23. maj, 2007 | Katja Lenart

Avtonomni študenti

Avtonomno razmišljanje študentov (predvsem o njihovi prihodnosti).
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Da študenti le niso tako pasivni, kot jim mnogi očitajo, dokazujejo mladci in mladenke iz neformalne študentske skupine Avtonomna tribuna študentov in Študentske organizacije Slovenije. Ti so namreč v tem tednu pripravili tri javne tribune na ljubljanskih fakultetah, na katerih so razpravljali o vprašanjih reforme visokega šolstva, privatizaciji univerze in o njeni avtonomiji. Sodelujoči na tribunah so zavrnili predlog osnutka zakona o visokem šolstvu kot popolnoma nesprejemljiv.

Bili smo na današnji tribuni, ki je bila na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV). Upajmo, da bodo študenti dokazali, da se znajo postaviti zase. Predvsem pa, da razmišljajo.

“Deset folka ne bo nič spremenilo, ampak, če nas bo čimveč, lahko kaj spremenimo”.

Video: Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
50 x komentirano
  • martello je rekel/-la:

    to, da povprečn “študent” študera 8 let pa noben ne pove. in študent državo tudi nekaj stane!

  • martello je rekel/-la:

    pa še neki: sem študent tretjega letnika računalništva in nimam nobenga cajta da bi demonstreru, ker se pač morem učit!! tko da bi jst tele kvazi študente iz fdvja in ff-a za kkšn tedn poslal na taprav faks, pa bi vidl kva se prav učenje!!! Zanimivo je, da na teh demonstracijah nikoli ne vidiš študentov kemije, medicine, fizike… so pač prepametni!

  • Andraž je rekel/-la:

    take rabimo, da so cele dneve za knjigami, se čim manj sprašujejo o stvareh okoli njih in jih briga za svet izven knjig. idealno za sistem, bi potreboval pohvalo. pa prosim, tu ne omenjaj pameti - mogoče kaj drugega.

  • Slovan je rekel/-la:

    Dragi Martello.

    Ti se sam uči. Sej bo mamica plačala tvoj študi.

  • Slovan je rekel/-la:

    Dragi Martello.

    Ti se sam uči. Sej bo mamica plačala tvoj študij.

  • Grega je rekel/-la:

    Študira Martello cele noči Fortran,
    in po faksu tava ves zaspan.

    Ko drugi ugotavljajo, da smo v riti,
    on bi rad opravil z nadležnimi izpiti.

    Po diplomi se na zavod zdaj prijavi,
    a za službo smetarja je le pravi.

    Pravi on, da računalničar bi bil,
    a brez prakse je le debil.

    Zdaj bi on šel protestirat,
    a kolegi mu rečejo marš delat!

  • nijebitno je rekel/-la:

    to je prav neverjetno, kakšen odnos imajo nekateri študenti. martello pa ti si najpametnejši na svetu. daleč. ker toliko kolikor se ti učiš, s tem boš res postal najpametnejši. sej ni važno kaj se dogaja z državo in s sistemom, samo da se študentje pridno učijo in so tiho, nič ne komentirajo oziroma so proti čemu, ker kaj pa oni vedo in itak se jih sploh ne tiče. pravi si nerazmišljujoči aparatčik, kljub temu da so le ti bili značilni za prejšnji sistem. a zgleda da se glede na to, kakšne odnos ima vlada do drugače mislečih, na nek način v podobnega tudi vračamo. ko ti vlado vodi paranoični kontrol frik je pač tako.

    vse pohvale in spoštovanje samoiniciativnim razmišljujočim študentom avtonomne tribune.

  • martello je rekel/-la:

    mamica študija ne bo plačvala, ker martello za razliko od študentov, ki imajo čas za demonstracije, ob študijo dela. poleg tega pa ne vem kdo sploh resno jemle en kup študentov na hašišu, k bi se šli neko spreminjanje sistema. jst bi vam dau lopato pa delat, študij pa puste resnim ljudem!

  • Aljaž Potočnik je rekel/-la:

    Dragi Martello,

    v svojem pomisleku nisi edini, žalostno, še veliko več je tvojih somišljenikov, res žalostno. Moram priznati, da me je tvoja izjava precej prizadela, ker sem tudi sam eden od teh, ki nas je policija predvčerajšnjem ustavila, ko smo se želeli udeležiti javne tribune na FDV in moram te razočarati, sem četrti letnik s skoraj 9 povprečjem, ki je padel na zadnjem izpitu v prvem letniku, ki ga seveda nisem ponavljal. Zanimivo, da kljub v povprečju okoli 3000 strani izpitni literaturi za posamezni izpit vseeno najdem čas za skrb za pravice, ki jih že imam … no, ne ravno čudno, dan ima 24 ur, potrebno jih je le smotrno izrabiti. Čudno se mi pa zdi, da ti najdeš energijo poleg svojega napornega študija zagovarjati še ukrepe, ki bodo kvaliteto tvojega študija bistveno poslabšali. Tu ne gre samo za šolnine, temveč za UNIČENJE javnih univerz, ki so naša DEDIŠČINA, zrasla na znoju in davkih naših staršev in starih staršev, DEDIŠČINA, ki jo hočemo predati tudi našim otrokom. Na NAS je, kot generaciji, da jih ne osramotimo in da ne osramotimo sami sebe pred seboj in našimi zanamci.

    Če pustimo interesom pohlepa nelegitimno in z ničemer drugim kot s pisalom v roki UKRASTI, kar NAM pripada, si ne zaslužimo ničesar drugega kot sarmoto, večno sramoto!!!

  • martello je rekel/-la:

    sprijaznite se: šolnine bodo, so v skoraj vseh zahodnih državah in bodo tudi pri nas. dnevi socializma so mimo, če hočeš v današnjem svetu kaj dobit, se to plača. če se pa našim vrlim študentom ne da delat, je pa to njihov problem. vedno ponavljate ene in iste argumente, nihče pa ne pove števila “študentov”, ki so na univerze vpisani samo zaradi statusa, nihče ne pove števila tistih, ki študirajo po 8 let, država pa mora to vse plačati.

    pa še nekaj: javne univerze niso moja dediščina, so dediščina socializma. povej mi kaj je takoooo dobrega v javnih univerzah? fakulteta za kemijo se dobesedno sesuva, prav tako ff in še mnogo je takšnih (razen seveda fdv). država za univerze ni in ne bo poskrbela, zato jih dajmo ljudem, ki bodo to storili.

  • Simonitius je rekel/-la:

    Nevem zaka ne demonstrirajo na kakem tehničnem faksu…koda se nas tehnikov ne tiče. Mislm de si mal preveč dovolijo FDV-jevci in FF-jevci ko se “borijo” za pravice nas, zafurstriranih tehnikov. Aja, mam lastna ušesa in oči in vem kolk se je treba učit za kako 9-ko na FDV-ju al pa na FMF, FGG, FS…! (poskuste prepircane anarhistke, ne bo vam žal)

    Sam pomoje pa majo tut prav, de se izogibaju tehničnih fakultet, ko bi jih sigurn natepl, nagnal, njihove transparente pa bi zakurl in na njih pekl oddojke….njam.

    Dragi zafurstrirani uporniki, vabljeni!!

  • Andraž je rekel/-la:

    Žalosten sem. Ali je to možno? Meni je fino, za ostale me pa baš boli. Demokracija z značko MBA tečaja na čelu.

    Oni ki “niso” frustrirani bi pa kar tepli. Danes bo študent raje pretepel in utišal - nekoče kolega - študenta, za svoje ozke interese in pohlepa po - edinem zveličavnem cilju sveta - visoki plači, kot pa povzdignil glas proti oblastnikom.

    Kapitalizem, uspeva ti zreducirati smisel življenja na lov za denarjem - hvala! Vsak sam samcat s svojo denarnico, srečen in potešen.

  • martello je rekel/-la:

    jap kapitalizem je najboljši. takoj za dnarjem, ki je še boljši:) oprosti andraž ampak to ni sfrj, ampak je REPUBLIKA Slovenija, kjer naj se vsak briga zase, pa bo za vse kul. ne rabmo nobenih demonstracij in podobnga sranja, ki rušijo ta sistem!

  • Katja je rekel/-la:

    Res je, da je veliko študentv vpisanih zarad statusa-pa kaj! to samo dokazuje, da mora bit tisti, ki hoče delat, vpisan na fax zarad statusa KER GA DRUGAČE NIHČE NE BI ZAPOSLIL!!! Vsi zahtevajo NAPOTNICO!!! Poznam veliko kvazi študentov, ki drugače tud slučajno se nebi vpisal na fax, če nebi potreboval napotnice. Le-to pa lahko na žalost dobiš le tako, da si vpisan,al pa seveda se spet gre v ilegalo in nekomu rečeš, ki pač ne dela in on dobi svojih 10%. Tud podjetja so kriva, ki zahtevajo samo študente, kar nas spet pripelje do sistema, dragi Martello. Pa ni res, da študenti nočemo delat-nekateri MORAMO delat, da lahko preživimo, in to ni pravljica!! Pa to, kar v ustavi piše glede brezplačnega šolstva NI BILO napisano v socializmu, ampak v SAMOSTOJNI SLOVENIJI!!! In to, da oni hočejo zdaj to podret, ni ustavno, pa pika. Pa država ne plačuje za tistega študenta, ki je 8 let na faksu, ker itak plačuje profesorje-a ta kvazi študent hodi na faks a ne, ker še nisem slišala za primer, ko bi moral kakega profesorja ekstra plačevat za ekstra predavanja! Država kar se tiče štipendij-ti da le 5 let štipendijo, pa nič več. tolko o ekstra stroških. Se pa ne strinjam s tistimi, ki po leta in leta zažirajo študenstke domove-le-te bi pa tud jaz pometala ven!!! Pa ne posplošuj glede tistih, ki smo bili prisotni v ponedeljek, ker nas ne poznaš osebno, ne veš če in kaj kdo kadi, in tvoje posploševanje preprosto kaže na tvojo stopnjo razmišljanja. Raje se malo okol ozri in poglej kaj privatizacija prinaša. Osebno poznam bivše študente in Anglije, ki so moral vzet astronomske kredite, da so sploh lahko študiral in raje ne pomislim, kolko let jih bodo odplačeval, pa še službo je težko dobit. Če bi bil v ponedeljek tam, bi slišal, kako je študentka iz Španije lepo povedala, da se je isto naredilo pri njih, in da je situacija zdaj zelo slaba, da naj se borimo za to, kar smo se začeli. A je res preveč zahtevat, da prideš zastonj do izobrazbe in nato z delom vračaš? men je to edino logično. Zakaj bi se morala Slovenija zgledovat po ostalih državah? Pa delavci s svojimi davki plačujejo naše šolanje, če bodo pa nekakšni “direktorji“ prevzeli vodstvo, pa si lahko kar predstavljamo kaj bo. Poglej, kaj se dogaja po vseh večjih slovenskih firmah, ki, ko se zamenja direktor gre 3/4 delavcev na borzo dela. Poznam ljudi iz STA, uredništva Dela itd….osebna obračunavanja, politične spletke itd se bodo prenesla na univerze, mislim, pa da to ni mesto za to. Boš ti iskal nove profesorje vsakih nekaj let??? Dragi Martello, jaz bi pa tebe rada poslala v ŽIVLJENJE, da bi videl, kako je izven učilnic, v pravem življenju, ker nekateri nimamo staršev, da bi nas financiral in se moramo učit in tud delat obenem, ne vidimo domačih po nekaj tednov skupaj…..in tako naprej!
    Žalostno, da študenti ne držimo skupaj in se nekateri obnašajo kot kaki osnovnošolci, pa vidijo samo kupčke ljudi, svojo korist, svoj faks, svojo smer, ne pa skupine. Zbudite se že enkrat……

  • Giga je rekel/-la:

    Mja, v skandinavskih državah je ornk sociala najverjetneje tut posledica SFRJ…

    Ne recem, da ni marsikaj v kurcu, ampak ali mislite, da bo novi zakon stvari izboljsal? Z uvedbo direktnega drzavnega nadzora nad proracunom fakultet - Martello, ce si ze toliko za kapitalizem, a se ti zdi drzavno vmesavanje v podjetja ql? A pri univerzi bo pa kaj drugace?

  • Aljaž Potočnik je rekel/-la:

    O frustracijah na tem mestu raje še ne bi govoril.

    Želel sem dvigniti pogovor na višjo raven, kot so zbadljivke in žaljive besede, se pravi k trezno premišljenim argumentom, in menim, da teh zbadljivk tudi sami ne jemljete preveč resno. Nisem študent zgoraj omenjenih fakultete, pa čeprav, tudi če bi bil, to ne bi bilo nekaj, za kar bi se moral sramovati, prav tako kot se nikomur ni treba sarmovati svojih poklicnih interesov in življenskih ciljev. Vsaj nekaj podobnega naj bi bil temelj naše težko izborjene demokracije. Žal mi pa je za cinizem ali pa že kar samoprevaro, ki je najboljše orožje neloberalizma s stalinističnimi prijemi, ki prevzema Slovenijo, še posebaj, ko ga začnejo uporabljati tisti od katerih se krade.

    Ne me razumeti narobe, sem goreč zagovornik privatnih univerz in sem prepričan, da so sposobne vnesti svež veter v slovenski šolski prostor nasploh, vendar obstajajo pogoji, ki jih te privatne ustanove morajo izpolniti. Prvi pogoj, da bi razmišljal o vpisu na privatno univerzo/fakulteto/visoko šolo je seveda njena kvaliteta v primerjavi z njeno finančno dostopnostjo. Najboljša izboljšava tega pogoja se motivira z zdravim konkurenčnim bojem in take fakultete, ki se po legitimni poti prebijajo, so v Sloveniji že prisotne. To kar pa omogoča dotični osnutek zakona pa je prav uničenje tega zdarvega konkurenčnega boja, morda tudi zato, ker je pisan na kožo nekaterim posameznikom (z manjšine privatnih fakultet), ki so, to je smešno, ta osnutek zakona napisali, ne glede na to, da se tiče JAVNEGA visokošolstva.

    Za konec pa še majhen popravek. V Evropi, tudi v Sloveniji, se v tem trenutku odvija amerikanizacija visokošolstva, zato si tudi vzemimo ameriko za zgled. V ZDA imaš na tisoče privatnih univerz, ki so seveda plačljive, njihova kvaliteta pa niha od odličnih do precej slabih, kar je povsem normalno, vendar pa, in tu leži trik, poleg privatnega visokošolstva in šolstva nasploh obstaja tudi javno šolstvo, ki je kvalitetno in BREZPLAČNO, se pravi BREZ ŠOLNIN!!! Javno visokošolstvo v Sloveniji ni dediščina socializma, je ena redkih vrednot demokracije, celo njen temeljni kamen, ki pa so jo socialisti neglede na vse drugo negovali (lahko bi rekli, da tu pridemo do pozitivno usmerjene frustracije diktatorja, ki ni imel univerzitetne izobrazbe), in tudi brezplačna ni. Plačaš jo vsakič, ko greš v kino, kupiš knjigo, celo od tvoje plače se ti trga. Prav nesramo pa je, da bi ti država še dodatno zaračunala nekaj, kar si že tako ali tako plačal … in visokošolstvo ni edina javna ustanova, ki gre to pot. Tudi zdravstvo kaže podobne simptome … kaj vemo, morda bo čez 20 let tudi državna policija zahtevala dodatno plačilo, če boš želel, da te obvarujejo pred tatvinami.

    Kar pa je najbolj cinično od vseg skupaj (tu bom povzel besede dr. Cvetki Toth), od kje jim drznost, ko so sami študirali zastonj, da sedaj pričnejo zaračunavati VSEM. (moj dodatek: tudi tistim, ki bi se raje vpisali na javno univerzo)

  • martello je rekel/-la:

    nima veze, dejstvo je, da se gre povprečnemu slovenskemu študentu samo za to, da bo skoz študij prišel s čim manj dela in s čim več zabave. pa ne mi govort da ni tko, ker mam tut jst oči!!!!!!!!!!! poleg tega so pa naše fakultete totalen podn, učbeniki so iz 19. stoletja, prfoksi tut, tko da ne razumem, zakaj bi se boril, da bo tko še naprej!

  • Simonitius je rekel/-la:

    Kr se tega protesta tiče, se ve da so to sami levičarji, oz. anarhisti, ki idealizirajo socializem in podobne bedarije….Dejstvo je in bo:
    ČE DELAŠ PRIDNO IN POŠTENO TI NE BO NIČESAR MANKAL!!
    Pa neglede al so na oblasti LDS, SDS al SD.

    Ta zakon je poskus nadzora univerze, kokr jest zastopim…to je boj med univerzo in vlado in zdi se mi totalno pokvarjen, de nekater mobilizirajo študente de bi s pomočjo demonstracij prtisnal na vlado!! Če je zakon protiustaven, nemoralen, pristranski…ga lahka spodbijaš na 1001 način, ne pa z protesti…

    PS: Zaka pa je ona PEACE zastava odzadi?

  • Grega je rekel/-la:

    Simonitius, lepo te prosim, v to floskulo verjamejo samo še zelo mladi, neverjetno naivni ali pa volilci prave stranke. Ko bo Jambrek ustanovil še računalniški faks, bojo od tam prihajali ljudje, ki ne bojo vedl, kaj je algoritem, hkrati bojo pa dobival milijone eruov zato, da bojo spisali Davnčno Vido ver2.0. Za njeno izdelavo bojo pa seveda najeli zunanje izvjalce. Medtem bo pa nekdo diplomiral na FERI, pridno študiral 4 leta, nič ven hodil, brez socialnega omrežja, se vpisal na zavod, tam mu bojo ponudili službo za srednješolsko izobrazbo, ki jo ne bo želel sprejeti in ga bojo izbrisali iz registra brezposlenih. To sklicevanje na meritokratstvo je samo pesek v oči.

  • Grega je rekel/-la:

    Martello, zate pa tale razmislek - mediji so podobno kot univerze institucija, ki jo ne smeš popolnoma prepustiti trgu. Zakaj? Ne bom ti podajal teoretičnih argumentov, ker jih ne boš razumel, ampak za primer malce poglej, kaj je z današnjimi mediji - big brotherji, oddaja Svet, senzacionalizem na vsakem koraku. Ja, do tega pripelje “svobodni trg”. V primeru univerz se bo ob morebitnem sprejetju zakona zgodilo enako: Večina dijakov se bo vpisovala na horuk univerze, ki bojo štancale diplome po liniji najmanjšega odpora, najtežji izpit bo verjetno “kako preživeti v big brotherju”, manjšina ambicioznih dijakov pa se ne bo imela kam vpisati, ker bojo resne univerze (ki jim ni v interesu samo profit) enostavno propadle.

    Glede problema, ki se tebi zdi najbolj pereč - večnih študentov, je pa tako, da so časi “v leru” mimo. Na UNI v Ljubljani lahko 1x ponavljaš, absolventa povlečeš za 1/2 leta, pa še to ob prijavljeni temi diplome, če ne takoj izgubiš status. Tko da si mal out s tem argumentom.

    Sicer pa dragi moj Martello - življenje si moraš tko organizirat, da se čim bolj zabavaš (kar ne izključuje dela). Če pa samo delaš (ti očitno delaš nekaj kar te ne zabava), druge pa gledaš, kako se zabavajo, pa jasno da tega racionalno ne moreš prebavit.

  • Simonitius je rekel/-la:

    Ja tvoj črnogled scenarij je resničen.

    Prav maš, ne bom obogatel, ne bom vozu Brabusa in verjetn ne bom mel vile na morju… Ampak, če povem po pravici tut nočem. Vse ljudi ko jih jest poznam v moji žlahti in izven nje, majo fajn porihtan, kr se materialne eksistence tiče. Nekater celo nimajo diploma in morda ne boš verjel, fajn žvijo!!! Pa ne žvijo fajn zato, ko je na oblasti določena stranka, ampak zato ker DELAJO!!! So PRIDNI ljudje, mogoče niso vsi magistri in doktorji ampak jim uspeva. Res de morjo včasih pojest kako kislo, sam kdo je ne.

    Tak de Grega, dam ti prav! Za tiste, ki hočejo obogatet skoz noč brez dela in truda je ta sistem res avtocesta v pogubo!

  • Simonitius je rekel/-la:

    AJA!!!

    Ta floskula je v eni verski knjigi, ko ma mal dalši staž ko univerza, tak de more bit tut neki resnice na tem, ane?

  • Aljaž Potočnik je rekel/-la:

    Ne borimo se za to, da bi bilo tako tudi v naprej, ravno nasprotno.

    Vendar rešitev iz stanja, v katerem je naš visokošolski sistem ni v tem, da ta trenutek najbolj konkurenčne ustanove, in to so javne univerze (žal ali ne), poslabšamo, da bi se finančno okrepile posamezne privatne fakultete, ki ponujajo podoben, le da nemara slabši program. Kvaliteta študija v končni fazi niti ni tako odvisna od porfesorjev in pogojev temveč od soštudentov s katerimi v sodelovanju pride posameznik tekom študija do novih paradigem in elegantnejših rešitev, kot so mu jih ponujali profesorji. Univerza ni le ustanova predajanja znanja, temveč tudi ustanova ustvarjanja novega in preseganja starega, do tega pa pride malce težje, čeprav ne vedno, če so vpisani pri tebi na fakulteti le tisti, ki se niso bili sposobni vpisati na konkurenčnejšo fakulteto. Seveda bi pa se ob razpadu javnih univerz “profesorji iz 19. stoletja” pravtako preselili na privatne fakultete skupaj s študenti. Res, očitna izboljšava visokošolske ponudbe.

    Kar se pa tiče političnih prepričanj udeležencev avtonomne tribune, se mi sodba ne zdi pravična, še več, zdi se mi nestrpna in neprimerna. Ne, ker bi zgornja politična prepričanja potrebovala obrambo (daleč od tega, le redka jo), temveč zaradi negativnega in nestrpnega razpoloženja samega komentarja!!! Moti me tudi, da se taki komentarji izgovarjajo anonimno in ne s polnim imenom, kot to počnem jaz. Istočasno pa pravtako menim, da problem presega ideološka vprašanja, saj rešitve niso v prid ne pripadnikom ene niti pripadnikom druge “slovenske” ideološke bipolarnosti. V prid so le posameznikom, ki izkoriščajo žalostno razpoloženje, ki so ga sami pomagali ustvariti in ohraniti. Zakaj ne moremo že končno pozabiti na travme naših dedov in pradedov in končno odpreti oči travmam, ki grozijo nam.

    Nismo anarhisti, zase vem, da nisem. In tudi če bi bili, kaj potlej? Še vedno smo državljani, volilni upravičenci in davkoplačevalci. Ljudje, ki nam je dovolj, da se naši glasovi zlorabljajo in naši davki nelegitimno pretakajo v privatne žepe. Če krajo podpreš z zakonom je še vedno kraja; to smo Slovenci z denacionalizacijo povedali že enkrat, sedaj pa je napočil čas, da se nas ponovno sliši!

  • martello je rekel/-la:

    glej grega, nima se smisla kregat: dva na tem forumu se pač z vašimi protesti ne strinjava. strinjam se z simonitiusom, če delaš boš živel spodobno in mi zdej nabijat, da “dela v sloveniji ni” in podoben bullshit. v sloveniji nam ne bo nikoli tako hudo, da bi morali iti protestirat. nismo ukrajina!

  • Aljoša je rekel/-la:

    Veliko študijskih programov na FF je resnično enostavnih. Kot študent filozofije si ne delam utvar, da moram delati vsaj pol toliko kot študent pregovorno zahtevne medicine. Dobro vem, da tudi kolegi iz FRI-ja ali strojne (in navsezadnje tudi iz FDV-ja) delajo neprimerno več za bistveno slabše povprečje kot mi, študenti filozofije (Aljaž: Amicus Plato, sed magis amica veritas).
    A to je povsem nebistveno za vprašanje avtonomije univerze. Naključne okoliščine so hotele, da so tiste študijske smeri, ki najbolj ozaveščajo študente o vrednosti njihovega znanja, v Sloveniji tudi najbolj razpuščene. Zato se je zgodilo natanko to, česar sem se bal: študentje iz FDV-ja in FF-ja so naleteli na standardne očitke, da se humanistični lenuhi spet borijo za svoje pravice in priilegije. A gre za povsem nasprotno stvar: za brezpogojno stališče, da mora biti znanje obče, skupnostno in splošno dosegljivo. S privatizacijo visokega šolstva postane znanje stvar privatne lastnine; dobrina, ki jo lahko kupimo kot nov avtomobil. To ni več znanje. Znanje je vednost, ki meri na resnico, resnica pa je po definiciji skupnostna: je smiselna le v kolikor je splošno dosegljiva.
    Zato protesti v nobenem smislu niso boj za ohranitev privilegijev študentov (ali, še huje, zgolj študentov humanistike), temveč skrb za občo dosegljivost znanja. Izobrazba je v bistvu edino zagotovilo, ki ga ima družba za to, čemur sociologi pravijo “družbena prehodnost,” in za to se je vsekakor vredno boriti. Preprosto ne smemo pustiti, da bi povečini anonimni pisci zakona skupaj z ostalimi zagovorniki privatnega šolstva postopoma uničili enega izmed temeljev človeške civilizacije - skupno znanje.

  • Simonitius je rekel/-la:

    Dragi Aljaž!

    Se opravičujem, če sm izpadu kot nestrpnež. Jest sam izražam, kar je splošno znano. Zaka misliš, de se študentje ne idetificirajo z tem “avtonomnim” gibanjem? Zato, ker misljo de so anarhisti, levaki, rdečkoti…itd. Sam sm že napisu vprašanje zaka je ona mavrična zastava odzadi. Uporabla se ob raznih shodih liberalno-levičarsko usmerjenih gibanj (anti war, gay rights…). Takoj ko jo vidm se obrnem stran in mislm de nism edini. Mot me, ker majo nekateri primat nad debato in interpretacijo kaj je prav in kaj ne.

    Naj se organizatorji mal zamisljo nad svojimi shodi in raznimi obešenimi simboli. Pol še pa vidiš ljudi, ko non-stop natolcujejo eno in isto. Za posladek pa še prleti kdo in ves živčn izjav, de smo na robu rojstva novega totalitarizma.

    Zato se ne bom nikol udeležil takih shodov, tut če se bom strinju z “uporniki”. Predstavli si, de bi šov na protest za džamijo, ampak bi bli dovoljen sami muslimanski simboli!!

    Mislm de najbolj pripomorejo k razdoru ne naši dedi, ampak taki “aktivisti”, ki so polni samga sebe in misljo de sam oni vejo ka je prav. Nad takimi pa res gratam žičn in začnem pisat bedarije, ki sm jih prej. Sam čudi me de še ni kdo kakiga zaprašenga Tita prvleku…

    Kr se pa martella tiče: ka piješ?

    PS: pisec komentarjev Simon Vrbovšek

  • Aljoša je rekel/-la:

    Simon: nihče ti ne brani, da na proteste ne prineseš svoje ideje, zastave in transparente. Meni bi se nasprotno zdelo najbolj nefer točno to, če bi se trenutni udeleženci protestov prikazovali kot predstavniki vseh študentov vseh političnih usmeritev, kar pa zagotovo niso.

  • Aljaž Potočnik je rekel/-la:

    Komentarju kolega Aljoše (živjo :) ) se pridružujem in dajem v razmislek še nasledno stvar, namreč visokošolska izobrazba ni nujno stvar zaposlitve. Očitno je, da, ne le v Sloveniji temveč povsod po svetu, zaposlovanje posameznikov ne poteka ravno na podlagi tega, kar so posamezniki študirali (ne v smislu kake korupcije, seveda). Tako imaš v javnem sektorju zaposlene ljudi iz vseh vetrov, ki so se naknadno izobraževali, da so lahko zasedli mesta v svojem poklicu. Tudi privatnih podjetij ne odpirajo le ekonomisti. Prav tako je iz nasprotne strani veliko upokojencev, ki se ponovno vpišejo na univerzo. Vse to pa zato, ker je znanje vrednota v moderni družbi in povsem naključno (ali pač ne) tudi že/še izborjena pravica. Vedno znova pa me strese kako hitro so nekateri pripravljeni se odreči lastnim pravicam, da le ne bi slučajno kdo prišel lažje skozi, karkoli to lažje že je. Vse skupaj spominja na vic o kmetu, dobri vili in sosedovi kravi.

  • Aljaž Potočnik je rekel/-la:

    In tudi, se ne. Bil sem na prvi avtonomni tribuni, ki je potekala v avli filozofske fakultete. Ni bilo nobenih simbolov, nobenih političnih sloganov (kot sem rekel, stvar ni ideološke narave, redko katera je v resnici. Gre za praktične zadeve, ki se tičejo vseh). Bli smo le študenti, ki smo prisedli (tak sem bil tudi jaz) in izrazili svoje mnenje, ki JE bilo upoštevano in je tudi sooblikovalo sklep srečanja.

    Udeleži se naslednje avtonomne tribune in dodaj še svoj komentar k izboljšavi in viziji slovenskega visokošolstva. Brez širine ljudi, ki so pripravljeni sodelovati, tudi zbrana družba ne more izpasti široka, kar pa v svojem bistvu in namenu je.

  • Simonitius je rekel/-la:

    Strinjam z Aljažem in Aljošo.

    Sam če novico mal podrobneje preberemo in pogledamo kdo je stvar organiziru, vidmo de bi mogl predstavlat vse…
    Vse te študentske organizacije so brez moči, neglede kolk dnarja zmečete v njih. Vse je dobro premišlen, ker majo večinoma “levo-liberalno” zasedbo in s tem najlažje razdeliš študentarijo, ki s tem izgubi moč… De bi začele predstavlat vse študente pa ne bo prišl (vsaj brez hudega pretresa), ker majo za status qo (mislm de se tak napiše) interes zdajšni vrhovi organizacij in oblast (aka. univerza, ministerstvo…)

    In kaj nam še drugega ostane, kot da pohlevno nagnemo glave, se zagledamo predse in se začnemo učit za nasledn mesec :-)

  • Aljaž Potočnik je rekel/-la:

    Ne vem, jaz sem na tribuno na FDV-ju sabo vzel knjigo iz izpitne literature, ki sem jo po tribuni bral na avtobusu, kot to ponavadi počnem in počnem že cel dan :). Zdi se mi pa, da je nič najslabša stvar, ki jo lahko naredimo. Politiki se orientirajo po javnem mnenju in če ga ne izražamo se tudi orientirali ne bodo (se nemorejo, tudi če bi hoteli).

    Če se z ravnanjem vlade ne strinjaš, a se nočeš pridružiti neki skupini, ki se zdi preveč “levo-liberalna”, potlej pa začni s svojim gibanjem, ali pa, kot to počneš že sedaj, se oglasi sam v samoorganizaciji. Glas ne potrebuje biti dan v-en-glas, da je slišan. Ko se oglasi dovolj ljudi iz vseh strani se to sliši še bolje.

  • Simonitius je rekel/-la:

    Aljaž mi je dal genialno idejo! Hvala!

    Od danes naprej je v ustanavljanju Gibanje za…

    Prosim poglejte nas na

    http://ciklon.blog.siol.net/

    Vsak klik je zmaga za ljudstvo!

  • jožek je rekel/-la:

    Največja in najvažnejša in edina pravica študenta je ta, da študira in diplomira!

    V ta namen mora država poskrbeti za pogoje, da organizira šole, predavalnice, študentske domove itd. Študentom iz manj premožnih družin poskrbi za štipendije, posojila ali kakšen druga način, kot je to običajno na kapitalističnem zahodu, kjer se potenciala znanja zelo zavedajo.

    Zato je v razvitih kapitalistični državah tri do desetkrat več študiranih ljudi na milijon prebivalcev, kot v vukojebini Sloveniji, kjer razni Gabri in Semoliči in J. Mencingerji sabotirajo razvoj visokega šolstva. Zbudite se, študenti!

    Najlepši primer so študentski servisi, ki ovirajo študij, zato da razni študentski voluharji postajajo komunistični velekapitalisti, pa še poberejo 40.000 delovnih mest brezposelnim visoko izobraženim mladim diplomantom. Tudi po Semoličevi zaslugi!

  • Grega je rekel/-la:

    jožek, no. Vidim, da rad uporabljaš metodo, ki je v sedanji vladi izjemno popularna - za začetek podaš neke podatke, ki so bombastična laž in potem udrihaš po navideznem strašilu. “3 do 10x več študiranih ljudi”. Ma pojdi na http://www.stat.si/letopis/index_vsebina.asp?leto=2006&jezik=si
    in izberi povezavo mednarodni pregled -> Diplomanti s področja znanosti in tehnologije
    in nehaj klevetati.

  • stricjux je rekel/-la:

    @martello in kompanija

    Dobro so vam oprali možgane, da sta tako sveto prepričana v dejstvo da mora biti univerza plačljiva. Vse visoko razvite severne države (finska, švedska, norveška, danska,…) imajo javne univerze, ki so povsem brezplačne.
    He, še več kot to. Vsak Švedski študent (čisto vsak) dobi na mesec štipendijo od države v višini 300€ (finski študenti še nekaj več). Okoli 400€ na mesec mu pa država uredi v obliki kredita, ki ga odplača v dobi 15-25 let. Tako ima VSAK študent na švedskem dohodka 700€ na mesec in mu ni treba delat zato da lahko preživi na faksu. Še več, odseli se lahko od doma in samostojno živi.

    In nehajte se obnašat kot da je faks v Sloveniji zastonj. A študentom mogoče talajo brezplačna stanovanja (tudi najbolj ogaben študentski dom, povsem neprimeren za nekoga ki bi si rad naredil življenje, stane nekaj) in hrana nič ne stane? Kaj pa knjige? Šport? Zavraga, tudi zabava mora bit. In kaj, če študentu mamica ne plača (na kar se vi tako zelo obešate), mu kaj preostane? Da dela preko študenta, da preživi skozi mesec. Samostojen študent mora zaslužit ja vsaj 300€ da preživi mesec.

    In potem se pritožujete da študenti ne študirajo in da študij traja 7 let. Malo pomislite, da morajo študentje tud zraven delat, pa da faksi pri nas na žalost ne slovijo po kvaliteti. Sam sem na lastni koži preizkusil šolski sistem na švedskem in vam povem da je en računalniški faks pri nas dosti težji (s tem da je pridobljeno znanje enako), tam sam namreč v enem letu študija dokončal 1.5 leta predavanj pri nas.

    Še enkrat pomnite:
    1. Pri nas se študent s težavo osamosvoji, med faksom namesto da bi študiral mora delat in sama kvaliteta faksov je nizka (slaba opremljenost, prostorska stiska in slab kader)
    2. Na švedskem (finskem, norveškem, danskem) država plača študentu na mesec 700-800€, da se lahko odseli in doštudira. Univerze imajo bolj fleksibilne programe, hitreje se prilagajajo zahtevam študentov in bolj pomagajo študentom da doštudirajo.

  • Mitja Iskrić je rekel/-la:

    Zaradi sprememb tako v demografskih napovedih, kot tudi v manjšanju stroškov države (kar je seveda v času globalizacije nujno) je prišlo do točke (seveda tudi zaradi političnih - legitimnih interesov), kjer je
    sprememba zakonodaje o visokem šolstvu pravzaprav neizogibna. O tem se strinjajo celo vsi, ki so v ta proces vmešani.
    Glede “privatizacije” in “denarja” je seveda jasno, da tudi Univerza v Ljubljani potrebuje korenite spremembe financiranja. Čeprav je ministrov predlog po mojem mnenju res na napačen način predstavljen (morda se je cel proces začel na napačen način in na napačnem koncu), je vendarle začetek, ki so ga pričakovali vsi. Pritoževanje nad neudeleženostjo v procesu je znano in pravzaprav v slovenskem univerzitetnem (še posebej študentskem) krogu skoraj vsakdanje. Kar pri tem pogrešam (in seveda pričakujem tudi od tebe, ki si predstavnica študentov) je aktivno, sprotno in utemeljeno argumentiranje. Splošno zavračanje brez vsakršnih predlogov in argumentov je seveda le slab poskus pritiska in tako sam po sebi nedemokratičen in nevreden večje pozornosti.
    Uradnih informacij iz ministrstva o vsebini predloga žal ni. Očitno pa tudi druga stran ne zaupa kritičnemu razmišljanju in tudi oni ne spustijo niti enega citiranega člena v javnost… To se mi pač zdi sumljivo.

  • martello je rekel/-la:

    1.)slovenija ni in nikoli ne bo skandinavija

    2.)študij je zastonj tudi v italiji, v večini drugih držav temu pač ni tako

    3.)šudentov, ki protestirajo nihče ne bo jemal resno. smo v demokraciji, kjer naj bi bili protesti zadnji izhod.

    sploh pa je neumna že sama miselnost naši študentov; če nisi z nami, si fašist in ne vem kaj še. osebno menim, da je v sloveniji 1000 drugih stvari, zaradi katerih bi bilo potrebno protestirat, pa tega ne bo naredil nihče.

  • stricjux je rekel/-la:

    @martello

    1. Sicer dobra krilatica da slovenija nikoli ne bo skandinavija, škoda ker tega sam ne trdim. Če bi prebral moje mnenje bi razumel da hočem namignit da se problem s šolstvom ne reši samo na en sam način. A če bo pa šolstvo plačljivo in da bodo pogoji za konkurenco, bo pa kar naenkrat vse štimalo? Pa kaj še. Slovenija mora nameniti več BDPja za šolstvo in poskrbeti za da bo samo šolstvo bolj kvalitetno.

    2. in?

    3. to se pa strinjam. meni je način komunikacije študentov z oblastjo naravnost aboten, ker namesto konstruktivnih predlogov vzklikajo parole proti.

  • martello je rekel/-la:

    ja slovenija nikoli ne bo skandinavija. slovenci se kregamo za stvari, ki so se zgodile pred 60 leti, logično je, da se bomo kregali še toliko bolj za stvar, ki nam je časovno bližje. sicer sem pa mnenja, da če bi dal slovenca živet v katero izmed skandinavskih držav, bi že našel nekaj, zaradi česar bi jo popljuval.

  • morfy je rekel/-la:

    dragi martello

    studij v italiji res, da je zastojn…niso pa zastoj “libri di testo”, se spomnim iz casa ko se se imeli lire je stal po 1mil (~100.000 sit). osebno tega denarja nimam/nisem imela. pa toliko, da se ne bos usajal glede studija ( v smislu “samo fdv in ff protestirata”). sem zakljucila pred kratkim uni fiziko pa ti povem, da sem bla na lanskih demonstracijah in ce bi vedela tudi na letosnjih (pa tudi samo za moralno podpore glede na to, da nisem vec studentka).

    kaj so pravzaprav bolj pomembe tocke od samih solnin, ki pa so zelo eleantno prinesene v predlog reform preko “sofinanciranja s strani drzave” brez da bi povedali v kaksni meri, se marsikatera cudna tocka v reformmi. vendar zacnimo od zacetka; resnici na ljubo kot je ze nekdo poveda…studij tudi sedaj ni zastoj. sama sem ves cas studija bila celo poletje zaposlena, ce ne z izpiti, s studentskim delom, da sem imela cez leto kako se prezivljat. zivljenje v lj preprosto stane kar precej denarja.

    profesorje naj bi po novem nastavljal minister!!! ne samo direktorje univerz temvec tudi same PROFESORJE….se ti to zdi normalno? zasebne fakoltete bo placevala tudi drzava? eh dobili bodo 7letno koncesijo potem bo pa minister vsako lepo posebij odlocal ce jim da denar….kako se temu ze rece…vzvod za politicni pritisk; kaj ne? seveda to ni vse…mal se pozanimaj preden kricis “kapitalizem je najboljsi” o cem pravzaprav je govora.
    reformo viskosolstva in raziskovalne dejavnosti rabimo vendar je poglavitvena preudarnost. definitivno pa brez nekega nacionalnega programa je to samomr delat se bolj pa da ni omogocen pogovor s strateskimi partnerji (seveda obojsetranski).

    glede demonstracij pa toliko…ljudje majo pravico do nje….ce pa je nimajo potem pa nasi demokraciji nekaj orek manjka.

  • stricjux je rekel/-la:

    @martello

    Te tvoje zgodbice o tem kako se kregamo so najmanj neumne, predvsem pa povsem nepovezane z novim zakonom o šolstvu. Dejstva:
    1. Zakon o šolstvu se spreminja - in prav je tako! Sedaj dosti stvari ne štima.
    2. Spreminja se na slabše. Kar je povsem narobe!!

    Pomisli malo, sej ne trdim da mora Slovenija postati skandinavija, pravim da naj pobere izkušnje držav, ki so se že znašle v gospodarskih državah in so danes izjemno močne v gospodarstvu. Razumet je treba, da nov zakon bo. ZAKAJ ZAVRAGA NEBI BIL DOBER ZAKON?

    Vsi zagovorniki tega zakona, povejte mi, zakaj je ta zakon dober za naše šolstvo? Plačljive univerze - zakaj že? Privatizacija šolstva - zakaj že (še posebej ker tudi danes lahko odpreš privat univerzo)? Zmanjševanje avtonomije - zakaj že?
    Cela znanstvena srenja (na pamet mi pade komentar prof. Mramorja v Dnevniku) se razburja zaradi tega zakona, študenti mu nasprotujejo, če dobro pomislimo je težko najti zagovornika zakona razen politikov.
    Zakaj bi ga potem sprejeli? Zakaj ga ne popravimo in se zgledujemo po tistih državah, ki so zaradi visoko razvitega šolstva v svetovnem vrhu?

    Mah, sploh ne vem zakaj se razburjam, JJ je prižgal mašino in bo zavoljo svojih oblastniških teženj razkopal celo državo. To je naredil že z zakonom o RTV (zaradi katerega se nam cela Evropa smeji), z navideznim umikom iz gospodarstva (iz industrije v medije press), sedaj gre pa še na šolstvo in “neposlušne” profesorje.

    Slovenci se od Skandinavcev razlikujemo samo v eni stvari. Naši politiki nimajo vizije za več kot 4 leta. Finci so jo leta 92′ imeli in 15 let kasneje žanjejo sadove visoke tehnologije. Pri nas pa še vedno ne dojamejo, da prihodnosti v delavcih zaradi majhnosti enostavno ni in brez visoko izobraženega kadra Slovenija enostavno ne more obstajat.

    PS: Se pa ne smemo preveč sekirat, tako kot se JJ ne. Tako kot on, se tudi jaz zavedam dejstva, da ko bo država zapadla v recesijo, se enostavno preselim nazaj na Švedsko in uživam v prekrasnih Švednijah in plači, ki je ob 30% višjih stroških življenja za 2-4x višja.

  • Študent Jan je rekel/-la:

    pozdravljam debato pod to vestjo, še posebej pa Aljaža, Aljošo in strica Juxa. Če se navežem na komentar (25.5.- 0:35) slednjega “3. to se pa strinjam. meni je način komunikacije študentov z oblastjo naravnost aboten, ker namesto konstruktivnih predlogov vzklikajo parole proti.”
    Zakaj predlog zakona niso sooblikovali niti profesorji, kaj šele študentje, javnih univerz? Očitno je bil napisan, zato da v štartu vse sezuje in da v času izpitov in počitnic gre skozi s čim manj popravki. Študentskim predlogom nihče noče prisluhniti. Študentje so šli do ministerstva in opozorili da jih je potrebno upoštevat:
    http://avtonomnatribuna.blogspot.com/2007/05/avtonomna-tribuna-na-ministrstvu.html
    Reakcija ministerstva je bila pa v sodelovanju s policijo.

    http://www.dostje.org/Aktualno/21maj07.htm
    Dejansko se študentje borijo za študij študentov, ki bojo študirali v prihodnosti. Zato pa bi se moral zauzemat vsak, ki hoče boljšo prihodnost za človeka na tem planetu.

    P.S. za Vest: pričakujem da boste kmalu objavili predlog problemtičnega zakona (ali pa vsaj kakšen člen)

  • Študent Jan je rekel/-la:

    pozdravljam debato pod to vestjo, še posebej pa Aljaža, Aljošo in strica Juxa. Če se navežem na komentar (25.5.- 0:35) slednjega “3. to se pa strinjam. meni je način komunikacije študentov z oblastjo naravnost aboten, ker namesto konstruktivnih predlogov vzklikajo parole proti.”
    Zakaj predlog zakona niso sooblikovali niti profesorji, kaj šele študentje, javnih univerz? Očitno je bil napisan, zato da v štartu vse sezuje in da v času izpitov in počitnic gre skozi s čim manj popravki. Študentskim predlogom nihče noče prisluhniti. Študentje so šli do ministerstva in opozorili da jih je potrebno upoštevat:
    http://avtonomnatribuna.blogspot.com/2007/05/avtonomna-tribuna-na-ministrstvu.html
    http://www.dostje.org/Aktualno/21maj07.htm
    Dejansko se študentje borijo za študij študentov, ki bojo študirali v prihodnosti. Zato bi se moral zauzemati vsak človek, ki želi boljšo družbo v prihodnosti!

    P.S. za Vest: pričakujem da boste kmalu objavili predlog problemtičnega zakona (ali pa vsaj kakšen člen)

  • martello je rekel/-la:

    @stricjux

    prav to me pa moti: ko je lds 10 let uničevala našo državo, ko so kradli ko psi, ni nihče nič rekel, sedaj, ko je na oblasti desnica je pa kar naenkrat vse narobe ! da, zakon res ni najboljši, vendar se da to povedati na drugačen način, ne pa da se horda študentov zapodi na fdv, kjer jokajo kakšen diktator je janša in podoben crap.

    naše univerze pa definitivno so poden!glede tega bo treba nekaj ukrenik in po vsej verjetnosti bo to vključevalo šolnino, kajti država kasira kjer more!

    pa še nekaj:povej mi en argument, da se slovenci ne skregamo za vsako sranje!jaz ti jih lahko povem 10, da se!

  • nijebitno je rekel/-la:

    martello: mi nismo bili študenti, ko je vladala lds, zato tedaj nismo mogli nič rečt, saj smo bili premladi. zato pa lahko govorimo sedaj. ne vem zakaj označuje razmišljujoče študente kot hordo, saj so zelo daleč od tega. nihče se ni nikamor zapodil, nobeden ni jokal, noben se ni obnašal agresivno. potekala je le kulturna razprava. žal se je pač pokazalo, da je to edini način, da se nas čuje.
    in se strinjam s tabo, da se slovenci skregajo za vsako sranje. to je v mentaliteti na žalost, bo treba še veliko narediti, da se to spremeni. recimo, ne disat kar vse po vrsti, ki se zavzemajo za svojo stvar.

  • Pionirka je rekel/-la:

    najprej je treba ukiniti Studentske servise.
    KER:
    Tisti studentje, ki RES delajo preko te “organizacije”, nimajo na koncu nic od tega, razen tistih par evrov na mesec. Izkusnje iz dela preko studentskega servisa namrec pri iskanju SLUZBE ne pomenijo nic. Delo preko SS ne ponuja nic dobrega, je prakticno enako kot delo na crno.

    Tisti, ki pa ne delajo (to so seveda studentje s premoznimi starsi), pa svoje napostnice posojajo firmam svojih mamic in atekov….za pranje denarja seveda.

    Kdaj boste studentje to dojeli?

    Ce ne prej, ko se boste po diplomiranju prijavili na zavodu za zaposlovanje.
    Pa srecno!

  • aljazek je rekel/-la:

    Jaz študiram fiziko na FMFju in res niso ocene iz družboslovnih faksov primerljive z naravoslovnimi. Pri nas moraš biti kar genij, da imaš prilezeš do četrtega letnika, da imaš pa povprečje 9, pa še toliko več. Verjamem, dela imamo vsi dovolj na faksih, toda težje je pa pri nas. Sprijaznite se, pri družboslovnih faksih je pač slogan: Razmišljanje ni zaželeno. Sicer pa, da pokrijemo vse sektorje dela, rabimo tudi vas.
    Za primerjavo, lahko bi naredili raziskavo iz katerih faksov imajo največ časa za žure, delo ob faksu itd. Jaz mislim, da bi morali nekako prisotnost beležiti za status študentov, ker mi gre na živce to izkoriščanje. Ej, a je realno, da se na moj faks vpiše v prvi letnik 140 ljudi, v drugega jih gre pa okoli 30. Večina je pa vpisanih samo zaradi statusa. Sem pa absolutno proti šolninami, ker se lahko kar poslovim od študija. Ker fizika ni najlažja, nebi mogel delati ob faksu, starši pa tudi nimajo ravno bemfa ter bazena.
    Eh, bv, se grem analizo nazaj učiti.

  • anais je rekel/-la:

    večino tega, kar je moralo biti povedano, je že zapisano (čau aljaž, čau aljoša:)), zatorej samo še nekaj opazk:

    bravo martello, ni kaj. si pravi čuvar vladnih interesov, čredna ovčka ki sledi in ne sprašuje. pa še plačan nisi za to. imaš prav, za marsikaj bi bilo treba protestirat. a dejstvo, da se za neko protesta vredno stvar ne protestira, še ni zadosten argument, da se ne protestira za drugo protesta vredno stvar. (mi slediš???) sicer pa, a si ti protestiral za katero od teh “1000″ drugih stvari? domnevam, da ne. poleg tega ti je očitno nekaj informacij ušlo. nihče ni agresivno protestiral, avtonomna tribuna ni študentska drhal, ki meče jajca v parlament, ampak skupina študentov, ki z javno razpravo kulturno (in ironično) opozarja na pomanjkljivosti in nevarnosti hotenih ukrepov.
    poleg tega se nad tem osnutkom “zakona” ne pritožujejo le študentje, ampak tudi ogromno akademikov. in res bo prav žur, ko nam bo vlada na univerze nastavljala profesorje. juhu. res, zakaj avtonomija, zakaj avtonomne tribune, zakaj debate, zakaj konec koncev protesti, če pa smo lahko tako udobno apatični???
    kakorkoli, bomo videli, kako se bo razpletlo. če ugodno, si upam reči (pod pogojem, da te sreča pamet, seveda ;)), da boš enkrat kot oče študenta/ke hašišarskim (stereotipi über alles!!!) humanistom rekel hvala.

    aljazek: razmišljanje na družboslovnih faksih ni zaželeno??? jao jao. i am speachless. pomisli no malo, človek. če boš zmogel brez formule.

    pardon za sarkazem, ampak malo ste me pa razkurili.

  • brusli je rekel/-la:

    @ VSI;)
    ja lep pozdrav!

    brez opredeljevanja, samo nekaj dejstev v razmislek vsem, pa se odločite, sej znate razmišljat ane:)?

    Slovenija ima 20.256 kvadratnih kilometrov. Ko diplomiraš na slovenski fakulteti, kjer predavajo samo slovenski profesorji samo v slovenščini si hočeš nočeš zaposljiv SAMO v Sloveniji. Seveda obstajajo izjeme kot je FRI (računalništvo) - razlog so seveda programi napisani v angleščini in pomanjkanje SI izrazoslovja za to področje. V SI nimamo neodvisne agencije za visoko šolstvo, ki bi nenapovedano in neodvisno preverjala usklajenost šolskega sistema z gospodarstvom.

    Nemčija ali Avstrija, lahko tudi ZDA če želite ima maalce večjo površino ;) Ko diplomiraš tam, si zaposljiv skoraj povsod na svetu. Tam predavajo profesorji s celega sveta. Študij je povezan z gospodarstvom (beri “implementirana Bolonjska iniciativa”). Oni so zaposljivi skoraj povsod na svetu. Ker imajo svobodo izbirati predmete, si izberejo več takih, ki jih dejansko zanimajo in posledično zadevo bolje obvladajo ker imajo več volje za učenje. Imajo neodvisne visokošolske agencije, ki preverjajo usklajenost visokega šolstva z gospodarstvom.

    Študij v naštetih državah naj bi stal cca toliko kot naj bi v prihodnje stal v SI.

    ZDAJ PA NAGRADNO VPRAŠANJE, (nagrada, gajba piva ali flejškon vina)
    Zakaj študirati v SI? Zakaj bi se nekdo omejeval na medlo in vprašljivo prihodnost še posebej če ima potencial osvojiti veliko več znanja, doseči veliko več zase, prispevati veliko več svetu in družbi

    Vljudno vas vabim da pokomentirate ali pošljete odgovor na brusli@gmail.com

    lep pozdrav Tribunovkam in Tribunovcem

    V.

  • Simonitius je rekel/-la:

    Zdaj sem pa pomirjen….

    Zdaj pa me nič več ne prepriča nasprotno…

    V Sloveniji se ni treba bat za prihodnost, če mamo tak pametne ljudi, ko so pa teti tu gor, pol pa lahka obdavčjo tut luft!!

    PS: Če se kdo ne strinja je pa avtomatsko ovčka, ki sledi vladi!!! Oprani možgani z centrifugo!!!