31. marec, 2008 | Urh Maček

Volilna zakonodaja

Stranka Zares predlaga spremembe in dopolnitve zakona o volitvah.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Stranka ZARES je predstavila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o volilni zakonodaji in referendumski kampanji. V stranki so mnenja, da tudi leta 2007 sprejeti zakon o volilni in referendumski kampanji omogoča izmikanje znotraj postavljenih zakonskih okvirov, s čimer se strinja tudi računsko sodišče, ki ponovno opozarja na nedorečenost nekaterih določb zakona. Cilj danes predstavljenega predloga zakona je zamejitev virov financiranja in nadzor nad njimi, ter omejitev oglaševanja v predvolilnem obdobju. Z razliko od sedaj veljavnega zakona so v predlogu tako kot stroški določeni tudi stroški svetovanja za pripravo strategije volilne kampanje, ki jih ima organizator že pred začetkom volilne kampanje in predstavljajo zajeten del vseh stroškov, ki jih imajo organizatorji kampanje.

O novi volilni in referendumski zakonodaji:

Pavel Gantar: “… ta strošek želimo prihraniti državi in s tem seveda zmanjšati tudi apetite po bogati, razkošni predvolilni kampanji.”

Odgovori na novinarska vprašanja:

Gregor Golobič*: “… s povečano transparentnostjo in poštenostjo nadeva uzde neki predvolilni strasti, ki se morda izgublja v iluzijah, da odloča v volilnem izidu količina denarja …”

O pokrajinski zakonodaji:

Gregor Golobič: “… mislim, da bi veljalo biti v tem mandatu zadovoljen s tem, da je bil eden od najbolj odločilnih korakov in to je sprememba ustave na tej točki dosežen.”

Urh Maček

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Rok je rekel/-la:

    Nekaj komplicirajo brez veze. Nimajo glasnogovornika. Stranka se ukvarja sama s sabo. Ni videti novih obrazov. Tudi politika ni nova, ampak žveči star problem, ki za davkoplačevalce sploh ni pomemben.

    Kdo je izvolil to stranko?

  • Rok je rekel/-la:

    Ker očitno ta stranka ne zanima nikogar drugega, bom pa napisal jaz še en komentar.

    Zdaj že golobčki na strehah čivkajo, da je za ideje zveze socialistične mladine še prezgodaj. Revolucija se bo s svojimi pridobitvami spet najbrž vrnila v igro nekje v drugi polovici 21. stoletja. Takrat pa bodo tile oranžni mladinci že krepki desus, če ne bo vmes (tako kot mene) kakšnega Matilda vzela.

  • 1tamlad je rekel/-la:

    @Rok
    Rok ti je potekel, zato drugih komentatorjev ni v bližino….
    Sicer pa, ko tvoji rdeči mladinci kar tako mimogrede najavijo več kot 100.000 EUR plačila za ameriške svetovalce, je to še kako pomemben alarm za davkoplačevalce.

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Rok, vsako leto so kakšne volitve in vsako leto se jezimo na “onesnaženje” s predvolilnimi plakati. Prav oči se ti spočijejo, ko med volilno kampanjo zagledaš plakat za Persil… No, če se vsi (ali vsaj večinoma) strinjamo, da je tega preveč in da kampanja traja predolgo, ne vidim razloga, zakaj ne bi mi v Zaresu, zdaj ko imamo vpliv poskušali kaj spremeniti v to smer.