10. april, 2008 | Vest

Komentar - Jadranka

O težavah sodobne umetnosti, komentar - Jadranka Ljubičič.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Platforma povezovanja in sodelovanja posameznikov in organizacij, ki delujemo znotraj polja sodobne umetnosti, se je vzpostavila z akcijo Gostimo Moderno galerijo. Akcija poteka od decembra 2007 do aprila 2009, vanjo pa je vključenih 20 prostorov po Sloveniji s 25 simboličnimi akcijami. Razstave, predstavitve, diskusije naj bi ublažile prekinitev razstavnega programa Moderne galerije.
Vsi, ki delujemo v različnih galerijskih ali produkcijskih prostorih za sodobno umetnost, se namreč zavedamo pomembnosti nepretrganega in neoviranega delovanja osrednje institucije in njenega vpliva na druge, manjše prostore, namenjene sodobni umetnosti. Večletna (ne)politika eksistenčno ogroža osnovno infrastrukturo, intelektualno in kreativno delovanje v polju sodobne vizualne umetnosti. Akcija Gostimo Moderno galerijo zato služi kot apel za vzpostavljanje platforme povezovanja in sodelovanja posameznikov in organizacij. Tako je bil v okviru razstave 23. člen (4. 4.–2. 5. 2008, Galerija Škuc, Ljubljana) 8. 4. 2008 pripravljen posvet Kako napolniti žepe sodobnega umetnika!?. Na posvetu se je izkazala potreba po skupinskem in načrtnem nastopu posameznikov in organizacij, da bi se izboljšali produkcijski pogoji za delovanje in ustvarjanje.
Naslednja iniciativa je akcija BANG – Brez Artservisa ne gre!. Artservis, projekt Zavoda za sodobno umetnost SCCA – Ljubljana, je nastal leta 2001 iz potrebe po sistematičnem zbiranju in učinkovitem posredovanju informacij za delovanje v kulturi. Artservis kot informacijski, svetovalni in servisni spletni medij za kulturo s svojo najširšo in brezplačno dostopnostjo deluje po principu demokratičnosti. Artservis omogoča sistematično javno obveščanje, svobodno zbiranje, sprejemanje in širjenje informacij.

39. člen Ustave Republike Slovenije vsakomur daje pravico dobiti informacijo javnega značaja. Ministrstvo za kulturo RS mora torej prepoznati vlogo in pomen hitrega, celostnega in strokovnega informiranja za kulturo, omogočiti razvoj sodobnih informacijskih orodij (kulturni portali na spletu, spletni radio, spletne svetovalnice, spletne baze podatkov, digitalni arhivi …) in podpirati že obstoječe lokalno, nacionalno in mednarodno priznane informacijske programe in projekte, ki jih izvajajo nekatere nevladne organizacije.

Platforma povezovanja in sodelovanja posameznikov in organizacij bo nadgrajevala akcije povezovanja in sistematičnega iskanja rešitev za izboljšanje delovnih pogojev in večji posluh vladnih institucij za vprašanje preživetvenih, produkcijskih in ustvarjalnih pogojev vseh, ki delujemo/jo na področju sodobne umetnosti.

Jadranka Ljubičič, KUD Mreža/Galerija Alkatraz, Ljubljana
———————————————————————————–
Gostimo Moderno galerijo
20 prostorov, 25 projektov, od decembra 2007 do aprila 2009
Več:
http://www.mg-lj.si/node/154
———————————————————————————–
BANG – Brez Artservisa ne gre!
Peticija in akcija za podporo Artservisu
Več o peticiji in podpisovanje:
http://www.ljudmila.org/~peticija
Več o akciji in možnosti sodelovanja:
http://www.artservis.org/obvestilo.asp?st=85
———————————————————————————–
Kako napolniti žepe sodobnega umetnika!?
Razstava 23. člen,
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Več: http://www.galerija.skuc-drustvo.si/skuc2.html
—————————————————————————————————————–

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • rektoskop je rekel/-la:

    Kaj je to “platforma”? Je to kaj v zvezi z inštalacijo in preformansom?

  • Donvito je rekel/-la:

    platforme so nič več in nič manj kot to kar so…je pa dejstvo, ki ga gospodična ni povedala, morda tudi ni vedela, da za vsem tem stojijo reptiljanci!

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

    Ritogled, poprosi mamo, naj ti za rojstni dan kupi Verbinčev Slovar tujk.

  • Potrčko je rekel/-la:

    v arhivu moderne galerije je najverjetneje tako kot bi udarila atomska bomba?

    kdo tem “varuhom” kulture, ki so na permanentnem gostovanju sploh dovoli še biti na plačilnem spisku davkoplačevalcev?

    Bi bilo dobro da bi kaka neodvisna komisija malo pobrskala po stanju arhivov tam in prevetrila kadrovsko štalo !!

  • hrcek je rekel/-la:

    da ne bomo o tem, kako je najverjetneje na ministrstvu za kulturo udarila atomska bomba bo vsem tem kar sekajo..

    pa moderna je edina institucija v tejle drzavici sploh, pristojna sodobno umetnost, ki je javna kot je javna drama kot gledalisce ali narodna galerija itd, pa je nase preljubo ministrstvo jim pobralo denar za program “da bi renovirali stavbo” …

  • prolan12 je rekel/-la:

    Sk6JJP wrerrerreteee