19. junij, 2007 | Vest

Komentar - Majda

O financiranju dobičkonosnih medijev - komentar Majda Širca.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kako je možno, da država financira medije, ki pri svojem poslovanju izkazujejo dobičke?
Je razumno da dobi strankarska Demokracija izjemno velike subvencije, kljub temu, da se hvali, kako ji gre dobro – kar je tudi res, sicer ne bi onesnaževala Slovenije z dragimi političnimi jumbo plakati.

A je smiselno, da imajo pri Novi reviji denar za republikansko sproščanje in Ruplovo letalsko vozovnico, Možinovo edicijo Ampak pa mora plačati Simoniti?!
Je kaj zdrave pameti v tem, da gre 50 tisoč evrov Delu za »konsolidacijo« Maga, če pa je bil s škodljivo prodajo državnega deleža v Mercatorju že davno konsolidiran. In, da se Delo nagradi s še eno bajno vsoto, hkrati pa nam rinejo v nabiralnike zastojnkarski tabliod, ne pa kakšne kulturne priloge.
Na Primorskih novicah pa nimajo drobiža za karikature Franca Jurija. No ja, nimajo volje, ne drobiža.
Zadetki iz t. im. sklada za pluralizacijo medijev so ne le bizarni, temveč tudi nezakoniti. Nastati bi morali na podlagi raziskave (kako je kaj z medijskim pluralizmom v Sloveniji), vendar te analize ni nikjer. Razen, če jo niso čez noč spravil skupaj – tako kot lani – na Makarovičevem inštitutu. Hudo je tudi to, da ima minister denar za politično uravnoteženje medijev – torej za to, da bi levi potegnili malo na desno, desni na levo, rumeni na modro… - nima pa denarja za financiranje umetniških vsebin, kar mu ukazuje edina direktiva s področja kulture.

A vsej tej španoviji javne besede z državo nihče ne kaj prida nasprotuje. Niti mediji sami. Če kaj pade, je v redu, če ne, se postrani gleda tiste, ki so nagrajeni. In to je problem. S pristajanjem na razpise, ki dajejo tistim, ki imajo, in ne tistim, ki potrebujejo, postajajo mediji zavezniki politike.

Majda Širca

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • [...] A je smiselno, da imajo pri Novi reviji denar za republikansko sproščanje in Ruplovo letalsko vozovnico, Možinovo edicijo Ampak pa mora plačati Simoniti?! Je kaj zdrave pameti v tem, da gre 50 tisoč evrov Delu za »konsolidacijo« Maga, če pa je bil s škodljivo prodajo državnega deleža v Mercatorju že davno konsolidiran. In, da se Delo nagradi s še eno bajno vsoto, hkrati pa nam rinejo v nabiralnike zastojnkarski tabliod, ne pa kakšne kulturne priloge. Več. (Še brez glasov)  Loading … [...]

  • piloto je rekel/-la:

    delo je ukinilo Razglede, pa Deloskop, zdaj pa mi hočejo uvaliti ono sranje od tabloida. In Nove revije sploh ni sram, da se kiti z nespodobnostjo v obliki mobitelove reklame na zadnji strani. če jih že morajo sponzorirati, naj podpišejo sponzorsko pogodbo. Kdor je prebral komu vse dajejo denar iz tega sklada, mu bo postalo slabo. tam je vse od demokracije, maga do nekih zakotnih katoliških cajtengov, ki dobivajo na desetine tisoče evrov podpore.

  • fifi je rekel/-la:

    Hvala za komentar, Majda Širca! Prav je, da opozarjate na tovrstne nesmisle. Upam, da vas bomo na Vesti videli še kdaj!

  • Humorist je rekel/-la:

    Najboljši komentar do sedaj!

  • [...] Bravo študenti, bravo politiki, bravo Strojani. Vsi v en glas: bravo! [...]

  • slobo je rekel/-la:

    svaka čast Majdi, pa tudi Vesti, pravi gverilci ste. TV sem zabrisal skozi okno gledam še samo vas

  • Irena je rekel/-la:

    Ja, velika čast naši Majdi Širci.

    Vedno je imela hrbtenico in obraz. Ni požirala, ni dajala “v predal” ampak je takoj povedala, kaj se dela narobe.

    Nasploh o vlaganju v slovenski film, o svobodnem govoru in pisanju novinarjev. Le ti so končno vložili peticijo in upam, da bo vsaj nekdo orng se razmislil o tem, kako je če bereš enostransko…In seveda, za nameček da nekateri dobivajo tako plačano in še vse drugo, samo zato ker je časopis ali revija od samo enih, ki pišejo samo za ene, ne pa stvarno.

    S tem zamegljujejo realno stanje vsem ljudem, ki niso prisotni oz. seznanjeni z vsem tekočim recimo na TV, vsaj tam na javnih sejah nekateri vemo, kako kdo …

    Lep pozdrav vsem

    Irena