5. marec, 2008 | Urh Maček

Kosovo priznano

Kosovo uradno priznano s strani Slovenije.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Državni zbor je danes na izredni seji s 57 glasovi za in štirimi proti od navzočih 67 poslancev sprejel sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Kosova. S tem je Slovenija priznala Kosovo kot neodvisno in suvereno državo. Proti priznanju so glasovali poslanci SNS in vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Sašo Peče.

Pred glasovanjem smo pred kamero ujeli poslanca Antona Kokalja NSi in poslanca Mateja Lahovnika ZARES . Vprašanja Kokalju se malce slabše slišijo, zato jih podajamo tudi v pisni obliki. (Kako bo Vaša poslanska skupina glasovala danes? Se Vam zdi odločitev za priznanje Kosova prehitra? Menite, da lahko priznanje Kosova ogrozi odnose s Srbijo?)

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • joze je rekel/-la:

    Kdo bo odgovarjal, ko bodo padle prve nedolžne žrtve v Abhaziji ali Južni Osetiji? Rusija bo namreč njihove ambicije po neodvisnosti zagotovo zatrla v kali! ZDA bodo zato ostro odreagirale, morda bodo tja poslale svoje vojake, da bo žrtev še več. Kaj bo naredila Slovenija? Nič, dobila bo drisko!

  • t-mac je rekel/-la:

    @joze: Abhazija pa Južna Osetija sta del Gruzije in želita v Rusijo, tako da Rusija njihovih želja najbrž ne bo “zatrla v kali”. Raje se malo pozanimaj o situaciji o kateri pišeš, preden “driskaš” tukaj gor…

  • joze je rekel/-la:

    Kokrkol, ob vsakih odcepitvenih namerah po vzoru Kosova, bodo akterji ostro kaznovani; OK, v primeru Abhazije in Južne Osetije bo agresor Gruzija oz. posredno ZDA; kjer je ZDA je tudi Rusija in prišli bomo do situacije, ko se bo spet igral poker s človeškimi življenji.

  • jurij je rekel/-la:

    Krneki, sej priznanje albanske drzave Kosovo ni neko kontroverzno politicno dejanje, ce mene vprasas, gre samo za priznanje dejanskega stanja (Kosovo je ze vsaj 30 let vecinsko albansko), ki bo morda pripomoglo k stabilizaciji v regiji. Saj lahko nam to ni vsec, a Kosovo ze dolgo ni vec Srbija in ta propaganda in patetika sta le show za ubogi nategnjen in pohojen srbski narod.

  • joze je rekel/-la:

    Ne vem, če je tako enostavno.
    Kaj bi se zgodilo čez recimo 10, 20 let, če bi se več milijonov nemških Turkov odločilo, da želijo imeti svojo državo znotraj Nemčije? Pa Turki niti niso osamljen primer.

  • t-mac je rekel/-la:

    joze, a ti kapiraš da sta pri Kosovu bili samo dve možnosti - ali bodo jezni Srbi, ali pa bodo jezni kosovski Albanci. In verjemi, če bi bili jezni slednji, bi bila situacija veliko bolj kritična. Pa ne mi s takimi primeri da se bodo nemški Turki odločili za svojo državo in podobne bedarije - državo ni tako lahko pridobiti, moraš si jo zaslužiti, imeti resurse za upravljanje ipd. Če bi nemški Turki znotraj Nemčije ustvarili državo bi jih Nemčija preprosto izolirala in tista država bi kmalu postala propadla država. Ne mislt da te stvari delujejo tako, da samo rečeš “hokus pokus država” in stvar deluje sama od sebe. Daleč od tega…

    (btw, pa sploh ni izključeno da ne bo Kosovo enkrat propadla država).

  • klopca je rekel/-la:

    Saj imajo Albanci Boruta Grgiča, njega pa so izučili v ZDA…

  • 1tastar je rekel/-la:

    Jože! Pozabil si na lužiške Srbe, pa na slovenske muslimane, da o Štajercih niti ne govorimo.
    !

  • marjeto je rekel/-la:

    ej a se bojo res štajerci odcepl ?
    meja na trojanah … ?

  • joze je rekel/-la:

    Oglas:
    Menjam neodvisnost Štajerske za neodvisnost Korzike, da ne bomo hodili samo na hrvaško morje.

  • miro je rekel/-la:

    Načeloma ima Jože prav, vendar so si Srbi Kosovo zapravili sami s tem, da so podprli Milošićevo tiranijo. Tako, da verjetno ni bilo druge možnosti, kot odcepitev.

  • joze je rekel/-la:

    Kurde že leta zatirajo in pobijajo že ob najmanjšem političnem organiziranju, pa še vedno nimajo mednarodne podpore za odcepitev. Hvalabogu, da so toliko pametni, da ne izsiljujejo za vsako ceni priti do svoje države. Zavedajo se, da dokler bodo obkroženi z militantnimi sosedami (s tem mislim predvsem na območja vzhodne Turčije in Iraka), tvegajo neskončna leta anarhije in vojne.

    Kaj bodo torej Kosovarji počeli s svojo izsiljeno državo v prihodnosti? Postali bodo tarča gverilskih napadov skrajnih paravojaških skupin, kar bo vodilo do želje po združitvi z Albanijo in delom Makedonije, v novo skupno državo Veliko Albanijo. V končni fazi bo to rezultiralo z novimi balkanskimi vojnami.

  • PROTI je rekel/-la:

    Me zelo čudi, da so vsi glasovali ZA (razen štirih, verjetno SNS), čeprav Lahovnik razlaga, da bi bilo bolj modro, da bi ravnali drugače …

  • klopca je rekel/-la:

    miro, ma nemoj… a prav podprli so tiranijo… a ni fora tiranije ravno v tem, da… pa komu jaz to razlagam… ke mona

  • Todor je rekel/-la:

    Kosovo je bilo dejansko izgubljeno za Srbijo že leta 1912 ali 1913, ko je postalo del srbske države, saj so že takrat Albanci predstavljali večino prebivalstva. Konec koncev pa dejansko Kosovo ni bilo nikoli srbsko, kljub temu, da imajo tam neke cerkvene stavbe. Najprej je bilo del države Nemanjičev, ki pa niso bili Srbi, družina hercegovskih katolikov, ki je skozi čas postala pravoslavna, potem del bosanske države Kotromaničev, Turškega cesarstva, ….
    Vse to norenje po Beogradu je bila predstava za naivno rajo, ki je zmanipulirano s propagando. Kosovo je bilo v dvajsetem stoletju apartheidska srbska kolonija, ne več ne manj. Ni primerljiva situacija s Kavkazom, ampak edini precedens v mednarodnem pravu. Pa naj ne obtožujejo več Amerike za vse gorje, ker so njeni postopki popolnoma pravilni.