3. avgust, 2007 | Maja Čakarić

S peticijo proti raku

Zares se zavzema za brezplačno prostovoljno cepljenje.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Združenje Zares je včeraj zvečer na svoji spletni strani objavilo peticijo v podporo uvedbi brezplačnega prostovoljnega cepljenja proti humanim virusom papiloma, krajše HPV. Danes pa je pripravilo še novinarsko konferenco, ki je bila namenjena predstavitvi te njihove pobude oziroma posredno poziva ministru Andreju Bručanu, da cepivo proti HPV čim prej uvrsti v nacionalni program (brezplačnega) prostovoljnega zdravljenja, na kar ga je skupina poslank dvakrat že spomnila. Pobudo je minister načeloma tudi sprejel, vendar “se od decembra 2006 do danes ni dovolj zgodilo,” je povedala moderatorka Majda Širca, ki sta jo v tej “mehki obliki pritiska” spremljaja članica združenja Bernarda Jeklin in ginekolog dr. Vasilij Cerar. Medtem si je POP TV v trenutku nepazljivosti privoščil drobno a opaženo “sabotažo” na RTV SLO. Kakorkoli, podpisi bodo v ministrove roke romali po počitnicah in dopustih.

Beseda HPV na papriju ne zgleda zlovešče, vendar eden od teh papiloma virusov povzroča rak na materničnem vratu, za katerim pri nas vsako leto zboli 200 žensk, 60 jih zaradi tega umre. Pravijo, da je Slovenija pri zgodnjem odkrivanju raka na evropskem repu. “Na 100 tisoč žensk jih za to obliko raka vsako leto zboli približno 20, kar je dvakrat višje od evropskega povprečja in štirikrat več kot na Finskem,” so zapisali.

Dr. Vasilij Cerar: “Če bi se odločili za cepljenje tudi dečkov v tej starosti, bi mogoče ti virusi celo izginili.”

Video: Maja Čakarić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Me prav zanima, če se bo tudi pri nas oglasila presveta mati Cerkev s svojimi moralizmi. Za ali proti? Verjetno bomo spet slišali tisto zlajnano, kako je sicer cepljenje samo po sebi moralno sprejemljivo, ni pa moralno pristajati na to, da se najstnice dajejo dol, pa da se s tem spodbuja promiskuiteta, kvari nedolžno otročad in tako dalje.

  • [...] West Nile Virus Contact the Webmaster Link to Article hpv S peticijo proti raku » Posted at Vest — Spoštuj vsako vest in vse ljudi on Friday, August 03, 2007 Zares se zavzema za brezplacno prostovoljno cepljenje. View Original Article » [...]

  • janez je rekel/-la:

    evo grem takoj podpisat peticijo ampak tole je spet en pomp k kr neki iscejo pozornost…@carlos cerkev je pa tako ali tako en navaden “izmecek” druzbe a kaj ko korenine lopovov sezejo ze tako dalec nazaj

  • Jera je rekel/-la:

    Zamisel o brezplačnem prostovoljnem cepljenju je dobra sama po sebi. Všeč pa mi je tudi, da s tem živcirajo Bručana. He, he.

  • siruche je rekel/-la:

    Problem je predvsem v ceni cepiva, ki je okoli 350 EUR na osebo. In kot vedno pri zdravstvu varčujemo, medtem ko pri vojski tega ne poznajo.

    Sem za to, da se plačuje iz obveznega zavarovanja oz. da je brezplačno. Pomisleke imam le pri vprašanju, ali naj bo to obvezno cepljenje za vse mladostnike. Nagibam se k prostovoljnosti.

    Več na http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1170

    Če je mikrofon RTV-ja tak kot moj telefon, potem je sabotaža sigurno uspela. Dvakrat je padel in crknil.

    PS Bom tudi jaz malo sarkastičen in rekel, da sem ponosen, ker je Slovenija dolgoletna članica Commonwealth-a.

    Srečno!

  • 1tastar je rekel/-la:

    Pa se Zares zares zavzema za cepljenje, ali je to samo predvolilna reklama?

  • majda širca je rekel/-la:

    siruche,
    peticija poziva k prostovoljnemu odločanju, cepljenja, ki naj bi ga zavarovalnica obvezno plačala.

    1tastar;
    v primeru cepljenja prozi HPV se že tretjič “reklamiram”. Od devcembra lani sem (smo) ministra namreč že trikrat pozvali (s poslansko pobudo dvakrat skoraj vse poslanke DZ, raze koalicijskih, ki so podpis zavrnile) naj pospeši postopke in poskrbi, da bo cepivo brezplačno dostopno vsakemu, ki se za to odloči.

  • joj je rekel/-la:

    Ni čudno.da se zavzemajo,saj so itak cepljeni…