7. maj, 2011 | Vest

Zadeni v koš – ekološki flashmob

Projekt je pomemben, ker opozarja na problematiko nekulturnega smetenja. Koliko časa bo trajalo, da nekdo pobere odpadek? Koliko mimoidočih se bo mirno sprehodilo mimo?
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Si želiš biti del nečesa večjega? Narediti nekaj za okolje? Ti ni problem žrtvovati pol ure svojega časa za inovativno idejo?
Načrtovani koncept si lahko ogledaš tukaj

Naš namen je bil izpeljati dobesedno isto stvar, le da je postavljena v Maribor.

Dogodek organiziramo kot skupina študentov iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, program medijske komunikacije. V drugem letniku imamo predmet Tehnologije avdiovideo produkcije pri katerem letos snemamo oddaje v navezi s portalom VitaFit. Tematika oddaj je povezana z zdravim življenje in skrbjo za okolje. Izvajamo razne ankete, intervjuje ter reportaže, a tokrat smo se odločili stvar razširiti, narediti malo večjo.

Ideja je bila taka, da se v torek, 12. 4. 2011, okoli 12.00 na Grajskem trgu (nasproti Astorije) zbere čimveč ljudi ter razporedi naokoli po trgu: posede po kavarnah, si ogleduje “znamenitosti” … Medtem se je naokoli razporedilo par snemalcev po strateških lokacijah. Na sredo trga bo že predčasno postavljen koš za smeti, poleg njega pa bomo natančno ob 12.30 namestili odpadek. Nato čakamo (upamo, da ne predolgo). Ko prva oseba pobere smet in jo odloži v koš, vsi udeleženci vstanejo in ji zaploskajo. Hkrati vsi udeleženci na plano privlečejo nekaj živo zelenega in s tem pomahajo po zraku – lahko je to mapa, ruta, lahko imate zeleno kapo, lahko si oblečete zeleno majico … Smisel tega je, da se sodelujoči »podpišejo« in se vidi, kdo vse na trgu je sodeloval.
Celoten dogodek se bo posnelo ter objavilo na splet. Poleg samega dogodka, bo narejen tudi intervju z osebo, ki bo »zadela v koš« ter z enim od organizatorjev projekta.

Projekt je pomemben, ker opozarja na problematiko nekulturnega smetenja. Koliko časa bo trajalo, da nekdo pobere odpadek? Koliko mimoidočih se bo mirno sprehodilo mimo? Po ogledu tega dogodka, bo marsikdo dvakrat pomislil, preden leno odvrže odpadek na tla, namesto da bi poiskal najbližji koš.

Hkrati je to dobra promocija za FERI, program medijskih komunikacij, portal VitaFit ter podjetje Etika d.o.o., v sodelovanju s katerim dogodek pripravljamo.

Aljaž Tepina

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.