29. september, 2008 | Denis Sarkić

Intelektualizem?

Grafitni zapis na stavbi Semenišča na tržnici v Ljubljani.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na zidu stavbe Semenišča na ljubljanski tržnici se je te dni, na mestu že prepleskanega grafita “Janša Go Home”, pojavil nov zapis, ki si ga boste verjetno različno razlagali.

Grafit na tržnici
Grafit na ljubljanski tržnici Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Denis Sarkić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
20 x komentirano
  • tonka je rekel/-la:

    Delo rdečega podmladka. Kultura na višku.

  • Podpis je rekel/-la:

    Zakaj rdečega? Ni ti treba biti komunist, da te razpizdi taka država.

  • englishman je rekel/-la:

    primitivci

  • medek je rekel/-la:

    Tale grafit je tudi zanimiv, poučen:

    http://www.flickr.com/photos/j-et/2581368447/

  • Robert je rekel/-la:

    To en star človek piše!
    Ni direktno vezano na grafit.

  • Robert je rekel/-la:

    Primitivci so tisti, ki so prepleskali JanšaGoHome, ker je bil to zelo lep in poučen grafit.

    Rdeči podmladek, wtf? Pri nas obstajajo samo podmladki konzervativnih, nazadnjaških organizacij. Cerkve, skavtov, desničarskih strank. Mladi črnuhi, po domače.
    Mladina, ki se ne organizira po politikanstkem nareku in ne išče koristi in privilegijev z omejevanjem svobode drugih (SLS Ravnikar npr) in lizanjem riti avtoritet (vsi po spisku), ne jebe politike in v glavnem misli s svojo glavo in si samostojno tudi ustvarja prihodnost. Spontano se povezuje v interesne skupine, kjer ustvarja za kar je motivirana sama po sebi. Nekateri mogoče tudi volijo in spremljajo politiko. Take kmetavzarji v času volitev imenujejo rdečkarji, naprimer. Iz njihovega zornega kota so vsi isti, le da so jim desničarji nagnusni, ker grdo igrajo.

    No, resnici na!, Ljubo, podmaldke imajo tudi športni klubi. Njim čast in oblast.

    Idioti cerkveni, naučite se že da poznamo struje: liberalci, socialisti in konzervativci, pa nacionalisti. Komunistične partije ni več med aktivnimi, obstajajo pa ti. sile kontinuitete, ker samo s kontinuirano vadbo in angažmajem lahko človek kaj doseže na svojem področju. Nekomunajzarske stranke (SDS) sestavljajo bivši člani KPJ, ki niso bili dovolj spretni, sposobni in inteligentni, da bi si priborili primarne položaje v tistih časih, zato jih podzavestno obujajo danes in hijensko ščuvajo svoje podložnike in lakaje proti tistim ljudem na položajih, ki teh travm nimajo.
    Ni pa čudno, da so pristaši desnih, kolabora-konvertitskih tokov, tako primitivni in agresivni v svojih komentarjih na vse kar diši po svobodi in prostem ustvarjanju. Tu gre za ti. hlapce, ljudi, ki so prek generacij podedovali instinkt obrambe svojega gospodarja, pa čeprav jih ta izkorišča, prezira in jim pljuje laži v obraz ter jih kastrira, zato da tiho garajo za privilegije svojih gospodarjev. Hkrati sproščajo tudi svojo podzavestno frustracijo.
    BOg požegnaj!

  • skandinavc je rekel/-la:

    Dobr s tole napisu Robert!

  • Jure je rekel/-la:

    Robert lepa!
    Trubar in plečnik sta torej rdečkarja, kaj je pa škof Uran al vran..belčki črnčki kje so pa njegovi njihovi citati??
    Z vero in firerjem naprej!! Jebeni fanatiki!

  • englishman je rekel/-la:

    @ robert

    zame si ti isti primitivec, kot tisti, ki jih opisuješ. pišeš o agresivnih in primitivnih desničarjih, sam si pa identičen - eno samo neargumentiarno žaljenje.

    pisanje grafitov po zidovih je primitivizem (če je zid tvoj, pa delaj kar ti paše).

  • Robert je rekel/-la:

    @englishman:
    pisanje po zidovih je ena od oblik demokracije, izraz mnenja na javni površini. Razvita v sodobnem svetu do umetniške forme, enakopravne vsem drugim. BTW, tudi prve risbe so nastale na zidovih.
    Da je demokracija v ustih desničarja le beseda, ki jim pomaga na poti do diktature, je opazilo že precej ljudi. Si se pa res identificiral z napisanim, ker žaljivk v mojem posplošenem komentarju, temelječem na opazovanju sveta okli mene, ni! Ti sam si argument.
    Pod dva, bodi dosleden in formuliraj stavek takole: ”zame si ti isti primitivec kot jaz/mi, ki nas opisuješ”. Saj razumeš, ne? Po svoje imaš prav in se dostikrat držim nazaj, ker me agresivni primitivizem pristašev klerofašističnih političnih opcij dostikrat spravi v njim lastna stanja. Pri vas gre v bistvu za osebnostni, ne svetonazorski profil. Taki bi v času informbiroja pač tulili v drug rog in napadali druge ljudi.

  • Ljubiti resnico, častiti lepoto je rekel/-la:

    Pha, ni bohve kaj od grafita. Ampak lepo polarizira, to pa očitno.

  • englishman je rekel/-la:

    1.) pojdi v sodobni svet (recimo rim) in izražaj svoje javno mnenje po npr. koloseju. mislim, da boš v minuti pristal v čuzi.

    2.) označil si me za pripadnika “klerofašizma”, samo zato, ker se ne strinjam s tabo. še en dokaz o tem, kakšen primitivec si.

    3.) v tvojem prvem postu je bilo ogromno žaljivk - npr. skavte imenuješ “mladi črnuhi”. po tvoje je primitivno to, da ljudje slovensko mladino, ki riše grafite, zmerjajo s “komunisti”, “rdečkarji”, ni pa primitivno žaljenje vseh, ki niso levičarji (kar pa ne pomeni, da so desno usmerjeni) s črnuhi in klerofašisti (mene si namreč označil za klerofašista, kljub temu, da me ne poznaš niti ne veš katero politično opcijo podpiram, če sploh katero)

  • Joško je rekel/-la:

    Robert!

    Dobro povedano! Grafiti o katerih govorimo so pa tudi kvalitetno dizajnirani.

  • Robert je rekel/-la:

    @englishman:
    1. Kolosej in Semenišče nista primerljiva objekta. Niti p.o zgodovinski niti po arhitekturni vrednosti. btw: http://flickr.com/photos/stylishgeek/47551456/ . Sodobni svet je nekaj v glavah ljudi, ne geografski pojem, glede na oddaljenost ocenjevalca od centra nekega dogajanja.
    2. Se opravičujem, ker te je zadela protinazadnjaška strela v polnem paketu. Mogoče sem tudi primitiven v svojem izražanju, a sem radosten, da nisem slep/zaslepljen in iz lastnih izkušenj razmišljujoč!
    3. Ah, ProVokacije. Skavti so simpatični, zanimiv je slogan njihovega zbora: ”Norost, ki deluje”.
    Tisti, ki po stenah pišočo/rišočo mladino označuje z ”rdečkarji”, pa je po moje popolnoma izgubljen v času in poln sovražne politikanstke propagande. Ta se pa širi iz konzervativnih krogov. In če je levičarstvo to, da preprečujem zaostalim in duševno bolnim, da mi usmerjajo življenje, prosim.

  • englishman je rekel/-la:

    1.)potemtakem upravičuješ grafite na semenišču, ker gre za stavbo rkc, ki je povrhu vsega še grda?

    2.)tudi sam razmišljam z lastno glavo, zato vem, da sta v sloveniji tako levica kot desnica pokvarjeni do obisti.

    3.) se strinjam, imenovati grafitarje “rdečkarji” je znak zaostalosti, vendar v povsem enaki meri, kot je znak zaostalosti imenovati pripadnike rkc in volivce sds “črnuhi”, “fašisti” itd.

  • Robert je rekel/-la:

    1. Semenišče je zgradba politično močne in vplivne organizacije. Tiste na kateri se lomijo in ki lomi ideološka kopja. Da ne bo pomote, kracarije/tagi po novih fasadah me znajo razjezit. Sporočilo z vsebino in umetniški presežek, dobrodošla.

    2. Oblast pokvari večino ljudi (ali pa jih pokaže v vsej ”človeškosti“, a vseeno gre za razlike v kulturi, spoštovanju osnovnih pravil igre in etičnih norm.

    3. Hm, kako? Saj gre za pripadnike ideološko močno profiliranih organizacij. In njihova stališča padejo pod naštete kategorije. Grafitarji so lahko kvečjemu Umetniki, ta znana psovka, ki jo delovni davkoplačevalci/pravičniki uporabljajo za ljudi, ki se izražajo na svoj originalen način in ustvarjajo ven iz osemurnega delavnika.

    LOL Intelektualizmi …

  • Jure je rekel/-la:

    Ej englishman ka te bode na grafitu? zvezdica?

  • Jure je rekel/-la:

    Sporočilo ima zelo socialno noto. Sociala pride vsakemu državljanu zelo prav!