25. september, 2007 | Jaka Terpinc

Programiranje kulture

Nacionalni kulturni program na omizju društva pisateljev.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kako se bo nacionalna kultura sporazumela z idejo o Evropski kulturi? Kako jo zavarovati pred globalizacijo? Pred Mrkaićem? Kakšna je pri tem vloga množičnih medijev? Itd.
Debatno omizje društva PEN na temo osnutka nacionalnega programa za kulturo 2008-2011 je soočilo poglede treh renomiranih intelektualcev: sociologa Gregorja Tomca, filozofa Deana Komela ter računalničarja in kiberkulturnika Petra Tomaža Dobrilo, slednja tudi kot tudi člana skupine izvedencev za oblikovanje novega nacionalnega programa. Debata, ki jo je usmerjal Tone Peršak, je pri predstavitvi pogledov glavnih govorcev pokazala domala več neskladij v samih definicijah pojmov kot pri dejanskih predmetih možnih razhajanj…

Tomčeva kritika:

Komelovo razumevanje dimenzij nacionalne kulture:

Jaka Terpinc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • ervinator je rekel/-la:

    Strinjam se s Tomcem - upam, da bo vsaj Jankovića prepričal.

  • dahvor je rekel/-la:

    …vse in totalno se strinjam … ampak ne z rdečimi in ne z belimi se o modi kako čas hodi naprej, ne da govorit … v vseh njihovih teorijah, dejanjih, razmišljanju…se je Čas ustavil - oni so dosegli Cilj-Resnico in drugega za oboje ni več, ne obstaja…no vsaj mislijo, da morajo Stvarnikovo Delo popravit … to da vse Življenje prihaja iz istega izvira, da smo Rastline, Živali, Ljudje, tako strahovito soodvistni, da prva dva, lahko brez tretjega preživi, tretji to je jaz, pa brez prvih dveh ne, take ideologije ne morejo razumet in ne zdi se jim je logično, da si je Človek podzavestno ali zavestno odločili prej Vesolje razisakati kot Dna Oceanov spoznat…nagonsko ve Človek kam mora, kam sploh lahko zbeži, se reši … to je pa 3x že pretežko…za j.j. igorja rupla unga iz celja tega iz krana novo mesto, če ni kemično pa tako in tako ne bi šlo …tudi nagonsko Človek čuti - ve ali je Svoboden ali ni.

  • dahvor je rekel/-la:

    …u mbistvu Človek je ustvarjen samo da beži … tako kot mačka ko večega maškona zagleda-nič ne dodsti razmišlja, samo črta na varno razdalji … isto mačkon, ko kojoyta zagleda isto kojot ko mene vidi isto jaz, ko veči osel se pojavi, veči osel, ko lev pride mimo, lev pa umre ko neznana sila reče, če ga kakšen Turist prej ne ustreli, pol pa za Turistom Varstveniki narave tečejo, pol pa zmanka dnarja, pol poplave pridejo in vse odnesejo in Življenje se spetr začne, no vsaj poskuša…

  • dahvor je rekel/-la:

    …naj mi primorski frajerji oprostijo, da sem jih pozabil omeniti ampak tisto obmorsko primorsko štejem že za poplavljeno…magari če vse dokaze sodnija umakne in, če bivši vso vodo, namesto vina, popije.