10. avgust, 2007 | Agata P.

O komplikatorjih in poenostavljanju

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Znanka se je po desetih letih zelo zapletenih odnosov z dragocenim ljubimcem dokončno razšla. On je namreč poročen dalj časa, kot se dobiva z njo, in sta šla skozi vse mučne faze odnosa mlada in lepa ljubimka – poročen bogat ljubimec do povprečna, ne preveč zdrava ljubimka – (še zmeraj) poročen bogat ljubimec. Abortus, drugi partnerji, večkratna razhajanja itd., vse to je spadalo v paket, kot je sama rekla brez sence dvoma: »njene velike ljubezni«. Vse to sem celo pripravljena razumeti, kajti nihče ni zavarovan pred vrtoglavo izgubo v labirintu odnosov/strasti, toda ne za dolgih deset let!

Dihala je vame cigaretni dim in alkoholne hlape ter se nekje med zgodbico o tem, kako je brisala njegovo spermo s kavča (sledi njegove nove avanture), in samoprepričevanjem, da jo ima vseeno rad, zazrla v pepelnik in z obrazom mučenice izrekla: »Za nekaj sem mu bila dana in on je bil meni poslan z nekim (višjim) smislom.« Komaj sem zadržala napad zlobnega smeha. Kajti v celotni zgodbi, ki je za gospodično, ki jo natakarji že davno ogovarjajo z gospo, konec sveta, nisem videla niti kapljice višjega smisla: veliko preračunljivosti na obeh straneh, nekaj pohote in sprenevedanje. Ah, sem pogledala njene zabuhle oči, toda ona iskreno verjame v svojo misijo, in sem jezik skrila še globlje za zobmi ter ji še naprej rahlo prikimavala. Nekateri pač stvari vidimo malo bolj poenostavljeno, drugi raje stvarem pripisujejo višji smisel: pot v zelo razburljivo življenje, kjer celo preproste stvari postanejo večpomenske in zapletene.

Ona ima rada njega, on pa ljubi drugo

Kako ravnajo preprosti ljudje? On gre k drugi, s katero ustvari družino. Ona joka, dva tedna ali več, potem neha. Torej imamo en srečen par in za neko kratko obdobje nezadovoljno žensko.
Kako naredijo zakomplicirani ljudje? Komplikator ne more kar tako pustiti ženske z ranjenim srcem. Odgovoren je za osebo, ki jo je navezal nase, kar pomeni: treba se dajati dol z obema, vsaj občasno. Zakomplicirana ženska se ne bo kar tako sprijaznila in bo poskušala vrniti izgubljeno ljubezen (kar pomeni, da se mu bo predajala do izgube zavesti). Druga pa bo trpela, ker situacijo čisto razume. Zgodba bo trajala leta in leta. Kajti vsi bodo razumeli drug drugega. Navsezadnje bomo imeli tri nesrečne ljudi, ki bodo trpeli v nedogled, in izhodišče za knjižno dramo.

Ona ga ima rada, on ji je naklonjen, toda želi spati še z drugimi

Nezapleteni ljudje: Ona bo razbijala krožnike na njegovi buči, dokler se ne bo opredelil, koga ima raje: njo ali vse druge. Če je ženska malo bolje vzgojena, bo šla stran in mu dala čas za premislek.
Komplikatorji: Ljudje z občutljivim živčnim sistemom ne rešujejo težav s krožniki, za odhod pa jim manjka poguma: kaj pa če je to napačna odločitev? Sploh komplikatorji radi trpijo na obroke in nenehno (zmeraj se kaj najde) ter se le redko odločajo za enkratno, toda resno dozo trpljenja. Tako v najboljših tradicijah krščanstva z (znosnim) trpljenjem dajejo alibi svoji lenosti in neodločnosti: »Trpim, torej sem.« Ona bo torej ponoči jokala, podnevi pa se menda celo družila z njegovimi »prijateljicami« in se tolažila z mislijo, da je svobodna ženska, ki tudi lahko seksa, s komer koli si zaželi.

Ona si želi seksa, on pa ljubezni
Nezapleteni ljudje: Najprej samo seksajo, postopoma on začenja omejevati njeno svobodo. Ona nato pravi, da ni pripravljena za resen odnos. On jo ozmerja s kurbo in gre stran ali ostaja ob njej pod njenimi pogoji.
Komplikatorji: Tudi pravzaprav najprej seksajo. Ko pa se začne omejevanje svobode, on jokavo razlaga svoje duševne travme, ona čuti krivdo in poskuša z njim nekako živeti. Celo če se ona vede popolnoma spodobno, lahko on v najbolj nepričakovanem trenutku reče: vseeno me nimaš rada! Gleda jo s tiho in očitajočo žalostjo v očeh. Kaj bi lahko na to odgovorili? Le z lažjo: »Imam te rada, rada te imam!« V trenutku, ko to izreče, je zanj lažnivka. Ker je ona prasica lažniva, on zabluzi letnik ali dva na faksu, začne piti, spi z drugimi ženskami, jo lahko celo tepe – ker ga nima rada.

Ona se dolgočasi in si najde ljubimca

Nezapleteni ljudje: Ona bo uživala in ob tem čutila krivdo, ki jo bo tolažila z večjo pozornostjo do moža, razkošnimi večerjami in pretirano čistočo v hiši. Če se bo slučajno zaljubila, bo pustila moža in odšla k ljubimcu. Če se ji je posrečilo zaživeti nekje v Spodnjem blatu in ima še toliko več sreče, da za prevaro zve mož, jo bo fental s sekiro ali lovsko puško, nato pa bo kot pošten Slovenec pokončal še sebe.
Komplikatorji: Ona bo zelo trpela. Med seksom z vsakim od partnerjev bo jokala. Sovražila bo moža, ker jo je pripeljal do tega, da ga je prevarala. Ljubimcu bo razjedala živce, toda odšla bo k njemu samo, če je poročen. Ljubimčeva žena bo seveda vse vedela, toda delala se bo, da nič ne ve, tudi če se bo ljubica prikazala na vratih med družinsko večerjo.
Kakor koli že, komplikatorji pod drekom vidijo lepo zamaskirano sladico, medtem ko se nezapleteni ljudje raje ne sprenevedajo. Komplikatorji se imajo za pametne in svojemu trpljenju poskušajo pripisovati višji smisel, Dostojevski in Cankar pa sta jim pri tem v pomoč. Nezapletenim ljudem komplikatorji pravijo, da so ciniki, šovinisti, brezsrčneži itd. Nekateri se sčasoma oziroma s koncem podaljšane pubertete »poenostavijo«, drugim je nesreča dana že v zibko in za celo življenje.

Ona ima rada njega, on ima rad njo
Nezapleteni ljudje: živela bosta srečno.
Komplikatorji: niti pod razno. Scenarij lahko napišete sami: ona mora najprej dokončati magisterij; on želi najprej doživeti razsvetljenje v Indiji/dograditi starševsko bajto; njej se zdi, da jo ima le zaradi seksa; njemu se zdi, da to še ni prava ljubezen, prava pa bo šele prišla, on pa ne zmore tolikšne odgovornosti …

In moja znanka? Samomora še ni naredila. Pred kratkim sem jo želela predstaviti nekemu znancu, ki se zadnje čase dolgočasi v osamljenosti, pa nekako ni šlo. Po njenih desetletnih izkušnjah se njen bivši vrne k njej največ po enem mesecu in pol. Čaka torej.

iz zaznamkov šovinistke Agate P.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • huh je rekel/-la:

    natančno, vse preveč natančno!

    bravo.

  • hah je rekel/-la:

    wau - svaka čast!

    štemaj še naprej, pod mus!

  • ZigaK je rekel/-la:

    Lepo napisano

  • majanagaja je rekel/-la:

    hudooooo! in žal tako preveč realno … predvsem tisti del - on ima rad njo, ona pa njega … W komplikatorji!

  • Milena je rekel/-la:

    Nevoščljivka!

  • piloto je rekel/-la:

    # šoviníst -a m (ȋ) pristaš šovinizma: narodna nestrpnost šovinistov; nacionalisti in šovinisti ♪
    # šovinístičen -čna -o prid. (í) nanašajoč se na šoviniste ali šovinizem: šovinistična gesla / teroristične in šovinistične organizacije / šovinistična nestrpnost; šovinistično sovraštvo šovinístično prisl.: šovinistično nastopati proti komu; šovinistično obarvan članek ♪

    agata, jebi se.

  • Bunkica je rekel/-la:

    Kok nekatere boli, ker so se prepoznali med komplikatorji :)

  • 1tastar je rekel/-la:

    C´est la vie! Nekateri vzamejo, kar je na krožniku, nekateri pa komplicirajo. Meni osebno je najlepša dekoracija na krožniku še en šnicel, nekateri pa hočejo zraven korenček, pa peteršilček, pa pomarančni krhelj in še kakšno rožico. Na koncu pa sem jaz sit, oni pa morajo nategniti še eno kremšnito.

  • Jure je rekel/-la:

    Solidno napisano, vendar vseeno nekoliko poceni na-prvo-žogo glorificiranje nekakšnih “nekompliciranih ljudi”, ki skorajda ne obstajajo več - ali pa obstajajo v ravno dovoljšnjem številu za zlorabljanje v tovrstnih šolskih spisih, da se lahko normalni ljudje ja počutimo butaste in manjvredne. Agata, kako preprosta si pravzaprav ti?

  • Barbara je rekel/-la:

    Agata, carsko!!!!!!!!!!!!!! :-)

    odlično napisano, s humorjem in z veliko resnice, pa četudi zveni klišejsko, ker saj vemo, a ne, klišeji se vedno rodijo iz nečesa, kar je res! tko da vsi, ki kritizirate zgornje pisanje, vsaj do zdaj so kritike na nivoju mačke, ki zacvili, ko ji nekdo na rep stopi.

    Agata, ne se dat! Teraj… lpb

  • komplikator je rekel/-la:

    He, he … nezapleteni kot podivjana ‘čreda’ iz Ambrusa…

  • H-men je rekel/-la:

    resnica