16. september, 2008 | Jani Sever

Revizija 04/08

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kaj je počela Janševa vlada v zadnjih štirih letih? Dobro se je na to spomniti vsaj v obrisih. Štiri leta so veliko. Morda bom kakšen dogodek, ki se komu zdi pomemben, izpustil. Ampak saj so na voljo komentarji.

Vlada je svoj mandat začela neoliberalno. Z idejo enotne davčne stopnje. O tem se je s sindikati in večino “staro” ekonomistov intenzivno prerekala prvo leto svoje oblasti. Potem je izračunala, da bi bila takšna davčna reforma nevzdržna. Davčna reforma se je nato zgodila. Najbolj je koristila ozkemu sloju najbolj bogatih. Glede ostalih učinkov so mnenja deljena. Ostaja pa dejstvo, da je Slovenija ena od držav, ki imajo najvišje davke. Sindikati so bili kljub temu pomirjeni, “mlado” ekonomisti pa hudo razočarani. Ne le zaradi opustitve ideje o EDS, tudi reforma trga dela in privatizacija državnega premoženja se nista premaknila nikamor.

Privatizacija velikih državnih podjetij, kot si jo je zamislila vlada, se je začela nekoliko pozno 12. 8. 2005. Med počitnicami so se kupci sestali s predsednikom vlade v vladni palači. Prodaja je bila netransparentna in je povzročila vladi veliko preglavic. Najprej je zaradi kupčije vlada nekaj časa lahko obvladovala Delo. Vendar to ni trajalo dolgo. Med Pivovarno Laško in vlado je prišlo do kratkega stika in Delo ter Mercator sta postala za vlado neprijetna tema. Sam predsednik vlade je kasneje priznal, da je šlo pri prodaji Mercatorja za napako. Kupca, ki je imel od posla največ, pa je označil za največjega tajkuna v državi.

Na koncu je vlada vendarle izpeljala delno privatizacijo NKBM, s katero so nekateri v kratkem času zelo dobro zaslužili. Sicer pa je v državnih podjetjih namesto privatizacije vlada takoj začela s kadrovsko prenovo. Vodila jo je Andrijana Starina Kosem, ki je kasneje zaslovela v poslu z Mercatorjem in Delom. Operativno pa sta jo izvajala direktorja KAD in SOD. Kadrovska prenova je pomenila nadaljevanje prakse, da na vodilna mesta prihajajo “naši” kadri. Hkrati so državna podjetja takoj začela kanalizirati oglaševalski denar v “naše” agencije in medije, ne glede na tržno uspešnost teh podjetij.

Vlada se je z mediji spopadala ves svoj mandat. Poleg Dela sta bila glavna tarča javna radio in televizija. Spisan je bil nov zakon, ki je potrditev dobil tudi na referendumu, kar je vsekakor znak velikega nezadovoljstva z RTVS, ki nikakor ni staro samo štiri leta. RTVS je zapustilo precej novinarjev, naročnina se ni zvišala in veliko je bilo ponavljanja starih programov. Ob tem se je vlada ostro odzvala tudi na peticijo novinarjev za medijsko svobodo ter pred kratkim na oddajo finske javne televizije. Oba odziva sta imela skupni imenovalec. Delovanje nekaterih novinarjev je pač politično motivirano.

Gospodarstvo je, ob ugodnih mednarodnih razmerah, cvetelo, gospodarska rast je bila izjemna. Vendar se novih večjih razvojnih gospodarskih projektov ne spomnimo, niti tujih greenfield investicij. Še najbolj odmevno je bilo, da je Gorenje začelo z nizko donosnim, nezahtevnim sestavljanjem oklepnikov za posrednika v poslu s Patrio. No, v pripravi je bil tudi nekakšen veleigralniški projekt, ki pa so se mu na koncu vsi odpovedali. Morda velja omeniti še redne vladne obiske v regijah, kjer so obiskovali uspešna podjetja in obljubljali cestne povezave, ki naj bi se zgodile nekje v prihodnosti.

Edini večji podvig, čeprav je vlada na začetku mandata načrtovala, da bo Slovenija postala “svetilnik”, je bila izgradnja avtocest. Lotila se ga je z velikimi mednarodnimi posojili, ki so nekoliko povečala slovenski zunanji dolg. Avtoceste so se res gradile pospešeno, vendar še vedno niso končane. Gradnja pa je prinesla tudi največjo blamažo: šentviški predor. Še pred tem se je zgodila TV aretacija prvega slovenskega gradbinca in drugega največjega tajkuna v državi, Ivana Zidarja. Uvedene so bile tudi večini ljube vinjete, ki pa, kot zdaj kaže, ne bodo dovolj napolnile proračuna.

Kljub visoki gospodarski rasti ljudstvo pretiranih ugodnosti teh pozitivnih trendov ni čutilo. Je pa toliko bolj čutilo inflacijo, ki je v zadnjem letu dosegla zaskrbljujoče razsežnosti. Vlada je pojav najprej ignorirala, nato pa je svoje argumente osredotočila na to, da je inflacija globalni problem. In da so za to, da je pri nas nekoliko višja, predvsem krivi tajkuni, ki vladajo slovenskim monopolom. Ob monopole, ki jih obvladujejo državna podjetja, se vlada seveda ni obregnila. Prav tako je zanikala, da bi lahko inflacijo gnalo zadolževanje v tujini in pospešena gradnja avtocest.

Največji projekt, ki se ga je lotila na področju plač, je bila reforma plačnega sistema za vse javne uslužbence. Ključna bitka se je bila s sodniki, ki so trdili, da vlada s tem, da jim nalaga preveč za premajhno plačilo ter jim hkrati še določa kriterije njihovega dela, posega v neodvisnost sodne veje oblasti. Na koncu je bil plačni sistem predstavljen kot veliki uspeh ministra za javno upravo, čeprav je povzročil med nekaterimi poklici precej nezadovoljstva. Vendar je hkrati omogočil tudi popravke v zadnjem hipu. Tako se medicinske sestre lahko višjih plač veselijo kar zadnji teden pred volitvami.

Manj uspešna je bila vlada s še enim projektom, ki ga je predsednik vlade označil za zgodovinskega. Gre za regionalizacijo Slovenije. Zakoni, ki jih je pripravila, so bili zavrnjeni. In potem smo imeli o tem še posvetovalni referendum. S porazno nizko udeležbo. Vlada je kljub temu razglasila, da je na njem zmagala, a je vseeno projekt regionalizacije odložila in o njem tudi v predvolilnem času ne govori preveč. Vsekakor veliko število pokrajin in njihova nezgodovinskost med ljudmi očitno vzbuja preveč pomislekov. Poleg tega pa zgodovinskosti same regionalizacije, kot kaže, ne prepoznajo.

Vlada se je lotila tudi spodbujanja zasebništva v zdravstvu in visokem šolstvu. Kljub temu, po štirih letih pravzaprav ni jasno, kaj se je zgodilo. Nove univerze so sicer v nastajanju, vendar njihovo financiranje ni zagotovljeno, sploh pa niso znani kriterij, po katerih bi se lahko ustanavljale. Prav tako ni nikakršne ocene, koliko univerz bi v Sloveniji lahko delovalo in kaj ustanavljanje novih pomeni za veliko Univerzo v Ljubljani. Podobno velja za zdravstvo, kjer jasnih pravil privatizacije ni. V obeh primerih vlada občasno celo zatrjuje, da privatizacije ne spodbuja. Oziroma, da je bila ta prisotna že pred letom 2004.

Vladi so se zgodile vsaj tri afere. Mercator, Sova in Patria. Preživela jih je bolj ali manj nedotaknjena. Morda se eden od odgovorov skriva v razumevanju, ki ga vlada vztrajno sporoča javnosti ves čas svojega mandata, da je ena njenih prioritet vzpostavitev pravne države. Bitka s sodniki je bila vsekakor del tega projekta, ki je ultimativno potrditev resnosti dobil v vojni proti tajkunom. Predsednik vlade je v nekem predvolilnem soočenju, ko so ga obtoževali za ne ravno vzorno ravnanje organov pregona v zadevi Patria, dejal, da se je vendarle lotil gradbenega lobija. Češ vse naenkrat pač ne gre.

Kakšna je torej slika? Črno-bela? Je šlo za nadaljevanje politike prejšnjih vlad ali za radikalen prelom? V njej vsekakor manjkajo uspešno predsedovanje EU, slovensko hrvaški odnosi brez incidentov, zajetni nakupi orožja, žalostna usoda slovenskega filma, …

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
56 x komentirano
  • medek je rekel/-la:

    14. točk fašizma L.W.Britta:
    1. Močan in trajen nacionalizem.
    2. Preziranje človekovih pravic.
    3. Iskanje sovražnikov in grešnih kozlov.
    4. Nadvlada vojske.
    5. Nadzorovana/obvladovana množična občila.
    6. Obsedenost z nacionalno varnostjo.
    7. Prepletenost vlade in cerkve.
    8. Varovanje moči korporacij.
    9. Zatiranje moči delavstva.
    10. Preziranje intelektualcev in umetnosti.
    11. Obsedenost s kriminalom in kaznovanjem.
    12. Razširjena kronizem in korupcija.
    13. Razširjen seksizem.
    14. Nepoštene volitve.

  • ProPolis je rekel/-la:

    Kaj pa Urška Bačovnik? Poskus Janeza Janše v iztekajočem se mandatu, da postane človeški … To bi lahko imelo pozitivne posledice za državo pod njegovim vodstvom. Očitno pa ta ženska ni dovolj dominatna.

  • vuk je rekel/-la:

    Jani, please dodaj bolde ali morda številke. Bo lažje za brat in komentirat.
    Oh da - še to - odlična revizija, treba je povedat.

  • medek je rekel/-la:

    13. Seksizem:
    -Rupar pregledovalec mednožij in strankarski lobist,
    - podcenjevanje poklicev, ki ga v večini opravljajo ženske ( pedagoginje, učiteljice, vzgojiteljice, medicinske sestre, sodnice, ….),
    - Kahlove bebastoče o lepoticah,
    - Drobnič (drobnitič) lastnik trebuhov slovenskih deklet in žena,
    - Vatikanizacija in pornografija,
    - odgovor na vsako vprašanje je seks,
    - pedofilija in Alojz Sok kot njen zaščitnik,
    - klofutalec Pukšič zaščitnik nasilja v družini,
    - ….

  • Matej je rekel/-la:

    Ne ti meni o avtocestah, ker vse kaj so “vaši” naredili v 12 letih je obvoznica okoli Ljubljane in pot do morja! Če bi še zdaj bili na oblasti, bi še stanje vedno bilo enako! Zdaj pa se v rit vgrizni!

  • medek je rekel/-la:

    10. preziranje intelektualcev in umetnosti:
    Izvrševalci: Jambrek veliki privatizer družboslovja, Zupan, Simoniti, Prodnik, Rupel ( npr. odrivanje staroste Borisa Pahorja, novinarja Graha, ….), …

    RTV postaja hojladrija mesarija.
    Radio http://www.vest.si/2008/09/15/komentar-gregor-2/
    hri bar http://www.youtube.com/watch?v=c3qHsg9kmRY&feature=related
    ….

  • B2r je rekel/-la:

    Mislim da je vredno dodati uspešno razdvajanje Slovencelnov. Že tradicionalna ljubezen do bližnjega v Slo se je v tem mandatu povzdignila v “nevzdržno lahkotnost” ali sproščenost!! Ljubljenio vodje bi se moral bolj zavedati da vodi državo za vse ne le za SDS.

  • medek je rekel/-la:

    2. izbrisani, cigani, priseljenci, azilanzi, begunci, darfur, irak, vilniška izjava Rupla, azbestni bolniki, invalidi in ostale osebe s posebnimi potrebami, pravica do zdravega okolja ( deponije gum pod (brnik) in nad zemljo, asfaltna baza v planinski vasi, onesnaževanje rek in jezer prašičjerejcev, kemičarjev, …),
    filanje Slovenije s neskončnimi kolonami tovornjakov, divja azbestana odlagališča, vodni viri zatrpani z odpadki nemarnih okoliških kmetov in ostale smetiščarske drhali), načrtno slabitev inšpekcijskih služb, popolen kolaps v teh službah, pa lafarge, ….

  • Aljo je rekel/-la:

    1. Neoliberalne ideje so v Sloveniji neizvedljive, že zaradi obstoječih razmerij v politiki in porporcialnega volilnega sistema, da o vsesplošnem ekonomskem šoku, ki bi temu sledil, sploh ne govorimo.

    2.Privatizacija velikih državnih podjetij sega v začetke 90-ih, z notranjimi odkupi certifikatov, ter terenskemu odkupovanju, ki je temu sledilo. Kasnejše mahinacije odkupovanja delnic, ki so se dogajale vse do konca rasti borze letos so samo vrh ledene gore. Elita, ki je imela možnost odkupovanja, parkiranja delnic, je to počela in počne ves čas samostojne Slovenije. Največ koristi od tega so imeli ljudje, ki so bili v takšni ali drugačni navezavi z “levo” opcijo + SLS. Do leta 2000 na kapitalskih trgih ni bilo nobene kontrole, kaj šele sodnih preganjanj morebitnih kapitalskih špekulacij.

    3. Vzorec prevzemanja medijev se vleče še iz bivše države in najbolj so za politične vplive, ki so prisotni v naši državi krivi novinarji sami, zato ker so brez hrbtenice. Politika lahko poskuša prevzeti kontrolo nad mediji, toda vsak novinar sam se osebno odloči ali bo v tem sodeloval ali ne.

    3. Privatizacija NKBM je prvi primer poizkusa prodaje državnega premoženja na transparenten-pravičen način in nič čudnega, da je pri prodaji prihajalo do napak in špekulacij. Prakse transparentne prodaje gospodarskih subjektov v naši državi ni. Ne vem zakaj te prakse nismo uveljavljali od začetka nastanka naše države, saj se ve zakaj ne…

    4. Spopad med oblastjo in mediji je v demokracijah normalen pojav, seveda če so mediji samostojni in niso samo trobila kapitalnih lastnikov iz ozadja. Problem ni samo slovenski, temveč globalen. Na svetu je ostalo bore malo neodvisnih medijev, večina je pod vplivom politike, kapitala ali kombinacije obeh. Medij sedanjosti in prihodnosti je internet, TV, časopisi in ostali klasični mediji so samo orodje v rokah svetovnih elit in to na globalni ravni.

    5. Regionalizacija Slovenije je po mojem mnenju, vsaj način kako jo je vlada hotela izpeljati največji polom sedanje vlade. Vsiljevanje neživljenskega modela in to na referendumu, je nekaj kar se ne bi smelo dogajati.

    6. Spodbujanje dvojnega sistem v državnem zdravstvu je tudi totalna katastrofa. Delaj za sebe ali pa delaj za državo, nikakor pa ne moreš delati za sebe in za državo v istih prostorih. Tak sistem ne bi smeli uvajati. Gospodje zdravniki naj pač pridobijo denarna sredstva, menedžersko ekipo in naj si zgradijo svoje klinike, država naj pa ne komplicira z licencami. Ne uvajanje homeopatije in ostalih preverjenih alternativnih metod se mi tudi zdi totalna neumnost.

    7. Privatizacija šolstva, vsekakor, samo na račun osebnih sredstev bodočih privatnih šolnikov, nikakor pa ne na račun davkoplačevalcev.

    8. Zgoraj naštete afere so samo afere razočaranih ljudi, ki jim ni uspel veliki met dobrega zaslužka iz državne mošnje…da o Ropovi katastrofi jokanja na hrvaški televiziji sploh ne bi govoril in ta človek je bil premier - katastrofa.

    10. In slika je bila in bo SIVA…

  • medek je rekel/-la:

    3. iskanje sovražnikov in grešnih kozlov

    JJ in Jambrek sta našla:
    - Janeza Drnovška (napad na institucijo predsednika države in hkrati razkroj Sove-z absurdno letalsko vozovnico za zdravilca: Janši so zaradi vztrajnosti informacijske pooblaščenke naredili izvržbo)- napad Cie na Drnovška,
    - Mitjo Gasparija (tajni dokumenti, napad Jelinčiča in Bajuka na napoved inflacije),
    - trgovina z orožjem ( napad na cvikla, kosa, finske in slovenske medije)
    - Ruplov prisluškovalni napad na slovenske diplomate ob razkritju depeše iz ZDA
    -
    - sprejetje najradikalnejšega zakona o prisluškovanju in nadziranju državljanov
    -

  • medek je rekel/-la:

    4. nadvlada vojske

    Načrtno zanemarjanje in razkrajanje policije in naraščanje moči vojske.

    Primerjava o stroških in plačah, da ne govorimo o preveliki in neuporabni ruski bojni ladji in o “aferi Limonada Kahel Erjavec”

    Glupi dvorni norček, ki pa drago stane.
    Poleg tega je čisti demagog.

  • medek je rekel/-la:

    5. nadzorovana množična občila

    Afera Delo- Merkator,
    RTV Grims,
    Reporter,
    Demokracija,
    brezplačniki,
    slon Rupel pa leti vse do Finske,
    v začetku mandata piše (še v janševem Delu) cijaške nebuloze in je zato še mastno plačan,
    zdaj še vedno vladni bloger z velikimi potrebami,
    bogato nagrajeni uravnotežniki Ognjišče,….

    Vsi ostali mediji pa so od SDSa razglašeni za levičarska-komunistična (na šestdeset let podlage) glasila, no za neko mladinsko glasilo je nekoč pisal tudi JJ.

  • medek je rekel/-la:

    5. no Bajukove brutalnosti nad vedno lepšo Vido tudi še nismo pozabili.

    Zakaj taka brutalnost?

    Ker je bilo to še zelo zgodaj pred kvartari, ki jih je požirala inflacija.
    In Vida je bila zelo, zelo prehitra, neoliberlacu Bajuku, čikago boyu, friedmancu najslabše vrste, in ostali matriki je stopila na žulj. Zato je bil ukaz: Ta baba ne sme več do ekonomskih tem. Nekoč njihova, a zelo bistro prerojena Vida je postala mega grožnja. No kasneje je jelinčič opravil delo čistilca v primeru Gaspari, tema: opet inflacija, res zanimivo.

  • medek je rekel/-la:

    1 močan in trajen nacionalizem

    JJ veliki osamosvojitelj, maršal JJ in Domovina d.d.

  • medek je rekel/-la:

    12. kronizem in korupcija

    nadzorni sveti letijo v nebo - to so pa res sloni -.janševi zvesti plačanci

    pediatrična klinika in Domen Zavrl SDS,
    financiranje nevladnih organizacij se je preusmerilo na financiranje vatikanske organizacije
    Jamrekova univerza
    privatizacija zdravstva in mafijska javna naročila
    Bajukova sralnica Paloma (Sladki vrh poln NSI fekalij)
    Podobnikove okoljske mafijske naveze in nespoštovanje ustavnega sodišča
    Kemični lobij z Marjetico Uhan je storil genocid nad čebelami
    Desus projaja slovenijo za mizerne pokojnine
    Plemeniti izraelski Elbit
    tajno financiranje plačancev
    roparjev SKB
    ….

  • medek je rekel/-la:

    11. obsedenost s kriminalom in kaznovanjem

    afera Penko,
    afera Strojan,
    afera azilni dom,
    afera Plut ( še danes mislim, da so ga načrtno izpustili in dolgo zalašč ne ujeli, samo zato , da bi lahko svoj radikalen Šturmov zakon ufurali čimprej, ker so pač fridmanci in uspešno uporabljajo diktaturo šoka, ta šok ziher ni bil spontan, ampak smrdi po sproduciranosti) Srhljive domneve. In kaj me je napeljalo do tega. Minister Mate. Prva oddaja na TV, soudeležen tudi DM. Takoj ko Mate pride do besede, začne delati reklamo za “Šturmov zakon” ko , da bi prodajal Kirby sesalce.

  • medek je rekel/-la:

    11.
    Plut je bil za Mateja nezanimiv, Penko pa ne, pa Patrije tudi ne, pa Sociusov bajuk tudi ne, res zanimivo selekcioniranje malteških atašejev.

  • medek je rekel/-la:

    9. zatiranje moči delavstva

    PROTINEOLIBERALNE Demonstracije v snežnem metežu, Janša pa pravi, da bi si lahko izbrali kak drug pomladnejši dan.

    Prosim vas.

  • medek je rekel/-la:

    9. zatiranje moči delavstva

    Zet Virant in “oče ” Brejec iz Lipiške brejarne, veliki kufer furec dokumentov v avstralijo.

  • medek je rekel/-la:

    8. varovanje moči korporacij

    Verjetno tujih, ker z domačimi delajo samo zgubo.

    No veliki domoljub Jelinčič se zelo zavzema za izraelski Elbit, Bajuk in JJ za ameriške mega igralnice,
    Paloma jim je v interesu zaradi širnih gozdov (za delavce se jim jebe),…..

  • G7 je rekel/-la:

    @Medek

    Samo še stiskati moraš in najti odgovorno urednico. Mogoče, Majo Prašnikar ex-Unique.

  • ShowDown je rekel/-la:

    Medek FTW! Lepo da nekdo razmišlja (:

  • medek je rekel/-la:

    6. obsedenost z nacionalno varnostjo

    No, to področje pokriva Cia in njeni slovenski sateliti.

    Ker smo v resnici kot ementalar.

    Obsedeni smo, varni pa ne.

  • medek je rekel/-la:

    14. nepoštene volitve

    Samo gledaj i uči.

  • nogavička je rekel/-la:

    Lahko bi se na ves glas smejal … ampak potem bi pokazal, da sem bedak, saj vse omenjene in pod(r)obne primere financiram tudi jaz … ;-(((

  • nogavička je rekel/-la:

    Medek, volitve predsednika republike so bile generalka.

  • Andreja je rekel/-la:

    Je @medek že vse povedal. In jo bomo prenašali še 4 leta……D????

  • nogavička je rekel/-la:

    Andreja, samo če doseže absolutno večino, kar pa je malo verjetno. Bolj verjetno je, da bi v primeru, da bi res dobil več kot 10 %, intenzivno poskušal krasti poslance vsem ostalim in bi tako dosegel vsaj 44 poslancev, saj sta narodna manjšinca vedno skriti adut v rokavu pozicije … pa naj bo to kdorkoli.

  • nogavička je rekel/-la:

    Obsežno delo bi bilo tudi zbornik cvetk Jja, vlade, stranke in spremljujočega osebja.

  • medek je rekel/-la:

    14. nepoštene volitve

    Samo gledaj i uči.

    In predjed so raznorazne ankete in mnenja analitikov, ki ponavadi falijo za 180 stopinj.

    Sicer pa ponarejanje anket ima SDS v malem prstu, vse je dovoljeno in nič ni moralno sporno.

    http://www.youtube.com/watch?v=gqpFm7zAK90&eurl

  • Abaddon je rekel/-la:

    Na podlagi tega članka, bi morala vse vladne stranke na volitvah gladko izgubiti, mogoče sploh ne priti v parlament! Pa očitno temu ne bo tako!
    GLUPOST JE NEUNIŠTIVA!

  • medek je rekel/-la:

    Jezus je menda izjavil: Nevednost je največje zlo.

    Pa bi ga Grims proglasil za rdečkarja in ga križal.

  • nogavička je rekel/-la:

    Ne bi bil rad siten … ampak bom vseeno: iznosa dokumentov iz sove J ni nikoli komentiral … ali se morebiti motim?

  • Fonzi je rekel/-la:

    Soliden komentar, pa vendarle nepopoln:

    1. Kadrovske čistke v državnih podjetjih in državni upravi

    Po nekaterih podatkih je bilo zamenjano več kot 1.000 ljudi. Na mesta direktorjev SOD, Petrola, HSE in drugih (para) državnih podjetjij so bili postavljeni trgovci za avtomobili in deskami. Državna uprava je, s pomočjo Virantove “reforme” prepredena z nesposobnimi kadri, sporobnejši so že zdavnaj odšli v zasebne službe.

    2. Privatizacija

    Ne smemo pozabiti Slovenskih železarn, ki jih je država za ceno 350 mio EUR najprej sanirala, potem pa za 200 mio EUR prodala. V času največje konjukture smo prodali prvemu, ki je prišel mimo….

    Splošna plovba - tudi tu je bila prodaja narejena netransparentno, slovenski ponudniki niso imeli dostopa do vseh podatkov, z nemškim kupcem pa so potekali kontakti že dolgo pred izvedeno prodajo.

    Fiasko s prodajo NLB.

    3. Avtoceste

    Zadolžitev DARS se je v času od 2000-2004 povečala za 100% čeprav so bili dražji odseki, razen Šentvida, narejeni že v času prejšnje Vlade (Črni Kal, Golovec, dolenjski krak). Tri menjave uprave DARS pove vse. davkoplačevalci bomo plačali vse račune.

    4. Slovenske železnice

    Zadnji kos proge od 1945 do danes je bil odsek Puconci-Hodš cca 10 km. Od taktrat ni bilo nič zgrajenega, proga se krpa, denar pa gre pretežno za plače zaposlenih na SŽ (več kot 60% stroškov na SŽ so plače). Vse v dobro železniških sindikatov, ki podpirajo se ve koga. Pa še infrastrukturo je vlada dala nazaj v upravljanje SŽ čeprav evropske direktive govorijo drugače in smo dobili 3 opomine iz Bruslja.

    5. Energetika

    Slovenija postaja vse bolj odvisna od uvoza elektrike. V 4 letih se je odvisnost povečala iz 30 na 40%. Zgradilo se ni nič, ogromno pa se meče denarja v HE na Spodnji Savi, ki so neučinkovite tako po moči (so za malo večji kavni mlinček) kot po pomanjkanju vode (Sava je hudourniška reka). Ampak važno je, da ima Vizjak doma lepo podporo. Minister je razbil že tako majhno energetiko na dva stebra, od katerih je eden popolnoma spolitiziran (HSE), drugi pa popolnom izven vsake kontrole (GEn En)

    6. Šolstvo

    Subvencioniranje zasebnih (katoliških) šol s strani države je povzročilo dvome o ločitvi cerkve in države. Poleg tega je ustanavljanje novih šol v obdobju, ko se zapirajo stare, sporno. Tako ima npr. OŠ Šentvid samo en 1. razred (včasih so bili štirje), ker je veliko število otrok vpisanih v bližnjo katoliško OŠ.

    O Univerzah pa ne kaže izgubljati besed. Predvsem nove družboslovne univerze bodo producirale napol pismene brezhrbteničarje, ki bodo hoteli čimprej diplomirati potem pa hajdi v državno službo, ki jo bo zrihtal mentor iz prave stranke.

    7. Uprava in sodstvo

    Uprava je z menjavami in novim plačnim sistemom popolnoma osiromašena. Uradniki so postali roboti brez hrbtenice in brez strokovnih mnenj. Sodniki so edini, ki so se uprli težnji oblasti, da jih spremeni v navadne uradnike in s tem uniči neodvisnost sodstva. Žal je oblast vešče obrnila javno mnenje proti njim, pa še sami so k temu malo pripomogli.

    Še veliko tega bi se našlo ampak menim, da ta oblast potrebuje še 4 leta, da uniči vse, kar se da, potem pa naslednjih 20 let ne bo več videla vladne palače od znotraj.

  • Joško je rekel/-la:

    Jani, pozabil si na leteče slone! :)

  • medek je rekel/-la:

    Bravo Fonzi, a je še kdo z spiski, ker tega masla je neomejeno.

  • uničevalec rdečuhov je rekel/-la:

    Umazani in v laško prodani sever- tako retardirano infantilnega in leninističnega prispevka že nisem prebral od časov Popitovih traktatov na sejah luciferskega partijskega gnoja.V mladini , kot nadaljavalki stalinističnih posnemalcev si dobil brco in nock- oaut tudi zaradi tega , ker si bil premil in preblag kljub pisariji , ki je podobna hudobscu.In to po nareku laških razbojnikov in velelumpov počenjaš na spletu, ki ga v celoti finansira , podpira , vzdržuje in diktira laška kamarila in rdeča
    ljubljanska svojat.Trdno se,m prepričan, da boš po 21. septembru za vedno zaprl svo g…..in za vekomaj izginil iz naše prelepe Slovenije .In takihh vas bo kar za nekaj vlakov.ROTL.

  • nogavička je rekel/-la:

    Joj, uni red, ti se pa sigurno zaklepaš u spalnico, da te ne bi kdo ukradu, ko spiš, ker znaš tok dobr z besedami?!

  • nogavička je rekel/-la:

    Uni red, kaj pa pluralizacija medijev, ki jo vsi tako drago (pre)plačujemo?

  • državljanka je rekel/-la:

    Joj, uničevalec rdečuhov,

    a še vedno nisi šou mal laufat? Dej naredi kej s sebe no…

    Fozi, v celoti se pridružujem tvojemu komentarju. Ampak, tudi sama menim, da bi na nek način bilo dobro, da dobijo še en mandat, ampak a ne bi bilo potem mal hudo živet v taki državi. Mal se pa mormo met radi, a ne?

    Upam na zmago…. čeprav…

  • nogavička je rekel/-la:

    Uni red, a prostata dela?

  • nogavička je rekel/-la:

    Uni red, zarad mene greš lohk tud mau laufat, kar koli, sam da ti bo odlegl.

  • Fonzi je rekel/-la:

    Državljanka - kot pravijo američani: you have to hit the bottom to start climbing again

  • državljanka je rekel/-la:

    očitno smo na tej poti

    ampak- an ne bi blo fajn, 21.9- poraz temnih sil
    drugi torek v novembri- zmaga Obame…

  • sanja je rekel/-la:

    neuničljivi uničevalec rdečuhov, luciferskega partijskega gnoja, stalinističnih posnemalcev, “hudobscev”, laških razbojnikov, velelumpov, laške kamarile in rdeče ljubljanske svojati.
    Hvala, dobro sem se nasmejala! (saj, po moje se ti hecaš?)

  • Dan je rekel/-la:

    Vsi ste pozabili še na eno “neuspelo” domislico vlade! :

    In sicer v planu so imeli še VOJAŠKO PARADO!

    Se spomnite?

    :)))

  • ED je rekel/-la:

    Ko so janševiki prevzeli oblast, je bila ena njih prva poteza v državi - kadrovski cunami v slo-podjetjih v (delni) lasti države. Nastavili so svoje kadre, kamor so jih le mogli, v nadzorne svete podjetji ali v uprave. Torej je jasno, da lastninjenje ni moglo zgoditi mimo teh kadrov. Kot drugo, do tajkunizacije (oz. privatizacije na tajkunski način) lahko pride le, če ’stari’ lastniki prodajo deleže podjetji novim, tj tajkunom. Tj. tajuknizacija se lahko zgodi šele, ko in če država proda deleže v podjetjih. Poenostavljeno rečeno: ni prodaje – ni tajkunov. Podjetja so se prodajala pod janševiki. In tudi kadri, ki so bili v vseh večjih uspešnejših slo-podjetjih nastavljeni v organe podjetji so bili že ‘kompatibilni’, za tiste stare, ki so ostali, pa so janševiki očitno menili, da jim lahko služijo oz. da niso moteči. Ponovimo: 1) po kadrovskem cunamiju janševiki tako ali drugače obvladajo večino slo-uspešnih podjetij; 2) privatizacija in prevzemi podjetji so možni če država svoje deleže proda, če jih ne, pač ne!

    Kot tretje, postavi se vprašanje, kje so tajkuni dobili denar za prevzem. Nenazadnje so tajkunski prevzemi sporni ne zato, ker bi neki bogati menedžerji že prej imeli denar, ker bi odvezali mošnjo in po tržni ceni kupili podjetje, pač pa zato, ker so imeli tajkunčki sprva neko relativno malo premoženje, danes pa se valjajo v desetinah milijonih € (npr. Bavčar med 150 in 200 mio €). Ergo – tajkunčki so potrebovali kredite! In kje so jih doibili? Večina v državnih bankah, v katerih so bili tudi že nameščeni kompatibilni kadri, mimo katerih vrednosti se ni zgodilo nič. Ugotovitev 3#: državne banke pod janševističnim nadzorom tajkunom omogočijo najem kreditov. In kakšno pokritje so banke zahtevale za izdane kredite? Tajkunčki so lahko pokrili kredite kar delnicami, ki so jih prevzemali, tj. z delnicami, ki v času prevzemanja sploh niso bili njih last. Lopovščina na kubik! Kot četrto, da je bilo takšno kreditiranje možno, pa je odgovorna janševistilčna vlad in večina v DZ, ki je na opozorila opozicije, ki so izrecno opozarjali na tovrstno kreditiranje, argontmnp preglasovala opozicijske predloge, ko se je sprejemal Zakon o prevzemih!

    Na podlagi zapisanega je jasno, da tajkunčki pred mandatom te vlade niso mogli poskrbeti za svoje riti. Saj so tajkuni lahko ptrevzemali podjetja šele: 1) ko so se janševiki v vladi (oz. janševiki v državnih skladih) odločili prodati svoje deleže državnih podjetjih; 2) ko sodržavne banke (pod janševiki) omogočile kreditiranje tajkunov, na način, kot so ga; 3) ker janševiki niso sprejeli takšne zakonodaje, ki bi preprečila tajkunsko plenjenje v slo-uspešnih (državnih) podjetjih. V sled tega je povsem irelevantno, člani katere stranke ali društva so tajkuni, saj jim janševiki obogatenja niso omogočili zastonj.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    TOČNO TAKO !… in pa svinjarije v slovenskem zdravstvu so tudi pomagali pometati pod preproge - še vedno naprej !! _ _ _

  • lib je rekel/-la:

    joj, vojaško parado,…pa te so res kreteni, sem čist pozabi :):)

    koji degeni…zdej pa oglašujejo kulturo na goodglu pod adwrods,….ne moreš verjet…

  • Regakvak je rekel/-la:

    Sumim, da je bil tale Uničevalec rdečuhov v prejšnjih časih en tak orto zagret “komunajzer”, potem je pa v skladu s spremembo družbenopolitične ureditve obrnil ploščo.
    Dikcija v njegovih komentarjih je namreč nadvse podobna tisti, s katero so svoje čase tovariši na liniji udrihali čez zunanjega in notranjega sovražnika ter čez pobaline na Mladini, ki da rušijo temelje in pridobitve samoupravne socialistične družbe.
    No, po komentarju št. 38 sodeč je njega dni res prebiral Popitove traktate na partijskih sejah.

  • wupe je rekel/-la:

    smrt fašizmu! IZIVnarodu!

  • BOTA je rekel/-la:

    V volilnem oglasu SDS, ki ga predvajajo po radiju, Janez Janša našteva uspehe te vlade in jih brez sramu in v celoti pripiše stranki SDS!? Vsaj tako je razumeti!

    Očitno je s tem razširil rek: “država to sem jaz” v “vlada to je SDS”.

    Koalicijski partnerji pa nič. Zanimivo, tudi opozicija tega ni opazila :)

  • miro je rekel/-la:

    Od uničevalca rdečuhov sem pričakoval nekaj več argumentacije. Kot kaže se je zavedajoč, da proti vsem tem dokazanim malverzacijam SDS-a nima argumentov, ki bi jih demantirali, zatekel k žalitvam in slepemu besu. Kar je simptomatično. Tipično za običajne volilce desnice.

    Pa še moj mini prispevek:
    Volilci SDS se nimajo pravice pritoževati nad visokimi cenami živil in stanovanj, ker če bi bila po Janševi želji uzakonjena enotna davčna stopnja, bi te visoke cene nastopile že veliko prej in bi bile danes še višje. Slovenija bi postala druga Slovaška.

  • Fika je rekel/-la:

    BOTA pravi:
    17. september, 2008 ob 0:11

    V volilnem oglasu SDS, ki ga predvajajo po radiju, Janez Janša našteva uspehe te vlade in jih brez sramu in v celoti pripiše stranki SDS!? Vsaj tako je razumeti!

    TV oglas pa pravi, da se odrekajo TV oglasu. Pa razumi, če moreš. ;)

  • Aljo je rekel/-la:

    Politik Milan se zjutraj zbudi, stopi na balkon in v snegu zagleda s scanjem napisano “Milan je prasec.” To ga seveda močno razjezi. Pokliče šefa varnostne službe in mu naroči, naj takoj poišče storilca. Policaji podpis fotografirajo in vzamejo vzorce urina.Čez teden dni šef policije poroča rezultate rekoč:”Imamo popolne rezultate. V zvezi z njimi vam moram sporočiti eno dobro in eno slabo novico.”Milan: “Povej najprej dobro novico!”Policaj: “Urin je 100% od Janeza.”"Saj sem vedel!” odvrne Milan. “In kakšna je slaba novica?”"Pisava je od vaše žene.”

    vir - finance - komentar

    p.s.: he he