28. marec, 2011 | Elena Pečarič

Nič za zaprtimi vrati!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kot novinarka za Vest.si sem naročena na različna obvestila, med drugim tudi na informacije iz Državnega zbora. Že nekaj časa opažam, da je vse več sklicanih sej zaprtega tipa in so gradiva za seje zaupnega značaja oz. označene kot interne. Poslanci in poslanke do njih dostopajo s podpisom. To so predvsem seje Odbora za zadeve Evropske unije, Odbor za zunanjo politiko in Odbora za finance in monetarno politiko. To dejstvo se mi zdi grozljivo in zaskrbljujoče, saj se prav na teh odborih sprejemajo zelo pomembne odločitve, odločitve glede naše vloge znotraj EU, tako na področju zunanjih zadev, kakor tudi monetarne politike. Seveda gre praviloma za t.i. harmonizacijo z odločitvami na ravni EU (tako se sliši bolj sprejemljivo in učeno) kot pa reči, da nas v to silijo iz Bruslja oz. Lizbonska pogodba in drugi pravno zavezujoči dokumenti s katerimi smo se odrekli svoji suverenosti. Odločitve, ki so že bile sprejete od zgoraj navzdol in ne gre več za vprašanje da ali ne, ampak samo kdaj. Kar pomeni, da se zgolj prilagajamo, usklajujemo in nekritično sprejemamo prav vse, kar je že bilo odločeno na raznoraznih vrhovih, ne oziraje se na dolgoročne posledice in razsežnosti, ki jih te odločitve prinašajo s seboj. Vse to mimo naše vednosti, kajpak!

Pravzaprav bi bilo vseeno, če bi to počeli trije birokrati, ki bi nas zgolj na koncu procedure obvestili o končnem rezultatu; vse bi bilo hitreje in ceneje!

Tako je bila prejšnji teden, 18. 3. ob 14 uri [1] , sklicana skupna seja Odbora za zadeve Evropske unije ter Odbora za finance in monetarno politiko, katere dnevni red je bil Predlog stališča RS do mehanizmov za zagotavljanje finančne stabilnosti območja evra. Pomembna tema, se vam ne zdi?

Le kaj je v tem predlogu takšnega kar ne smemo ljudje slišati, vedeti ali razumeti? Zakaj je potrebna oznaka »interno«, čemu skrivnost, čemu seje za zaprtimi vrati? Mogoče je odgovor na ta vprašanja prav v tem, da na teh razpravah o naši prihodnosti in pomembnih odločitvah glede političnih usmeritev, poslanke in poslanci ne morejo tako zlahka uprizarjati tragikomedij, ki so jih sicer vajeni igrati, ko so prižgane kamere. Ne morejo se vživeti v svoje običajne vloge levih in desnih, po vnaprej znanem in predvidljivem ideološko utemeljenem scenariju. A kaj ko drugega ne znajo, ne znajo oblikovati lastnih stališč, ampak zgolj sledijo ozki interesni strankarski politiki in kratkoročnim koristim. Zato na teh vsebinah niso tako suvereni in retorično vešči, saj bi morali najprej resno preučiti gradivo, ga tudi razumeti in o njem razsojati, da bi bili sposobni artikulirati svojo misel in argumente za ali proti. Zakaj se na primer SDS in drugi angažirani okrog vprašanja arhivov raje ne usmerijo v prihodnost kot pa v preteklost torej, v to kar se sprejema pomembnega za zaprtimi sejami pod oznakami interno? Vsakemu slepcu pa je postalo že kristalno jasno, da vladi na čelu s premierom ni za verjeti in prav tako ne zaupati. Celo obratno, bolj, ko nekaj vehementno trdi, bolj smo lahko prepričani, da nekaj smrdi.

Pravzaprav mogli bi reči kako si sploh drznejo kaj takega početi in imeti nas tako za norce, da v isti sapi govorijo o nujnosti pokojninske reforme, ki naj bi nas rešila pred sesutjem pokojninske blagajne, na drugi strani pa sprejemajo odločitve o dodatnih finančnih mehanizmih, ki seveda pomenijo več denarja za EU takse, EU birokracijo in militarizacijo.

Elena Pečarič

Opombe:
1.  SKLICUJEVA 
skupno sejo 
Odbora za zadeve Evropske unije (28. nujna seja) ter 
 Odbora za finance in monetarno politiko (39. nujna seja), 
ki bo v petek, 18. 3. 2011, ob 14. uri 
v velikem salonu, Šubičeva 4, Ljubljana.

Dnevni red:


1. Predlog stališča Republike Slovenije do mehanizmov za zagotavljanje finančne stabilnosti območja evra. 
       
- Gradivo je označeno s stopnjo tajnosti INTERNO in ga boste prejeli proti podpisu.

Poslanke in poslance prosiva, da naju na podlagi prvega odstavka 95. člena Poslovnika Državnega zbora obvestijo o morebitni odsotnosti in razlogih zanjo, in sicer najpozneje do začetka seje. 


Darja Lavtižar Bebler  l.r. 
predsednica Odbora za zadeve Evropske unije 


 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano
  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Ah, Elena, gre le za dobro plačane službice. Če si v kakšnem odboru, pade še kak dodaten penezek. Zaupni so pa dokumenti zato, da se navadni državljani ne vznemirjamo brez potrebe.