10. marec, 2008 | Urh Maček

Vrtljivi stol NSi

Bajuk o odlični gospodarski klimi in rekordni gospodarski rasti.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Sloveniji še nikoli nismo imeli tako visoke gospodarske rasti kot preteklo leto, je na novinarski konferenci pred sejo izvršilnega odbora NSi poudaril strankin predsednik in finančni minister Andrej Bajuk. Ob tem je kljub znakom umiritve rasti dejal, da je gospodarska klima pozitivna in da ni razlogov za skrbi. Minister je opisal strankine priprave na jesenske volitve in odgovarjal na vprašanja. Vprašanja so se nanašala na privatizacijo Zavarovalnice Triglav, o priljubljenosti stranke po petkovi anketi in o vinjetah.

Uvod Bajuka:

Odgovori na novinarska vprašanja:

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • Štrigon je rekel/-la:

    “V Sloveniji še nikoli nismo imeli tako visoke gospodarske rasti kot preteklo leto…..”
    Ja gospoda, to pa je že lanskoletni sneg.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Realna gospodarska raste je bruto 6,1% minus inflacija 5,8% = 0,3%

  • dolžnik je rekel/-la:

    V Sloveniji še nikoli nismo bili tako zadolženi kot preteklo leto, in dolg še ‘vztraja’. Tj. ravno z zadolževanjem so dosegli ‘rekordno’ gospodarsko rast (prociklična ekonomska politika). Povedano še drugače: zadolženi s(m)o bolj kot v socializmu, s tem, da so tudi rekordi glede gospodarske rasti ‘padali’ že takrat. Bajuk ne ve, kaj govori, ali pa se laže.

  • Georg je rekel/-la:

    V kolikor se jaz razumem na indekse in na gospodarsko rast, na realno gospodarsko rast izključno vpliva rast zaposlenosti in produktivnost, ne pa inflacija, kot to prikazuje “1tastar”. V kolikor sta zaposlenost in produktivnost prispevali k gospodarski rasti v Sloveniji, mi ni znano, ker zadev ne spremljam. Vem pa iz gornjih % oz. indeksov izračunati nominalno gospodarsko rast: 1,061×1,058 =1,122538, kar je 12,3%. Pri tem sem upošteval stopnjo inflacije in realno gospodarsko rast. V kolikor od nominalne gospodarske rasti odštejemo inflacijo ( dobimo jo z deljenjem indeksov), dobimo realno gospodarsko rast : 1,122538:1,058=1,061 oz. 6,1%. Inflacija se toraj v nobenem primeru ne odbija od realne rasti, temveč od nomialne. Kaj je hotel “1tastar” s svojim izračunom povedati, mi ni znano. Ne loči nominalne od realne rasti. Najbrž je hotel degradirati doseženo gospodarsko rast v Sloveniji in Bajuka.

    Kar se pa tiče zadolževanja pa je moje mnenje sledeče: Lahko čakaš 20 let in varčuješ. Lahko pa se zadolžiš in takoj investiraš . Odvisno od ciljev, ki jih zasleduješ. Če se zadolžiš in investiraš, z investicijami pridobiš novo tehnologijo, večje možnosti za zaposlitev in gospodarsko rast. Lahko pa čakaš, varčuješ in ne investiraš v podjetništvo, pa te drugi prehitijo. Ljudje navadno gredo tja, kjer se lahko zaposlijo in delajo. S tem se ustvarja nova vrednost. Lahko pa imaš denar na banki in čakaš na obresti. Zato podpiram Bajuka in njegov prispevek k gospodarski rasti Slovenije, ne pa ležanje mrtvega kapitala na banki.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Kaj govorite o zadolženosti neki.
    Lepo vas prosim.
    Ta zadolženost je plemenita zadolženost.
    Gradimo ceste –> krediti za ceste –> provizije –> gospodarska rast –> zadovoljni državljani –>
    vrnejo kredite ….. ha ha ha ha

  • dolžnik je rekel/-la:

    @Gregor:
    Problem investiranja te vlade ni v tem, da bi vlada jemala prihranke z banke, in jih investirala v posle z visoko dodano vrednostjo, pač pa v tem, da razprodaja uspešna slovenska podjetja ter se poleg tega še zadolžuje ter investira v infrastrukturo. To ne samo da je škodljivo za državo (ustvarja se strukturni primanjkljaj) in davkoplačevalce (ki bojo odplačevali dolgove tudi ko rast ne bo več visoka), pač pa je povsem skregano z ekonomsko logiko. Namreč če je rast radi izvoza (predvsem v države EU, ki tudi beležijo gospodarsko rast) že itak visoka, je nesmiselno in škodljivo še dodatno ‘pospeševati’ rast, tj. povečevati povpraševanje, ker to nujno vodo v pregrevanje gospodarstva in (še višjo) inflacijo.

  • Georg je rekel/-la:

    Mislim, da ta vlada ni prodala nobenega uspešnega podjetja. Res pa je uspešno podjetje npr.LEK prodala tujcem LDS-ovska vlada. NKBM smo s prihranki kupili občani, Telekom se ni prodal; Mercator in Delo pa obvladuje Laško s svojim “tajkumskim nakupom”. Zavarovalnica Triglav se še zaenkrat ni prodala.

    Zame najbolj Inflacijo pospešujejo takozvani ” tajkumski nakupi” podjetij na kredit, ki nimajo nobenega kritja. Denar se jim kar na lepe oči nakaže na njihov račun za nakup podjetja, ne da bi ta denar zaslužili.
    Drugi generator inflacije so nerealne zahteve sindikatov po višjih plačah.

    Mislim, da to povzroča dodatno povpraševanje in pregrevanje gospodarstva.

  • dolžnik je rekel/-la:

    Ha! Ha! Jasno, za inflacijo danes, je kriva prodaja Leka. Ha! Ha! Res je, prodala ga je prejšna vlada, vendar zarazliko od te vlade, transparentno ter na način makimiranja nakupne cene. Dočim ta vlada prodaja podjetja pod mizo, netransparentno (na tajnih srečanj) in na škodo države. Npr. Mercator je bil prodan brez prevzemne ‘tarife’, čeprav se je prodajal kontrolni delež. In jasno, prodajalo se je ‘kompatibilnim’ tajkunom, takrat sta to bila tako Bavčar ot Šrot. Podobna je zgodba SIJa, kjer bojo Rusi v ca. 2 ali 3 letih povrnili kupnino z dobički firm, ali bogatenje familije petek iz maribora (ki je dobila koncesijo za igralnico na mejnem prehodu Lipica), ali prodaja Splošne lovbe Piran, ki beleži rekorden profit, ali… In btw, prevzemi podjetji s strani tajkonov, s krediti, katerih pokritje so ciljane delnice, je tolerirala ravno ta vlada. lani, ob sprejemanju zakona io prevzemih podjetji, je vlado opozicija izrecno opozorila, naj prepreči tovrstna prevzemanja, vlada je opozorila ignorirala. Še več, celo prodajala je podjetja kpcem, čeprav je vedela za način kreditiranja. To se je zgodilo v primeru SIJ (Rusi so kupili večinski delež s krediti, zastavili pa prevzene deleže SIJa), kot v primeru Mercatorja, ko je Istrabenz (Bavčar) na enak način (s krediti, pokritimi s ciljanimi delnicami) kupil deleže v Mercatorju. Zdaj jih je že prodal in mastno zaslužil. Tako kot so zaslužili tudi kupci in špekulanti podcenjenih delnic NKBM z off-shore Karibov, ter drugi ’slamnati kupci’, katerim je vlada arbitrarno (netransparentno) prodajala deleže te banke. Še eno oškodovanje državne lastnine… Če je za inflacijo res kriva prihvatizacija in tajkunizacija, pa je jasno, da je tudi za to kriva vlada. Saj vlada prodaja deleže mono- ali oligoplnih podjetji.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Ja drugovi !
    Od vsega tega prodajanja “podolgem in počez” se bo našla še kakšna
    vreča polna dnarja.
    Če jo najdem, jo vrnem !

  • Rob je rekel/-la:

    1tastar za tale tvoj izračun bi te najrajš z osnovami ekonomije po glavi. Sicer je rast BDP-ja nek nateg, ampak ne takšen. Stopnja 6,1% je realna,kar pomeni,da je inflacija že odšteta. Drugače povedano od nominalne rasti BDP-ja 11,9% smo odšteli inflacijo 5,8 in smo dobili 6,1% ! Sicer pa sploh ne vem, kaj ljudem in novinarjem ni jasno.
    Imamo sveto trojico: ZAPOSLENOST, INFLACIJO, RAST BDP-ja
    Ne moremo imeti nizke nezaposlenosti, nizke inflacije in visoke rasti BDP-ja. Tebi(nam) ugodna imaš lahko največ dva torej v našem primeru STOPNJO NEZAPOSLENOSTI in RAST BDP-ja. Inflacija je pa v 2/3 posledica dobre izkoriščenosti prej naštetih. Torej budaliti z to inflacijo je nevednost, pa saj je logično to pričakovati ob takem stanju. Saj so Bajuk in ostali vedeli kaj počnejo. Seveda so jih pa kritizirali tisti, ki so za zmerno rast, ki je po mojem mnenju tudi bolj pravilna ampak vseeno. Pač zdaj bomo spet izkusili gospodarske cikle v pravem pomenu.

  • miro je rekel/-la:

    Vidim, da se vsi strinjate,da je bila visoka gospodarska rast dosežena z zadolževanjem za gradnjo avtocest in predorov. Ker pa se je te objekte gradilo po najmanj dvakratni ceni, me zanima ali je bilo to upoštevano v vaših izračunih. Če kupiš stanovanje po dvakratni tržni ceni, nisi realiziral nekega dobrega posla.

  • Gašper je rekel/-la:

    Miro,
    tudi tukaj ne razumeš zadev. Preberi dnevne (poljudne) časopise - oziroma članke o gospodarski rasti. Praktično vsi, tudi “neodvisni” novinarji priznavajo in so zdaj to prvič priznali, da je glavni vzrok za tako visoko gopsodarsko rast bil izvoz.
    Tipičen problem Slovencev, ko se vsi spoznaj(m)o na vse.