3. december, 2007 | Katja Lenart

Z avtom v center?

Ljubljančani, ki so proti zaprtju mestnega jedra.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pred Mestno hišo v Ljubljani so prebivalci mestnega središča na današnjem protestu opozorili na problematiko zaprtja mestnega jedra. Približno stotim protestnikom so se pridružili tudi nekateri opozicijski mestni svetniki, ki so podprli odlog obravnave odloka o cestnoprometni ureditvi. Smisel današnjega shoda je v nagovoru na prizorišču strnila ena od prebivalk mestnega središča Mateja Janc:

“Za vsacga posebej se bo nekdo nekje odloču, a ma dost lepe učke, da bo dobu kartico”.

In medtem smo skupaj s protestniki čakali na prihod ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki pa ga nismo dočakali. Je pa iz Mestne hiše približno eno uro po začetku protestnega shoda prikorakal samostojni svetnik Mihael Jazbinšek in povedal, da je bila seja mestnega sveta prekinjena oziroma preložena na naslednji teden. Še pred tem pa smo malo poklepetali z udeleženci shoda:

“Gospod Janković je izredno grobo zagovarjal, da ostane zadeva na dnevnem redu”.

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • Sibirijski Neokus je rekel/-la:

    Skrajno neokusno, ga. Janc in prijatelji. Na vaso sreco Slovenska Judovska skupnost ni dovolj mocna, da bi se spravila na vas zaradi vasih nadvse priskutnih in podcenjujocih prispodob. (To, da je g. Jazbinsek vas zagovornik, pa tudi pove vse o vasi stvari.)

  • G7 je rekel/-la:

    Kje bodo pa protestirali zaradi tega ker je vrednost njihovih nepremičnin narasla za več stotisoč eurov v zadnjih letih. In to tudi na račun tega da je mesto Ljubljana, pretlakovalo ulice, postavilo urbano opremo, skrbelo za regulativo, za urejenost in čistočo ter v zadnjem času celo konkretno za urejenost zunanje podobe - fasad itd. Če bi hiše še naprej razpadale (spomnimo se stare ljubljane pred desetimi leti) in bi se nered nadaljeval z znanimi posledicami - potem bi šele tenko piskali.
    Ljubljana pač dobiva starojedrni standard kot ga najdemo v vseh večjih evropskih metropolah. Razen seveda če hodiš zaprtih oči po svetu, potem res ne vidiš.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Zakaj pa sploh rabijo avtomobile. Zato, da grejo v Interspar, ker v centru sploh ni več trgovin?

  • Furja je rekel/-la:

    Mestni svetniki kot o Jazbinšek, Kovačič,Jarc….. so ljudje, ki imajo zdraharsko politiko v krvi. Sedem ur dolgih sej mestnega sveta, na katerih so lahko zdravili svoje furstracije je konec. Janković nima časa za politična prepucavanja na takih sejah. Je pač človek dejanj. In politiki v Ljubljani gre sedaj na živce, da jih nič ne vpraša.
    Mestni Svetniki namesto da bi pomagali županu, da se problem reši ( mimogrede vse politične stranke so v svojih predvolilnih obljubah imele polna usta, kako je treba mestno središče zapreti) mu nagajajo.
    Reševanje problema so spravili na cesto. Vzorec reševanja problemov je tak kot v Ambrusu.
    Še danes se spomnim, kako je JJ leta 2004 pred parlamentom z Jelinčičem pozival ljudi k nestrpnosti proti romom.Očitno je takega ravnanja naučil tudi Ljubljanske furstrirane politikante.

  • MarkoNi je rekel/-la:

    1. Primerjava z Židi je skrajno neokusna in neprimerna.
    2. Malo prepozno je protestirati na dan, ko se odlok sprejema, namesto prej, ko se je Wolfova obnavljala in je bilo jasno (ker je Janković to na tiskovki napovedal), da bo po obnovi zaprta
    3. Gospa v beli bundi govori prepričljivo, a ustreli mimo, ko se zgraža nad tem, da se bo zloraba kartic kaznovala z odvzemom oziroma blokado dostopa. Temu se po domače reče red.
    4. Ne glede na našteto se mora Janković sestati s predstavniki protestnikov in se dogovoriti, kako naprej, predvsem v smislu dostopa reševalnih vozil ipd.

  • hm je rekel/-la:

    lol, pozabimo kako zoprna je baba in the first place… ampak kaj je z njeno obsedenostjo z zidi?

  • Luka je rekel/-la:

    Jankovičev “holokavst” v Ljubljani je v nebo vpijoča katastrofa!! Kje je mednarodna skupnost, kje so Združeni narodi, kje je Nato??? Zaprto in urejeno mestno središče namenjeno pešcem? Takega zločina svet ni videl!! Pravzaprav ne, to se ne dogaja samo pri nas. Zadnjič sem na televiziji videl, da v celih Benetkah ni niti enega samega avtomobila!! Si morete misliti? Makov trg sploh ni zaparkiran!!! Sramota! Niti poštenih cest nimajo. Nobenemu Židu se ni godilo tako hudo, kakor lastnikom nepremičnin v ljubljanskem središču! Drugega mi ne preostane, da kakor Schindler ponudim vsaj enemu prebivalcu mestnega središča zamenjavo. Jaz vzamem nase breme njegovega stanovanja in mu priskrbim stanovanje v Grosupljem z urejenim parkiriščem zanj in vse njegove serviserje.

  • Danilo S. Potnik je rekel/-la:

    Podprimo Janeza Podobnika in MOP pri zapiranju mestnih središč in boju proti onesnaženim zrakom, ki ga povzročajo avtomobili.

  • ljubljancanka je rekel/-la:

    Zamislite si vsakodnevne, tedenske…obveznosti. Zjutraj ob 7 se odpraviš v službo in prideš domov ob 16-17. Da si lahko skuhaš kosilo, seveda potrebuješ surovine, ki jih ali kupiš na poti domov (če si šel z avtom) ali pa se sprehodiš do maxija. Lahko pa seveda to opraviš v soboto ali nedeljo, kot večina Slovencev, ki nima hobijev in jim je to edina zabava. Ker ne hodiš vsak dan po nekaj stvari v trgovino, nakupiš za 2-3 velike težke vreče, ki jih dobesedno odvlečeš do doma.

    Komentarji ala, da se želimo zapeljati direktno v dnevno sobo, da smo imeli že prej privilegije in druge nesmiselnosti so pomilovanja vredne. Stanovalci nismo nikoli izkoričali dostopa v staro Ljubljano. Jankovićev komentar, “kam pa bodo potem dali avtomobile”….tudi prej nismo smeli parkirati v stari Ljubljani, ampak smo imeli (in še vedno imamo!!) dovolilnice za DOSTOP (24 ur na dan) in ne parkiranje pred stanovanjem. Dostop omogoča, da se avto zadržuje na peščevi površini za čas, ko je potrebno nekaj naložili/razložiti iz avtomobila. V kolikor se boji, da bi stanovalci parkirali v stari Ljubljani, je strah povsem odveč. Čemu pa imamo redarsko službo? V kolikor bi redarska služba učinkovito delovala tudi prej, ne bi noben parkiral na peščevih površinah.

    Če Janković tako skrbi za ozračje in promet v stari Ljubljani, naj se tudi sam pripelje z avtobusom in naj ne parkira direktno pred Magistratom.

  • Danilo S. Potnik je rekel/-la:

    Zaprli bomo mesta, ljudje se bodo sprehajali po ulicah (pos Slovenski cesti, Dunajski…)

    Dajmo Ljubljano ljudem in ne avtomobilom

    Podprimo Janeza Podobnika pri uvajanju taks.

  • Furja je rekel/-la:

    RE: Ljubljančanka:

    Skrbno sem prebrala vaš komentar in razumem vaše težave. Vendar način na kakršnega opozarjate na njih je skrajno bedast. Protestni shodi s pomočjo politikov, kakor so Jazbinšek, Kovačič…. niso pravi način, da Župana prepričate v svoj prav. Politiki namreč samo in izključno nabirajo politične točke. V Ljubljani smo na volitvah lani rekli NE POLITIKA.
    Zato vam svetujem, da županu ( v kolikor že niste) predlagate nek PAMETEN način za reševanje problema. In jasno brez mestnih svetnikov, ki so večina njih v svojih predvolilnih obljubah govorili o nujnosti zaprtja mestnega središča. Večina teh svetnikov so namreč to obljubljali že en mandat prej. Imeli so ŠTIRI LETA da uresničijo obljube oni pa NIČ. Ne lažje se je pridružiti protestnikom pred mestno hišo in pomagati pljuvati po županu, ki ima pogum zapreti staro mestno jedro za promet hkrati pa ne predlagati nobene pametne rešitve. Jazbinšek in njegovi vojački, ki v mestnem svetu sedijo že drugi, če ne celo tretji mandat bi v svojem razmišljanju v vseh letih že imeli pripravljen načrt, kako neboleče zapreti mestno središče.
    In bodite iskreni. Primerjave z židi so pa tako neokusne, da sodijo v prejšnje stoletje.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Civilnih iniciativ imam pun kurac!

  • Đurović je rekel/-la:

    Dejte malo premislit predn kaj takega delate zabožjovoljo working class.. Bojo pa že bol vedli oni, ko so se s tem problemom ukvarjali malo več časa kot pa vi, poleg tega ste samo jamrali pa se cmerli na tem kao zboru al kaj pa jaz vem kaj ste meli. Nobenga predloga, rešitve, konkretnega primera v čem je sploh problem, (tisto o trgovini pa raznih 4.nadstropjih bomo čisto zignorirali ker imate še zmeri peš bližje do vsega kot jaz z avtom, pa če se kar do blagajne zapeljem) ni bilo zaslediti. Govorilo se je o rešilcih, ti imajo v vsakem primeru nonstop dovoljen dostop po vseh voznih poteh, torej bodo tja spuščeni normalno, z isto hitrostjo kot doslej, ali hitreje, ker ne bo ostalih avtov na cesti.
    Pa če še zmeri mate kaj za godrnjat, tut o čem drugem, dejte napisat pismo teti Justi v pijonirskem listu. Ona ve ;)
    Lp.

  • Jure je rekel/-la:

    naj bo kar zaprt center
    to je normalno za tako mesto
    prav luštno je zdaj, ko je tolk prostora

    demokracija pač: večina zmaga

  • 1tanou je rekel/-la:

    @1tastar:
    Če imaš, kot praviš “civilnih iniciativ p… k…”, predlagam, da zamenjaš službo.
    Si se že mal izživel, a ??

    Ne razumem, da vas tako moti, ko se ljudje, ki se z nečem ne strinjajo izpostavijo in to jasno in glasno tudi povejo. Vam že kar malo preveč paše, da ljudje le ubogalo in kimajo, da nič ne razmišljajo, bog ne daj, da jim kaj ni všeč. A vas to na kaj spominja, veljaki moji, vsemogočni?