26. marec, 2011 | Vasja Badalič

Glas ponižanega delavstva

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na začetku tega meseca je delavsko gibanje Nevidni delavci sveta pred slovenskim konzulatom v Banja Luki organiziralo protestni shod, katerega namen je bil opozoriti na brutalne izkoriščevalne razmere, ki jih delavci migranti doživljajo v Sloveniji, poleg tega pa tudi podati predstavnikom slovenskih oblasti zahteve za izboljšanje teh razmer. Ko so mi nekateri izmed delavcev, ki so se udeležili protesta, opisovali neznosne razmere, v katerih so se znašli v preteklih mesecih, se je Slovenija prikazala kot prava tretjesvetovna država, kot nekakšna brezpravna skupnost, v kateri je pri izkoriščanju delavstva dovoljeno skorajda vse. Celo stavki, ki so jih delavci migranti uporabljali za ponazoritev kalvarije, ki jo preživljajo, so bili povsem identični stavkom, ki sem jih slišal med delavstvom v Pakistanu, Gvatemali, Hondurasu in Nikaragvi. Na primer: »Delali smo tudi do dvanajst, včasih celo do petnajst ur dnevno,« je dejal Nermin Begić, 29, doma iz Velike Kladuše. »Nadure niso bile plačane toliko, kot bi morale biti plačane. Prazniki, sobote, nedelje, prav tako niso bili plačani, kot je bilo dogovorjeno,« je povedal Begić, ki je bil eno leto zaposlen v novomeškem Revozu. Ker si je gazda – posrednik, ki mu je priskrbel službo – odtrgal svoj delež od njegove plače, je Begić prejemal mizernih 370 evrov na mesec. Tudi izjemno slabe bivanjske razmere, v katerih živijo delavci migranti, se vse bolj približujejo tistemu, kar lahko vidimo v Tretjem svetu. »Živeli smo v stanovanju, katerega lastnik je bil gazda. Bilo je veliko približno petdeset kvadratnih metrov. V njem je bilo včasih sedem, včasih osem, včasih tudi deset delavcev,« je dejal Omer Rizvić, 25, ki je bil devet mesecev zaposlen v ljubljanskem Žitu. Čeprav so se stiskali v majhnem stanovanju, so morali plačevati (na osebo) 130 evrov mesečno, vsoto, ki jo je gazda odtrgal od plač delavcev. Če je bilo v stanovanju deset delavcev, je to pomenilo, da je gazda za najemnino zaračunal skupno 1.300 evrov.

V dandanašnji Sloveniji, kjer v vedno bolj brezobzirnem gospodarskem »podzemlju« celotno delavstvo, tako slovensko kot tuje, gara v vse bolj mizernih, prekarnih razmerah, tuji delavci predstavljajo najbolj diskriminirano, izkoriščano skupino. Dramatični položaj, v katerem so se znašli delavci migranti, je posledica dveh dejavnikov: prvič, pravnega reda, ki na sistemski ravni omogoča izkoriščanje, in, drugič, skorajda povsem nedelujoče pravne države, ki ni sposobna zagotoviti spoštovanja niti tistih minimalnih pravic, ki jih delavstvo ima. Na protestnem shodu v Banja Luki so bile zato podane predvsem zahteve za spremembe delavske zakonodaje, ki bodo na sistemski ravni preprečile izkoriščanje migrantskega delavstva. Ena izmed glavnih poant zahtev je merila na takšno ureditev sistema, v katerem delavec ne bo več povsem odvisen od svojega gazde, prepuščen njegovi nemilosti, ampak bo lahko končno deloval kot svobodno človeško bitje.

Prva zahteva, ki so jo podali predstavniki Nevidnih delavcev sveta, želi doseči takšno spremembo zakona o zaposlovanju in delu tujcev, ki bo omogočila, da bo delavec lahko takoj pridobil osebno delovno dovoljenje. Sedaj je zakonodaja urejena tako, da delovni migrant lahko pridobi osebno delovno dovoljenje šele potem, ko je bil pred vložitvijo vloge za osebno delovno dovoljenje dve leti neprekinjeno zaposlen pri istem delodajalcu. Takšna ureditev omogoča, da gazda, na katerega mora biti delavec migrant dve leti vezan, lahko v tistem obdobju ravna z delavcem po mili volji, ga samovoljno izkorišča, saj je delavec povsem odvisen od njega. Ker delavci nimajo osebnega delovnega dovoljenja, ne morejo svobodno izbirati svoje zaposlitve, ne morejo zamenjati delodajalca.

Druga zahteva od države Slovenije pričakuje, da bodo delavci migranti nemudoma dobili dostop do socialnih pravic, do katerih imajo dostop ostali delavci. Prekiniti je potrebno diskriminacijo, ki je bila vpeljana na tem področju. Na primer: navkljub temu, da so delavci migranti vplačevali socialne prispevke za primer brezposelnosti, povečini niso upravičeni do denarnega nadomestila, saj ga lahko prejmejo le v primeru, da imajo dovoljenje za stalno bivanje v Sloveniji. Ker večina delavcev migrantov tega dovoljenja nima, nadomestila ne prejema.

V okviru tretje zahteve je bil podan klic po takšni spremembi zakonodaje in administrativnih praks, da pravica do bivanja ne bo več vezana na dogovor o delu. Osebno delovno dovoljenje ni uporabno, če mora delavec migrant takoj po izgubi posla zapustiti Slovenijo in nima na razpolago časa, da bi si sam poiskal novo delo.

Četrta zahteva se nanaša na eksistenčno krizo, v kateri so se znašli delavci. Od slovenske politične elite, objektivno odgovorne za nastali položaj sistemskega izkoriščanja, zahtevajo, da ustanovi poseben sklad, iz katerega se bodo črpala sredstva za poravnavo obveznosti, ki jih imajo delodajalci do delavcev. Nato bi država bila tista, ki bi od delodajalcev izterjala denar, ki so ga ti delodajalci dolžni delavstvu. Ker je delavstvo povsem nemočno v razmerju do svojih delodajalcev pri izterjavi neizplačanih plač, naj to stori država, ki ima na razpolago več sredstev, med drugim tudi represivnih, za izterjavo.

Peta, zadnja zahteva, ki je bila podana v Banja Luki, od Slovenije pričakuje, da bo v okviru razvojne pomoči, ki jo Bosni in Hercegovini namenja za civilno družbo, tudi postavka za financiranje sindikalnih organizacij migrantskih delavcev. Ker so tako v Sloveniji kot tudi v Bosni in Hercegovini organizacije, ki zastopajo delavce migrante, skrajno šibke, jih je potrebno podpreti. Če ne bi bilo aktivistov, ki žrtvujejo svoj čas za pomoč pri samoorganizaciji delavcev, bi bili delavci povsem prepuščeni sami sebi.

Ali je mogoče še upati, da se bo v naši državi, kjer je bil načrtno vzpostavljen sistem izkoriščanja delavstva, kaj spremenilo? Ali so predstavniki politične elite, ki v tem primeru zastopajo izključno interese lastnikov kapitala, sploh pripravljeni uvesti spremembe, ki bi delavcem migrantom dodelile nekaj osnovnih pravic? Delavci so skeptični. Preveč brutalno so bili izkoriščani, da bi komurkoli verjeli. Kljub temu pa se želijo boriti za svoje pravice. »Hočemo, da se sliši naš glas. Hočemo si izboriti enake pravice, kot jih imajo ostali delavci,« je dejal 46-letni Milenko Jošić, ki je sedem let delal za Gratim, gradbeno podjetje, ki je kot podizvajalec delalo za Vegrad, Kraški zidar in Energoplan. Ker si Josić – tako kot vsi njegovi sodelavci – še vedno želi delati v Sloveniji, se nerad preveč izpostavlja, saj ga je strah, da ga delodajalci, ki nočejo delavcev, ki se borijo za svoje pravice, ne bodo več zaposlili. A ker je eksistenčna kriza, v katero je padel skupaj s svojimi sodelavci, že prehuda, je stiska premagala strah. »Nimamo sredstev za preživljanje,« je zaključil Josić, oče dveh otrok, starih šestnajst in šest let.

Vasja Badalič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Slovenija zlepa ne bo nikoli več potrebovala tolikšnega števila fizičnih delavcev.

    Vse kaže, da bodo morali zagrabiti za kramp in lopato tudi odvečni pravniki, ekonomisti, politologi, sociologi, filozofi in kar je še diplomantov “deficitarnih” poklicev.

    Zato naj Slovenija vsem delavcem, ki so delali pri nas na podlagi začasnih delovnih dovoljenj, do centa natančno izplača, kar so jim dolžni razni delodajalci, potem pa lahko gredo , kamor jih je volja, predsvem pa tja, kjer jim bo bolje.

    Država pa naj tisto, kar je izplačala namesto delodajalcev, izterja iz njihove likvidacijske zapuščine.

    Ne pozabite, pod enakimi pogoji so delali in še delajo tudi naši delavci, pa jih nihče ne omenja in se nihče ne vpraša, kako živijo s svojimi družinami.

    Pod vodstvom socialdemokratske vlade ljudje po več mesecev ne prejemajo bornih plač, pa ni še nobenemu socialdemokratu padel las z glave.

    Govoril sem, howgh!

    • Di je rekel/-la:

      Pravniki ne bodo prijeli za lopate, ker jih vselej čakajo imenitna, večna in od vseh delovnih mest najudobnejša in sicer po po tožilstvih in sodiščih. Udobnost je v tem, da za svoje interpretacije primerov in zakonov nikomur ne odgovarjajo ne kazensko ne odškodninsko. Kvečjemu tistemu, v čigar korist ‘neodvisno odločajo’.

    • klldmoll je rekel/-la:

      Xe Xe, Di, pa še res je !…

      W nedotakljivi !

      http://www.youtube.com/watch?v=aqVnV5f_ik4

  • petrovc je rekel/-la:

    MOJI lubi Kranci: v ponedeljek, najkasneje do srede ge zu ground SCT! Za njim pa kakih sto (100) SLO manjsih in srednjih podjetij.
    In na NLB prileti vnovcitev okoli 160. milijonov garancij.
    In pri tem ima NLB ze okoli 250 miljonov minusa.

    In NLB bo pokleknila!

    Sta pa se dva giganta do pocitnic in za njima na stotine malih in srednjih podjetij!

    V jeseni 2008 je bil dolg RS okoli 20% BDP!

    V STIRINAJSTIH LETIH VLADANJA DRNOVSKA SMO NAKLEPALI OKOLI 25% BDP, MINUSA!

    V STIRIH LETIH VLADANJA BAJUKA NA FINANCNEM MINISTRSTVU SMO IMELI POZITIVNO BILANCO!

    V DVEH LETIH VLADANJA TEH SMRKAVIH POVZPETNIKOV SMO NABRALI SE 20% BDP, MINUSA!

    KAJ TAKEGA SVET SE NI VIDEL! GENIJI, kandidirati bi morali, komplet, coporativno, za NObelovo nagrado za ANTIEKONOMIKO!
    In za NEVTRONSKO BOMBO za unicenje VSAKE DRZAVE!

    Po dveh letih vladanja smrkavih povzpetnezev, je dolg okoli 40% BDP!
    Zadolzenost prebivalstva in kompanij se je povecala 120%

    Do zime ne bomo preziveli s temi! Zal, zal, pa bi zelel, da svojo zgodbo zakljucijo, da preminejo naravne poti!

    Vsega je konec, gospodje, prjatli, sokomentatorji.
    Romuni in Moldavci imajo vsaj naravne resurse in energense!
    In mi smo realno na slabsem!

    In trenutno vladajoci nimajo resitve! Tudi POTOCNIK je samo duplikat PAHORJA!
    Kaj o njem misli v EU Barosa, pa tako veste!

    IN KAJ SERJES NEUMNOSTI, BADALIC! Glas ponizanega delavstva je v ZLOVENIJI, DOMORODCEV! Ves clanek je BEDARIJA! ZAVAJANJE!

  • klldmoll je rekel/-la:

    zakaj zdenka ne zmore ?

  • petrovc je rekel/-la:

    JAVNO MNENJE:
    Ninamedia je objavila, da je JAVNOMNENJSKA podpora JJ in SDS zelo PADLA!
    Nasprotno pa je podpora javnosti izjemno narasla stranki SD!
    Baje sta stranki po podpori ze skoro skupaj!

    NINAMEDIJI JE ABSOLUTNO POTREBNO VERJETI!

    Op.: zadnji cas je, da ga zacno SRATI tudi poslanci SDS, tudi v EU, ce hocejo, da bodo zmagali v ZLOveniji!

  • petrovc je rekel/-la:

    KARANTANIJA: pred 1000 leti smo izgubili svojo drzavo! In tisoc naslednjh let sanjali o tem, da jo spet dobimo!
    IN NITI ENEGA OBELEZJA NA TA RACUN!

    Ta narod MORA propasti!

  • Klemen je rekel/-la:

    Tuje delavce se uvaža ob pomanjkanju domačih ( če domači ne delajo ampak uživajo na socialnih prenosih to ni pomankanje delavcev ) in se jih izžene ob pomanjkanju dela. Je pa res da so ti tuji delavci izkoriščani s strani delodajalcev kot stavkokazi. Ne vidim politične volje ki bi vodila državo matematično za razliko od politikanske ekonomije kjer je tudi brezposelnost nek kaveljc na katerem pridobivaš volivce ( seveda če še imaš ljudi ki kaj ustvarjajo da jim le-to vzameš na obroke ). Sicer pa osebno nisem pretirano zaskrbljen za prihodnost in sem celo zmerno optimističen, stvar se bo povzpela na realna tla ker alternative pač ni.

  • konec je rekel/-la:

    na žalost so na oblasti rdečuhi, tako da se o tem ne sme pisati in ne govoriti , če pa bi bil kdo drug, ki ni rdečuh , bi bilo to prva tema, s katero bi ti isti rdečuhi , ki so sedaj na oblasti izrabljati te reveže in demagoško pljuvali po pošteni, zmerni , evropski politiki…… vasja, vseeno mislim, da bi bilo vsaj lepo inpošteno, če bi v tvojem komentarju napisal tudi kaj o rdečih svinjah na oblasti…pa se nisi upal ali kaj drugega?

  • jožek je rekel/-la:

    Kdo pa jih je ponižal ? Komunisti! Milan Kučan pač igra šah na obeh straneh šahovnice ( Bojan Korsika). Na eni strani je človekoljub, ki skrbi za revne delavce, na drugi strani pa ukrade najbolj revnim delavcem 315 milijonov evrov prispevkov in iz svoje udbo banke NLB daje stomiljonska posojila svojim tovarišijskim kapitalistom za nakup podjetij, tako da ni denarja za plačilo opravljenega dela obrtnikom, ki potem propadejo in delavci gredo med brezposelne!

    Na koncu, ko imamo po zaslugi komunistov veliko oropanih in obupanih revežev, ki tvorijo tradicionalno volilno bazo komunistov, pa jih potem komunisti prepričajo , da ponovno volijo komuniste, tiste, ki so to revčino in obup povzročili.