23. februar, 2008 | Andraž Beguš

Proti krznu

Mednarodni shod Slovenija za EU brez krzna.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Nekaj po 11. uri je zaropotalo na ljubljanskem Kongresnem trgu, katerega lokacijo so predstavniki in predstavnice neformalne pobude za etično kulturo LjudjeZa.org izbrali za izhodiščno točko velikega mednarodnega shoda z naslovom Slovenija za EU brez krzna.

Razlog za ropotanje z mednarodno udeležbo (slovenskim protestnikom so se pridružili tudi aktivisti in Avstrije, Nemčije in Hrvaške), ki je zaokrožilo po središču mesta, je bil, poleg osveščanja mimoidočih o neetičnosti krznarskega biznisa, predvsem poziv slovenski vladi k presoji dveh, po njihovem mnenju, aktualnih etikopolitičnih vprašanj, ki se tičeta podpore vseevropske prepovedi trgovanja s tjulnjim krznom in drugimi proizvodi iz tjulnjevine ter sprejetja nacionalne zakonodaje prepovedi vzreje živali za krzno. Podpiram!

Protestni shod pa je minil tudi v znamenju počastitve spomina na danes preminulega Dr. Janeza Drnovška, kateremu so udeleženci shoda, tako s samim shodom, kot tudi z minuto molka na Prešernovem trgu, izrazili hvaležnost za podporo, ki jim jo je v času svojega predsedovanja namenjal.

Med samim shodom pa je prišlo tudi do posredovanja varuhov reda in miru, ki so očitno intervenirali na klic nekoga iz trgovine s krznom na Wolfovi ulici, pred katero je bilo, iz razumljivih razlogov, še posebej glasno.

Ja, krzno res boli. Ušesa pa danes tudi.

O shodu je najprej spregovorila predstavnica neformalne pobude LjudjeZa.org Urška Breznik:

Svoje je dodal še vodja avstrijskih aktivistov:

Na koncu pa nam je “zapela” še Jadranka Juras:

Zbor protestnikov na Kongresnem trgu:

Odhod protestnikov proti Wolfovi ulici:

Protest pred trgovino s krznom:

Prihod na Prešernov trg:

Policijska intervencija na Trubarjevi 1. del:

Policijska intervencija na Trubarjevi 2. del:

Preko Zmajskega mosta na tržnico:

“Padli” so tudi Cankarjevo nabrežje, Čevljarski most in Hribarjevo nabrežje:

Prihod na Prešernov trg, kjer se je zgodila minuta molka v spomin na Dr. Janeza Drnovška:

In končno vrnitev na Kongresni trg:

Za konec pa še portret najbolj simpatičnega protestnika:

Andraž Beguš

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
25 x komentirano
  • Mali šrot je rekel/-la:

    več kot očitno je, da svoje kožuščke protestnice prav nič ne šparajo ?

  • 1tastar je rekel/-la:

    Se vse te protestnice brijejo po p…., da jih ne bi kdo odrl?

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Ponosen sem, da nisem primitiven.

  • kožušček je rekel/-la:

    Škoda ker ji ni policaj kakšne fajn kazni napisal!

  • Melita je rekel/-la:

    Fantje, kaj ko bi svoje bedne zafrustrirane komentarje zadžali zase? Očitno so edini kožuščki, ki jih vi sploh kdaj lahko vidite, zgolj tisti v Krznarstvu Eber, potem pa tule anonimno take bebavosti stresate. Najdite si raje kakšno xxx stran, pa se malo sprostite v tišini svojega doma, bo vaši psihi bolj koristilo.

  • Donvito je rekel/-la:

    ah ja…sicer nisem ljubitelj krzna, vandar usnjenim sedežem v avtomobilu, usnjenim čevljem in leder jakni pa se ne bom nikoli odrekel!

  • maša je rekel/-la:

    Kmetje ne delajo grdo z živalimi, vzreja je pod strogim nadzorom, meso pojemo mi in naši ljubljenčki, kožo pa oblečemo in obujemo. Zakaj ne opozarjajo ti tako imenovani ljubitelji živali na odgovornost dobrotnikov, ki svoje hišne ljubljenčke dnevno odmetavajo na prve vaške ceste. Zakaj je vedno več odvrženih psov in mačk. Ali zato, ker zavetišča in ti protestniki zelo dobro od tega živijo. Občine po zakonu plačujejo za vsakega odvrženega psa po 300€. Pozanimajte se koliko živali je odvrženo. Pomnožite s povprečno 300€ na mesec. Zakaj ne kričijo na glas o tem - ker je biznis?????

  • masvest je rekel/-la:

    Ej to je pa lep denar, ga nebi rajši dali nam brezdomcem in otrokom. Ali je občini več vreden zavržen pes , kot pa vzgoja otrok, ki so v PUM?

  • masvest je rekel/-la:

    PETA Kills Animals | PetaKillsAnimals.comFrom July 1998 through the end of 2003, PETA killed over 10000 dogs, cats, and other companion animals — at its Norfolk, Virginia headquarters.
    http://www.petakillsanimals.com/
    preberi zanimivo kaj počne PETA

  • FREE LOLA je rekel/-la:

    SUPER AKCIJA!! BRAVO!!

  • nina je rekel/-la:

    Mene je resnično sram, da spadam v to … človeško raso. Jaz res upam, da boste vsi s tako nizko inteligenčnimi komentarji enkrat občutili, kaj pomeni trpeti, tako npr. če ti kdo prereže vrat, te živega odira, s kijem razbije lobanjo (in to trimesečnemu mladičku), brez vode, hrane, stisnjenega, da se ne moreš za cenitmeter premakniti prevaža ure in ure…
    in seveda, tukaj odgovarjam tej Maši, tudi po dolgoletni zvestobi do lastnika odvrže, kot bi bil igrača, ker je nastopil čas za počitnice ali ker pač ni več luštkan mladiček, kot je bil nekoč; ali kako je če na tebi preizkušajo vse, kar je za našo - človeško nego (od šamponov do čistil, in seveda zdravil) itd.ta seznam sega zelo zelo daleč. In zakaj? Zaradi takih, kot ste vi. Predvsem pa me najbolj jezi, da nekdo, ki si, medtem ko se drugi za nekaj borijo, greje svojo zadnjico, in očita protestnikom, da naj kričijo o zapuščenih živalih. Mene samo zanima, če so te naučili, da se človek ne more dreti o tisoč (morda bi jih bilo še več) stvareh h krati. Mi smo si tisti dan vzeli čas, da smo o nečem kričali, kaj si pa ti počela - zazri se malo vase!!! In še neki. Mi še kako tudi o tem kričimo, očitno nisi dovolj dobro seznanjena, kar pa velja tudi za zavetišča in 300evri na mesec. Kar zadeva ta problem je treba apelirati na državo, da uvede strožje kazni, kar pa zadeva krznarsko industrijo, jo je treba prepovedati. Torej, očitno imaš ti nekaj na vesti. V nasprotnem primeru, pa sem prepričana, da boš tudi ti prišla na svoj račun - ko bomo kričali za zapuščene živali - in me zanima, če se boš rajši odločila za svoj topel stolček. Še to: obstaja pa razlika med temi dvemi zločini; pri prvem obstajajo zavetišča, ki se (vsaj v tistih, ki jih jaz obiskujem; če mi lahko navedeš tiste, ki jih ti) vsak dan borijo, da bi tem psom in mačkam polepšali življenje (seveda tega ne bi zmogli brez pomoči občin); veliko jih tudi dobi nove ljubeče lastnike. Pri krznu pa ni nikogar, ki bi tem živalim nudil ljubezen ali ki bi jih celo rešil smrti. In: zapustiti žival je po zakonu prepovedana torej kaznivo dejanje; ubijanje živali za krzno pa ne!!! Ne razumite me narobe, obsojam oboje. Torej Maša, priporočam ti, da se, preden odpreš usta, o določenih stareh pozanimaš in predvsem dobro razmisliš!!!

  • masvest je rekel/-la:

    Nina ugotavljaš, da si inteligentna vidim tudi pismena. Preberi si deklaracijo na raznih vrečah briketov ali mačje in pasje hrane.
    Si slepa ali pa nočeš vedeti, da je večina živalske hrane iz mesa. Pomisliš , da je za vsako žličko mesa ali briketek bilo potrebno ubiti drugo žival.Kako so žival ubili, ko hraniš svoje ljubljenčke pomisliš? Veš te živali so imele kožo.
    Veselo opisuješ kako živi živali slačijo kožo. Zakoga so potrebni taki posnetki? Zakaj se ne pozanimaš, zakaj se širijo posnetki ki prikazujejo mučenje živali in posnetki posnetki kot sex z živalmi tako dobro v prodajo.
    Se zavzenaš za podoben zakon proti spolni zlorabi živali (se pravi sex z živalmi), kot so ga ravnokar sprejeli mislim na Nizozemskem…._

  • Viska je rekel/-la:

    Čestitam nekaterim za debilizem. Res ste inteligentni. tastar1: le pazi, da se ne zadušiš s sramnimi ene res hude ženske!
    maša: namesto, da naštevaš neke podatke, pejdi raje v zavetišče za odvržene živali in se v živo pozanimaj, kako stvari tečejo in kakšni ljudje tam delajo in boš mogoče spregledala, kam gre ta denar. pa pomisli še na to, da je treba živali kastrirat/sterilizirat, zdravit, itd., kar ne stane malo. kar se tiče boja proti ljudem, ki zapuščajo živali, te vabim, da se o tem pozanimaš pri eni od številnih organizacij za zaščito živali, da vidiš, da nekateri delamo tudi na tem in ne sedimo samo za računalnikom, kot to očitno počneš ti.
    masvest: kaj ti res misliš, da tisti, ki se borimo za dobrobit živali, se ne borimo tudi za dobrobit človeka???!!!! dejmo malo bolj na široko gledat in nehat s tem omejenim pogledom na svet.

  • masvest je rekel/-la:

    Maša govori o tem, da delajo kmetje lepo z živalmi. Ali obstaja kakšno zatočišče za domače živali??Zaradi njih ni potrebno zatočišč, za katere ve potem tako skrbno skrbite. Kmetje gojijo živali za prehrano nas in naših ljubljenčkov obleko ali tisti, ki za svoj hoby posvoji žival, potem pa jo odvrže. Res delate plemenito delo. Pljuvate po rejcih, ve mestne … pa skrbite za žvali, ki jih vaši mestni prijatelji odvržejo na prvo vaško cesto

  • maša je rekel/-la:

    Odvržene živali = inteligentni debilizem…. sramne…. vsi isti … vsi enaki …

    Kdo vse to plača, kdo dela kazniva dejanja - kot je odmetavanje živali, te pa ne zanima.

    Si pa res vzor dobrote, poštenja in kulturnega dialoga.

  • Viska je rekel/-la:

    Maša for president! :-D hahahaha
    hkrati pa ti čestitam, ker imaš to neverjetno sposobnost, da bereš moje misli in veš točno, kaj me zanima in kaj me ne… hmmmm?!?!
    Aja, pa hvala za kompliment (glede vzora dobrote itd.). Glede tega se pa nisi zmotila.

  • jaka je rekel/-la:

    Dragi protestniki!

    Če se vas na protest proti nošenju naravnega oblačila- kože, ki ga imenujemo krzno zbere 10 ali več in če ste med njimi, se lahko zavedate, da je pred razpadom Jugoslavije Miloševič v Beogradu podobno protestiral in zbral miljon ljudi.
    Po principu, kot ga izvajate vi, naredil veliko materialno škodo, pobil in razselil cca miljon ljudi. Kakor vidite pravici je bilo v Hagu zadoščeno.
    Kot vidite- nasilje nad ljudmi in živali se ne obnese.

  • nina je rekel/-la:

    Samo eno majhna opazka, da ne bo pomote glede kože in krzna.
    Pridobivanje kože, po Jakovih razlagah “naravno oblačilo, bi jaz dodala, živali”, večinoma za čevlje, tudi jakne, hlače itd. je stranski proizvod živinoreje. Hvala zaupljivim virom (bratranec je veterinar in se, na mojo žalost, ukvarja s prehrano živali za zakol) sem izvedela, da zadeva deluje tako, vsaj v večjem delu sveta: npr. kravo (katere koža se največ uporablja za čevlje itd.; ni pa seveda edina) naprej uporabijo za mleko, ko nima več mleka, jo zakoljejo (za meso seveda) in tukaj nastopi usnjarska industrija, torej se uporabi njeno kožo.
    Torej gre za neko verigo, ki, če ne drugo, uporabi vse.
    Krznarska industrija pa je nekaj drugega. Deluje sama, ni povezana še npr. z živinorejo, ker ni trga za prodajo tjulnjega, lisičjega, kunjega, rakunjega itd. mesa. Skratka, meso se brezbrižno odvrže, pri tem pa brutalno in boleče odvzame živali (pri tjulnjih šele tri tedne starim mladičkom - dojenčkom) NJEN kožuh.
    Kljub temu, da navajam razlike, obsojam in nasprotujem obema industrijama.

  • nina je rekel/-la:

    Se opravičujem. Ravnokar sem prejela mail, da se večino usnja proizvaja v državah v razvoju.
    Indija je primer, kjer naj bi živali za usnje pretrpele grozne muke pred odrešitvijo. Najverjetneje je večina predvsem obuval (teniske, čevlji, škornji), glede na to, kje jih delajo, če pogledamo “made in” narejenih v državah v razvoju, kjer ni učinkovitih zakonov, ki bi preprečili mučenje živali. Sem pa prepričana, da mesa ne odvržejo, ker si tega preprosto ne morejo privoščiti.

  • vera je rekel/-la:

    Nina bi se lahko pozanimala pri bratrancu, ki ji bo razložil glede tjulnov. Pobijati mladičke je kaznivo- dobro bo pogledati malo zakonodajo okoli tega. Še posebej je aznivo uporabljati kožo mladih tjulnov za obleko. Eskim res tjulna ubije za svojo in pasjo prehrano (nima na voljo trgovin s polnimi policami pripravljenega mesa in konzerv). Olje tjulna porabi kot maščobo, ogrevanje in svetlobo v svojih “hišicah”. Kožo obleče in obuje, če ima srečo tudi proda, da lahko sebi in svojim otrokom kupi kakšen priboljšek.
    V Kanadi je z zakonom urejeno koliko živali je za odstrel oz. koliko jih je za okolje sprejemljivo. Zadeve urejajo strogi zakoni.
    Glede lisic in ostalega … ja čigavo meso pa jedo te zverine. Pa menda ne govejega, piščančjega ali pa raznih Wiskasov…. Nič mesa se ne zavrže, temveč vsega pojedo živali. Če bi bilo kaj res o mučenju teh živali, bi bilo polno zavetišč - saj bi glede na vaše opisi sigurno potrebovali zavetišča za mučene lisice, kune itd ne le za zavržene pse in mačke. Vaši opisi mučenja me spominjajo dejansko na ljudi, ki uživajo že ob tem, da to opisujejo.

  • Luna je rekel/-la:

    Res da zivimo v dezeli svobodnih komentarjev, tako tisti, ki smo proti krznu in proti mucenju zivali, kakor tudi vsi ostali t.i. “nevtralci”, ampak kot je v enem izmed komentarjev napisala Nina, je tudi mene vse preveckrat sram, da spadam v to pokvarjeno in arogantno…clovesko raso…
    Zivali zal nimajo taksnega inteligencnega kvocienta, kot homo sapiens, vendar to ne pomeni, da nimajo custev in da ne cutijo! In clovek si jih prilasca v vseh svojih enormnih dimenzijah, ter jo skozi svoj arogantni egoizem izkorisca zaradi pohlepa po materialnem blagostanju. Tukaj imam v mislih predvsem krzno, ki ga oderejo z se na pol zivih zivali, ki se ne morejo braniti.
    vera: glede lisic, tistih tebi znanih oranzno-rumenih, kakor tudi polarnih, da ne omenjam se psov in mack, naj ti povem, da je Kitajska najvecja izvoznica krzna omenjenih zivali. In velikokrat, ko si t.i. “kvazi sofisticirane dame in gospodje iz visoke smetane”, kakor v zadnjem casu tudi nekatere neumne najstnice (ker je krzno dandanes kao modni dodatek) nadenejo taksne in drugacne plascke, kapice, sale ali celo rokavicke iz krzna, se mi ob vsakem taksnem pogledu na njih porodi misel, da je veliko ljudi obstalo le na razvojni stopnji homo erectusa - pokoncnega cloveka, ki je resda pokoncen, vsebina njegove “buce” pa je kot nekoc se vedno samo iztocnica za iskanje hrane in nadaljevanje svoje vrste v razvoju. Vcasih je ze kar skoda besed, glede na to, da je biolosko gledano, človek najhujša vseh zveri, vendar sem kljub temu mnenja, da se lahko zadeve spremenijo na boljse, ce bo vsak posameznik zacel “cistiti” najprej pri sebi.

  • vera je rekel/-la:

    Luna pri tvojem biološkem gledanju še stopi ne le na ulico tudi v kakšno trgovino celo sredi mesta. A ti pogled na brikete in konzerve z meskom za naše domače štirinožce - na hitro izračunaj koliko lisic, zakjčkov… je v njih.. in zakaj toliko živih živali prodajo ….
    Ti pogled na psa kot velik modni dodatek na vrvici ne zatemni uma in oči - ko pomisliš koliko živali je treba ubiti, da nahraniš ta modni dodatek vsak dan?

  • TEJA je rekel/-la:

    Kako se sprenevedate. Kolk so pa ti zaščitniki živali nardili, da nebi vsako leto nevestni ljudje odvrgli samo v Ljubljani preko psov. Sramota. Zaradi takih debilnih ljubiteljev živali imamo po vsej Sloveniji zatočišča za odvržene pse. Zakaj država plačuje za azile. Zakaj niso kazni visoke za vsakego odvrženo mačko in psa? Zakaj se s strahom sprehajamo po Ljublani in okolici ko zagledemo neprivezane pse. Zakaj ne pobirate kakcev za svojimi ljubčki? Se vam gravža?

  • TEJA je rekel/-la:

    Tiskarski škrat. Prijateljica mi je povedala, da je3 povprečno odvrženo preko 800 psov in trikrat toliko mačk. In vse to plačujemo mi, ki nismo tega nič krivi!

  • viska je rekel/-la:

    Joj teja…ko bi vsaj tebe odvrgli… hahahahahah