17. marec, 2011 | Jan Šiško

Festival Pajek v Ljubljani

Jutri se prične tridnevno druženje, namenjeno sobivanju umetnikov in gledalcev na enem mestu, v Centru kulture Španski borci, ki se bo za tri dni spremenil v prostor sodelovanja, izmenjave, diskusije in zabave.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

PajekBanner-Landcape-MatejKejzar-Senser2010-fotoMajaSlavec_CROP

PAJEK > PROGRAM:

PETEK, 18. 3. 2011
1-Petek-Gabriel-Canary_PhotoBy_Eric-Isselée
ob 20. uri / Gabriel Smeets (NL)/ KANARČEK V OLJNEM RUDNIKU / CANARY IN THE OIL MINE

2-Petek_ferlin_nastup-01

ob 21. uri / Matija Ferlin (HR) / NASTUP / ONFORMANCE

7-Sobota_CecileLaloy-LIAR12b

ob 22. uri / Cécile Laloy (FR) / LAŽNIVEC / LIAR

PETEK PARTY / Gosposka 3, stanovanje Stropnik, II. nadstropje, ob 1.00

V Ljubljani se bo z otvoritvenim performansom Kanarček v oljnem rudniku (Canary in the Oil Mine) prvič predstavil Gabriel Smeets, umetniški direktor amsterdamskega SNDO (School for New Dance Development). Sledila bo predstava Nastup mladega hrvaškega plesalca in koreografa Matije Ferlina, ki je bil za svoje delo že večkrat nagrajen. Nastup temelji na ustvarjalnih premisah, izhajajoč iz odnosa do plesnih poetik sedemdesetih in osemdesetih let 20. stoletja. V Sloveniji se bo prvič predstavila tudi mlada francoska koreografinja Cécile Laloy, in sicer s solističnim prvencem Liar, ki ponuja vpogled v “radikalno transparentnost” predstave kot enote.

Prvi dan se bo končal s posebno tematsko zabavo, ki je ne smete zamuditi.

SOBOTA, 19. 3. 2011

4-Sobota_SasaLoncarEkoSkrat-1-PhotoBy_Matija Lukic

ob 18.30 / BABY SPIDER / Saša Lončar (SLO) / EKOŠKRAT

7-Sobota_CecileLaloy-LIAR12b

ob 19.45 / Cécile Laloy (FR) / LAŽNIVEC / LIAR

Pajek-MatejKejzar-Senser2010-fotoMajaSlavec_CROP

ob 21. uri / Matej Kejžar (SLO) / SENSER 2010

6-Sobota-MontyPomero_Sur-Faces-n1

ob 23. uri / Julien Monty & Michaël Pomero (FR) / SUR FACES

SOBOTA PARTY / Španski borci − kulturni center, ob 0.00

Novost festivala je programski sklop Baby Pajek z otroško predstavo Ekoškrat v koreografiji ene najuspešnejših slovenskih mentoric za mlade plesalce Saše Lončar. Drugi festivalski dan se bo vnovič predstavila mlada francoska koreografinja Cécile Laloy, in sicer s solističnim prvencem Liar, ki ponuja vpogled v “radikalno transparentnost” Sledila bo predstava slovenskega plesalca in koreografa Mateja Kejžarja, ki trenutno deluje v belgijski skupini Rosas. Predstava Senser 2010 raziskuje, kako čutenje proizvaja okvire, skozi katere si ustvarjamo pomen, in kako načini videnja strukture določajo načine razumevanja. Eden od vrhuncev festivala bo predstava Sur Faces v koreografiji Michaëla Pomeroja in Juliena Montyja, soustanoviteljev skupine Loge 22 Collective iz Lyona; v Sur Faces odpirata unikaten “prostor igre,” v katerega vabita gledalce.

Dan se bo končal z zabavo v Španskih borcih v ritmih muzike za ples.

NEDELJA, 20. 3. 2011

ob 17. uri / DISKUSIJA / ROBOVI PLESNE UMETNOSTI

8-Nedelja_JozefLinda-EyesIn_photoByLila Sotiriou_1

ob 20. uri / Linda Kapetanea & Jozef Fruček (GR/SK) / OČI V BARVAH DEŽJA / EYES IN THE COLORS OF THE RAIN

ob 21.30 / Julien Monty & Michaël Pomero (FR) / SF INTERVENCIJA / SF INTERVENTION

NEDELJA PARTY / Pri zelenem zajcu, ob 23.30

Zadnji festivalski dan se bo začel z diskusijo Robovi plesne umetnosti, v kateri bomo skupaj z gosti festivala, udeleženci delavnice performativnega pisanja, vabljenimi gosti in seveda s publiko, skušali problemsko pristopiti k nekaterim vprašanjem stanja sodobnega plesa. Sledila bo predstava posebnih festivalskih gostov, grško-slovaškega plesno-koreografskega dvojca Jozef Fruček in Linda Kapetanea, ki v središče svojega delovanja postavljata telesnost, dinamičnost giba in čarobnost akcije, na podlagi česar se v predstavi Oči v barvah dežja razpira njun notranji emotivni svet. Sledila bo plesna intervencija francoskih plesalcev in koreografov Juliena Montyja & Michaëla Pomera. Festival se bo sklenil z zaključno zabavo pri Zelenem zajcu, ki bo tokrat nesel zlata jajca …

Vse dni >
Brezplačne plesne delavnice (Michaël Pomero & Julien Monty (FR), Matej Kejžar (SLO), otroške plesne delavnice (Saša Lončar, Beno Novak, Katja Kušar), delavnica performativnega pisanja (Pierre Tallaron (FR), Christos Polymeakos (GR), Andreja Kopač (SLO)>Potovanje z ladjo norcev.

VEČ NA SpiderOnTheEdge.org in v brušuri.

Dobrodošli na krovu in srečno!

Pajek

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.