12. april, 2011 | Vest

38 izvodov

Kratki igrani film o poeziji Karla Destovnika Kajuha.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Film je postavljen v čas druge svetovne vojne in nam prikaže nekatere momente v pesnikovem življenju, ko je delil svoje pesmi s soborci.
Tako skozi 15 minut filma lahko vidimo interpretacije pesmi:
Večerna impresija, Nocoj, Divje kakor lačni psi, Poetom, Naša pesem, Bosa pojdiva dekle, obsorej; Kje si, mati; Med ljudi bom šel, Kralj Matjaž, Ko človek bo človeka prepoznal, Pred velikim rojstvom.

Glavno vlogo – vlogo Kajuha je zaigral Nikolovski, ki je bil hkrati idejni vodja in režiser filma.

Da je bilo snemanje sploh mogoče, se pa imamo zahvaliti vsem, ki so s časom ali znanjem pomagali pri izvedbi tega projekta. Osebe kot Jernej Brajer (iz KD Triglav) in Aleš Nose (avtor knjige Domobranci zdravo – Bog daj), ki sta posodila opremo in uniforme, Miran Bratuš, ki se je izkazal kot snemalec, Simon Skalar za zvočno kuliso in Darijan Rajer – koproducent filma, brez katerega nikoli nebi začeli snemati. Izpostavil bi še 1. spominsko četo VDV, ki je s svojimi uniformami in igro naredila ta film še pristnejši, punce iz ŽPZ Kombinat z zlatimi glasovi, Jerico Mrzel za dovoljenje da smo na DVD lahko dali njene interpretacije Kajuha in Milko Homerja za dovoljenje za objavo Pesmi XIV.divizije, v izvedbi MPZ Maribor Partizan.

Film je narejen z namenom spodbujanja spoštovanja domače kulture. Naredili so ga prostovoljci s svojim časom in denarjem, ker verjamejo da je v naši kulturi veliko stvari na katere smo lahko ponosni kot narod.

(Karel Destovnik (partizansko ime: Kajuh); slovenski pesnik, prevajalec in narodni heroj, * 19. december 1922, Šoštanj, † 22. februar 1944, Žlebnik pri Belih Vodah.)

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
29 x komentirano
  • Nikolovski je rekel/-la:

    To je to… upam da Vam je film všeč. Hvala vsem na Vesti za vso pomoč pri projektu!

  • petrovc je rekel/-la:

    NIKOLOVSKI: kje za huduca si hodil 40 let nazaj!
    Nekaj najlepsega kar sem videl iz SLO kinematografije! Dalec najlepsega, zKekcem in Triglavskimi strminami!
    To je film o veliki vecini SLO partizanov!
    DELAJ! DELAJ!
    Samo ena skromna, imam fotografijo oceta v partizanih, Nikolovski, samo ne tako zlikano! Malo bolj bojevito! Skromna pripomba, ki pa ne mece sence na delo ki me je prevzelo!!!

  • angie je rekel/-la:

    Všeč, kakopak! Pravzaprav je boljši, kot so obetale napovedi. Predvsem ti čestitam za idejo, da si iztrgal iz pozabe partizansko liriko, katere mojster je bil Kajuh in ki smo ga nekoč s ponosom recitirali na proslavah…mene je večkrat doletelo tisto Pismo materi…

    Uvod je sploh super: Kultura naprej - ostali stoj! (tega zadrti desni pol, ki se rad oglaša na tem portalu, ne bo razumel, pa nič hudega…).
    Ljubiteljska ocena (v šolski lestvici od 1 do 5) je torej:
    ideja, scenarij, kamera in glavna vloga/lik (o režiji bi težko kaj rekli), grafična oprema (logotip in napisi) ter glasbena oprema - čista 5! Scenografija je za 3-4, žal se je ponesrečila kostumografija za -2, razen lika Kajuha, je preveč a la JLA. Vem, da ste delali kostume ‘iz domačih omar’, le da se očitno nihče ni preveč poglobil v čas pred 65 leti po kostumski plati. Najbolj nesrečno se tp viodi pri liku partizanke Brine… Zaradui tega in dolžine, ki ni v nobenem formatu, žal tega filmčka ne boste mogli ponuditi kakšni resni TV postaji, niti nacionalki. No, upam, da boste harali vsaj na YT!

  • Nikolovski je rekel/-la:

    hvala angie.. sam uniforme NISO iz JLA časov! :) Je pa res, da ima Brina preveliko uniformo :D
    Glede ogledov pa: iz tvojih ust v božja ušesa? ;)

  • Pepo je rekel/-la:

    Zelo simpatičen izdelek s patino karizmatičnega filma Na svoji zemlji. Enostaven, direkten in zato toliko bolj iskren, kar ganljiv. Lep bacground za Kajuhovo poezijo. Tiste majhne zamere, ki so jih zapisali zgoraj, ne motijo. Čestitam, Nikolovski.

  • juko je rekel/-la:

    A Kajuh je bil komi oz. pinki?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če bi Kajuh oživel, najbrž ne bi bil preveč navdušen nad Pesmijo XIV. divizije!?

    ANGIE bi moral vedeti, zakaj.

  • angie je rekel/-la:

    Nikolovski,
    (pre)pozno, ampak morda te bo zanimalo:

    revija SM (Svobodna misel), v obeh marčevskih številkah objavlja zaokroženo raziskavo dr. Emila Cesarja z naslovom Smrt pesnika Karla Destovnika Kajuha.

    Na Radiu ARS pravkar poslušal sedem prekrasnih Kajuhovih ljubezenskih pesmi v izvedbi tenorista Rudolfa Francla. Priporočam!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Še več prelepih pesmi bi nam lahko zapel Kajuh, če bi smel in če se ga ” tobvariši” ne bi na hitro znebili.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      Mefisto…v knjigi Šenčursko območje med nemško okupacijo in narodnoosvobodilnim bojem, 2009. je poročilo Franca Tscherneta(Franc Černe) Orožniškemu odseku Pliberk. V katerem opisuje bojna Žlebnikovi domačiji.

      Samo, ne zdej narest teorije, da so nemci pomagal pospravt Kajuha komunistom… :D

    • angie je rekel/-la:

      nima se smisla bosti z vragom, Nikolovski

      trdorokci in rtrdosrčneži okoli demokracije in družine že lep čas gojijo teorijo zarote, ki jo mefić rad širi dalje, čeprav ve, da je lažna…tak je njihov hoby…

      (meni so bile všeč tvoje blage interpretacije)

  • Nikolovski je rekel/-la:

    Danes grem do dr.Emil Cesarja, da mu odnesem film. Sledim zgodbi v Svobodni misli, hvala! Rudolfa sm pa zamudu… :(

  • kaktus je rekel/-la:

    Plan za film o KAJUHU- KARLU DESTOVNIKU, je tovarišija že načrtovala nekako leta 1954, po razglasitvi njega za “narodnega heroja “, toda stvari so se na hitro obrnile takoj, ko je filmarska ekipa ugotovila, da so ga likvidirali, umorili komunisti sami ! V tej ekipi je sodeloval tudi FRAN ROŠ, kulturnik in pedagog //po njemu se imenuje šola v CELJU // !
    o njegovi usodi je bilo odločeno na predvečer njegove smrti ! On je namreč želel v Šoštanju obiskati svojo mamo, s katero se nista dolgo videla . Iz Belih vod do doma ni daleč, nasploh pa je dobro poznal vse poti . Na omenjeni večel je izrazil svojo željo predstojniku, komandantu ! To je bil povod v hudo šikaniranje KARLA NA VSE MOGOČE NAČINE, ČEŠ, DA JE MAMIN SINEK, DA JE KUKAVICA , DA MISLI POBEGNITI K NEMCEM itd…
    Torej stari boljševistični trik, ubiti ga in razglasiti za heroja ! To je iz- vedela tudi njegova mati //umrla 1966 //, in pripravila šok za oblast, ko so jo hoteli po partijskem ritualu pokopati tudi njo //mater heroja //, si je vnaprej naročila veličasten krščanski pogreb !

  • Nikolovski je rekel/-la:

    dej dej… Še zadnjič - Kajuha je ubil Franc Černe. Razen če nemška poročila ne lažejo. Vrjetno so jih komunisti ponaredil a ne?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Je bil tudi Franc Černe borec štirinajste?

    • Nikolovski je rekel/-la:

      Ne. Franc Černe je bil vojak v nemški vojski.
      “O svojem napadu na Žlebnikovino je podrobno pisno poročal 25.februarja 1944 Orožniškemu akcijskemu odseku I. v Pliberku. To je edini nemški dokument, ki govori o oboroženem napadu 22.februarja na Žlebnikovino.
      Iz Černetovega poročila izvemo, da kraja ni poznal, lociral pa ga je približno(kota 1080), prav tako ni vedel, da je ustrelil pesnika Karla Destovnika Kajuha. Dokaz, da tega ni vedel, je tudi Černetov prostodušni opis njegove smrti. Ker tudi nemci pesnikove smrti ne omenjajo, domevam, da je Černe verjetno šele po vojni izvedel, koga je ustrelil in to dejanje poskušal prikriti.”
      (vir: Zaokrožitev raziskave Smrt pesnika Karla Destovnika Kajuha, dr.Emil Cesar, Svobodna misel, letnik XX, 25.3.2011)
      Bom pa v naslednjih dneh napisal podrobneje napisal več o njegovi smrti.

  • kaktus je rekel/-la:

    Na usodno jutro, ni bilo v bližini nobenega nemca , tako v izjavah . Posebno je šlAa boljševikom v

    nos, na živce , tista Karlova izpoved ” Samo miljon nas je, umirajočih med mrliči, en sam

    miljon, ki ga življenje krotoviči “….

    Ministrica za kulturni boj , je imela zagotovo razloge, da je pristavila fin. delež, tako kot je bil razlog

    za Titovo cesto, partizanski žeton za dva eura itd…. Torej , še en prispevek k izkrivljanju,

    pohabljanju , dejstev !

  • Nikolovski je rekel/-la:

    Bralca komentarjev bi prosil da se zamisli nad zgornjo debato in se sam odloči ali prevladajo zgodovinski dokumenti ali pa natolcevanja brez vsakega dokaza.
    Predlagam da si zainteresirani bralec poišče revijo Svobodna misle, letnik XX, 25 marec 2011. V njej je članek dr.Emil Cesarja, ki je ogromno napisal na temo Kajuh. Na koncu članka so navedeni viri iz katerih je črpal. Potem se pa odločite ali boste vrjeli ljudem, ki so se vse življenje ukvarjali z Kajuhom - ali pa ljudem, ki nimajo ničesar za podkrepit svoje besede.

    Kar se pa tiče “denarja od ministrice” mi ni jasno o čem govoriš. Verjamem pa da tebi ni jasno, zakaj bi nekdo naredil nekaj za svojo kulturo.

    • angie je rekel/-la:

      kot rečeno, strel v prazno je nagovarjati tipsone a la kaktus, naj vzamejo v roke knjige in vire.

      danes je v reporterju veeeeeelik intervju z nekim upok. veterinarjem, ki je spisal priročnik o grobiščih na celjskem (dela konkurenco leljaku in žajdeli). zanj ni pomembno, kaj so v svojih raziskavah ugotovili zgodovinarji iz celjskih muzejev, ampak zgolj to, kar je on ‘na terenu’ slišal iz govoric.

      soočenja s svojim glavnim oponentom, enem od osvoboditeljev celjskega piskra partizanom Ivanom Grobelnikom, ki mu je že večkrat zabrusil, da si izmišljuje, zato da bi postal pomemben, pa seveda vzvišeno odklanja.

      pri tem je tipsom doma iz Frankolovega(sic!), kjer je sto talcev viselo na drevesih ob cesti, kar je gotovo videl na lastne oči, čeprav je bil ob koncu vojne desetletni otrok!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Imaš v mislih tiste zgodovinarje, ki jih je vodila SD poslanka?

  • Nikolovski je rekel/-la:

    Se mi zdi da sta se dobila enkrat z Grobelnikom in da je zapis pogovora v Grobelnikovi knjigi. Sej pravim, eno so dejstva - drugo pa vaške čenče.

  • jebiveter je rekel/-la:

    hvalabogu je prišel čas, ko se lahko sliši tudi druga plat zgodbe, brez bojazni, da si za to sodno preganjan, ali bog ne daj likvidiran….Kdor je desetletja trosil laži in mladino poneumljav z lažnimi pravljicami, mora danes računati, da mu tudi “resnice” ne gre verjeti….Spoštovani Nikolovski, potrudi se spoznati tudi zamolčano resnico tega naroda, če je tvoja želja, da mu nekoč pripadaš…

  • petrovc je rekel/-la:

    Nikolovski:
    pozdravljen, s spostovanjem!!

    Verjetno poznas zgodovinarja NOB, g.Ferenza!? Sicer iz Stajerlanda, toda zivel in delal v Ljubljani. No, z njim sem imel malo pred njegovo smrtjo, dolge debate, zelo zanimive!

    Od ANGIJA, prijatelj, pa ne bos spoznal niti resnice, niti kaj pametnega. Samo pripomba.

    • Nikolovski je rekel/-la:

      Petrovc… v Semiču bo 27.4. prevajanje filma. Za g.Ferenza sem slišu, sam trenutno ne vem kje bi ga moru poiskat v mojih predalčkih - prezgodi je še :D

  • MEFISTO je rekel/-la:

    5 % Slovencev so komunisti pobili po vojni.

    Je to natocevanje?

  • Artplant je rekel/-la:

    Nikolovski naredi lep, domiseln in dobro narejen poklon pesniku Kajuhu (brez vidnih znakov politike), dežurni kleriki in “desni prosvetljenci” pa pokazno v napad, vsak s svojimi za potrebe diskreditacije prirejenimi podatki. Ta je slišal to, oni prebral ono, vsi pa vedo nekaj, o čemer mi ta butasti in zavedeni kao nimamo pojma. Hecni kot so, ne vidijo, da so zgolj vojački, ki so počutijo razsvetljene in instinktivno reagirajo na vsak premik v grmu. Če je zajec, veter ali sovrag jih ne zanima - rafale spuščajo, ker jih pač lahko in ne vidijo škode, ki jo povzročajo v gozdu. V vojni bi sekali glave na tisti strani, kjer bi se pač znašli - podatkov in opravičil za svoja destruktivna dejanja oz. zločine imajo taki zaplankani tipi itak vedno dovolj ker jim je všeč poenostavljen, črno beli svet. Groza … Nikolovski, bravo! Lepo narejeno!

    • Nikolovski je rekel/-la:

      hvala! Lahko ti rečem, da je malo kritik na vsebino. Kritike letijo predvsem na slab zvok(kar je res) in na napake v uporabi slovenskega jezika(kar je tudi res -npr. “Se kdo spomni geslo?”), toda pri tem je tudi sinhronizacija, s katero sem želel popraviti napako - izpadla slabo. Veliko ljudi pa preprosto uživa v Kajuhovi poeziji.
      In tako je tudi prav!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Smo v letu, ko se oblastni koaliciji slabo piše.

    Pomankanje materialnega blagostanja bo pač vsakdo po svojih močeh poskušal nadoknaditi z ideološkimi temami in z nimi prepričaval, da nam gre pravzaprav še predobro in da moramo živeti le za rdečo preteklost in ne za svetlo prihodnost.