31. marec, 2008 | Vest

Komentar - Andrej

O boju med Rogom in mestom, komentar - Andrej Kurnik.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Bivša tovarna Rog je postala prizorišče izostrenega boja v mestu. O tem priča tako način obravnave uporabnikov tovarne Rog s strani MOL - župana Jankovića torej – kot izjemna podpora avtonomni, svobodni in samoupravni uporabi bivše tovarne Rog.

Na primeru uporabe bivše tovarne Rog smo priča prvemu večjemu konfliktu v procesu vzpostavljanja podjetja Ljubljana. Avtoritarni menedžment tega podjetja je trčil ob družbeno realnost, ki jo je proizvedel avtonomni in odprti Rog.

Od samega začetka je bila ideja Roga narediti razpoko ali raztrganino v mestu, ki je iz dneva v dan bolj podvrženo režimu naci-neoliberalne akumulacije. Bistvo ideje Roga je, da je treba v mestu odpreti prostore, v katerih je mogoča drugačna subjektivacija, kot jo predpisuje hegemonski model družbene organizacije. Ti prostori so prostori kontraoblasti kot eksodusa iz družbe, ki jo vse bolj obvladuje strateško zavezništvo med agresivno rekatolizacijo in neoliberalnim aparatom zavzetja.

Ko postane mesto podjetje, je vsebina boja v proizvajanju takšnih razpok kot je Rog. Včasih so bile iz stališča kapitala produktivne (torej profitabilne) le delovne ure v industrijski proizvodnji. Danes kapital vse bolj krade nematerialno delo. Življenjski stili, odnosi, identitete, simboli, kultura, ideje – vse to je postalo vir kapitalistične akumulacije in izkoriščanja. Režim izkoriščanja nematerialnega dela, ki ga v obliki podjetja Ljubljana forsira župan Janković, sloni na kontroli in disicpliniranju samih procesov proizvodnje družbenega življenja. Zato je danes edini možni projekt svobode in enakosti odtegnitev procesov proizvodnje družbenega življenja kontroli neoliberalnega avtoritarnega menedžmenta mesta kot podjetja.

Rog pa ni samo postfordističen projekt upiranja kot svobodnega ustvarjanja družbenega življenja, ampak je tudi postnacionalen in globalen projekt. V kratkem času svojega obstoja je postal pravi laboratorij globalnega državljanstva. Rog je prostor, ki je odprt za vsakogar in je prostor razvoja postnacionalnih državljanskih praks. Danes sta privatizacija in korupcija kraja skupnega, ki ga proizvaja globalna multituda. Zato je ključni del projekta reapropriacije prakticiranje globalnega državljanstva in boj za državljanske pravice za vsakogar.

Prva faza boja je morda pri koncu. Naslednja bo morda potekala pod geslom »Rog nam ni dovolj, hočemo mesto!«

Andrej Kurnik

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • Rektoskop je rekel/-la:

    Če dovolite, ste mar že pozabili, kako ste na platformi “Svobodna Ljubljana” lezli v določene predele turškemu samodržcu?

  • flek je rekel/-la:

    Postinteligenčni manipulator alternativne scene.

  • Aschmodei je rekel/-la:

    Je zasedba Roga še vedno mišljena začasno, kot se je razlgašalo na začetku?
    Načeloma zelo podpiram zadevo in sem v zadnjem času tudi sam postal obiskovalec. Upam, da zdrži še čim dlje.

  • dahvor je rekel/-la:

    Zelo lepo povedano … mesto mora od meščanov bit.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Alternativa ne sodi v bližino stanovanj!

  • bingo je rekel/-la:

    V bližino stanovanj v centru Ljubljane po mnenju nekaterih, kot je npr. 1tastar ne spada nič !

  • 1tastar je rekel/-la:

    Alternativa spada tja, kamor spada: na prašičje farme, štale in smetišča!!!

  • flek je rekel/-la:

    @1tastar, tis pa taprau alternatiuc, ejga

  • dahvor je rekel/-la:

    ejga, hehehe, na Gorenske si to takoj, u Lublani še prej, na Primorskem še ni jasno kaj je točno to, prej vedno rečejo, ta je ponoru … hehehe … alternativc, po mojih izkušnjah, je samo Človek, ki vidi malo več, pozna/opazuje tudi svojo senco, kako se giba in kam jo Luč meče…na Krasu je pa dobro maraton teč…je bil glih tri dni Forest Gump zvečer, ponoči na kanalu starih filmof.
    …in domačo musko poslušam in vprašanje ali je Mlakar, da nasprotje pokaže, alternativc, ko v morju muske o, za pijance, eno vzgojno za travarje vrine … in ker je znano, da pijanci okrog poscani redno hodijo…je mogoče alternativa travarji, tem se ta malenkost nikoli ne dogaja…in isto končajo,… ma za se ubit.

  • dahvor je rekel/-la:

    …zato jaz pijancu nikoli roke ne dam, vem, da je vedno vsa poscana…če pa mu je že tako hudo, da mu moram pomagat, da si kaj ne nardi, da se moram ga dotaknit, takoj po tem mi je edina pot, se dolgo kopat…in koliko mila in šampona porabim…alternative ni.

  • Andrea je rekel/-la:

    upajmo, da tisti zanikrni predel čimprej preuredijo, porušijo dotrajane objekte in kaj spodobnega postavijo. sodobna stanovanja in center za umetnos se sliši idealna rešitev.

  • coop je rekel/-la:

    Očitno alternativa ne spada nikamor? Najbolj enostavno je seveda porušiti, postaviti na novo, potem pa najemnine do nebes in alternative res ni več.
    Sicer je pa ROG deloma eksperimentalni razvoj tistega, kar je po Evropi dobilo domovinsko pravico že zdavnaj, le mi se delamo, da tega ne potrebujemo, ker smo preveč super, sploh in oh.
    Gospoda je očitno pozabila, da se da živeti tudi kako drugače kot v najnovejšem dizajniranem stanovanju, po možnosti z marmorjem po tleh….

    Mislim, da je čas že zrel, da omogočimo soljudem, da živijo in ustvarjajo kakor želijo, saj je to njihovo življenje in njihov način preživljanja trega kratkega bivanja.