!

    To niso Srbi! Srbi nimajo in nikoli niso imeli dvojine! Poznali so kletvice, vec ko polovico besednega zaklada tistih sto besed, so kletvice!

    To je vagabundska drhal, ki je v SLO prisla v treh valovih:
    1. Val: grupa ki je kradla po Koroskem 1918 in delno ostala na Kranskem, ker so bili pogoji kraje ugodni, v Srbiji nic ni bilo ukrasti!/MINIMALNO ZMERNI.
    2 Val: Titoisticni mali in vecji kriminalci in lenuhi in brezposelni iz Bsne in Srbije. Namen Tita narediti iz Slovenije Bosno, jo kriminalizirati.
    Tu je bilo se precej oficirskega kadra./ NEPRILAGOJENI.
    3. Val: Drnovskova pedrovska in Pahorjeva dvocevarska politikantstva: to pa je grupa prebrisanih, pijavk na dveh nogah! /KRAVALMOHERJI

    Samo prvi val se je minimalno prilagodil!

  • petrovc je rekel/-la:

    MEFISTO: sprasujes, nekje, ce se ANGIE, STEPPENWOLF, TONI< .. lahko cepijo proti lastni neumnosti?

    Moj prijateljZAVBI NANDE-partizansko ime Dunning-Kruger, odgovarja, da ni mogoce! Nikakor!
    Omenjeni so namrec alergicni na cepivo imenovano”pamet”. Tudi pri najmanjsi dozi dobe znake popadkov, latentno prisotnega, fasizma!
    Ne gre! Za njih ni antibiotikovneumnosti!
    Nih lahko pozdravi le zemlja!

    Mimogrede, VENETI so, po zapiskih Rimljanov, govorili staroslovanscini in mestoma Gotscini podoben jezik. Zaradi tega so jih Rimljani mestoma mesali s Slovani, mestoma s Goti!
    V Avstoogrski pa s nam pravili Vindisarji (VENETI), ker smo imeli nekak hribovski Nemski jezik.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Hahahahahahahahahah. Petroivc, pa od kod ta osebna prizadetost? Z Dunning-Krugerjevim efektom sem mislil kar tako, na splošno. Nisem vedel, da se boš prepoznal v njem.Sori.

  • petrovc je rekel/-la:

    STEPPENWOLF: volk je pojedel salo! Ti nic ne mislis! To konstanto lahko das iz oklepaja, drugacnega teksta v zacetek, da bos matematicno tocen, skrajsal besedicenje!
    Prebral sem kar nekaj tvojih veleneumnosti! Sit sem te!

    Ti nisi nic mislil z Dunning-Krugerjevim efektom, ker ga preprosto filozofsko in umetnisko ne DOJAMES!
    Kot ne dojames gospodarske, politicne, prihodnostne stvarnosti sedanje Slovenije!
    Kot ne dojames nase zgodovine! Ker je neces dojeti, ker bi se ti sesula platforma gnojnega kupa na katerem kikirikas!

    Ti in tvoji, panslovanski izmecki, tudi beton, prenapet beton, prenapet in obremenjen kot je Niagarski jez HE, je mehkejsi kot vasa pamet!

    Vam je res potreben samo Hitler, da vas preobrne, v jarek, kot pijance!

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Petrovc, lahko si srečen, da si vsaj sit. V današnjih časih je to že veliko.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Pa še to Petrovc: Eni pijejo od sreče, eni od žalosti, eni pa od jutra. Zanima me, če ni preveč vsiljivo, med katere spadaš ti. Zgolj zaradi statistike.

  • a23 je rekel/-la:

    Sem šel malo preveriti po bazah, koliko je ta “redni profesor” res znanstven. Že hiter pregled njegove bibliografije pove, da s svojo “znanstvenostjo” na tujih univerzah ne bi prišel niti do nekega resnega docenta, kaj šele do red. profesorja. Pri nas je žal drugače. Če pihaš v pravi rog in ustrezno prirejaš v tem primeru zgodovino, te bodo “naši ljudje” nagradili.

    Bravo Slovenci!

  • petrovc je rekel/-la:

    ZAVBI NANDE-jevo informatorsko porocilo
    Glede na veliko zanimanje za PETROVCEVO seksualno zivljenje, neee smo opravili poizvedbe, prisluhe in video nadzor PETROVCA in takozvane Japonke!
    Takole, neeee!
    Dolzina Petrovcevega ONE-ta: v mirujocem stanju: 14, 09 cm
    Dolzina Petrovcevega ONE-ta v sprehajajocem stanju: 27,99 cm
    Dolzina Petrovcevega ONE-ta v stanju “NA JURIS!” 22, 02 cm!

    Trajanj Petrovcevega onegavljenja: povprecni cas: 24, 10 miut
    Dolzina Petrovcevega drsaja(dnevno)= DPD=stevilo vhodov/izhodov x dolzina ONE-ta x frekvenca (enega drsanja) =320 (m) (za panslovane, to niso nadmorski metri)
    Dolzina Petrovcevega drsanja mesecno=DPM=DPD x frekvenca mesecno = 6.680,00 (m)

    Generalno: Petrovc drsa ze 35 let! Torej je prasec predrsal: 2.805,00 km!

    Ergo, mlecno-smetanska proizvodnja prasca Petrovca znasa celokupno, brez kadar ga drka,
    V=33, 70 litrov! To je proizvodnja sodobne genetsko obdelane krave v enem in pol dneva!
    ERGO, Petrovc je REVA!
    Povrsina kozice; P= 0,01 cm2
    Dolzina kozice: L=0,01 cm
    Tolmacenje: Judovsko obrezan!

    Vonj ONEGA: vijolice rdecila Japonke! Obcasno vonj cesnovega cveta!

    Bo zadoscalo, da zadovoljimo potrebe na takozvani levi strani po Petrovcevi seksualni (ne)zmoznosti!

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Petrovc, a si to zmeru z ribiškim metrom?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PETROVC; s temi poštenimi merami pa nisi razjezil le impotentnega ANGIE, temveč tudi STEPPENWOLFA.

      Levičarjev je pa en sam gobec, v akciji pa so zanič.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE ima pravzaprav še srečo, da je impotenten, saj mu itak nobena ne bi dala.

  • petrovc je rekel/-la:

    STEPPENWOLF: Zmerjeno s Schublero. To je merilo, ki se porablja v kovinarstvu, torej trdih materij, te ima natancnost: 0,1mm!
    Meris lahko debelino, torej med obema kljunoma merila ali pa dolzino z jezickom merila!

    Je pa res, kot pravi nas ljubljeni braca Dalton, J.P., da bom v bodoce moral meriti s gozdarsko Schublero, torej Schublero za merjenje debel debelih, trdih, dreves!

    Hvala za opozorilo. V podatku o “Dolzini v sprehajajocem stanju se mi je rinila neljuba pomota!
    Namesto 27,99 cm, bi bilo pravilno zapisati 17,99 cm!

    Kar se pa tice ribiskega metra, pa tega merila, enote, oficialno registriranege v Parizu, nisem zasledil!
    Ocitno ciljas na merila zasluzaste in luskinaste namene!
    Tu t moram pa kar takoj vrniti z drugacnim merilom: vsak sodi po sebi!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Levičarka, sita skromnih mer, je objavila oglas, da želi spoznati junaka s 25 cm.

    Oglas prebere vrli desničar in zakolne: ” Zaradi te koze si ga pa že ne bom dal odsekati 5cm !”