7. marec, 2011 | Elena Pečarič

Omnium vitiorum fundamentum avaritia est* (Lakomnost je temelj vsega zla)

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ko sem na enem od soočenj, v Narodnem domu v Mariboru, med predsedniško kampanjo 2007, na vprašanje kdo je najbogatejši v državi odgovorila, da je prav gotovo to RKC, sem tako s strani občinstva, kakor tudi s strani protikandidatov in voditelja, začutila močno zadrego glede moje izjave. Sem mar izrekla sveto resnico o kateri je potrebno molčati, ker jo nihče noče videti?

Sedaj pa se je zgodil škandal v Mariborski nadškofiji, ki tehta kar 800 milijonov EUR dolga. A presenetljivo, na njegovo veličino, razširjeno mrežo vpletenih in izprijeno moralno ravnanje predstavnikov cerkve se zdi, da se je zadeva v medijih in v javnosti kaj hitro polegla in umirila. Prehitro, da ne bi bilo vse skupaj sumljivo in prav zato vredno opozorila. Kje so vsi pravi verniki, ki se držijo cerkvenih naukov in zapovedi; kako to, da se ne počutijo ponižani, prevarani in zmanipulirani s strani svojih duhovnih pastirjev? Bomo kar vsi tiho, bomo pozabili in odpustili, jim bomo dali kakšno pokoro ali pa bomo naredili vse, da se stvari razčistijo in obelodanijo?

Zakon o verski svobodi v 5. členu govori o tem, da so cerkve in druge verske skupnosti splošno koristne organizacije: »Cerkve in druge verske skupnosti, ki se zavzemajo za duhovnost in človekovo dostojanstvo v zasebnem in javnem življenju, si prizadevajo za osmišljanje bivanja na področju verskega življenja in imajo hkrati tudi s svojim delovanjem pomembno vlogo v javnem življenju z razvijanjem svojih kulturnih, vzgojnih, izobraževalnih, solidarnostnih, karitativnih in drugih dejavnosti s področja socialne države, s katerimi bogatijo nacionalno identiteto in s tem opravljajo pomembno družbeno nalogo, so splošno koristne organizacije

2. odstavek 6. člena pravi: »Delovanje cerkva in drugih verskih skupnosti mora biti v skladu s pravnim redom Republike Slovenije in javnosti znano. Cerkev ali druga verska skupnost sama v skladu s svojimi avtonomnimi pravili določi način obveščanja javnosti o svojem delovanju. Delovanje cerkve ali druge verske skupnosti ne sme nasprotovati morali in javnemu redu

Naprej, 1. odstavek 7. člena pa pojasnjuje: »Cerkev ali druga verska skupnost je prostovoljno, nepridobitno združenje fizičnih oseb iste veroizpovedi…« Ko dalje beremo zakon pridemo do 12. člena, ki o možnosti prepovedi delovanja cerkve ali druge verske skupnosti in sicer se, s sodno odločbo prepove delovanje, če:

s svojim delovanjem huje krši ustavo, spodbuja k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, k nasilju ali vojni ali razpihuje narodno, rasno, versko ali drugo sovraštvo oziroma nestrpnost ali preganjanje; 3. se ugotovi, da je njena izključna dejavnost doseganje pridobitnega namena ali izvajanje pridobitne dejavnosti.«

Torej iz 7. člena ZVS jasno izhaja opredelitev, da Cerkev ni ustanovljena z namenom ustvarjanja profita, ampak je neprofitno združuje. Zato bi se morali na tem mestu resno vprašati, kje so vse raznovrstne institucije nadzora (DURS, Urad za preprečevaje pranja denarja, Komisija za preprečevanje korupcije…), nenazadnje tudi Urad za verske skupnosti, ki bi morale prav zaradi eklatantnega kršenja 12. člena sprožiti postopek odvzema statusa pravnega subjekta, kot to določa 20. člen. Mariborska nadškofija je zavestno šla profitno dejavnost, celo v visoko špekulativna tveganja, v ponarejanje dokumentov in drugih vprašljivih ravnanj z namenom zavajanja javnosti in oškodovanja določenega dela državljank in državljanov, za katere je jasno, da so po vsaki kmečki logiki škodljive. Da nekdo lahko veliko dobi, je drugim treba še več vzeti; ga opehariti, mu ukrasti in še veliko drugih pridevnikov bi lahko dodali. Torej je nemoralnost tovrstne »ekonomije« in logike profita že sama po sebi hudičevo perverzna. S tem početjem se je skupaj s škodo povzročilo še ekonomsko neenakopravnost.

Seveda pa ima država še druge vzvode, ki jih lahko v teh »krutih časih« unovči nasproti takšnemu ravnanju dela cerkve, ki ne sledi svojemu poslanstvu in sicer tako, da jim odvzame, prekine ali pa da v mirovanje do izplačila dolgov pravico do namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost uslužbencev cerkva. Pa naj tudi cerkveni uslužbenci nosijo breme napačnih poslovnih odločitev svojih nadrejenih tako kot morajo brezmilostno to nositi običajni delavci. Prav tako se lahko ukinjajo tudi finančne pomoči, ki gredo iz proračuna RS zaradi njihovega splošno koristnega pomena.

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
139 x komentirano
  • Kekec je rekel/-la:

    Ej, ful se mi zdi čuden, da se verniki ne pobunijo in mirno prenašajo resnico, da so jih vsa ta leta nategovali, kradli in bogateli na njihov račun!

  • Zbik je rekel/-la:

    Spet škrat pojedel server.
    Muliebrium vitiorum fundamentum avaritia est!

  • smrad je rekel/-la:

    Ta je pa huda

  • maj je rekel/-la:

    No pa se ponovno kaže kako pravna država pri nas ne deluje. V 12. členu Zakona piše, da, če se ugotovi, da je izključna dejavnost cerkve doseganje pridobitnega namena ali izvajanje pridobitne dejavnosti, potem mora biti možnosti prepovedi delovanja cerkve ali druge verske skupnosti in sicer se, s sodno odločbo prepove delovanje.
    A pri nas?

    • Boris_j je rekel/-la:

      Pri nas je jasno, država mnogokrat deluje na zelo podoben način kot RKC. Svojo moč raje uporablja za ohranjanje in plasiranje moči v gospodarstvu, za izdelavo neumnih zakonov s katerimi bo že tako okrnjeno prostovoljstvo še bolj skromno, ter za molzenje državljanov in kurjih tatov.

      Ko se gre država podjetnika in išče denar za vsakim vogalom, je korupcija in škandali ne zanimajo kaj dosti. Kajti sama deluje na podoben način, v preganjanju tega pa tudi ne vidi tolikšnega cvenka. Je pa v tem kar nekaj potencialnega moralnega ugleda. Toda naši državniki svoje moči na tak način še niti enkrat niso uporabili pravočasno, če sploh . Nesposobnost ali še kaj hujšega?

    • ferdo je rekel/-la:

      vse gre k zlu, tako pač je

  • Mrsa je rekel/-la:

    Država ima res vzvode, vendar se vprašajmo zakaj se jih ne posluži?

  • General je rekel/-la:

    Cerkev ni ustanovljena z namenom ustvarjanja profita, zato bi morale ustrezne institucije sprožiti postopek odvzema statusa pravnega subjekta!

    • Srečko je rekel/-la:

      Dejstvo je, da je cerkev lakomna in njen namen je imeti moč nad ljudstvom, zato se nehajte pretvarjati!

    • konec je rekel/-la:

      in prav naše oblastiželjne rdeče svinje se zgražajo…….ha, ha, ha, ha, ha,

    • ferdo je rekel/-la:

      od kje pa si ti priplaval?

    • konec je rekel/-la:

      nerdo, nova udbodnevniška sm.rdeća svinja?

      ajde odjebi na tebi prijazen portal…..ha, ha, ha, ha,

  • Ana Marija je rekel/-la:

    RKC je res najbogatejša v državi. Njene lovke segajo visoko. Imajo preveč ugodnosti s strani države, katere je treba skrčiti. Med drugimi bi morali odvzeti pravico do namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost uslužbencev cerkva.

    • Model je rekel/-la:

      Vse ugodnosti jim je treba vzet, premoženje razprodat, ljudje pa naj si na svojih domovih postavijo svetišče in molijo Boga, katerega koli že.
      Verjemite, da je to veliko ceneje, predvsem pa bolj duhovno.

    • Klerik je rekel/-la:

      Potrebno bo razčistiti

  • Momo je rekel/-la:

    A si sploh predstavljate kok je 800 miljonov dolga?

  • angie je rekel/-la:

    Izvirni ‘greh’ za stanje, ko je, je na plečih Peterleta, ki je za črnim obljubil in tudi zagotovil vrnitev vsega po vojni nacionaliziranega premoženja. Pred vojno je RKC iz svojega premoženja vzdrževala župnike, nune in bratce, šole itd. Po denacionalizaciji je župnike vzdrževala socilasitična oblast, plačevala jim je za penzije in zdravsto, ostalo so dali verniki. In kmalu ni bilo revnega župnika na vasi, skoraj vsi so vozili odlične avtomobile.
    Če bi v naši državi spoštovali 7. člen Ustave o ločenosti države in Cerkve, bi si lahko šteli v čast, da smo demokratični (do vseh državljanov in državljank enaki).

    • politik je rekel/-la:

      Takle mamo!

    • karamba je rekel/-la:

      Ja, naši desničarji so poskrbeli za cerkev !

    • konec je rekel/-la:

      in prav naše oblastiželjne rdeče svinje se zgražajo…….ha, ha, ha, ha, ha,

      ampak vsi vemo, da se naše rdeče balkanske svinje najraje poslužujejo cenene demagogije in ideološkega populizma…to se jim vedno splača, pa še politično obrestuje se jim …..ha,ha, ha, ..balkanska rdeča svinja bo vedno ostala le balkanska rdeča svinja,,,,,najbolj razvita, napredna, strpna na svetu……….ha,ha, ha,ha ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Če do krize ne bi prišlo, bi bil ustvarjen samozadosten vir financiranja. Pa je to ustrezen način za delovanje Cerkve? “Ne,” odgovarja, “to je neprimeren način, saj je vpetost v velik gospodarski sistem nujno povezan tudi s političnimi dogajanji, kar pa ni poslanstvo Cerkve, zato se mora od tega oddaljiti. Njeno poslanstvo, naloga in odlika je, da živi v preproščini. Ta “fama”, da je Cerkev bogata” ni najbolj primerna, pravi, saj lastnik od tega premoženja nič nima.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Cerkvi bi morali prepovedati delovanje na vseh ostalih področjih razen duhovnosti. Če ne, je potrebno zakonsko omogočiti, da lahko tudi RKC gre v stečaj. Hahahaha

  • Drvar je rekel/-la:

    Kaj nam pomagajo dobri zakoni, če pa se jih ni potrebno držati! Vsaj nekaterim (bogatim) ne!

  • Berlak je rekel/-la:

    ZGORAJ NAPISANEM PA KAR TEŽKO VERJAMEM. GOSPA SE JA OGLAŠA PREDVSEM TAM, KJER SE LAHKO V GOSPODA ŠUŠTARŠIČA ZALETAVA.
    ALI PA GA JE LE OMENILA TUDI NA OMENJENEM SOOČENJU?
    ČE GA NI, BOM NEOPISLJIVO RAZOČARAN ….

    BODITE BLAGOSLOVLJENI!

  • Orehek je rekel/-la:

    Mi lahko pišemo karkoli, če pa vse gre v zrak. Naše institucije delujejo samo takrat, ko je treba navadnega smrtnika kaznovat!

  • Forestina je rekel/-la:

    Big Brother ma vas rad.

    http://therealnews.com/t2/component/seyret/?task=videodirectlink&id=9279

    US arms maker link launches UK privacy fears

  • Seba je rekel/-la:

    To kar se dogaja v Mariborski škofiji, se verjetno dogaja tudi v drugih škofijah. Požrešnost nima meja, zato RKC je leglo zla. Že samo dejstvo, da razpolagajo z tako veliko nepremičnin nam marsikaj pove!

  • vanja je rekel/-la:

    Mamce naj pa še naprej nosijo svoje prihranke v cerkve.
    Moja babica si je trgala od ust, da je lahko kupovala rože za cerkev.
    Upam, da se ne obrača v grobu.

    • konec je rekel/-la:

      ja, ja, rdeča nestrpna svinja, tvoja mama ….ja, ja,…le če si rdeča svinja lahko verjameš tem neumnostim in lažem………..

    • doktor je rekel/-la:

      A je tukaj sploh kakšna cenzura?

    • konec je rekel/-la:

      a je značilnost vas udbodnevniških rdečih svinj ta, se udbovsko vsakić preimenujete?…..ha, ha, ha, ha,

      je pa razumljivo, da tako vzgojeni in indoktriniani balkasnki rdeči svinji blazno motijo drugače misleči…..ha, ha, ha, …cenzura, hitro cenzura…..samo rdeče svinje lahko pljuvamo …..ha, ha, ha, ha,

    • UPS je rekel/-la:

      Ti pa si hudič

    • MEFISTO je rekel/-la:

      DOKTOR, KAR SAM SE UKINI!

  • Žagz je rekel/-la:

    Osnovni greh je bil storjen z denacionalizacijo. to je bila velika napaka in jo bi morali revidirati. Kar je RKC naropala v srednjem veku, se ji mora vzeti.
    Če je pa dobila šenkano od Petrleta, ato pa je tako lahkomisleno ”gospodarila”.

    Tako, da bi mogoče bil potreben
    REFERENDUM O RE-NACIONALIZACIJI CERKVENEGA PREMOŽENJA
    - za spremembno en pameten in koristen referendum.

    • Aleks je rekel/-la:

      Tega referenduma se takoj udeležim in res bi bil za spremembo pameten in koristen za vse državljane Slovenije, ki niso zaposleni v cerkvi.

    • re:Žagz je rekel/-la:

      …. in potem še kakšen referendum o evtanaziji i.t.d.
      Demokracija daje neskončne možnosti, nde….
      Ali bi raje ostali pri pravu?

  • janja je rekel/-la:

    Kako že gre? Podajmo si roke! Kaj mislijo, da bomo mi plačevali njihove grehe?

  • Lep je rekel/-la:

    Sveto pismo je največje orožje cerkve, ki ga spretno spreminja, tako, da ji je v vsakem stoletju pisan na kožo. Pa vseeno ljudje še vedno nasedamo in ga beremo kot knjigo odrešitve!

  • konec je rekel/-la:

    in prav naše oblastiželjne rdeče svinje se zgražajo…….ha, ha, ha, ha, ha,

    ampak vsi vemo, da se naše rdeče balkanske svinje najraje poslužujejo cenene demagogije in ideološkega populizma…to se jim vedno splača, pa še politično obrestuje se jim …..ha,ha, ha, ..balkanska rdeča svinja bo vedno ostala le balkanska rdeča svinja,,,,,najbolj razvita, napredna, strpna na svetu……….ha,ha, ha,ha ha, …..

    • doktor je rekel/-la:

      A nimaš kaj drugega za počet kot pljuvati po drugih

    • konec je rekel/-la:

      ne, jaz pljuivam samo po vas rdečih svinjah, ker sem za pluralnost in evropske standarde svobode govora…..verjamem pa, da tje za take udbodnevniške drekače kakor si ti, je nekaj nerazumljivega …..ha, ha, ha,

    • Milojko je rekel/-la:

      konc, a si že bil na avdienci pri papežu?

  • konec je rekel/-la:

    ampak glede na sovraštvo in nestrpnst do vseh druagače mislečih , si predstavljam, da našo pohabljeno rdečo svinjo lahko jebejo le naši pasjejebci……….in misli, da jih ni malo…..ha, ha, ha,ha, ha, ha,

    • Milojko je rekel/-la:

      si že bil na avdienci pri papežu?

    • Milojko je rekel/-la:

      mogoče te pa sprejme celo na zasebno, ko pa tako lepo govoriš in širiš lepe misli okrog

    • konec je rekel/-la:

      dragi milojko, jaz nisem ideološko obremenjen, torej me kurac briga za papeža, jaz spim v miru in ne kakor ti, ki videvaš povsod RKC in papeža……ha, ha, ha, ha, …

  • MEFISTO je rekel/-la:

    In zdaj se taki, ki so sami na državnih plečih, vključno z ANGIE in ELENO, razburjajo, komu se ne bi smelo plačevati prispevkov za pokojninsko zavarovanje.

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Prispevki za pokojninsko zavarovanje gredo kar iz moje plače; to sem ti že nekajkrat povedala pa še kar natolcuješ. Vse bolj pa se mi zdi, da jih negdo plačuje tebi; saj ne deluješ kot nekdo, ki bi bil sposoben kaj produktivnega narediti.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kdo pa prispeva za tvojo plačo, privilegije, osebne asistente itd.?

    • konec je rekel/-la:

      mefi, ne moreš spraševati ideološko komunjazeko kako deluje ekonomija, one (rdeče svinje) so dobre samo v jemanju……..

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Še izjava g. Turenška, Cerkev ni le božja, temveč tudi človeška. Iz kriz pa je lahko izšla notranje, moralno prenovljena. Kar je ena od njenih temeljnih nalog, ki ni nikoli dokončana. Je sveta in grešna.”

    • konec je rekel/-la:

      zgleda, da bi naša elena hotela biti zelo grešna, pa ne more……ha, ha, ha, ha, …narava ve že zakaj…..ha, ha, ha, ha,

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Smer? Vrnitev nazaj k evangelijskim svetom: uboštvu, čistosti in pokorščini. “Torej, kako upravljati dobrine, ki nam jih je podelil Bog. Kako živeti čisto, brez greha. Na osebnem, družinskem, župnijskem in državnem nivoju. Prav tako pokorščina, ki pomeni prisluhniti duhu in drug drugemu pri izkazovanju ljubezni

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      konec, ti pa si že čisto na konc

    • UPS je rekel/-la:

      A si opazila?

    • Žagz je rekel/-la:

      ”Cerkev ni le božja, temveč tudi človeška”

      po domače povedano, da ga za RKC ni greha, ki si ga ne bi odpustila

  • Klerik je rekel/-la:

    Cenena žlehnoba je molila.

  • Klerik je rekel/-la:

    Ljubezen nam manjka

  • Klerik je rekel/-la:

    še vera in upanje

  • rep-lica je rekel/-la:

    UPS, kaj bi pa ti rad povedal.
    Tvoja pripomba zveni prav bebčevsko

  • UPS je rekel/-la:

    Po priporočilu Svetega sedeža je namreč Nadškofija Maribor najela skupino svetovalcev iz banke Rothschild, za katero bloger meni, da je dvomljivega slovesa.

  • Perko je rekel/-la:

    “V PRIHODNJE BO GOSPODARSTVO V SLUŽBI OSNOVNEGA POSLANSTVA NADŠKOFIJE, NE PA ISKANJA ZASLUŽKA,” ZAGOTAVLJAJO V MARIBORSKI NADŠKOFIJI
    http://www.finance.si/300904/Mariborska-nad%B9kofija-Iskreno-nam-je-%BEal-za-nastalo-situacijo

  • Milojko je rekel/-la:

    27. člen
    (pravica do namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost uslužbencev cerkva in drugih verskih skupnosti)
    (1) Registrirane cerkve in druge verske skupnosti lahko pod pogoji tega zakona za svoje verske uslužbence, ki so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, in jim je poklic verskega uslužbenca edini poklic, na podlagi njihovega pooblastila in v njihovem imenu zaprosijo za pridobitev pravice do namenske državne finančne pomoči iz državnega proračuna za pokritje prispevkov za socialno varnost v višini naslednjih vrst prispevkov za socialno varnost od osnove najmanj v višini 60 odstotkov povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova: za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (prispevek zavarovanca) ter za obvezno zdravstveno zavarovanje (prispevek zavarovanca). Te pravice ne morejo pridobiti verski uslužbenci, ki so zaposleni na podlagi določb 22. do 25. člena tega zakona.
    (2) Duhovniki in redovniki imajo pravico do namenske državne finančne pomoči iz prejšnjega odstavka, tudi če so s cerkvijo ali drugo versko skupnostjo v razmerju, ki nima vseh elementov delovnega razmerja. Država lahko plačuje pomoč iz prejšnjega odstavka za duhovnike, ki imajo vsaj srednjo izobrazbo, in za redovnike, ki imajo obljube uboštva, celibata ter pokorščine. Drugi verski uslužbenci imajo to pravico le, če imajo s cerkvijo ali drugo versko skupnostjo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, ki verskemu uslužbencu zagotavlja plačo.
    (3) Na podlagi pridobljenega pooblastila in prejetih sredstev morajo registrirane cerkve in druge verske skupnosti za verske uslužbence iz prvega in drugega odstavka tega člena plačati prispevke v skladu s predpisi, ki urejajo plačilo prispevkov za socialno varnost. Nadzor nad zakonitostjo in namembnostjo porabe izvajajo Računsko sodišče Republike Slovenije in drugi pristojni organi.
    (4) Država pri zagotavljanju pravice iz prejšnjega odstavka tega člena upošteva razumno sorazmerje med številom verskih uslužbencev in številom pripadnikov registrirane cerkve ali druge verske skupnosti, ki so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Razumno sorazmerje je izpolnjeno, če je ugotovljeno razmerje vsaj 1.000 pripadnikov registrirane cerkve ali druge verske skupnosti na enega verskega uslužbenca te cerkve ali druge verske skupnosti. Cerkve in druge verske skupnosti število svojih pripadnikov dokazujejo z verodostojnimi podatkovnimi viri, med drugim lahko predlagajo tudi uporabo podatkov zadnjega popisa prebivalstva.
    (5) Šteje se, da je pogoj razumnega sorazmerja za enega verskega uslužbenca izpolnjen tudi v primeru, ko registrirana cerkev ali druga verska skupnost ne more izkazati zahtevanega števila pripadnikov iz prejšnjega odstavka, vendar dokaže, da je na območju Republike Slovenije delovala vsaj 80 let pred uveljavitvijo tega zakona.

  • Milojko je rekel/-la:

    28. člen
    (financiranje državne pomoči za plačilo prispevkov za socialno varnost zavarovanca)
    (1) Javna sredstva za financiranje državne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost po tem zakonu zagotovi pristojni organ iz državnega proračuna, nakazuje pa jih na račun cerkve ali druge verske skupnosti.
    (2) Cerkve in druge verske skupnosti morajo na zahtevo pristojnega organa predložiti podatke in dokumentacijo, s katerimi razpolagajo, če ti podatki ali dokumentacija vplivajo na odločanje o pravicah iz prejšnjega člena tega zakona. Cerkve in druge verske skupnosti morajo dokumentacijo, ki se nanaša na pridobitev pravic iz prejšnjega člena, hraniti vsaj pet let po poteku leta, na katerega se nanaša.
    (3) O upravičenosti do sredstev iz prejšnjega odstavka odloča pristojni organ z odločbo na podlagi vloge cerkve ali druge verske skupnosti. Proti odločbi pristojnega organa je dovoljena pritožba. O pritožbi odloča Vlada Republike Slovenije.
    (4) Število oseb, za katere se za posamezni mesec cerkvi ali drugi verski skupnosti izplača državna pomoč za plačilo prispevkov, določena v prvem odstavku prejšnjega člena, je lahko v koledarskem letu po uveljavitvi tega zakona največ za pet odstotkov večje, kot je bilo prvi mesec po začetku uporabe prejšnjega člena. Če pet odstotkov ni celo število, se število zaokroži navzgor. Vsako naslednje leto je lahko število oseb, za katere se za posamezni mesec cerkvi ali drugi verski skupnosti izplačuje pomoč, največ za pet odstotkov, zaokroženo navzgor na celo število, večje od števila oseb v tistem mesecu prejšnjega leta, ko je bilo to število največje. Za cerkve in druge verske skupnosti, ki za prvi mesec po začetku uporabe prejšnjega člena niso pridobile pravic iz prejšnjega člena, se določbe tega odstavka smiselno uporabljajo tako, da se letna rast števila oseb, za katere se izplačuje pomoč, omeji na pet odstotkov.
    (5) V vsakih zaporednih petih letih se lahko največje mesečno število oseb cerkve ali druge verske skupnosti, za katere se izplačuje pomoč, poveča največ za deset odstotkov, zaokroženo navzgor na celo število.

    • konec je rekel/-la:

      obsedeni zaostali uvoženi komunjazer…..ha, ha,ha, ha, ha, drek najslabše sorte, le rdeče svinje se lahko valjajo v njem…..ha, ha, ha, ha, ha

  • Milojko je rekel/-la:

    ti hudiči kako so si naštimali zakonodajo

  • K'rEn je rekel/-la:

    A se vam ne zdi hecno, kako se Elena trudi diskusijo in probleme speljat stran od tistih posameznikov in skupin, ki so ji pri srcu?
    Ja, cerkev se je zajebala - in to zelo. Pa svoje vernike tudi.
    Ni pa nas pripeljala v situacijo ko bomo kmalu imeli 150.000 brezposelnih, ko obrtniki zaradi nesposobne vlade kličejo k državljanski nepokorščini, ko peščica posameznikov okoli strank Zares in LDS vedri in oblači vsem Slovencem (no ja, predvsem oblači), ko za nataliteto skrbimo s pomočjo bulmastifov, ko….
    In to iz žepov vseh davkoplačevalcev, ki se niti nimajo možnosti opredeliti, da teh svinjarij ne bodo financirali, ampak jih morajo, ali pa bodo začutili moč represije Kresalove in njrnih bližnjih. Vključno z Eleno in njenim jihadom (beri: YHD).
    Pa ni kaj dosti pesmic o teh svinjarijah. Ne gre to iz nejene provladne glavice.
    Ona že ve kako tržiti svojo ubogost.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pravzaprav je tudi cerkvene vlagatelje posredno zajebala država, kot je s svojim katasrofalnim upravljanjem države spravila na kant tudi vse ostale državljane in gospodarstvo.

    • urban je rekel/-la:

      kolk ma Elena oboževalcev

  • fisto je rekel/-la:

    K’rEn, Mesfisto, Berlak ipd. a ni zanimivo kako se usajate na vse kar Elena napiše iz spektra k ga ne dojamete in jo za vsako ceno rinete v tist invalidski geto v katerem uživate tut na njen račun! Enough! Če uletijo Fb na Titova 1, vam 10 varnostnih služb ne bo dovolj!

    • Berlak je rekel/-la:

      Me veseli, da ste spomnili tudi mene. Glede dojemanja pa menim, da je potrebno imeti in razviti tudi nekaj “prakse” iz svoje ustvarjalnosti, ne le teorije na račun kritiziranih.
      Tudi tovariš Kardelj je imel še toliko idej, a mu je prej krava crknila in na koncu še država…
      L P

    • konec je rekel/-la:

      elena, ne bo NIKOLI kritizirala rdečih svinj……

    • urban je rekel/-la:

      ha ha

  • kostja je rekel/-la:

    Ta črni so see že zbudili

  • kostja je rekel/-la:

    …ta beli tut

  • bajo je rekel/-la:

    Bravo Elena. Si v resnici neumorna borka za pravično družbo, za odpravo anomali in preprečevanje lumparij.Žal, pa ni potrebnega odziva in reakcije odgovornih inštitucij, na tvoje pozive. Spomnimo se samo sprenevedanja Pahorja na opozorila na mafijske posle pri delitvi sredstev loterije. Nič se ne zgodi eni se še naprej mastijo. Ne daj, se imaš ogrmno simpatizerjev.

    • konec je rekel/-la:

      videlo se je na volitvah……ha, ha,ha, …pacinetov ne manjka……ha, ha, ha,

    • K'rEn je rekel/-la:

      …imaš ogromno simpatizerjev…?!?
      bajo, imaš ti vse pike na broju?
      S takimi simpatizerji, ki imajo “jajca” sam na netu si pa res nima kaj pomagat.
      Po drugi strani pa, če bi jo taki mučkaroši, kot jo podpirate tukaj, podpirali tudi javno, verjtno še tistega procenta na volitvah ne bi skupaj spavila.

  • Leiito je rekel/-la:

    EP: “Torej iz 7. člena ZVS jasno izhaja opredelitev, da Cerkev ni ustanovljena z namenom ustvarjanja profita, ampak je neprofitno združuje. Zato bi se morali na tem mestu resno vprašati, kje so vse raznovrstne institucije nadzora (DURS, Urad za preprečevaje pranja denarja, Komisija za preprečevanje korupcije…), nenazadnje tudi Urad za verske skupnosti, ki bi morale prav zaradi eklatantnega kršenja 12. člena sprožiti postopek odvzema statusa pravnega subjekta, kot to določa 20. člen. Mariborska nadškofija je zavestno šla profitno dejavnost, ”

    Da in s tem ni popolnoma nič narobe, kar bi ugotovila tudi ti, če bi le bila dovolj pozorna:
    Zakon pravi, da se …”s sodno odločbo prepove delovanje”, če… “3. se ugotovi, da je njena izključna dejavnost doseganje pridobitnega namena ali izvajanje pridobitne dejavnosti.«

    Ključna je besedica izključna. Cerkvi, kot drugim neprofitnim organizacijam ni apriori prepovedano vsakršno ekonomsko in profitno usmerjeno delovanje. Nasprotno, pohvalno je, če se NGO sektor zmore preživljati sam, da pa se cerkev ni ukvarjala IZKLJUČNO z ekonomsko dejavnostjo, je najbrž jasno in očitno vsakomur.

    Razumem da si na pohodu, da z evangeličansko gorečnostjo razrinkavaš mafije po Sloveniji; invalidsko, cerkveno, ne vem katera bo naslednja, vendar za božjo voljo ženska, preberi si no dobro vsaj zakone, preden se blamiraš s svojimi pravičniškimi protesti in pozivi.

  • Leiito je rekel/-la:

    “Da nekdo lahko veliko dobi, je drugim treba še več vzeti; ga opehariti, mu ukrasti in še veliko drugih pridevnikov bi lahko dodali. Torej je nemoralnost tovrstne »ekonomije« in logike profita že sama po sebi hudičevo perverzna.”

    Logika profita je perverzna? Perverzno je, da so tisti z idejo, inovacijo, tisti ki delajo več in bolje za svoje delo nagrajeni? Pervezno je, da zaslužijo več kot lenuhi in nesposobneži?

    OK, ampak edina alternativa “pervezni logiki profita”, je socializem. Kako dobro deluje in kako altruistični so ljudje po naravi, smo imeli priložnost videti od blizu, vidimo danes v S. Koreji, na Kitajskem ali Kubi, pa tudi vsi bolj sodobni poskusi “neprofitnih”; egalitarnih, na “pošteni” menjavi vrednot zasnovanih družbenih skupnosti, npr. Auroville komuna v Indiji ali Džamanhurska Federacija v Italiji, so klavrno propadle. Kar morda zveni fajn na papirju, še ni nujno uresničljivo tudi v praksi.

    Drži seveda, da esktremna neenakost ustvarja dobesedno bolne družbe, vendar rešitev žal ni tako preprosta, kot si v svojem preprostem črnobelem svetu absolutnih resnic predstavlja sv. Elena Pečarič, po novem očitno strokovnjakinja tudi za ekonomijo.

    Če pa že kdo pristaja na tvoje zgražanje nad “zero sum game” na finančnih trgih, ali ni potemtakem cerkev storila najbolj plemenito dejanje ravno s tem, ko je svoj denar izgubila in ga s tem razdelila drugim. Ali je sploh mogoče ravnati bolj moralno, plemenito in neprofitno, kot da svoj denar šenkaš drugim?

    • Alen je rekel/-la:

      Slabo sklepaš! Denar je cerkev podarila drugim bogatašem! Kaj misliš bodo imeli preprosti državljani od tega, razen bolj prazen žep.

  • Diego Menendes je rekel/-la:

    Zanimivo, kakšen ogromen odstotek ljudi je dostopilo od katoliške cerkve tu v Sloveniji, ko so ugotovil kako jih cerkev krade, zakaj to ne dojamejo na Hrvaškem, še celo na železniški postaji jo majo.

  • Leiito je rekel/-la:

    @Alen; ni vse črnobelo in enostavno. T-2 npr. ponuja optiko in še vedno imamo (morda nerealno) nizke cene najboljšega ninterneta, televizije, kličemo z mobitela (prek VOIPa) v tujino za €0.02/min itd. Vsaj ta projekt, T2, ni bila slaba ideja, ampak 98% Slovencev žal raje vzame subvencioniran aparat in ga potem večkratno preplača z dražjimi klici.
    .

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Že tretje leto upravljajo našo državo sami zapriseženi ateisti.

    Ljudje pa vse bolj molijo zanje, da bi jih razsvetlil vsemogočni Bog.

  • Leiito je rekel/-la:

    Mesija Elena, da se v bodoče spet ne osmešiš (in posledično diskreditiraš še vest.si), pobaraj za mnenje o svojih tiradah ljudi, ki dejansko poznajo področja, ki se jih lotevaš. Za začetek npr. pravo. Preden zopet zavihtiš svoj pravičniški meč, preveri ali tvoji sklepi pijejo vodo. Zgoraj navedeni je ne.

    Kar pa vernikov jasno ne moti, večje bedarije ko pišeš, bolj ploskajo znanju in pogumu,

  • binebone je rekel/-la:

    steppenwolf je rekel/-la:
    7. marec, 2011 ob 10:56

    Cerkvi bi morali prepovedati delovanje na vseh ostalih področjih razen duhovnosti. Če ne, je potrebno zakonsko omogočiti, da lahko tudi RKC gre v stečaj. Hahahaha
    **********************************************************************************************************************
    Cerkvi boš prepovedal? A ne veš da za cerkev opravlja umazane posle najbolj vplivna in bogata družina v našem osončju. Familija Rotcshild&Sons. Uničijo te na mah!

  • Kalček je rekel/-la:

    Ta tema pa je res vroča

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Izjava za javnost

    Motivirani s številnimi razpravami v medijih in zgražanjem razočaranih ljudi smo se odločili, da podamo Kazensko ovadbo na podlagi 146. člena ZKP zoper: neznane storilce kot fizične ali pravne osebe.

    AD1:

    Neznani storilci so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja Zloraba položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1 (Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti), ker so pri vodenju in nadzorstvu gospodarske dejavnosti, da bi pridobili veliko premoženjsko korist zlorabili svoj položaj in s tem povzročili veliko premoženjsko škodo.

    Kot novo delujoča politična stranka, ki je že nastopila na lokalnih volitvah leta 2010 tudi v Mariboru in si prizadevamo za javno dobro na principu enakih možnosti, smo se po tehtnem razmisleku in številnih razpravah odločili, da moramo po svojih močeh prispevati k razčiščevanju situacije na Mariborski nadškofiji, ki je nastala po razkritju v javnosti več stomilijonskega dolga družb, povezanih z njo in številnih domnevnih nepravilnosti v družbah okoli nje s katerimi je povezana nadškofija, neposredno ali posredno. Naš temeljni cilj je prispevati k pravici, da se ugotovijo vsi tisti, ki so se okoriščali, zlorabljali notranje informacije, bogateli ali oškodovali družbe povezane z nadškofijo in kakorkoli prispevali h katastrofalnemu stanju. Želimo, da se posamezniki, za katere se ugotovi, da so storili kaznivo dejanje kaznujejo in da se jim odvzame tako pridobljena premoženjska korist.

    Kot neposreden poziv k ukrepanju smo razumeli tudi pogovor mariborskega nadškofa in metropolita msgr. Dr. Marjana Turnška v Sobotni prilogi (26. februar 2011) Večera z novinarko Vanesso Čokl. G. Turnšek sam pravi, da ni kriminalist in skoraj, da razumemo njegove odgovore kot klic k pomoči, da se sproži preiskava, ki naj pokliče k odgovornosti krive storilce domnevnih kaznivih dejanj.

    Verjamemo, da je prefinjeno spletena mreža zavajanja, podtikanja in napačnega prikazovanja dejstev pripeljala do »napačnih« odločitev in zmotnega prepričanja nadškofije, ki je dokaj »naivno’« zaupala ambiciozno zastavljenim ciljem in vodeno spregledala nevarnosti!

    Žal so nekateri v razvojni viziji prepoznali zgolj priložnost za zaslužkarstvo in s premoženjem cerkve in zaupanim premoženjem drugih ravnali kot z nekdanjo družbeno lastnino! Naš cilj je pravičnost, ki se mora ugotoviti, to pa zato, da bomo lahko vsi skupaj razbremenjeni raznovrstnih očitkov gledali naprej in tudi nazaj predvsem pa, da se prepreči dodatna in nadaljnja gospodarska škoda!

    OO SEM-Si Maribor Predsednica SEM-Si

    Darko Zupanič

    sem.zamb@gmail.com Elena PEČARIČ

    • Leiito je rekel/-la:

      O NLB,ju kjer luknje vsakih nekaj let krpamo davkoplačevalci, se pa po “tehtnem razmisleku in številnih razpravah” niste odločili “po svojih močeh prispevati k razčiščevanju situacije”?

      Kaj pa zasebne družbe, ki se zaplezajo? Boste tudi tam prispevali po svojih močeh?

      MMC: “Po mnenju ekonomista Jožeta Damjana je med glavnimi razlogi za finančni polom mariborske nadškofije to, da so “podcenjevali finančno krizo in ves čas upali, da se bodo vrednosti naložb dvignile - a so se ušteli in naložbe so nelikvidne”. Kot največjo napako Damjan navaja naložbo v telekomunikacijsko podjetje T2, ki ga po njegovem mnenju ne bo mogoče prodati.”

      Ni kaznivo dejanje poskušati plemenititi kapital, tudi za cerkev ne, niti ni kaznivo dejanje “podceniti finančno krizo..”

      Predvsem pa, kaj se tičejo cerkveni problemi ogromne večine Slovencev, ki nimajo s tem nič, za razliko od NLB in še česa? V čigavem imenu sploh govorite? Z lastne prižnice, v imenu kulta sv. Elene, borke proti perverzni logiki profita in invalidski mafiji,?

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      Zakaj pa ne?
      Lahko pomagate!

  • Leiito je rekel/-la:

    Morda, ampak kaj če bi za začetek namesto profit uporabljali besedo zaslužek, ki pokriva širše polje kot dobiček (sploh dobiček iz kapitala je v marksizmu tabu) in nima take emocionalne teže. Takoj zveni manj zlovešče in perverzno. Ali pač govorimo tudi o perverzni logiki zaslužka?

    Ali je JK Rawling npr (ona osebno)., za katere Harry Potter knjige so ljudje cele noči čakali v vrstah in zanje prostovoljno menjali svoj denar, primer perverzne logika profita ali zaslužka?

  • K'rEn je rekel/-la:

    Kdor ima denar - TOŽI