10. oktober, 2007 | Denis Sarkić

Đuro se ni šalil

Vsestranski Branko Đurić Đuro o zapletu z njegovim filmom.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V ponedeljek zvečer se je pričel 10. festival slovenskega filma (FSF), kjer je minister za kulturo Vasko Simoniti v svojem govoru pozval k pomiritvi strasti, filmarji pa so mu odgovorili z manjšim protestom ter pozivom za zamenjavo Igorja Prodnika in Staneta Malčiča. Takoj naslednji dan se zgodil nov filmski zaplet. Včeraj je namreč odpadla projekcija filma Traktor, ljubezen & rock’ n ‘roll režiserja Branka Đurića-Đura. Direktorica festivala Jelka Stergel je novinarjem sporočila, da sta jo pet minut pred projekcijo obiskala zastopnik odvetniške pisarne Senica in sodni izvršitelj ter ji predala začasno odredbo sodišča, s katero je projekcija prepovedana. Po besedah direktorice je projekcija prepovedana zaradi neporavnanih pogodbenih obveznosti oziroma zato, ker nista bila plačana dva avtorska honorarja. Filmski sklad bi namreč moral Đuriću izplačati dva avtorska honorarja za ta film v višini 40.000 evrov. S plačilom pa so na skladu očitno zamudili, zato je Đurić zahteval sodno odredbo. Po zagotovilu v. d. direktorja Filmskega sklada Igorja Prodnika pa so Đuriću denar nakazali že včeraj, vendar jim ta ni hotel verjeti, da je izplačilo izvedeno. Zato je sodni izvršitelj kopijo Đurovega filma naložil v kombi ter jo odpeljal. Na festival se bo lahko vrnila, ko se bo Đuro prepričal, da je denar zares na računu. Po napovedih naj bi film prikazali v soboto, če bo denar seveda pri Đuriću v žepu.

Vsestranski Branko Đurić Đuro je o zapletu govoril pred koncertom skupine Index in prijateljev v Cankarjevem domu.

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
24 x komentirano
  • marjeto je rekel/-la:

    svaka čast đuro, film se ne dela zaradi nagrad ampak zaradi publike !
    sam, če pa ne bo keša, pol pa ko jebe publiko !

  • blitz je rekel/-la:

    Oprodnik je jamski clovek, Treba ga je nujno nagacit!

  • sirvox je rekel/-la:

    Đuro imaš popolnoma prav - najprej naj plačajo! Biznis je (vedno) biznis!

  • 1tastar je rekel/-la:

    Đuoreklama!

  • ekipa je rekel/-la:

    Sramotno. Lahko bi plačali tudi vse druge člane ekipe. Njihovi honorarji so pa povprečno od 2000 do 5000 EUR. Ampak zato pa sklad nima denarja, ker je letos definitivno že preveč snemal!!!

  • PET je rekel/-la:

    super intervju

  • mr_m je rekel/-la:

    Tisti, ki ste “za financiranje filmov”, se lahko izkažete da resno mislite in prvi prispevate direktno, ne preko DDV. :)

  • miro je rekel/-la:

    Presenetilo me je, da so tudi pri nas tako visoki avtorski honorarji.

  • MarkoNi je rekel/-la:

    Se mi dozdeva, da bi se dalo z Đurotovim pristopom hitreje stvari poštimat kot z jamrarijo in pljuvanjem po skladu.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    @mr_m

    Kaj pa tisti, ki ste glasovali za vstop v NATO? Boste kar direktno (ne preko DDV) prispevali 2% BDP. Najlepša hvala za Tvoj prispevek, igor

  • 1tastar je rekel/-la:

    Bomo, ja. NATO se financira iz dohodnine!

  • HeavyD je rekel/-la:

    Đuro. Đuro. Đuro.

    1. po mojem mnenju eden tistih južnjakov, ki se posmehujejo Slovencem, pa smo mu dali VSE.
    2. slovenščina šepa oz. je bol ni..surprise surprise
    3. delavci v “filmski industriji slovenije” vam lahko, novinarjem vest.si, lepo povejo, da je đuro nategnil že nešteto ljudi .Problem spet finančne narave kakor lepo po slovensko pove Đuro. Ta termin mu gre očitno lepo od ust.
    4. Saša Lošić je po prihodu in po tem ko se je ustalil v Sloveniji, nekaj časa izrabljal vsako priložnost pred TV kamerami, da se je zahvalil Sloveniji za vse.. Đuro dolguje Sloveniji neprimerljivo več (tudi v finančni naravi ali pa npr. zasluge za oskarja) kot Saša, pa seveda tudi pomisli ne, da bi izrekel kako lepo besedo na račun svoje nove domovine, katere se očitno sramuje.

    Slovenska filmska industrija je v največji krizi (spet finančne narave) vseh časov …a Đuro snema kadar se mu zahoče. Košak recimo, pa ne dobi sredstev in je takorekoč prisiljen svojo kariero filmskega režiserja v sloveniji postaviti v kot.

    In mi se čudimo, da se nam južnjaki na odprti sceni posmehujejo ..in kot smo priča tudi ubijajo mlade slovence brez posledic zanje.. krasno.

  • bingo je rekel/-la:

    heavy D : preberi, kaj si napisal. Klasičen primer ksenofobnega Slovenčka - za učbenike !

  • HeavyD je rekel/-la:

    Danes sem pač pod vtisom umora 20 letnika ..ki so ga ubile VIP opice “varnostne službe” kluba Global.

    Vse razen zadnjega stavka.. je pa po mojem povsem neksenofobno mnenje.

  • Ljubo je rekel/-la:

    Kolk filmov se sploh snema pr ns? Đuro dela…. En par kwešćnov; Kolk je Đuro posneu s kešom pofu***** sklada? Če bi bli filmi qul bi se tud prodal, pa bi biu interes ulagat u film ne pa sklade. Tko pa tipično slovensko… jah če film ni dobr je pa umetniški, uno WTF???!!!####% NML mi gre pošteno na “K” -BIG tajm! Čist nč umetniškega…. e pa je …. totalno abstraktna zadeva, 1. najbolj smešna slo prod…., 2. folk Hoče gledat, 3. prodaja se ….. pa za to rabiš Artista. Za vse une U skladu…. mamo rešitev…. 1974 let staro….

  • Kukulele je rekel/-la:

    @HeavyD: pa začnimo pri Homeri.

    “1. po mojem mnenju eden tistih južnjakov, ki se posmehujejo Slovencem, pa smo mu dali VSE.”
    Kdo mu je dal in kaj je to “VSE”? Kaj osebno si mu TI dal?

  • marjeto je rekel/-la:

    sej ne da bi se hvalu, ampak s kakšnimi 40 000 evri bi pa tud jest posnel kaksen filmček…. oz. bi samo svoj scenarij posodil v uporabo. za dodatnih 20 000 evrčkov bi pa še kakšno stransko vlogico odigrau - če bi mel čas… pa vsi vemo, da je đuro včasih delal kot vsak umetnik - za publiko (ko jebe keš) danes pa za keš (ko jebe publiko), ker so gledalci postali takšni feni, da so publika - manjkajo samo še gromozanski aplavzi in fanfare ! bravo branko dober si bil !

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    A ni Prodnik nekoč snemal zanimive filmčke, preden ga je zajel duh blaženega Slomška in družinskih vrednot?

  • HeavyD je rekel/-la:

    Kukulele ..ok ;

    1) komu osebno se je pa Đuro zahvalil za; kariero, novo domovino, ženo, otroka, občudovalce v Sloveniji!,… karkol povezan z njegovim komplet novim življenjem ki si ga je ustvaril s pomočjo vseh živih v Sloveniji in tudi ali pa predvsem s pomočjo tako abstraktnega pojma zate, kot je država Slovenija. Kdo točno mu je dal kaj da bi se mu (tudi če bi se hotel) Đuro zahvalil je brezveze ugotavljat in ravno zato bi moral storiti to, kar je storil Saša Lošić.
    Kok je pri nas južnjakov, ki živijo tukaj desetletja pa ne znajo govorit slovensko? Sem spada Đuro, samo da so ostali pač na minimalcu, Đuro bi pa molzu evropskih 40.000/piece.

    2) Mislim, da če človek dela tukaj, živi tukaj, ima slovensko ženo in slovenskega otroka, potem bi lahko znal govorit slovensko. Niti ti ne bom povedal kaj si mislim o Tanji če ima življenjskega partnerja kateremu očitno ni v interesu da bi se naučil ženinega jezika. Takoj me vrž v en kraj za katerega še slišal nisem. V enem letu bom govoril bolje njihov jezik kot pa bo Đuro govoril slovensko kadarkoli, s tem še, da sta slovenščina in srbo-hrvaščina oba slovanska jezika …zarad mene me pa lahko vržeš v Nepal, pa bo rezultat kar se znanja tiče ..kot sem rekel.

    3) V moji družini so bili delavci v slovenski filmski industriji še takrat ko so vsi Đurići ovce pasl, kaj šele da bi kdo prečkal Kolpo. ..tako da če maš kako vprašanje kdo nateguje koga in kako oz. za kok ..vpraš.

    4) ..a morm komentirat ..mislim da ni potrebno..

    lp

  • gagarin je rekel/-la:

    Carlos, ja, Prodnik je snemal zelo zanimive fuk filmcke. Koncno so se nasli in bodo 1. novembra objavljeni na internetu.
    Zanimiva pa bo predvsem reakcija Cerkve, ki stoji za Prodnikom in ga podpira.

  • Kukulele je rekel/-la:

    HeavyD, izmikaš se.

    1. Izjavil si: “po mojem mnenju eden tistih južnjakov, ki se posmehujejo Slovencem, pa smo mu dali VSE”. Zaenkrat si odgovoril na
    Kaj - karkol povezan z njegovim komplet novim življenjem
    Kdo - vsi živi v Sloveniji in tudi ali pa država Slovenije
    Še enkrat: Kaj osebno si mu TI dal?

    2. Tudi tvoja slovenščina ni najboljša, morda bi se najprej z njo potrudil.

    3. Oh, ovce in pastirji, to vedno vžge. Škoda, da kot član družine z delavci v slovenski filmski industriji opletaš s prečkanjem rek namesto z argumenti. Če smem, na kakšnem položaju v filmski industriji? Producent in režiser stvari vidita iz drugačne perspektive kot lučkar ali fluffer.

    4. Ne, raje ne komentiraj. Sicer bi ti lahko kdo navrgel, da Đuro nima oskarja, niti ni zanj bil nominiran. Ali da nihče ne izreče lepe besede na tvoj račun, pa se te zato vseeno ne sramuje.

  • HeavyD je rekel/-la:

    kukulele ti si car.

    http://www.imdb.com/title/tt0283509/awards (my bad.. ni dobil Đuro oskarja, temveč film v katerem je igral glavno vlogo …in?)

    1) A si sploh prebral kaj sem ti napisal ..evo quote;”Kdo točno mu je dal kaj, da bi se mu (tudi če bi se hotel) Đuro zahvalil je brezveze ugotavljat in ravno zato bi moral storiti to, kar je storil Saša Lošić”.(A so apostrofi kul ti vseznalec in besedohitrec?) Osebno mu pa nisem dal še ničesar.. in mi tudi na misel ne pride da bi mu dal.

    2) Moja slovenščina je lahko total posrana pa se nimam komu opravičevat, ker sem pač Slovenec, to sem jaz. Le ata me lahko fejst nakurijo.

    3) Igralka, Dramaturg, Umetniški vodja gledališča, Asistent režije. Tok sem ti že povedal o sebi o svojih mislih, da kar čutim kako najino poznanstvo sega višje kot le do bežnega on-line dialoga ..vendar poglej ga zlomka o tebi razen da se delaš smart ass in da si zgleda jugo beleiver ali pa Đurotov sledilec ne vem nič. ..izmikaš se.. :) Jaz ti vse te informacije nudim, ti pa (oh kako slovensko) tiho kot miška..

    4) Nikoli ni prepozno da človek naredi pravo stvar ..razen za Đurota. Pri nas Slovencih je navada, da gremo, predvsem pri južnih bratih, z lahkoto in celo humanitarno dvakrat na led. V teh plemenitih dejanjih pa se nam južni “bratje” smejijo in se čutijo tako pametne, češ;” Opet sjebali Slovence”..

    Jaz se nimam kaj izmikat, ker men dol visi zate.. jaz samo povem kar si mislim.

  • Kinotožje 010 — Vest je rekel/-la:

    [...] 12.10.07kultura politika Đuro se ni šalil [...]

  • tine je rekel/-la:

    miro pravi:

    11. oktober, 2007 ob 3:22
    Presenetilo me je, da so tudi pri nas tako visoki avtorski honorarji.

    Deli to vsoto s približno 60 meseci in boš videl da so zneski sramotno nizki. Nekako na tok cajta se povprečno snema celovečerec.