6. december, 2007 | Vest

Komentar - Nino

O novogoriškem igralništvu in dobičkih, komentar - Nino Pelko.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V času vladnih kriz, volitev ter rošad z državnim premoženjem je zgodba o projektu Hita in Harrah’s-a malce potihnila. A Američani bolj kot z vojsko dobro osvajajo z denarjem in projekt bo nedvomno še polnil časopisne strani. Poglejmo, kaj si lahko obetamo od tega mega-zabaviščnega centra:
Letno naj bi prišlo kar od 4 do 6 milijonov gostov, velika večina seveda tujcev. Da bi tako številko dosegli bi moralo center obiskati okoli 14.000 gostov dnevno. Si lahko Adria Airways obeta občuten porast potnikov? Vprašanje, flota družbe namreč bazira na letalih z manj kot 100 sedeži in ta so že sedaj dobro zasedena. Morda bo profitiralo vsaj letališče Jožeta Pučnika, seveda če se gostje ne bodo raje odločali za bližnja italijanska letališča. No, nekaj pa jih bo gotovo prišlo z avtomobili. Za te bo res dobro poskrbljeno, parkirnih mest bo namreč 3900, kar je kar 2,6 na posamezno hotelsko sobo. Le-teh naj bi bilo samo 1500, večina od omenjenih 14.000 gostov očitno ne bo prespala niti eno noč. Seveda, če bo gostov res toliko. Gotovo pa bo nekoliko pridobila Goriška regija. Gospodarska rast se bo povečala, brezposelnost zmanjšala. Toda nedvomno bo več tudi zasvojencev z igrami na srečo. To je zelo resen problem kateremu se do sedaj ni posvečalo posebne pozornosti. Vsekakor pa dodaten prihodek ne uide državi. Ali pač? Američani zahtevajo drastično znižanje davkov in konkurenčne družbe gotovo ne bodo sedele križem rok, če bo Harrah’s plačeval manj kot ostale igralnice. Nedvomno pa bo projekt dobičkonosen za Harrah’s in Hit. Slednji naj bi imel 51% lastniški delež, vendar je mu iz tega še ne izhaja večina v upravi in nadzornem svetu, ki je še stvar dogovora. Kam bodo dobički šli, če bo uprava Harrah’sova?
Pa ne razumite me narobe, osebno sem za to, da se ta lunapark za odrasle zgradi. A mnogo stvari bo treba še doreči.

Nino Pelko

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • 1tastar je rekel/-la:

    Tujci bodo priletli na Ronke, ker so čisto zraven Gorice. Ampak največ bodo pa zapravili tisti slovenski proletarci, ki so jim po 40.000€ preveč vplačane kupnine vrnili od NKBM.

  • matej je rekel/-la:

    namesto, da bi slovenija znižala davke hit-u, tako da bi lahko sam izvedel projekt, je popustila tujcu.
    Hit sam je zmožen narediti nekaj podobnega, verjetno malo manjšega vendar vsaj 100% našega.
    Ne rabimo megazabavišča v takem obsegu, ne moremo si ga privoščiti. Gospodarska rast bo sla navzgor-ja ampak treba se je zavedati posledic, ki jih tako središče ima na okolje, ljudi, gospodarstvo..
    Najvecji problem je okolje in družba z našo kulturo.

    Dovajanje tujega kapitala..še nikoli ni prinesla nič dobrega. kar se zliva cez rob v ameriki, prinesejo sem, ustvarijo dobiček in že ga usmerijo v nove projekte v tujini. Naše gospodarstvo pa stagnira, ali peša. Tako pač je s tujim kapitalom. pri nas bo ostalo bore malo. In to, da je Hit večinski lastnik je ena velika fintica.

  • miro je rekel/-la:

    Razen LasVegasa in MonteCarla, igralci ne potujejo z letali v igralnice. Kdor je poznavalec igralništva in trdi nasprotno se spreneveda. Ameriška stran bi rada prevzela stranke HIT-u, slovenska stran bi pa rada ustvarila pogoje za prevzem HIT-a, kar po sedanji zakonodaji ni mogoče.
    Tako preprosta je ta stvar…

  • 1tastar je rekel/-la:

    Matej in Miro!

    Če bi tujcem dovolili prevzeti Ljubljanske mlekarne, ne bi bilo pri nas mleko še enkrat dražje kot v Nemčiji

  • kriptoproletarec je rekel/-la:

    1tastar: ne mešaj mleka in žetonov, ker so tu v igri povsem druge zakonitosti.

    Komentar pa površen in kar neki. Hit ima že sedaj upad gostov iz Italije, kar je verjetno posledica dejstva, da je regija izčrpana. Hja, tudi redno igranje nekoliko posuši denarnice. Ob tem da je Hit povečal svoje kapacitete v igralnicama Parku in Perli. V tem primeru bi res lahko računali na nekašne letalske turiste, kar pa je zelo tvegana poteza. Že iz monetarnega ekonomskega vidika ne vem, če bi se zadeva izšla.
    Neekonomski argumenti pa so večinoma proti gradnji še ene budalaštine za odrasle. Razen če podpiramo pranje možganov in sušenje denarnic.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Skriti proletarec!

    Ne čitaš dobro. Citirana bedaka sta bila za to, da bi to delal HIT brez Amerikancev.