5. marec, 2008 | Urh Maček

Strokovni izpit odpade

LDS o predlogu novele zakona o javnih uslužbencih.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na novinarski konferenci poslanske skupine LDS sta prisotne, poslanec Aleš Gulič LDS in sekretar te iste poslanske skupine Dušan Vučko, seznanila z novelo zakona o javnih uslužbencih. V predlogu novele zakona o javnih uslužbencih sta dve novosti. Prva je ukinitev obveznosti opravljanja strokovnega izpita iz javne uprave in strokovnega upravnega izpita. Druga sistemska novost je podelitev javnega pooblastila izvajalcem usposabljanja in izobraževanja. Usposabljanje uradnikov se sedaj izvaja v okviru ministrstva za javno upravo. Po predlogu novele bo za izobraževanje javnih uslužbencev skrbel nekdo tretji. V LDS jih skrbi, da ne bo izbranec na podelitvi pooblastil nekdo blizu ministrstvu za javno upravo. Izbrani “monopolist” bo razpolagal z 2.250.000 evrov. Zanimivi so tudi neznani razlogi zakaj se strokovna izpita v predlogu novele zakona ukinjata, saj ju je sedanji minister Virant leta 2001 zagovarjal in iz njegovega nastopa ob uveljavitvi sedaj veljavnega zakona je razbrati, da je strokovni izpit pogoj za opravljanje poklica javnega uslužbenca.

Povzetek:

Dušan Vučko: “…dela se pa zaradi tega, ker se želi tudi usposabljanje prenesti na zasebni sektor, čeprav to ni v ničemer utemeljeno, niti obrazloženo, brez kakršnekoli analize…”

Kolaž konference:

Aleš Gulič: “Zelo slabo je če ljudje ne obvladajo sistema, to so ljudje s katerimi je najlažje manipulirati… “

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • Mirjana je rekel/-la:

    Zakon o strokovnem izpitu je bil (tako kot je bilo vse skupaj izpeljano) totalno frčkanje našega gnarja, garant!
    Pomislite koliko smo plačevali za mukotrpna predavanja profesorjev, (stručkoti na lastnih ozko specializiranih področjih) koliko so stala prenočišča, kilometrine, študijski dopusti za bodoče takoimenovane uradnike (z uvedbo uradnika smo pokopali stroko), kjer so nas filali z domala vso solato, katere vsaj polovica ne bi bila obvezno potrebna,….menda so na začetku padali na tem veleizpitu celo magistri iz državne uprave,….pa je bila čistka narejena. Sedaj ga je treba skinit, saj če pride druga opcija na oblast je vprašanje kdo iz koalicijskega možganskega trusta bo sploh prišel do službe. :)

  • geiger je rekel/-la:

    Zakaj pa oba kažete, če samo Vučko govori?

  • 1tastar je rekel/-la:

    Prej bi bilo treba ukiniti pooblastila Slovenskemu inštitutu za revizijo, da ne bi imeli “neodvisnega” Računskega sodišča.

  • konec je rekel/-la:

    geiger, ker Gulič je pač Gulič.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    DOL Z GNILIMI BIROKRATI !

  • Starimaček je rekel/-la:

    Jurišnki SDS-a pripravljajo “sturm nach ….”
    Za nepoučene, pripravljajo si teren ( z zakoni), kjer (da) bodo obvladovali vse pore za vekomaj. ( Že videno v drugih časih ion drugi državi!)
    “Za naše bomo pa ja pogledali, ne?”

  • boštjan je rekel/-la:

    zguba denarja za državo tale izpit. študijski dopust, pa kljub 18 mesečnemu izobraževanju še predelat taglavne izpite na upravni akademiji.ja saj pol pa nam lahko priznajo kar VII. stopnjo.zaradi učenja cca 3 mesece pa zgolj trpi služba, saj namesto da bi se posvečal njej buljiš v bukve. saj ne rečem da je nepotrebno je pa preširoko, za v.stopnjo izobrazbe, da moraš znat podrobno še 7 področij je nesmiselno.koga pa zanima izvolite.plača in služba v javni upravi pa postaja še slabša kot vsa ostala.le kdo bo čez 10 let še sploh hotel delati v njej?

  • miha je rekel/-la:

    Zakone spreminjajo 2x na leto. Bodite na tekočem z njimi, delajte praznike, sobote, nedelje v službi. Pol se pa pripravljajte še na izpit iz javne uprave. Za policijsko plačo 600 evrov. Pa kaj se greste?
    GULIĆ IN VUČKO KAR IZOBRAŽUJTA SE. ZA 5000 EVROV BI SE TUDI JAZ. PA MIMOGREDE TUDI OBLAČIL BI SE TEMU DENARJU PRIMERNO! HVALA
    UKINITE IZPITE AL PA NAS ODPUSTITE IN POJDITE VI POSLANCI NOSIT GLAVO NA PRODAJ, AMPAK PREJ VRNITE IMUNITETO!!
    IN 5000 EVROV NA MESEC, KI SI JIH NE ZASLUŽITE, AL PA SAJ STE NAREDILI STROKOVNI IZPIT! A GA SPLOH IMASTE VSI?