5. avgust, 2008 | Katja Lenart

Pod streho Situle

Novo mesto je bogatejše za hostel (in vrt) z zgodbo.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Če slučajno niste vedeli, v Novem mestu so pred tremi meseci odprli prvi hostel. Ima izvrstno lokacijo (najdete ga čisto zraven mestne hiše, v samem centru mesta) imenuje pa se Hostel Situla. In ime je pomembno - situla (v latinščini pomeni vedro) je namreč prava dolenjska arheološka znamenitost iz halštatskega obdobja, na kateri so upodobljeni prizori iz takratnega življenja.

Zgodba novomeškega hostla se je pričela pred približno tremi leti. Hostel Situla – ki je muzej in življenjski prostor v enem - so v Društvu novomeških študentov (DNŠ) septembra 2005 prijavili na razpis Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma. S ciljem, da bi novomeško mestno jedro z novimi gosti in prireditvami bolj zaživelo, hkrati pa bi projekt promoviral edinstvene in bogate arheološke najdbe s področja Kapiteljske njive iz časa starejše železne dobe (8.–4. stoletje pr. n. št.). In potem so k sodelovanju povabili kopico strokovnjakov in umetnikov, ki so jim pomagali situlsko umetnost postaviti v sedanjost.

Ker sem se pred nekaj dnevi ravno mudila na Dolenjskem, sem se ustavila še v Situli. Da bi ta simpatično obokani hostel lahko pokazala še vam, sem za rokav pocukala Boštjana Groblerja (novomeškega štajerca in vodjo projekta Hostel Situla), ki mi je razkazal (skoraj) vse, kar se skriva v Situli. V sobe, ki so bile zasedene, pač nisva vstopila (najprej si oglejmo del hostla za “lov in ribolov”, ki ima tudi ogromno teraso z razgledom na vrt):


(www.vest.si) Hostel Situla 1 from Katja Lenart on Vimeo.

“To je dober glas, ki se širi v deveto vas”.

Hostel je sicer razdeljen na pet sklopov, ki se nanašajo na tematike, ki se pojavljajo na situlah iz halštatskega obdobja: obredni del, družabno življenje, obrt in trgovino, lov in ribolov ter ljubezen. Vsaki temi je posvečeno eno nadstropje hostla, z Boštjan pa sva si podrobneje ogledala še sobo z osmimi posteljami (in simpatično posteljnino), pokazal pa mi je tudi sobo, ki je prilagojena invalidom:


(www.vest.si) Hostel Situla 2 from Katja Lenart on Vimeo.

“Namenjen je v bistvu vsem, ampak je prilagojen, da ga lahko uporabljajo tudi invalidi na vozičkih in je to edini tak apartma v Novem mestu”.

In ko smo bili že ravno na poletnem potepu, smo privoščili še bezgov sok na luštnem zelenem vrtu hostla:


(www.vest.si) Na vrtu Hostla Situla from Katja Lenart on Vimeo.

“Najbolj globoka senca v Novem mestu”.

In naj bo to prvo v seriji poletnih potepanj na Vesti. Še se bomo potepali (če poznate kakšno fajn popotniško destinacijo, nam kar sporočite).

PS: Seveda sem iz firbca hostel tudi preizkusila (vključno z zajtrkom). Priznam, da je bila to ena sila prijetna izkušnja.

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • JB je rekel/-la:

    pojdite še do štefeta v celico, da se bo malo verbalno zmastrubiral pred kamero

  • JB je rekel/-la:

    Pojdite obiskat še Štefeta v Celico, da se bo malo verbalno zmastrubiral pred kamero o svojih vodstvenih sposobnostih. Zadnje vprašanje naj se nanaša na amortizacijo opreme v hostlu.

  • miha je rekel/-la:

    ..pa ne more štajerc promovirat novomeško sceno !!!