15. marec, 2011 | Vest

Kulturne in kreativne industrije po slovensko

»Kulturne in kreativne industrije so priložnost, da kultura sestopi, dobesedno vstopi v vse pore našega bivanja. O njih se veliko govori, a malo ve. So predmet poželenja, ki uhaja izpod prstov,« je na novinarski konferenci Ministrstva za kulturo in Ministrstva za gospodarstvo dejala ministrica Majda Širca.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

»Kreativne in kulturne industrije odgovarjajo tudi na tesnobo ekonomske krize, na vprašanja, kako izboljšati kreacije v tekstilni industriji, v Muri, Labodu, kako vrniti ceno lesu, vzbodbuditi trg z oblikovalskimi kreacijami, promovirati kulturno dediščino, zdravo hrano izven getoiziranih trgovskih središč. In odgovorov je vedno več. Na Ministrstvu za kulturo smo se vrgli v preverjanje idej in začeli delati to, kar bi moralo biti bistvo našega dela od vsega začetka; začeli smo vleči za rokav vse druge vladne resorje in se povezovati med seboj,« je poudarila ministrica Širca. Ministrstvo za kulturo je v letošnjem proračunu zagotovilo 600 tisoč evrov za projekte Kreativne industrije.

»Vsekakor gre za pomembne ukrepe, ki lahko prinesejo tudi na področju gospodarstva pozitivne učinke in jih zato tudi na Ministrstvu za gospodarstvo z zadovoljstvom podpiramo in se jim pridružujemo. Medresorsko povezovanje je pri tem izjemno koristno. Prepričana sem, da bo dosežena sinergija teh ukrepov in nekaterih ukrepov našega ministrstva. S spodbujanjem kulturnih in kreativnih industrij se nedvomno pridružujemo tistim državam, ki razumejo, da nas vzdrževanje kulturne raznolikosti vodi tudi v gospodarsko uspešnost,« je menila ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić in poudarila dva konkretna projekta ministrstva: vgradnjo industrijskega oblikovanja in celostne grafične podobe med upravičene stroške razpisa za Inovacijski vavčer 2011 in odprtost Foruma inovacij za temo industrijskega oblikovanja.

Lilijana Stepančič je kot urednica knjižice Kreativne in kulturne industrije po slovensko predstavila namene in cilje projekta Kulturne in kreativne industrije po slovensko in opozorila na konkretne projekte, podporo projektom Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki povezujejo skupnost, izboljšujejo kvaliteto življenja skupnosti, imajo trajnejši učinek in premagujejo socialne izključenosti na teme okoljska problematika, trajnostni razvoj, estetsko izboljšanje naselbenega okolja, družabno življenje z učinkom povezovanja skupnosti in vzpostavljanje pogojev za razvoj mikropodjetništva, ter projektom Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani.

Pilotske delavnice za nove tekstilne produkte je na novinarski konferenci predstavila profesorica Almira Sadar.

V petek bo na spletnih straneh Ministrstva za kulturo objavljen javni natečaj za oblikovanje celostne grafične podobe znamke GAMS (galerije in muzeji Slovenije). V vratarnici na Metelkovi bo namreč našla prostore nova muzejska trgovina, ki bo predstavljala najbolje, kar trenutno premorejo muzejske trgovine v Sloveniji.

Na ploščadi Metelkova pa bo od 12. do 14. maja sejem muzejskih replik, artiklov, izdelkov umetnostne obrti in dobrega sodobnega oblikovanja Vesna v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije, na konferenci ga je predstavila Barbara Ravnik.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.