5. december, 2007 | Vest

Komentar - Špela

O zunanjepolitičnem dogajanju, komentar - Špela Vovk.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kitajska – V Pekingu se je mudil Nicholas Sarkozyji, ki je s Kitajsko sklenili za 20 milijard evrov poslov.

V torek so v Annapolisu otvorili mirovno konferenco, ki predstavlja prve formalne mirovne pogovore med Pakistanci in Izraelci po letu 2000; konference se je oddelezilo vec kot 50 držav.

Iran je objavil, da ima nove rakete dolgega dosega, ki po navedbah iraškega obrambnega ministra Mustafe Mohameda Nadzarja dosega kar 2000 kilometrov kar pomeni, da bi lahko doesgla ameriška oporišča na Bližnjem vzhodu in Izrael.

V Boliviji so med hudimi nemiri in brez opozicije sprejeli novi predlog ustave, kar je opozicija orisala kot sramotno predstavo, ki izključuje polovico državljanov …

Na Otoku je vlada Gordona Browna v vse večji krizi saj so mediji odkrili, da med kampanjo nista izginila le 2 CD-ja z zaupnimi podatki državljanov ampak 6. H krizi je pripomogel tudi nov škanadal v zvezi s financiranjem laburisticne stranke.

V Badnu se je odvil zadnji krog neposrednjih pogovorov Prištine in Beograda. Albanska in Srbska stran sta se zavezali, da se bosta vzdržali nasilja, vendar je Albanska stran izjavila, da je pogovorov konec in da bo do razglasitve neodvisnosti prišlo zelo kmalu, Srbija pa je odpovedala misijo OVSE na Kosovu.

Hrvaški predsednik Stjepen Mesić je v svojem uradu začel posvetovanja s predstavniki vseh parlamentarnih strank in manjšin, ki bodo sedeli v novi sestavi sabora. Kdo bo vodil Hrvaško vlado še vedno ni znano.

V Venezueli je potekal referendum o spremembah ustave, ki jih je predlagal predsednik Hugo Chavez in ki naj bi bile nujne za zacetek gradnje t.i. socializma 21. st. Referendum ni uspel, kar je prvi poraz Chaveza od leta 1998.

Na parlamentarnih volitvah v Rusiji je z veliko vecino zmagala Putinova stranka Enotna Rusija. OVSE je razglasila, da volitve niso potekale v skladu s standardi.

Po vsem tem bi se lahko vprasali ali je s Putinovo vladavino Rusiji res zavladala demokracija? Ali referendum Chaveza v Venezueli pomeni vračanje komunizma? Mogoce res…vendar tudi demokracija ni mogoča, če drzavljani nimajo osnovnih sredstev za preživetje – če ljudje nimajo kruha jim je vseeno kdo je na oblasti…pa naj bo to demokrat ali diktaror. Dan-danes vsepovsod vlada kapital, socialni problemi pa se vedno bolj pometajo pod preprogo pa naj bo to v imenu demokracije ali pod krinko socializma.

Špela Vovk

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • Rado je rekel/-la:

    Dobro je to prebrala Špela. Pohvaljena.

    Le kdo ji je napisal komentar?

  • venom je rekel/-la:

    ajej Špelca. Zemljepis bo pa cvek ane. Med Pakistanci in Izraelci?? Halo ;) Med Palestinci in Izraelci bo pa verjetno bolj pravopisno in politično pravilno. Samo upajmo, da se še Pakistanci ne vmešajo v ta spor :twisted:

  • hm je rekel/-la:

    Ja, tale kiks s Pakistanci je pa kar orenk; obenem bi se bilo priporocljivo nauciti se pravilno izgovarjati zemljepisna imena.

    Kaj tocno je bilo v nastevanju dejstev mozno razumeti pod “komentar”? Morebiti zadnji odstavek, ki pa je definitivno popolnoma zgresen. Ljudi zanima kdo je na oblasti RAVNO ko nimajo kaj za jesti; prebivalcem pod Chavezovo Venezuelo in Putinovo Rusijo pa se se imajo dosti bolje kot v preteklosti, prav tako sta bila oba vladarja konec koncev izvoljena. Ceravno zadnje ruske volitve morda niso bile vrhunec demokracije je bil na prejsnjih 2x izvoljen popolnoma legitimno, prav tako par sto protestnikov ni ravno znak velikega nezadovoljstva. Dejstvo, da je Chavezov referendum padel, ceprav je vkljuceval krajse delovnike pa pove veliko o demokraticnosti te dezele.

  • Joško je rekel/-la:

    To ni bil komentar, branje je tako - tako, očala ima zelo trendi, o joških pa pove vse že Godler z neverbalno komunikacijo….

  • Spela je rekel/-la:

    Ej sorry!!! Cisti lapsus - je blo mal zivcnosti in se zgodi tudi to… Se se enkrat opravicujem!!!!

  • hm je rekel/-la:

    No, saj verjetno bo drugic boljse; bo to redna rubrika?

  • Rado je rekel/-la:

    Ja, ja, Joško,
    joški so močno orožje.
    / in Špela ga rada uporablja /

  • Donvito je rekel/-la:

    tele Špele pa se spomnim še iz srednješolskih dni..še pomniš Špela kako fino je bilo vsak petek v celjskem KLJUBU :)