28. februar, 2008 | Urh Maček

Dolomitska izjava

Krščanski socialisti ob 65. obletnici podpisa Dolomitske izjave.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ob 65. obletnici podpisa Dolomitske izjave so Krščanski socialisti Slovenije pripravili novinarsko konferenco, na kateri je spregovoril tudi predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik. Po mnenju Stanovnika so obstajali trije razlogi za podpis Dolomitske izjave. Prvi razlog je bil vse hujše razhajanje v partizanskih vrstah med krščanskimi socialisti in partijo, potem pritisk iz juga katerega je izvajala komunistična partija Jugoslavije in zavedanje približevanja konca vojne. Stanovnik je povedal, da je bil “podpis Dolomitske izjave strateško vojno dejanje, brez katerega bi se nam zgodilo enako, kot se je belogardistom. Razdelili bi se in se spopadli”. Zavrnil je trditve, da je bil Edvard Kocbek v podpis izjave prisiljen. Danes objavljamo le kratek izsek, čez vikend pa sledi celotno predavanje tovariša Janeza Stanovnika.

Janez Stanovnik: ” to da smo bili krščanski socialisti povabljeni v Komunistični partijo je fizionomijo slovenske komunistične stranke spremenilo.”

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • 1tastar je rekel/-la:

    V imenu Zaveze krščenih idiotov (ZKI) podeljujem Janezu Stanovniku odlikovanje Velikega križa s srpom in kladivom.

  • samo je rekel/-la:

    tudi jezus je krščanski socialist, kolikor se spomnim.

  • Jakob je rekel/-la:

    Jezus Marija kakšne izjave. Najbrž se Edvard Kocbek v grobu obrača, ko iz nebes posluša Stanovnikove izjave. Bil je totalno zlorabljen in prevaran. Neprestano so ga poniževali in ga na noben način niso pustili zraven k pomembnim odločitvam. On pa kot naivni pesnik je verjel Kidriču in Kardelju. Bil je premalo politik, da bi pravočasno ugotovil njihove mračne namene.

  • ervinator je rekel/-la:

    Dolomitska izjava je dokončno iz osvobodilnega boja naredila politični boj za oblast z vsemi sredstvi, zavezniki komunistov (združeni v OF) so se z njo odrekli kakršnimkoli vodstvenim položajem, bojne enote so bile politično polje komunistov (vsaka četa je imela politkomisarja). Da bi bili pri podpisovanju dovolj enotni, so Kocbeku nastavili pištolo na tilnik.

    P.s.: Posnetka nisem pognal niti za sejkundo, da se izognem revolucionarnemu krvniku Stanovniku.

  • konec je rekel/-la:

    Komunistti ostajajo komunisti. In to je to.
    Naj se sprenevedajo kakor želijo. Naj Stanovnik prepričuje kar naprej , da je on sam premagal Hitlerja in fašizem , itd. itd, in da niso “jugoslovanski” komunisti izrabili vojno , da so za vsako ceno prišli na oblast. Naj laže naprej itak nekateri mu bodo še vedno verjeli.

  • Štajerc je rekel/-la:

    Nesporno so bili izdajalci Slovencev samo v Ljubljanski pokrajini !
    Če bi se borili proti nacistom in fašistom bi bilo razumljivo ,če bi se borili tudi proti komunistom!
    Partizani so se borili proti nacizmu in fašizmu (in seveda proti izdajalcem Slovenije), zato jih je mednarodna skupnost priznala kot poštene borce.
    Razumete to Močvirniki…potomci izdajalcev … belogardistov in domobrancev?
    Primorci,Gorenjci in Štajerci so ostali neomadeževani.

  • marjan je rekel/-la:

    No no umiri konje Štajerc.
    Tolci in sej preplah, le tako se začetek državljanske vojne odvija v našo korist. Iz korespondence poveljstva Horde ( jesen 42) stacionirane v zemljankah. V podobni le malo manjši zemljanki se je skrival tudi Plut.

  • G7 je rekel/-la:

    1tastar: Takšno pristojnost ima edinole predsednik. Čestitam!

  • ervinator je rekel/-la:

    Štajerc, vsaj dveh stvari glede druge svetovne vojne na Slovenskem ne razumeš:
    1. Bela garda oziroma domobranci so bili močni tudi na Gorenjskem (o domobrancih itak lahko govorimo šele po italijanski kapitulaciji, torej tudi po Dolomitski izjavi).
    2. Partizani se pod komunističnim vodstvom niso borili samo proti nacizmu in fašizmu, ampak tudi proti miselnim nasprotnikom v svojih vrstah, in to ne samo proti ne-komunistom, ampak tudi proti komunistom, ki niso bili na liniji Stalin-Tito-Kidrič. Tipična komunistična žrtev znotraj komunistične vrste je bila Angela Vode.

    Naslavljanje nasprotnikov propagande Janeza Stanovnika s potomci belogardistov je nadaljevanje hujskaške norije, ki poskuša odvzeti pravico do besede tudi ali predvsem tistim udeležencem OF-a, ki se s komunistično zlorabo ne strinjajo.