19. februar, 2011 | Flavio Gori

Finančna pomoč Evropske skupnosti za mlade raziskovalce

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ena tipičnih težav, s katerimi se srečujejo države EU je, kako vključiti mlade v dobre šole in univerze in tako dobiti dobre znanstvenike in raziskovalce. Za prihodnost vsakega naroda je to izjemnega pomena, saj brez dobrih znanstvenikov ne more izvajati raziskav in posledično ne more pričakovati razvoja sodobne tehnologije.

Zavedati se moramo, da na izobraževanje ne smemo gledati kot le na strošek, temveč naložbo, ki je nujno potrebna za življenje vsake države, zlasti v prihodnosti.

Izobraževanje samo po sebi ne zagotovlja uspešnega razvoja države. Za uspešen razvoj so potrebni kakovostno izobraževanje in dobri učitelji, ki so sposobni vzpostaviti stik s študenti in s svojimi kolegi doma in v tujini.
Študenti bi morali imeti možnost izmenjave izkušenj z drugimi študenti iz različnih šol in držav (kot osmoza), zato da bi pridobili najboljše zase in za svojo prihodnost. Najboljše za njih, kot celotno skupino znanstvenikov pomeni tudi najboljše za njihovo državo. Nič več in nič manj.

To velja še zlasti danes, ko vsaka država sodeluje v znanstvenih, tehnoloških in trgovinskih bitkah med številnimi zelo močnimi konkurenti. Sama država kot celota se mora usmeriti na svetovni trg z najboljšimi možnostmi, kar je še ena karta, na katero moramo Evropejci staviti: zaradi vstopa v Evropsko skupnost smo postali pomembni igralci v svetovnih razmerah, še posebno, če bomo lahko tudi pomembni igralci v znanstveni areni. Mislim, da lahko to storimo bolje in še vedno ostanemo majhna država, kot smo bili pred nekaj leti, ko so o Evropski skupnosti le sanjali nekateri, resda veliki umi.

Evropska skupnost lahko financira raziskave in razvoj (tako z denarjem kot z intelektualnimi sposobnostmi) v taki meri kot tega nobena od starejših držav tega ni mogla. Poleg tega je možnost proste izmenjave znanstvenih raziskav po vsej skupnosti zelo pomembna za doseganje boljših rezultatov v krajšem času. To predstavlja drzno točko v globalnem scenariju, saj se poleg točk, ki sem jih pravkar izpostavil, vsaka država (EU kot ena država) sooča z drugo veliko težavo; kako preprečiti beg možganov. Vsaka država tvega, da bodo dobri raziskovalci (vključno s stroški) ob boljši ponudbi (v denarju, v raziskavah in širjenju obzorij) šli drugam, kjer bodo imeli korist od njihovega znanja, za katerega so plačali drugi.

Evropska skupnost je na tem področju aktivna, zato je pred nekaj dnevi zagotovila sredstva za raziskovalce za njihovo prvo delo v Evropskem raziskovalnem centru. To naj bi pomagalo omejiti beg možganov in hkrati privabiti raziskovalce iz drugih držav na delo v EU. V ta namen bo dodelila 40 milijonov evrov za več kot 400 štipendij.

Sredstva se financirajo iz programa Marie Curie (http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/) v upanju, da bo to spodbudilo vrnitev evropskih znanstvenikov, ki sedaj delajo v tujini, hkrati pa pritegnilo najboljše svetovne raziskovalce za delo v EU.

Rok za prijavo je 8. marec 2011. Neodvisni odbor evropskih in najboljših mednarodnih strokovnjakov bo ocenil in izbral najboljše raziskovalce za 7200 delovnih mest.

Proračun programa Marie Curie za letošnje leto znaša 772 milijonov evrov, poleg tega projekta bo podpiral kratkoročna partnerstva med univerzami, industrijskimi dejavnostmi in trgovino.

Več informacij o programu EU Marie Curie Carreer Integration Grants lahko najdete na spletni strani http://cordis.europa.eu/fp7/mariecurieactions/cig_en.html

Flavio Gori

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • binebone je rekel/-la:

    Da pogledam v priročnik. Aha. Centralizirani nadzor celotnega šolstva. Eden od razlogov, da Evropska unija, Ameriška unija in bodoča Azijska unija vztrajajo pri nadzoru nad izobraževanjem, je v tem, da želijo zagovorniki Novega svetovnega reda izbristai resnično svetovno zgodovino. Njihova prizadevanja že prinašajo ‘odlične’ rezultate. Mladi vedo vedno manj o svoji zgodovini, človekovih svoboščinah in o pomenu svobode. S stališča globalistov je boj proti nevednim nasprotnikom veliko lažji. Zato je tale EU ukan nekaj v smislu spuščanja vetrov fržolove pare.