3. september, 2008 | Vest

Takle mamo 036

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

SMERNICE PRIHODNJE RUSKE ZUNANJE POLITIKE

Ruski predsednik Medvedjev je v petih točkah predstavil prihodnjo rusko zunanjo politiko.
1. Spoštovanje temeljnih načel mednarodnega prava.
2. Zaveza k multipolarnemu svetu, saj se model ene dominantne supersile ne obnese.
3. Izogibanje konfrontacijam.
4. Zaščita ruskih državljanov, kjerkoli na svetu že so.
5. Povezovanje z vsemi državami in regijami sveta.

NIZOZEMCI V IRANU

Nizozemska vojaško-obveščevalna služba je iz Irana umaknila vse svoje agente zaradi nevarnosti ameriškega napada na to državo. Naloga nizozemskih obveščevalcev je bila infiltracija in sabotaža iranske vojaške industrije.
Obveščevalci so umaknjeni, ker naj bi bili infiltrirani na mesta, ki so predvidena za bombandiranje z brezpilotnimi letali.
Vse informacije, ki so jih zbrali agenti, so bili predani ameriškim obveščevalnim službam.

VOJNA SE IZ AFGANISTANA ŠIRI V PAKISTAN

Minuli teden so talibani Pakistanskim oblastem ponudile premirje, ki so ga le-te zavrnile. Vojska je sporočila, da bo zaradi ramadana prekinila vojaške operacije, še posebej bombne napade iz zraka. Sedaj so ponudbo zavrnili talibani.
Pakistanska vojska je v zadnjih treh tednih območje bombardirala z letali in helikopterji. Po poročanju UNICEFA in Svetovne zdravstvene organizacije je samo v tem obdobju območje zapustilo okoli 200.000 ljudi.

MILITARIZACIJA VESOLJA

Japonska je ukinila zakon, ki ji prepoveduje uporabo vesolja za vojaške namene, hkrati pa je ustanovila agencijo, ki bo razvijala strategije uporabe vesolja za obrambo države.
Japonska namerava do leta 2015 v vesolje lansirati kopico vojaških vohunskih in komunikacijskih satelitov. Do sedaj so se zanašali na informacije komercialnih ponudnikov in ameriške vojske.
Pogodba Združenih narodov o uporabi vesolja za vojaške namene dovoljuje uporabo satelitov za nadzor nad lansiranjem raket z jedrskimi konicami, opazovanje in komunikacije. Ne dovoljuje ofenzivnih vojaških sistemov, ki bi vesolje uporabljali za napad na druge države.

KONCEPT PREVENTIVNE VOJNE SE SELI V NOTRANJO POLITIKO

Še pred začetkom republikanske konvencije so lokalne oblasti v sodelovanju z FBIjem izvedle številne aretacije aktivistov. Med njimi je večina takšnih, ki nimajo na vesti nikakršnih kriminalnih dejanj, še več, problemov niso imeli niti s kaljenjem javnega reda in miru.
Lokalni šerif je sporočil, da so aktiviste preventivno aretirali zaradi informacij, da pripravljajo kriminalna dejanja, ki bi motila potek republikanske konvencije. Med aretiranimi brez obtožnice so tudi nune, odvetniki, novinarji neodvisnih medijev in vojni veterani.
Nekaj nalogov za preiskavo stanovanj je bilo izdanih na podlagi hecnih razlogov, kot je morebitna kršitev požarne varnosti.
Aretacije protestnikov ob začetku konvencije so sledile podobnim aretacijam v času demokratske konvecije, se bolj pa tistim v New Yorku pred štirimi leti, takrat so naključno aretirali ogromno število nenasilnih protestnikov pod lažnimi obtožbami ali celo brez njih. Pridržali so jih do izteka konvencije.

MEHIŠKI PROTESTI PROTI ORGANIZIRANEMU KRIMINALU

Po vseh 32 mehiških zveznih državah se vrstijo protesti proti nasilju in ugrabitvam. V glavnem mestu se je zbralo več kot 150.000 ljudi.
Samo v zadnjem letu je bilo v državi ubitih 2700, ugrabljenih pa 300 ljudi. Večina umorov je povezana z obračuni med konkurenčnimi tolpami za distribucijo drog in spopadi oziroma atentati na policiste.
Država se namerava v boj proti kriminalu spustiti na kolumbijski način, torej z povečanjem represije in militarizacijo družbe. V tem ji izdatno pomagajo ZDA.

REŠEVANJE VOJAKA DOLARJA

V marcu so se ameriške, japonske in evropske državne finančne institucije tajno dogovorile za ukrepe proti verjetnemu izgubljanju vrednosti dolarja napram ostalim valutam.
V primeru padca vrednosti naj bi Japonska in Evropska centralna banka odkupovali ogromne količine dolarjev, da bi zadržali njegovo vrednost. Skratka, ameriško gospodarstvo je za ves svet preveč pomembno, da bi pustili tržnim silam prosto pot.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Ta mesec je v Sloveniji tako pestro, da zaradi premočne osvetljenosti Slovenije ne vidimo ostanka sveta.

  • Q_ je rekel/-la:

    … v resnici gre za onesnaženost.

  • Tekač je rekel/-la:

    …pa nej že kdo povabi Katjo da bo igrala v kaken slo filmu…
    Aha, sosed je režiser!
    Mu omenim.

  • Podpis je rekel/-la:

    ”V marcu so se ameriške, japonske in evropske državne finančne institucije tajno dogovorile za ukrepe proti verjetnemu izgubljanju vrednosti dolarja napram ostalim valutam.”

    Če je bilo tajno, kako veste, da se je zgodilo?

  • Jura Štok je rekel/-la:

    …. curljanje informacij in odsotnost demokratičnega nadzora. Zato se velikokrat zgodi, da zaposleni v tovrstnih istitucijah obvestijo medije. Simple as that.