1. april, 2008 | Denis Sarkić

Resno o medijih

Zares pripravil omizje za programska izhodišča s področja medijev.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Zares so pripravili programska izhodišča s področja medijev, v katerih se zavzemajo za avtonomne medije in neodvisno medijsko politiko, ter jih dali v javno razpravo. Svoja stališča do izhodišč so danes na programski razpravi soočili različni razpravljavci in ugotovili, da so izhodišča dobra, vprašanje pa je, kako bodo uresničljiva v praksi. Programska izhodišča za področje medijev v stranki po besedah poslanke in vodje programskega odbora Majde Širca dajejo v razmislek, nato pa ga bodo povzeli v programski dokument. Pri pripravi izhodišč so v Zares izhajali iz analize obstoječega stanja, ki po besedah Širčeve “vpije po spremembah”. Izhodišča so gradili na načelu avtonomije medijev ter načelu, “da mora politika dati roke stran od medijev”. V Zares sicer zavračajo vsakršno obliko pravne ureditve, ki bi silila medije v odvisnost od centrov politične moči. Med konkretnejšimi predlogi se Zares zavzema za spremembe zakona o RTV Slovenija, s katerimi bi odločilni vpliv imela javnost, in ne politika. Zavzemajo se tudi za premišljeno spreminjanje medijske zakonodaje, učinkovito in nediskriminatorno politiko podeljevanja državnih pomoči medijem ter boljši dostop etničnih in jezikovnih manjšin do medijev.

Med predlogi Širčeva je navedla tudi zahtevo po prestrukturiranju Slovenske tiskovne agencije (STA), ki ima po njenem mnenju neprimerno obliko. Sedanji status ter način financiranja in vodenja STA so po mnenju Zares neprimerni z vidika državnega upravljanja ter vladnega vpliva na uredniško politiko, pa tudi z vidika zaostajanja v razvoju agencije. V razpravi se je Janez Aljančič lotil razmer na RTVS, ki danes po njegovem mnenju ni javni servis z nepristranskim informiranjem, vpliv politike na javni zavod pa je danes večji kot kadar koli prej. Zato meni, da bo treba spremeniti zakon o RTVS, ki je bil sprejet pred tremi leti. Z njim bi morali izvzeti politiko iz imenovanja vodstva javne rtv hiše ter zagotoviti neodvisen vir financiranja. Treba je določiti poslanstvo zavoda, ki mora biti v službi javnosti, in ne politike. Novi zakon bi moral določiti tudi prožno in moderno organizacijsko strukturo ter zagotoviti socialno vzdržnost zaposlenih. Aljančič je še opozoril, da mora biti novi zakon produkt široke in odprte razprave.

Samostojni novinar Franco Juri deli mnenje, da bi skušnjava nove oblasti lahko bila prevelika. Zato pozdravlja dokument Zares o programskih izhodiščih na področju medijev, saj ta po njegovem mnenju kaže, da bi se po volitvah lahko nekdo dejansko lotil tega vprašanja. Član programskega sveta RTV SLO Boris Vezjak je tu opozoril na težavo, saj po njegovem mnenju širokega konsenza zaradi zelo različnih pogledov ne bo mogoče doseči. Sam se sicer v programskem svetu “počuti zelo slabo”, saj je njegova zasedba svetovnonazorsko in politično povsem “neuravnotežena”. “Kako doseči konsenz, pa je vprašanje za milijon dolarjev,” meni Vezjak. Nekdanja direktorica Primorskih novic Barbara Verdnik pa je opozorila, da Slovenija že vse od osamosvojitve dalje nima medijske politike. “Nimamo odgovora, kakšno medijsko podobo si sploh želimo, kar oblast izkorišča in manipulira.” Verdnikova ima občutek, da je pomanjkanje medijske politike načrtno, njen cilj pa neinformirani in neosveščeni prebivalci, s katerimi se da manipulirati. Kot pravi, smo v zadnjih treh letih ostali brez založnikov, ki bi poznali medijski trd, pa tudi uredniki so danes manj usposobljeni. “Profesionalizacija na celi ravni drsi navzdol,” je prepričana.

Po mnenju profesorja na Filozofski fakulteti Jožeta Vogrinca je besedilo, ki so ga pripravili v Zares, dobro izhodišče, vprašanje je le, ali bo tudi uresničljivo. Kot pravi, je glavni nasprotnik medijev kapital, in ne država. Po njegovem mnenju je tudi ključno, kako razumemo pojem javnost. Sedanja vladna koalicija ga po njegovem prepričanju razume kot sinonim za ciljno publiko sporočil oblasti, ki so jo dobili v upravljanje za štiri leta. Tudi profesor na Fakulteti za družbene vede Vlado Miheljak opozarja na nekatere pasti pri uresničevanju programa. Naslednja vlada lahko namreč ugotovi, da medijska zakonodaja ni slaba za tiste, ki so na oblasti, pravi Miheljak, ki se sicer strinja, da je zakon o RTV SLO treba spremeniti. Opozoril je še na eno past, ki je povezana z ugotovitvijo, da je javna RTV kadrovsko popolnoma uničena. “Če pa menjavaš kadre, padeš v past, da uporabljaš iste metode,” opozarja Miheljak.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
17 x komentirano
  • 1tastar je rekel/-la:

    Program a la Širca bo pa zares grozen. Upam, da nikoli več ne bo prišla na TV!

  • 1tamlad je rekel/-la:

    @1tastar
    Si je ta TV res ne zasluži. Gledalci in strokovna javnost pa je Širci za njeno TV produkcijo dodelila doslej največ Viktorjev v zgodovini. Kar pa seveda enemu takemu zagrenjenemu starcu nič ne pomeni. In obratno!

  • Johan je rekel/-la:

    To je smešno o medijih in ne resno o medijih. Avtonomija medijev in neodvisno novinarstvo stranke ZARES si predstavjam tako, da bomo morali ob morebitni zmagi stranke ZARES v jeseni na TV stalno gledati npr.nestrpno programsko direktorico Majdo Širca, brati zmešane kolumne že direktorja časopisa VEČER Borisa Verjak-a, brati npr.bedaste kolumne glavnega urednika Dnevnika Vlada Miheljaka, gledati bolane rizbe v Dnevniku veleposlanika v Španiji Franca Juri-ja, srečevati se z do smrtno direktorico Primorskih novic Barbaro Verdnik ter se klanjati rektorju Filozofske fakultete Jožetu Vogrincu.

  • ojoj je rekel/-la:

    @Johan
    Ti si pa sigurno potomec Vodiške Johance… Pazi, da se ne utopiš v krokodiljih solzah in grimsovem jokerskem nasmešku nacionalne tv.

  • Todor je rekel/-la:

    Hja Zaresu so mediji resna skrb. Golobič ima svoje ljudi v vseh glavnih uredništvih časopisov. Pravi medijski tajkun, še Janša, ki je premijer ni toliko prisoten v medijih in nima toliko intervjujev. Kakšna farsa je ta Zares, ljudje pa kar nasedajo. Bolno…

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Todor, novinarji so (že zaradi svojega poklica) med najbolje informiranimi v državi. Prvi zvejo za prometne nesreče in tudi za razne kadrovske probleme, pa tja do strukturnih problemov (inflacija).

    Če za svoje poteze imamo v stranki Zares podporo velikega števila novinarjev, potem … potem me razganja od ponosa. Počutim se pameten in uspešen. :-)

  • Brane je rekel/-la:

    Upam, samo upam, da JJ in njegov trop ne bo zmagal na volitvah. Zakaj? Ko berem vse, kar piše njegov trop, se mi obrača v želodcu. Delajo na principi skregaj in vladaj, blati svojega bližnjega in če boš to delal vstrajno, vsak dan, potem ti bodo volilci tudi verjeli. Sram vas bodi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Upam, da volilci ne bomo nagrajevali takšno politiko, ki se vodi sedaj. Kot bi se vrnil v leto 1938. Kamor koli se ozrem, me strašijo SDS s komunisti, rdečkarji………. Mislim, da se bojijo še lastne sence. Organizirano se blati in straši, sam pa v takšni državi ne želim več živeti, za takšno stanje pa je kriva lahko samo vlada JJ, ki pa se seveda izgovarja na vse prejšnje vlade.
    Za božjo voljo, nehajte mi že vsiljevat vašo genialnost NA VSAKEM KORAKU. Imam občutek, da se vas lahko znebim edino tako, da pojdem živet v tujino.

  • silvom je rekel/-la:

    @IgorĐukanović
    Novinarji tudi najprej za razne naravne katastrofe - morda pa zato toliko pišejo o Zares-u … :=)

  • janez je rekel/-la:

    Zares so bedaki ki jim verjamejo

  • opalapipa je rekel/-la:

    @janez
    verjamem, da je tvoj komentar zares vreden bedaka.

  • doajen je rekel/-la:

    Pri F. Juriju nikoli natančno ne vem kaj je. Če je novinar takega kova kot se spodobi (izkaznica in potrdilo je fikcija) bi ga večkrat pričakoval z mikrofonom v roki in ne obratno. On je naj KAMELEON slovenke družabne scene. V bistvu je vse a hkrati nič. Tudi če izpolnjuje vse formalne pogoje za zasedbo uredniškega mesta na TV Koper, si tega zaradi javne podobe in ekstremno levih pogledov nikakor ne zasluži, še več, mu niti v sanjah ne more pripadati.

    Zaresovci pa naj enkrat nehajo s sloganom “nova politika” ker res abotno zveni. vedno iste face, vedno iste face

    Lačni Franz
    Album: Zadnja večerja

    VEDNO ISTE FACE

    Zgradili so nam nov bazen.
    TV je snemala izjave,
    kako objekt predajajo v namen.
    Vedno iste face.
    Vedno iste face.

    Umrl je znan zbiralec znamk.
    S pogrebom je častil prisotne
    iz močnih in bogatih strank.
    Vedno iste face.
    Vedno iste face.

    Iz časopisov skromnost se šopiri.
    Vsi padejo, pa brez skrbi, na štiri.
    Okrogle mize so orgazem prve vrste.
    Zavidajo si svoje dolge prste.
    Vedno iste face.
    Vedno iste face.
    Vedno iste face.

    Večna mladostje med nami.
    Vedno moderna in srečna.
    Nežno kot vata po rani.
    Liže in gloda kosti.

    Odkrili so si spomenik.
    Spet plapolale so zastave.
    Drugačne barve, isti štrik.
    Vedno iste face.
    Vedno iste face.

    Za njimi pride novi rod
    dobronamernih misionarjev.
    Spet nam obljubljajo dobrot.
    Vedno iste face.

  • ne me basat je rekel/-la:

    Mediji so v Sloveniji preveč oranžni. Za svobodo tiska bi bilo najbolje, če bi Gregor Golobič umaknil svoje šape z medijev, Zares pa naj se raje ukvarjajo s politiko kot z mediji.

  • Q je rekel/-la:

    …. zanimivo, da nihče od “desnih” ni napisal nič o vsebini povedanega, veliko o pa o sovraštvu do političnih tekmecev.

    Verjetno se jim zmerjanje zdi bistvo demokracije in ne recimo informiran in politično pismen državljan.

  • 1tastar je rekel/-la:

    Bravo, doajen. Tvoje ime pomeni približno isto kot moje.

    Kar se pa Viktorjev tiče, so nekaj podobnega kot Mario ali Zvezde pojejo. Če komu ni všeč volja ljudstva, pa noter porine še izvenrazredne. Za popravni izpit ljudstvu!

  • 1tastar je rekel/-la:

    Q! Jaz sem “desni”. Zato ti povem, da so zame mediji pičkin dim. Še nikoli se nisem orientiral po medijih ali (magari) po reklamah za “83% Slovenk”.

    Ne misli, da so diplomanti FDV sposobni oblikovati moje mnenje. To je desno že od otroka, levo pa mi je idiotsko!!

  • Q je rekel/-la:

    …ne vem, zakaj imaš občutek, da mi kakorkoli odgovarjaš.

  • matilda je rekel/-la:

    @1tastar
    To tvoje desno je tudi ostalo na nivoju otroka. Če je levo idiotsko, potem si sigurno zraven.
    Sem slišala, si tudi ti skriti član Zares (tako kot Grims in Možina) , pa tukaj nekaj blebetaš.

    Ajd, se vidimo (zgoraj)!