25. november, 2008 | Vest

Akcija pod topoli

YHD-jeva diverzantska akcija na NSIOS - iz prve roke.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Elena Pečarič in člani YHD so se 21.11. odzvali povabilu NSIOS na usklajevalno posvetovanje o razdeljevanju finančnih sredstev vsem v NSIOS vključenim organizacijam. Kot so pričakovali, so ostali pred vrati.
Za Vest so posredovali posnetek “teroristične akcije” iz prve roke.

Vabilo na posvetovanje:

VSEM V NSIOS VKLJUČENIM REPREZENTATIVNIM
IN DRUGIM INVALIDSKIM ORGANIZACIJAM,
KI DELUJEJO NA DRŽAVNI RAVNI

27.10.2008

094/S-i/08

V A B I L O

na usklajevalno posvetovanje v NSIOS včlanjenih reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, ki delujejo na državni ravni, o financiranju njihovih rednih dejavnosti in investicijskih vlaganj za leto 2009 iz namenskih finančnih sredstev FIHO, katero bo 21. in 22. novembra 2008 v prostorih Doma dva topola v Izoli, na Levstikovi 1.

Petek, 21.11.2008

15.00 Razvoj invalidskih organizacij po registraciji NSIOS s statusom pravne osebe
16.00 Zakonska regulacija osebne asistence in problematičnost njene medijske dominantnosti
17.00 Strategija EDF o enakopravnosti spolov
17.15 Usklajevanje redne dejavnosti in investicijskih vlaganj
20.00 Večerja in priložnostni razgovori

Sobota, 22.11.2008

09.00 Uskladitev financiranja redne dejavnosti in investicijskih vlaganj
11.30 Oblikovanje pisnega predloga za FIHO in nečlanice NSIOS-a
13.00 Kosilo
15.00 Morebitno nadaljevanje usklajevalnega posvetovanja

P r e d s e d n i k

Boris Šuštaršič

Pojasnila:
- medsebojno usklajevanje po načelih solidarnosti in vzajemnosti v okviru razpoložljivih sredstev FIHO poteka na podlagi 1. in 3. odstavka 18. člena Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (prečiščeno besedilo Pravilnika na www.fiho.si)
- prosimo, da se posveta udeležita največ dva predstavnika vsake invalidske organizacije, zaradi smotrnega poteka
razpravljanja in prostorskih razpoložljivosti
- za udeležence usklajevalnega posveta je organizirana nastanitev in prehrana v Domu dva topola v Izoli ali Domu
oddiha slepih »Mimi Breznik« v Izoli. Nastanitev je možna tudi v primeru, da se želite udeležiti XIV. Dnevov Socialne zbornice Slovenije v Portorožu. Vabilu
prilagamo prijavnico za bivanje, ki jo pošljite najkasneje do 14. novembra 2008 na izbrani dom po faksu. Dom dva topola v Izoli, domska recepcija faks št. 05/641-75-00 ali Dom oddiha slepih »Mimi Breznik« v Izoli faks št.
01/47-00-220;

Gradivo:
- Ratificirana Konvencija o pravicah invalidov (UL RS – MP 10/2008)
- Deklaracija slovenskih invalidov ob volitvah 2008 (poslano z e-pošto)
- Koncepcija razvojne strategije invalidskega varstva v Republiki Sloveniji, še prav posebej pasusi o invalidskih organizacijah (poslano z e-pošto)
- Analiza programov osebne asistence - link
- Strategija EDF o enakopravnosti spolov (poslano z e-pošto)

Štefan Kušar - glavni tajnik

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije - NSIOS
Linhartova 1
SI - 1000 Ljubljana

tel 00386 (0)1 430 36 46
faks 00386 (0)1 430 36 47
e-pošta: stefan.kusar@nsios.si
web: www. nsios.si

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
428 x komentirano
  • vratar je rekel/-la:

    Opet se javio druže ruže naredniče tenkistu. Izabrao je novo žrtvu sa starim glupima pitanjima na koja ni najpametniji čovjek ne može odgovoriti.

    Srdačno te pozdravlja uvjek tvoja
    Desanka Šakič

  • VRTNICA je rekel/-la:

    VRATAR,PREBERI PRVI STAVEK 14.TOČKE SKLEPA USTAVNEG SODIŠČA Z DNE 01.04.2004.
    SPOŠTOVANI MOJ VRATAR,DRŽAVA V KATERI SE NE SPOŠTUJEJO SKLEP USTAVNEGA SOSIŠČA NIMA NOBENE ŠANSE DA POSTANE PRAVNA DRŽAVA,V TEJ DRŽAVI NI VLADAVINE ZAKONA,DA NE ZAPIŠEM NEKAJ DRUGEGA.

    U-I-125/01
    Akt: Zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Uradni list RS, št. 44/96 in 47/97) (ZLPLS), 2. odst. 10., 1. odst. 11. čl. Odlok o ustanovitvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/98) Pravila fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/99 in 89/99) Pravilnik o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 92/98) Zakon o javnih skladih (Uradni list RS, št. 22/2000) (ZJS), 56. čl.
    Izrek: Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti drugega odstavka 10. člena in prvega odstavka 11. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Uradni list RS, št. 44/96 in 47/97) se zavrne. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o ustanovitvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/98) se zavrže. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Pravil fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/99 in 89/99) se zavrne. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 92/98) se zavrne. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 56. člena Zakona o javnih skladih (Uradni list RS, št. 22/2000) se zavrne.
    Evidenčni stavek: Ustavno sodišče ni pristojno za odločanje o ustavnosti in zakonitosti posamičnih aktov (akt o ustanovitvi pravne osebe javnega prava - ustanove).

    Ustavno sodišče zavrne pobudo za oceno ustavnosti izpodbijanih zakonskih določb kot očitno neutemeljeno, če pobudnik v svoji pobudi ne navaja razlogov, ki jih Ustavno sodišče ne bi že presojalo v svoji odločitvi.

    Ustavno sodišče zavrne pobudo kot očitno neutemeljeno, če pobudnik v svoji pobudi ne navede razlogov, ki bi utemeljevali očitano neskladnost splošnega akta z Ustavo.

    Določbe pravilnika, ki urejajo postopek razdelitve sredstev fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, spoštujejo načelo instančnosti, ki ga zagotavlja 25. člen Ustave. Pri tem je tudi očitno neutemeljeno pobudnikovo zatrjevanje, da je z izpodbijano ureditvijo postopka dodelitve sredstev fundacije kršena njegova ustavna pravica do sodnega varstva v upravnem sporu.

    Geslo: 1.5.51.1.27.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Nepristojnost za presojo - Posamičnih aktov in dejanj/izvajanja predpisa. 1.5.51.1.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrnitev pobude - Ker je očitno neutemeljena. 5.2 - Temeljne pravice - Enakost (14.2). 3.16 - Splošna načela - Sorazmernost. 3.17 - Splošna načela - Tehtanje interesov. 3.20 - Splošna načela - Razumnost. 3.22 - Splošna načela - Prepoved arbitrarnosti. 5.3.13.3 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Procesna jamstva, pravica do obrambe in poštenega sojenja (19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31) - Dvostopenjska sodna pristojnost (25).
    Pravna podlaga: Člen 14.2, 25, Ustava [URS] Člen 25, 26.2, Zakon o Ustavnem sodišču[ZUstS]
    Opomba:

    Polno besedilo: U-I-125/01-9

    1. 4. 2004

    SKLEP

    Ustavno sodišče je v postopku za preizkus pobude društva YHD- Društvo za teorijo in kulturo hendikepa iz Ljubljane, ki ga zastopa predsednica Elena Pečarič, na seji dne 1. aprila 2004 sklenilo:

    1. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti drugega odstavka 10. člena in prvega odstavka 11. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Uradni list RS, št. 44/96 in 47/97) se zavrne.

    2. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o ustanovitvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/98) se zavrže.

    3. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Pravil fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/99 in 89/99) se zavrne.

    4. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 92/98) se zavrne.

    5. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 56. člena Zakona o javnih skladih (Uradni list RS, št. 22/2000) se zavrne. Obrazložitev

    A.

    1. Pobudnik izpodbija določbe Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (v nadaljevanju ZLPLS), Odloka o ustanovitvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju OdFIHO), Pravil fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju Pravila) in Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju Pravilnik), ki se nanašajo na sestavo Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju FIHO), razporejanje sredstev, pravico do pravnega sredstva in subsidiarno uporabo zakonodaje v postopkih pred FIHO.

    2. Stališče pobudnika je, da izpodbijana ureditev financiranja invalidskih organizacij omogoča neenakopravno obravnavanje le teh pri delitvi sredstev (14. člen Ustave). Povod temu je sestava Sveta FIHO, v katerega pristojnosti je delitev sredstev, ter postopek delitve sredstev, ki ne omogoča pritožbe na odločitev organa, ki razporeja sredstva, niti ne omogoča sprožitve upravnega spora. Ta ureditev je po mnenju pobudnika v nasprotju z načeli pravne države, s tretjim odstavkom 120. člena in s 157. členom Ustave ter posega v pravice pobudnika iz 25. člena (pravica do pravnega sredstva).

    3. Pobudnik v dopolnitvi pobude predlaga tudi oceno ustavnosti 56. člena Zakona o javnih skladih (v nadaljevanju ZJS), ker se ne nanaša tudi na FIHO. To pa je po mnenju pobudnika v nasprotju z 2., s 14. in z 22. členom Ustave.

    B. - I.

    4. Pobudnik izrecno ne navede, katere določbe ZLPLS izpodbija. Iz pobude je razvidno, da nasprotuje celotni ureditvi financiranja invalidskih organizacij, kot jo vsebuje ZLPLS, vsebinsko pa se večina njegovih očitkov nanaša na tisti del ureditve ZLPLS, ki določa sestavo Sveta FIHO ter njegovih pristojnosti. To sta določbi drugega odstavka 10. člena ZLPLS, ki določa sestavo Sveta FIHO, ter prvega odstavka 11. člena, ki določa pristojnosti Sveta FIHO. Zato je Ustavno sodišče štelo, da izpodbija navedeni določbi ZLPLS.

    5. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti navedenih določb ZLPLS je očitno neutemeljena. Pobudnik ne navaja razlogov, ki jih Ustavno sodišče ne bi že presojalo s sklepom št. U-I- 310/96 z dne 5. 2. 1998 (OdlUS VII, 24). Ustavno sodišče je v navedenem sklepu poudarilo, da načelo enakosti pred zakonom iz drugega odstavka 14. člena Ustave normodajalcu ne preprečuje, da v mejah svoje pristojnosti določa kriterije, po katerih bo določena podobna dejanska stanja med seboj razlikoval in na njih vezal različne pravne posledice. Tovrstno razločevanje, s katerim normodajalec zasleduje dopustne cilje, je bistvena sestavina normodajne pristojnosti. Pri izbiri vrste in vsebine ukrepov, s katerimi zakonodajalec uresničuje načelo socialne države (2. člen Ustave), gre zakonodajalcu široko polje presoje. Načelo enakosti pred zakonom v takih primerih terja, da je zakonodajalčeva rešitev razumna, da ni arbitrarna in da obstaja razumna zveza med izbrano rešitvijo in zasledovanim ciljem. Ustavno sodišče je v sklepu št. U-I-310/96 navedlo, da je zagotovitev udeležbe predstavnikov invalidskih organizacij v Svetu fundacije, ki je pristojen tako za določitev meril in pogojev za uporabo sredstev kot tudi za njihovo konkretno razdelitev, razumen ukrep za dosego zasledovanega cilja - to je finančne podpore invalidskim organizacijam. Iz enakih razlogov so tudi očitki v tej pobudi neutemeljeni, zato jo je Ustavno sodišče zavrnilo (1. točka izreka).

    B. - II.

    6. Ustavno sodišče na podlagi prvega odstavka 160. člena Ustave odloča med drugim o ustavnosti in zakonitosti predpisov in splošnih aktov za izvrševanje javnih pooblastil.

    7. Izpodbijani odlok ni predpis, temveč akt o ustanovitvi FIHO kot pravne osebe javnega prava (ustanove). Takšen akt je posamičen akt, čeprav ga je v obliki predpisa sprejel Državni zbor. Takšno stališče je Ustavno sodišče že zavzelo npr. v sklepu št. U-I-63/98 z dne 19. 3. 1998 (OdlUS VII, 55). Ustavno sodišče ni pristojno za odločanje o ustavnosti in zakonitosti posamičnih aktov, zato je pobudo v tem delu zavrglo (2. točka izreka).

    8. Zakonitost aktov državnih organov, izdanih v obliki predpisa, kolikor urejajo posamična razmerja, se presoja v upravnem sporu (četrti odstavek 1. člena Zakona o upravnem sporu, Uradni list RS, št. 50/97 in nasl. - v nadaljevanju ZUS). Pobudnik zato lahko odlok izpodbija s tožbo pri Upravnem sodišču v roku trideset dni od vročitve sklepa Ustavnega sodišča o zavrženju (četrti odstavek 21. člena ZUS).

    B. - III.

    9. Na podlagi 11. člena ZLPLS in 13. člena ODFIHO je Svet FIHO sprejel Pravila FIHO. Pravila so predvsem organizacijski predpis, ki pomeni izpeljavo določb ZLPLS, in ne urejajo sestave oziroma pristojnosti sveta fundacije, niti ne urejajo postopka razdelitve sredstev fundacije, ki so namenjena za financiranje invalidskih organizacij.

    10. Ker pobudnik ne navaja razlogov, ki bi utemeljevali očitano neskladnost Pravil z Ustavo, je Ustavno sodišče pobudo zavrnilo kot očitno neutemeljeno, ne da bi se sploh spuščalo v presojo, ali so izpodbijana Pravila predpis (3. točka izreka).

    B. - IV.

    11. Pobudnik izpodbija določbe Pravilnika, s katerimi je urejen postopek razdelitve sredstev, ker naj bi posegale v njegovo pravico do pravnega sredstva, saj ne predvidevajo možnosti pritožbe na odločitev o dodelitvi sredstev. Pobudnik tudi meni, da izpodbijana ureditev ne omogoča sprožitve upravnega spora zoper odločitev o dodelitvi sredstev.

    12. Pravilnik v določbah 12. do 27. člena ureja postopek razporeditve sredstev FIHO. Svet FIHO hkrati s sprejemom letnega finančnega načrta z javnim razpisom, ki ga objavi v Uradnem listu RS, pozove invalidske organizacije, naj kandidirajo za razporeditev sredstev FIHO s finančno ovrednotenimi letnimi delovnimi programi. Svet določi vsebino javnega razpisa, ki med drugim obsega tudi rok za prijavo na razpis in rok, v katerem invalidske organizacije, ki so se javile na razpis, prejmejo zapisnik o odpiranju vlog. Svet tudi določi, katera dokumentacija sestavlja vlogo. Po prejemu vlog Komisija FIHO za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev invalidskih organizacij odpre pravočasno prejete vloge in ugotovi, ali so vloge pripravljene v skladu s Pravilnikom in ali vsebujejo zahtevano dokumentacijo. O prejetih vlogah izdela zapisnik in ga pošlje organizacijam, ki so se prijavile na razpis. Zapisnik vsebuje med drugim seznam vlog, ki ne izpolnjujejo pogojev iz Pravilnika, in seznam vlog z nepopolno dokumentacijo ter rok za ugovor. Vloge, ki ne izpolnjujejo pogojev iz Pravilnika ali ne vsebujejo dokumentacije, ki je navedena v javnem razpisu, ali niso pravilno označene, se izločijo in vrnejo organizaciji z obrazložitvijo. O ugovoru na zapisnik odloča nadzorni odbor FIHO. Glede na navedeno je pobudnikovo stališče, da je postopek razdelitve sredstev urejen v neskladju s 25. členom Ustave, ki zagotavlja pravico do pritožbe ali drugega pravnega sredstva, očitno neutemeljeno. Z opisano ureditvijo postopka je spoštovano načelo instančnosti, ki ga zagotavlja 25. člen Ustave.

    13. Pravilnik tudi določa, da je odločitev nadzornega odbora FIHO dokončna. Nadalje določa, da je sklep o razporeditvi sredstev uporabnikom, ki ga na podlagi predlogov Komisiji FIHO za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev invalidskih in humanitarnih organizacij sprejme Svet FIHO, dokončen in ga prejmejo vse invalidske in humanitarne organizacije.

    14. Zoper dokončne posamične akte, s katerimi nosilec javnih pooblastil, kar fundacija vsekakor je, odloča o pravicah ali obveznostih in pravnih koristih posameznikov in organizacij, lahko stranke sprožijo upravni spor. To, da akt, s katerim je odločeno o njegovih pravicah, nima pravnega pouka, ki bi stranko opozarjal na možnost sprožitve upravnega spora, ne pomeni, da stranka upravnega spora ne more sprožiti. Pravica do sodnega varstva zoper upravne akte je namreč zagotovljena s pravico do sodnega varstva iz prvega odstavka 23. člena, tretjega odstavka 120. člena in 157. člena Ustave (upravni spor). Prvi člen ZUS pa določa, da se v upravnem sporu zagotavlja sodno varstvo pravic in pravnih interesov posameznikov, pravnih oseb in drugih oseb, če so lahko nosilci pravic in obveznosti, proti odločitvam in dejanjem upravnih organov oziroma v skladu z zakonom drugih državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil na način in po postopku, ki ga določa ta zakon.

    15. Glede na navedeno je tudi pobudnikovo zatrjevanje, da je z izpodbijano ureditvijo postopka dodelitve sredstev fundacije kršena njegova ustavna pravica do sodnega varstva v upravnem sporu, očitno neutemeljeno. Zato je Ustavno sodišče pobudo v tem delu zavrnilo (4. točka izreka).

    B. - V.

    16. Pobudnik je pobudo dopolnil s predlogom za oceno ustavnosti 56. člena ZJS, ker naj se ta ne bi nanašal tudi na FIHO. Iz dopolnitve pobude izhaja, da pobudnik s sklicevanjem na 56. člen ZJS, ki je uvrščen med prehodne in končne določbe Zakona, le dodatno utemeljuje svojo pobudo za oceno ustavnosti ureditve financiranja invalidskih organizacij, kot jo vsebuje ZLPLS.

    Pobudnik namreč ponavlja razloge, s katerimi je utemeljeval pobudo za oceno ustavnosti določb ZLPLS, ki urejajo sestavo Sveta FIHO. Ustavno sodišče je zato njegovo pobudo iz enakih razlogov tudi v tem delu kot očitno neutemeljeno zavrnilo (5. točka izreka).

    C.

    17. Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na podlagi 25. člena in drugega odstavka 26. člena Zakona o Ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 14/94 - ZUstS) v sestavi: podpredsednik dr. Janez Čebulj ter sodnici in sodniki dr. Zvonko Fišer, Lojze Janko, mag. Marija Krisper Kramberger, dr. Ciril Ribičič, dr. Mirjam Škrk in Jože Tratnik. Sklep je sprejelo soglasno.

    Podpredsednik

    dr. Janez Čebulj

    Vrsta zadeve: ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
    Vrsta akta: zakon
    Vlagatelj: Društvo YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Ljubljana
    Datum vloge: 08.06.2001
    Datum odločitve: 01.04.2004
    Vrsta odločitve: sklep
    Vrsta rešitve: zavrnitev

    Objava:

  • Tara je rekel/-la:

    Sm mislna, da ste že nehal, pa vidm, da postaja še bolj zanimivo. Mogoče bo pa prišla na dan kakšna Šuštaršičeva svinjarija, saj že njegovi dolgoletni sodelavci ne zdržijo več teh krivic.

  • VRTNICA je rekel/-la:

    Preberte kaj piše Janez Jug direktor FIHO,človek ne ve ali je nor ali se norca dela ali smo mi državljani RS(davkoplačevalci) norci da mu dovoljimo da krši vse moralne in pravne norme.MISLIM,

    FIHO odgovarja
    6. oktober 2008 ob 10:52 | Vest |
    Kljub temu, da smo se odločili, da na podtikanja gospe Elene Pečarič, katere delo in njena prizadevanja za invalide nadvse cenimo, ne bomo več odgovarjali, smo bralcem portala Vest.si, ki je zagotovo eden najbolj pluralnih medijev v Sloveniji, dolžni samo nekaj pojasnil:

    Najvišji organ Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) je Svet Fundacije FIHO, vodstvo Fundacije FIHO pa izvaja njihove odločitve (razdeljevanje sredstev, rebalans in podobno). Zato je očitek, da se vodstvo Fundacije FIHO samovoljno odloča in da lahko počne z denarjem, kar hoče, povsem odveč. Gospa Elena Pečarič natančno ve, kako delujejo komisije za razdeljevanje sredstev in natančno ve, da vse to potrdi svet Fundacije FIHO. Prav tako so v Svetu Fundacije FIHO predstavniki vlade, Fundacija FIHO pa ima tudi nadzorni odbor, kar predstavlja tudi nenehen nadzor nas porabo sredstev.

    Čeprav smo že večkrat poudarili – še enkrat. Rezervna sredstva, ki jih ima FIHO, niso namenjena za nakup delnic Loterije Slovenije (čeprav ima FIHO tudi to možnost), ampak so rezerva za zagotovitev kontinuiranih mesečnih nakazil (dvanajstin) invalidskih in humanitarnim organizacijam, saj koncesijske dajatve, ki jih FIHO vsak mesec prejema, včasih ne zadoščajo (niso načrtljive, saj ni mogoče predvideti, koliko državljanov bo igralo denimo Loto, ali bo “sedmica” ali ne in podobno). S to rezervo FIHO zagotavlja nemotena nakazila invalidskim in humanitarnim organizacijam, s tem pa zagotavlja njihovo delovanje.

    Da za imenovanje direktorja Fundacije FIHO ni več potrebno soglasje Državnega zbora, določa zakon, ki ga je sprejel Državni zbor.

    FIHO v času svojega delovanja (10 let) ni imel nobenega sestanka na lokaciji Doma Dva topola v Izoli. To je zavajanje in neresnica.

    Direktor Janez Jug in Boris Šušteršič sta člana nadzornega sveta Loterije Slovenije. To je razumljivo, saj je FIHO 40-odstotni lastnik Loterije Slovenije, imenovana pa sta bila s strani najvišjega organa Fundacije FIHO – Sveta Fundacije FIHO.

    Ni res, da bo šel večji dobiček Loterije Slovenije v prvih osmih mesecih, ki ga je bila deležna tudi Fundacija FIHO, v rezerve ali pa bo prenešen v leto 2009. Polovico višjih koncesijskih dajatev (od načrtovanih) bodo dobile invalidske in humanitarne organizacije že letos. Komisiji FIHO že pripravljata predloge za dofinanciranje, zato je navajanje gospe Elene Pečarič popolno zavajanje.
    Gospa Elena Pečarič bi morala vse to vedeti, saj je bila kar nekaj časa tudi sama članica Sveta Fundacije FIHO.

    V Fundaciji FIHO povsem razumemo, da bi YHD rad več sredstev, vendar Fundacija FIHO YHD ne more obravnavati kot priviligirano organizacijo. Tukaj je še 100.000 uporabnikov sredstev Fundacije FIHO, ki so povezani v 22 nacionalnih invalidskih organizacij in 217 društev na lokalni ravni ter še večje število uporabnikov v 63 humanitarnih organizacij. Vse te organizacije in društva Fundacija FIHO (so)financira, zato ne moremo pristati na izsiljevanje ene organizacije, ki Fundacijo FIHO že nekaj časa neutemeljeno blati.

    Janez Jug, direktor Fundacije FIHO

    Ljubljana, 5.10.2008

  • Nina je rekel/-la:

    Če g. Jug trdi, da so rezerve namenjene za nemoteno delovanje invalidskih organizacij, potem morajo dati manjkajoča sredstva društvuYHD.

  • Boštjan je rekel/-la:

    G. Jug naj že enkrat razume, da je številka 100 000 invalidov podvajanje. Sam sem včlanjen v tri invalidska društva, torej so me v to št. šteli trikrat, torej je vse skupaj nateg.

  • Borut Pogačnik je rekel/-la:

    Spoštovani udeleženci spletnega foruma,
    prebral sem številna mnenja, ki jih nizate na spletnem forumu. Opazil sem, da pod različnimi psevdonimi nastopajo večkrat isti pisci. Toda bistvo, ki me neprijetno preseneča je v tem, da takšne razprave ne vodijo nikamor. Predlagal bi, da vsi tisti, ki nismo invalidi, v tem početju ne sodelujemo, invalidom pa, da se končno po tolikih desetletjih nasprotovanj, v letu 2009 vsedejo za okroglo ali oglato mizo in za začetek nekoliko stran od javnosti razčistijo vse svoje težave, vprašanja in naredijo akcijski načrt dobrega sodelovanja.
    Če greste med invalide na podeželju in stran od urbanih središč, boste lahko ugotovili, kaj invalidi resnično potrebujejo in česa še vedno nimajo. Nič nam ne pomaga, da na deklarativni ravni sprejemamo visoko zveneče dokumente OZN, ko pa v sami mali domovini, ne moremo doseči soglasja o najbolj pomembnih in življenjskih vprašanjih za invalide. Da to drži me prepričujejo tudi dejstva sama, da se po tolikih letih polemik ni našlo prav nič skupnega in povezovalnega, ampak se prepad med nasprotniki samo še poglablja. Adventni čas je gotovo čas, ko bi lahko vsi zmogli malo več vpogleda vase in naredili vsaj minimalni napor za sožitje. Tu ni potrebna nobena sprava, saj ni bilo nobenih žrtev in mučenj, ampak je potrebna samo dobra volja, ki jo, tako vsaj upam, premore človeško bitje.
    Vsem udeležencem želim v tem duhu in sporočilu vesel božič in srečno novo leto ter vabim še ostale “nasprotnike”, da si ne samo zaželijo isto, ampak tako tudi delujejo!
    Borut Pogačnik
    na Dan človekovih pravic, 10. december 2008

  • VRTNICA je rekel/-la:

    Borut,Borut,bil si in boš ostal utopist,intelektualec kateri nikoli ni preštudiral psihologijo invalidnosti,neglede na to da si toliko časa med invalidi.Ali ti misliš da bojo tisti ki so zakuhali to zgodbo priznali napako in ubrali zakonito pot delovanja.Misliš da bo Fundacija FIHO začela delovati kot nosilec javnih pooblastil,da bo Svet FIHO vskladil Pravila in Pravilnik z ZUP,da bojo merila in kriteriji za razdeljevanje sredstev narejena tako da bojo programi merljivi,kot je to narejeno za ostale javne razpise v socialnem varstvu.Če to misliš strašansko se motiš.Poti nazaj ni več.Čas je potekel,denar bo vrnjen v državni proračun,in bo enkrat mir.Tvoja ideja o okrogli mizi,ne bo rešila niič,ker so akteri te zgodbe še vedno na pozicijah.

  • mag je rekel/-la:

    Ž I V L J E N J E P I S

    Boris Šuštaršič se je rodil junija 1945 v Ljubljani. Njegovo življenje je
    odločilno zaznamovala invalidnost, ki se je začela pojavljati v 2. letu starosti,
    ko ni stabiliziral hoje kot drugi otroci. Ima dedno progresivno živčno-mišično
    obolenje, zaradi česar je od svojega 11. leta na invalidskem vozičku. Stanuje v
    Ljubljani v lastnem stanovanju, redno zaposlen pa je kot direktor invalidskega
    podjetja Birografika BORI.
    Kljub hudi invalidnosti je ob podpori staršev redno končal osemletko in
    opravil gimnazijsko maturo. Na univerzi je študiral angleščino in francoščino,
    vendar je s tem študijem v drugem letniku leta 1966 moral prenehati, ker je
    tedaj postal prvi predsednik novoustanovljenega Združenja distrofikov
    Jugoslavije in tri leta zatem tudi predsednik Društva distrofikov Slovenije. Od
    tedaj je vso svojo življenjsko aktivnost podredil organiziranemu delovanju v tej
    invalidski organizaciji in sodelovanju z drugimi interesno organiziranimi
    skupinami invalidov. Že dolgo let uspešno gradi sistem organizacijsko močne
    in razvejane, ekonomsko uspešne in človeško optimistične politike celostne
    skrbi za distrofike in tudi druge invalide v komplementarnem razmerju s
    starejšim prebivalstvom. Ta sposobnost povezovanja ločenih sestavin v nove
    celote ga je pripeljala do vodenja Nacionalnega sveta invalidskih organizacij
    Slovenije, v katerem je bistveno prispeval k razvoju kulture sodelovanja med
    različnimi skupinami invalidov, ki zadovoljujejo izvirne potrebe po druženju s
    sebi enakimi, po aktivnosti, po soupravljanju, po socialni in ekonomski enakosti
    ter specifičnih pomočeh.
    Življenje Borisa Šuštaršiča je prepleteno s svojstvenim načinom
    sprejemanja lastne invalidnosti. Posvetil se je zbiranju specifičnih znanj, da bi
    uresničil številne zamisli in jih umestil kot dosegljive v življenju invalidov. Utrdil
    je sodelovanje invalidskih organizacij v Sloveniji, ki predstavljajo
    najmočnejšega sogovornika državi pri uveljavljanju interesov invalidov do
    ustreznejšega mesta v družbi. Bil je eden od pobudnikov za funkcionalno
    povezovanje nacionalnih invalidskih organizacij, ki ima sedaj že več kot 40
    letno tradicijo. Leta 2007 je bil konstituiran Nacionalni svet invalidskih
    organizacij Slovenije tudi v svojstvu pravne osebe in ima aktivno vlogo kot
    polnopravni član Evropskega invalidskega foruma (European Disability Forum
    – EDF), ki je reprezentativna civilna institucija 50 milijonov evropskih invalidov
    na nivoju EU. V NSIOS vključene reprezentativne in druge invalidske
    organizacije, ki delujejo na državni ravni, so na omenjeni konstitutivni skupščini
    izrekle polno podporo k novemu 4 letnemu predsedniškemu mandatu Borisa
    Šuštaršiča. Zaupanja pa ne izkazujejo samo slovenski invalidi, ampak tudi
    predstavniki vseh nacionalnih svetov držav članic EU in drugih evropskih
    invalidskih organizacij, ki so Borisa Šuštaršiča izvolili za člana predsedstva
    EDF (board of directors) in ima tako vsakih 6 mesecev možnost še posebej
    detajlnega vpogleda v invalidsko in s tem hkrati tudi v splošno socialno politiko
    vsakokratne predsedujoče države EU.
    2
    Enako uspešen je pri povezovanju invalidskih podjetij. Izdelal je
    ustanovitveni laborat in programsko zasnovo uspešne poslovne politike
    invalidskega podjetja Birografika Bori v Ljubljani leta 1980 in nato še za
    invalidsko podjetje Dom dva topola v Izoli leta 1987. V obeh primerih je
    ustanovitelj Društvo distrofikov Slovenije kot 100% lastnik, kateri v obeh
    invalidskih podjetjih izvaja statutarno določene socialne cilje, zlasti na področju
    usposabljanja in zaposlovanja težjih invalidov distrofikov pod posebnimi pogoji
    ter ohranjevanja njihovega zdravja na izven bolnišnični način. Bil je predsednik
    Združenja invalidskih podjetij Jugoslavije, sedaj pa vodi enako institucijo v
    samostojni slovenski državi, to je Zavod invalidskih podjetij Slovenije (ZIPS).
    Odločilno je prispeval, da so se slovenska invalidska podjetja konec 80. let
    razvojno usmerila na tržno poslovanje, seveda ob določeni sistemski državni
    ekonomski podpori. Koncept tradicionalnih zaščitnih delavnic je bil namreč
    pretirano vezan na status pasivne socialne institucije. V zadnjih dveh letih je
    ustvarjalno prispeval k temu, da je direktiva EU o državnih pomočeh na
    področju invalidskih podjetij bolj ugodna za nadaljevanje tozadevne slovenske
    nove prakse.
    3
    Boris Šuštaršič je nedvomno postal specifični izvedenec za učinkovit
    menedžment na področju invalidskega varstva, seveda v kontekstu celotnega
    socialnega varstva, na katerem združuje tako praktično kot teoretično delo ter
    je bil pobudnik številnih socialnih inovacij. Je avtor ali soavtor številnih člankov,
    strokovnih prispevkov, referatov in medijskih prispevkov iz tematike
    invalidnosti. Posebno pomemben je njegov prispevek pri nastanku sedaj
    veljavne državne razvojne strategije na področju invalidskega varstva, katero
    sta sprejela leta 1991 slovenska vlada in parlament. Slovenska vlada ga je
    namreč imenovala tudi za predsednika delovne skupine, ki je ta dokument
    izdelala.
    Kot direktor Birografike BORI je že leta 1989 dojel globalni pomen
    digitalne tehnologije za barvni in črno beli tisk ter seveda tudi za obdelavo
    informacij ob uporabi inteligentnih sistemov. Tako je bistveno vplival na razvoj
    tega invalidskega podjetja, ki zaposluje skupino najtežje zaposljivih invalidov in
    je danes uspešno tržno podjetje na najvišji možni tehnološki ravni v EU.
    Poleti 2005 je bil imenovan in izvoljen za prvega podpredsednika Sveta
    Vlade Republike Slovenije za invalide, ki je posvetovalni organ Vlade
    Republike Slovenije ter obravnava vso sistemsko zakonodajo v fazi
    medresorskega usklajevanja in se opredeljuje do aktualnih invalidskih zadev z
    vidika izvajanja integralne državne invalidske politike.
    Lani je bil že drugič izvoljen za predsednika nadzornega sveta Loterije
    Slovenije d.d., v okviru katere se prirejajo klasične igre na srečo, ki so izvor
    državnih koncesijskih dajatev za financiranje invalidskih, humanitarnih in
    športnih organizacij.
    Leta 1992 je bil prvič izvoljen v Državni svet Republike Slovenije, nato
    pa še leta 1997 za njegov drugi mandat. Poleg splošnih državnih zadev se še
    posebej posveča urejanju državne regulative v korist prijaznega življenja vseh
    invalidov, starejših prebivalcev, socialno ogroženih skupin z družbenega
    obrobja, različnih diskriminiranih skupin prebivalstva, na drugi strani pa se
    zavzema tudi za takšne socialne mehanizme, ki podpirajo ljudi v obdobju
    njihove največje produktivnosti. Zavzema se, da Slovenija ostaja socialna
    država skladno z 2. čl. Ustave RS in da slovenska država vzdržuje in razvija
    razvidno socialno politiko, prek katere bi bila socialno ogroženemu
    prebivalstvu dana zadostna podpora, da ne bi zašlo v neizhodne stiske zaradi
    tržne tekmovalnosti.
    Novembra 2007 je bil znova izvoljen v Državni svet Republike Slovenije
    kot državni svetnik za področje socialnega varstva. Ob konstituiranju v
    sedanjem 5 letnem mandatu je prodrl s svojim predlogom, da se interesna
    skupina državnih svetnikov s področja tako imenovanih družbenih dejavnosti
    identificira v dve razvidni skupini ter sta bili zato imenovani komisija za
    socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide in komisija za kulturo, znanost in
    šport. Boris Šuštaršič je bil imenovan za predsednika prve komisije.
    4
    Že drugi mandat je predsednik evropske asociacije distrofikov EAMDA,
    ki bo leta 2009 prestavila svoj sedež iz Malte v Republiko Slovenijo. To
    evropsko sodelovanje je leta 2007 dobilo še široko strokovno podlago v
    razvejanem projektu »Treat NMD«, ki povezuje raziskovalne in klinične
    institucije na področju zdravljenja mišičnih in živčno – mišičnih obolenj.
    V okviru tega mednarodnega projekta kot predstavnik EAMDA sodeluje v
    odboru za znanost in tehnologijo.
    Izredno aktiven je pri oblikovanju zakonodaje. Tako na primer v današnji
    slovenski zakonodaji ni nobene sistemske ali podrobne zakonske rešitve v
    korist invalidov, invalidskih organizacij in invalidskih podjetij, h kateri ne bi dal
    večjega ali manjšega prispevka. Aktualnost njegovega celovitega delovanja se
    kaže tudi v tem, da je v samostojni slovenski državi prejel nagrado Ministrstva
    za delo, družino in socialne zadeve za izjemne uspehe pri delu na področju
    socialnega varstva in državno odlikovanje s častnim znakom svobode
    Republike Slovenije za zasluge in osebni prispevek v dobro invalidom
    Slovenije. S svojim delom in celotnim življenjem dokazuje, da je aktiviranje
    ljudi za reševanje lastnih socialnih stisk prvo in poglavitno načelo uspešnega
    socialnega varstva in da se to načelo uresničuje prav tako z uveljavljanjem
    splošnih človekovih in specifičnih invalidskih pravic.
    * * * *
    Pripravila:
    Kristina VODA – asistentka glavnega tajnika NSIOS
    Ljubljana, 26. 09. 2008

  • Gačnig je rekel/-la:

    Hvalabogu, končno en poziv k razumu. Borut, čas je za takšne pobude. Voljo do pogovorov je treba ustvarjat. Sprehajanje s kozo po Ljubljani ne vodi nikamor. Mogoče v hlev, a ne v betlehemski. Nenehno razkazovanje političnih mišic tudi ne.

  • magi je rekel/-la:

    CV

    Boris Šuštaršič se je rodil 20. junija 1945 v Ljubljani.
    Ima dedno progresivno živčno-mišično obolenje, zaradi česar je v njegovem 24 urnem bioritmu vezan na invalidski voziček in stalno fizično pomoč druge osebeb. Stanuje na Linhartovi 1 v Ljubljani, je direktor invalidskega podjetja Birografika BORI zaposlen za skrajšan delovni čas 4 ur, predsednik Društva distrofikov Slovenije, predsednik NSIOS, ZIFS, Uprave Doma dva topola d.o.o., invalidskega podjetja, državni svetnik za družbene dejavnosti. Končal je osemletko in opravil gimnazijsko maturo. Na univerzi je študiral 1. letnik angleščino in francoščino in ostal večni študent, ker je 1966 opustil študij in postal prvi predsednik novoustanovljenega Zveze mišično in žično-mišično obolelih Jugoslavije in tri leta zatem tudi predsednik Društva mišično in živčno mišično obolelih Slovenije. Zgodaj je postal družbeno politično aktiven in kmalu postal član ZK (OO Anton Tomaž Lihart). Velike zagovornike je imel v Vidi Tomšič, Marku Orožnu in Dušanu Švari. Že dolgo let uspešno gradi politiko svoje celostne podobe pod vtisom skrbi za mišično obolele in tudi drugih invalidov. Vodi Nacionalni svet invalidskih organizacij
    Slovenije, v katerem prispeva k sodelovanju med različnimo zainteresiranimi in njemu lojalnimi skupinami invalidov, ki zadovoljujejo izvirne potrebe na t.i. agregatnem motivu. Življenje Borisa Šuštaršiča je prepleteno s svojstvenim načinom vsiljevanja njegove lastne invalidnosti drugim. Posvetil se je zbiranju in animiranju znanj drugih, da bi uresničil številne zamisli in jih umestil kot dosegljive v življenju invalidov. Z podreditvijo financiranja oziroma z zagotovljenimi vsakoletnimi finančnimi viri je veliko eksperimentiral in manipuliral v odnosu do drugih invalidskih organizacij, ki so začele nastajati po vzpostavitvi pluralizaciji socialno varstvenih storitev MDDSZ sredi 90 let prejšnega tisočletja. Vse funkcije si je pridobil s finančnimi sredstvi in manipulativnim marketingom za katerega je postal tokom dolgoletne kariere laični izvedenec. Zadnjih 10 let je obseden z delovanjem in omejevanjem alternativnih invalidskih organizacij, kateri delovanje temelji na socialnem modelu in doslednem uveljavljanju človekovic pravic invalidov in njihovemu enakopravnemi vključevanju na vseh področij. Poseben izziv mu pomeni borba proti YHD in v svoji funkciji člana Sveta Vlade RS za invalide je koordiniral izdelavo publikacije v slovenskem in angleškem jeziku, ki so ga distribuirli po Sloveniji in EU, čeprav se je Vlada RS od tega gradiva distancirala. Zadnjih deste let je nedvomno rekorder po številu sproženih civilnih in kazenskih zadev uprerjenih v smislu obvladovanja, ustrahovanja proti posameznikom in nelojalnim organizacijam ali komurkoli, ki bi si drznil ogroziti njegovo videnje invalidskega varstva.

  • jan je rekel/-la:

    WHO IS WHO

    Za primerjavo Elena Pečarič:

    - soustvarjalka in uporabnica projekta Neodvisno življenje hendikepiranih
    dvoletne delovne izkušnje na projektu kot oseba odgovorna za stike z javnostjo v okviru projekta “Preobrazba storitev na področju socialnega varstva” (MATRA program)
    - sedem let strokovni vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih
    - avtorica številnih člankov in prispevkov objavljenih v Dnevniku in na Radiu študent, strokovnih člankov
    - mentorica študentske prakse od 1997 dalje na Fakulteti za Socialno delo
    - predava na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani
    - udeleženka številnih konferenc in okroglih miz
    - članica strokovnega odbora 1., 2. in 3. kongresa Socialnega dela
    - avtorica treh prispevkov na kongresu Socialnega dela
    - prejemnica nagrade za Dobro prakso na področju Socialnega varstva 2005
    - bila je predsednica drugo-stopenjske komisije na področju Socialnega varstva
    - udeležba na izobraževanju “Training the trainers programme”, ki ga organizira Sklad Silva v sodelovanju z Univerzo v Leedsu
    - soustanoviteljica društva YHD ter članica uredniškega odbora AWOL-Časopis za socialne študije in soorganizatorka številnih dogodkov in projektov v okviru društva YHD

    Reference:

    - Pasti profesionalizacije osebne asistence, 2003, članek
    - Neodvisno življenje, 2004, monografija
    - Premalo dosledno, 2001, članek
    - Tako lepa, pa invalid, 2005, članek
    - Osebna asistenca - temeljni pripomoček za hendikepirane, 2005, strokovni prispevek na konferenci
    - Vpliv gibanja za neodvisno življenje hendikepiranih na spremembe pri oblikovanju socialnovarstvenih storitev v Sloveniji, 2005, povzetek strokovnega prispevka na konferenci
    - Hendikepirano telo in nadzorovanje spola, 2001, članek
    - Blues/z filozofija, 1998, diplomska naloga
    - Toleranca do hendikepiranih, 1996, članek
    - O inteligenci, 1995, članek
    - Telo kot blago, 1997, članek
    - Eros na simposiju, 1998, članek
    - Za zdravje je treba umreti!, 1999, članek
    - Kupujem torej sem, 1992, članek
    - Slovenian rights and discrimination , 2006, članek
    - Mala dežela vélike diskriminacije, 2007, spremna beseda

    Izobraževalna pot:

    1978-1986 Zavod za usposabljanje invalidne mladine, Kamnik
    1986-1990 Srednja ekonomska šola in naravoslovna šola Rudolfa Maistra, Kamnik
    1990-1997 Univerza v Ljubljani, Sociologija kulture in filozofija, interdisciplinarni študij

    Izobrazba:

    uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture

    Jeziki:

    angleški jezik, aktivno
    italijanski jezik, aktivno
    srbski jezik, aktivno
    hrvaški jezik, aktivno
    francoski jezik, pasivno

    Dosedanja dela:

    1992-1996
    Mentorica študijske prakse na Pedagoški fakulteti, smer socialna pedagogika
    2000 dalje
    Mentorica študijske prakse na Fakulteti za socialno delo
    2000 dalje
    Strokovni vodja projekta Neodvisno življenje hendikepiranih, redno zaposlena

  • Iskren je rekel/-la:

    Objektiven prispevek kocke za župco “magi”. Verjetno je osnovna sestavina te kocke svinjina. In to zaradi zastarelosi pokvarjena. Nikjer ni namreč zapisano koliko invalidom (vključno z nekaterimi seratorji na tem forumu) in neinvalidom je ta Šuštaršič dal službo in jim omogočil, da z lastnim delom pridejo do takoimenovanega neodvisnega življenja.

    In še marsičesa drugega ni zapisano, kar bi lahko nevtralen opazovalec razumel kot pozitivno lastnost Šuštaršiča - tega pa tu res ne želimo, kajne?

    Bodo ti trije odstavki dovolj za nov iskren izliv verbalne gnojnice “objektivnih” forumašev?

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    Spremljajte malo kaj vam dela Šušteršič,Jug in Kranjec iz ozadja na “demokratičen” način,Ko bo,končano,potrjeno v Državnem zboru,boste rekli da niste vedeli.Še je čas da se aktivno vključite in pveste svoje.

    Seje delovnih teles

    Besedilo

    Številka: 060-26/08-0001/
    Datum: 27. 11. 2008

    Na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora
    SKLICUJEM

    1. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki bo
    v četrtek, 11. 12. 2008, ob 9. uri
    v veliki dvorani na Tomšičevi, Šubičeva 4, Ljubljana.

    Dnevni red:

    1. Spremembe in dopolnitve Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, EPA 2151-IV
    - Gradivo je objavljeno v Poročevalcu št. 88/08 z dne 23. 6. 2008.
    - Dodatno gradivo z dne 24. 6. 2008 je priloženo.
    - Mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 27. 11. 2008 je priloženo.

    Obravnava na podlagi 112. in 169. a člena Poslovnika Državnega zbora.
    2. Spremembe in dopolnitve Pravil Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, EPA 2152 - IV
    - Gradivo je objavljeno v Poročevalcu št. 88/2008 z dne 23. 6. 2008.
    - Dodatno gradivo z dne 24. 6. 2008 je priloženo.
    - Mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 27. 11. 2008 je priloženo.

    Obravnava na podlagi 112. in 169. a člena Poslovnika Državnega zbora.
    3. Ustavna pobuda za oceno ustavnosti 62. člena Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (Uradni list RS, št. 63/04 in naslednji) in 4. in 5. člena Uredbe o določitvi kvote o zaposlovanju invalidov (Uradni list RS št.: 111/05, 32/07 in 21/08) - U-I-36/06 in U-I-409/06-10.
    - Gradivo je priloženo.
    - Mnenje Vlade z dne 4. 9. 2008 in 9. 10. 2008 je priloženo.
    - Mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 6. 10. 2008 je priloženo.
    Obravnava na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora.

    4. Razno

    Hkrati vam v prilogi v informacijo pošiljam Podatke o delu Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide za mandatno obdobje 2004 - 2008.

    Poslanke in poslance prosim, da me na podlagi prvega odstavka 95. člena Poslovnika Državnega zbora obvestijo o morebitni odsotnosti in razlogih zanjo, in sicer najpozneje dan pred začetkom seje.
    Dr. Andreja Črnak Meglič
    predsednica

    Vabljeni:

    K 1. točki:
    - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
    - Zakonodajno-pravna služba
    - FIHO

    K 2. točki:
    - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
    - Zakonodajno-pravna služba
    - FIHO

    K 3. točki:
    - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
    - Zakonodajno-pravna služba

    V vednost:

    - Državnemu svetu
    - Vladi
    - Kolegiju predsednika Državnega zbora
    - generalni sekretarki
    - Zakonodajno-pravni službi
    - Službi za odnose z javnostmi

  • pepe je rekel/-la:

    Zanimivo, ja oni v NSIOS in FIHO počnejo samo to in večinoma samo to, programe pa na papirju, to je bilo že večkrat tako in kaj pomaga tudi, če v YHD povedo svoje mnenje, ki se ne upošteva, oni izvajajo programe v praksi in ne na papirju.

  • pepe je rekel/-la:

    V YHD imajo problem iskanja dodatnih virov za mankajoče plače asistentov za november in december, čeprav ima FIHO na razpolago dovolj, tudi če prihaja komunizem pa kaj potem, so bili na oblasti veliki antikomunisti, ki so bili še hujši in so jim ravno tako vse potrdili.

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    Besedilo:
    Številka: 499/2008
    Datum: 17.6.2008

    Državni zbor Republike Slovenije
    Šubičeva 4

    1000 LJUBLANA

    ZADEVA: Soglasje Državnega zbora k spremembam in dopolnitvam Pravilnika

    Po določbi 14. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Uradni list RS št. 44/96, 47/97 in 102/07) daje Državni zbor soglasje k Pravilniku o merilih in pogojih za uporabo sredstev FIHO, kar velja tudi za morebitne spremembe in dopolnitve tega akta. Svet fundacije je na svoji seji dne 16.6. 2008 sprejel spremembe in dopolnitve Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, s katerimi se realizira dolžnost uskladitve z zakonom, kot je določeno v 9. členu ZLPLS – B.

    Spremembe in dopolnitve so utemeljene in pojasnjene v priloženi obrazložitvi.

    Državnemu zboru v prilogi dostavljamo Spremembe in dopolnitve Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji z dne 16.6. 2008 s prošnjo, da v svoji pristojnosti spremembe in dopolnitve čimprej obravnava in odloči o soglasju.

    Prilagamo tudi besedilo členov pravilnika, ki se spreminjajo ali dopolnjujejo.

    S spoštovanjem!

    Predsednik sveta FIHO
    Miran KRAJNC

    Priloge:
    - spremembe in dopolnitve pravilnika
    - obrazložitev
    - besedilo členov pravilnika, ki se spreminjajo ali dopolnjujejo

    Na podlagi 14. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Uradni list RS št. 44/96, 47/97 in 102/07) in 16. člena Odloka o ustanovitvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/98), je svet fundacije na seji dne 16.6. 2008 sprejel

    SPREMEMBE IN DOPOLNITVE PRAVILNIKA
    o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji

    1. člen

    V prvi alinei besedila 5. člena Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 92/98, 45/05 in 23/08) se številka »2« nadomesti s številko »3«.

    2. člen
    V besedilu 9. člena pod c.) se črta besedilo: »1. stopnja uveljavitve človekovih pravic invalidov«, nadaljnje točke pod c.) pa se preštevilčijo.

    3. člen

    Besedilo prvega odstavka 18. člena se spremeni tako, da glasi:
    »V postopku razporejanja sredstev FIHO lahko sodelujejo tudi invalidske in humanitarne organizacije, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev po tem pravilniku, in sicer tako, da se skupini invalidskih in humanitarnih organizacij posebej medsebojno usklajujeta po načelih solidarnosti in vzajemnosti v okviru razpoložljivih sredstev. Svoje predloge ločeno posredujeta komisijama.«

    4. člen

    V drugem odstavku 19. člena se besedilo »zaprosita za strokovno mnenje« dopolni tako, da se glasi: »lahko zaprosita za strokovno mnenje.«

    5. člen

    Črta se zadnji stavek drugega odstavka 21. člena in doda tretji odstavek, ki se glasi:

    »Posamezni invalidski in humanitarni organizaciji, ki se je prijavila na javni razpis o razporeditvi sredstev, se izda pisni sklep z naslednjimi sestavinami:
    - uvod z navedbo pravne podlage, obravnavane vloge in seje sveta FIHO, na kateri je bil sklep sprejet;
    - izrek, ki vsebuje odločitev sveta;
    - obrazložitev, v kateri se navedejo poglavitni materialno finančni in vsebinski razlogi za sprejeti sklep ter ugotovitve in ocene, ki utemeljujejo odločitev o obravnavani vlogi posamezne invalidske in humanitarne organizacije;
    - pravni pouk o pravici do pritožbe.«

    6. člen

    Za 21. členom se dodata nova 21.a in 21.b člen, ki se glasita:

    »21.a člen

    Zoper sklep o razporeditvi sredstev, s katerim je odločeno o njeni vlogi na javni razpis, lahko posamezna invalidska in humanitarna organizacija v roku 15 dni po prejemu sklepa vloži pritožbo, o kateri odloči Nadzorni odbor fundacije.

    Nadzorni odbor odloča o pritožbi na svoji seji praviloma brez javne obravnave, lahko pa na sejo povabi pritožnika in druge osebe, če oceni, da je to potrebno zaradi razjasnitve posameznih vprašanj, pomembnih za odločitev o pritožbi.

    Odločitev nadzornega odbora o pritožbi je sprejeta, če zanjo glasuje dve tretjini vseh članov nadzornega odbora.

    21.b člen

    Nadzorni odbor po opravljenem postopku na seji lahko:
    - zavrže pritožbo, če je bila vložena prepozno ali če jo je vložila nepooblaščena oseba ali organizacija;
    - odloči, da pritožbo zavrne, ker ni utemeljena in potrdi izpodbijani sklep sveta FIHO;
    - zaradi ugotovljenih bistvenih kršitev, pomanjkljivosti ali nejasnosti v izvedenem postopku priprave in sprejemanja izpodbijanega sklepa odpravi sklep sveta FIHO ter svetu naloži, da postopek dopolni in o vlogi ponovno odloči.

    Nadzorni odbor o svoji odločitvi izda sklep, ki je dokončen.«

    7. člen

    Te spremembe in dopolnitve so sprejete, ko da k njim soglasje Državni zbor Republike Slovenije in začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradne listu Republike Slovenije.

    Številka: 500/2008
    Ljubljana: 16.6. 2008

    Predsednik sveta FIHO
    Miran Krajnc

    O b r a z l o ž i t e v:

    Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije ZLPLS – B (Uradni list RS št. 102/07) je v 9. členu določil, da morajo biti splošni pravni akti fundacije usklajeni z določbami tega zakona v roku enega leta po njegovi uveljavitvi, to je do 24.11. 2008. Med te splošne akte fundacije spada tudi Pravilnik o merilih in pogojih za uporabo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji. Spremembe in dopolnitve pravilnika so torej nujne, da se zadosti tej zakonski obveznosti. Poleg tega ugotovitve in dosedanje izkušnje delovanja organov in služb fundacije narekujejo še nekatere druge potrebne spremembe in dopolnitve.

    K 1. členu:
    Sprememba je potrebna zaradi povečanja stroškov za delovanje FIHO, zlasti zaradi uvedbe poklicne funkcije direktorja in že doslej ugotovljenega porasta stroškov, povezanih s povečanjem obsega dela, tako pri individualnem reševanju vlog zaradi povečanega števila invalidskih in humanitarnih organizacij po javnem razpisu, kot pri razširjenem izvajanju predpisanega nadzora o porabi sredstev FIHO pri invalidskih in humanitarnih organizacijah, ki jih so/financira FIHO. Očitno je, da bi nadaljnja omejitev odhodkov po finančnem načrtu do 2 % onemogočila uspešno delovanje organov in strokovne službe FIHO.

    K 2. členu:
    Dosedanje izkušnje kažejo, da tako splošno opredeljeno merilo za ocenjevanje posebnih socialnih programov invalidskih organizacij v praksi ni izvedljivo. Področje človekovih pravic ima splošen družbeni značaj in tudi zato ne predstavlja konkretnega merila samo za invalidske organizacije posebej, kajti na področju ocenjevanja programov in storitev humanitarnih organizacij ta pravilnik takšnega merila ne določa.

    K 3. členu
    V prvem odstavku se določba o usklajevanju med humanitarnimi organizacijami glede na dosedanje izkušnje in ob upoštevanju organizacijske strukture spremeni tako, da se humanitarnih organizacij pri usklajevanju ne omejuje še na notranjo delitev različnih vrst humanitarnih organizacij. Ostalo besedilo prvega odstavka se redakcijsko prilagaja tej vsebinski spremembi.

    K 4. členu:
    Zaprosilo za strokovno mnenje Socialne zbornice ali druge ustrezne institucije se definira kot možnost in ne kot obveznost.

    K 5. členu:
    Glede na določbo 5. člena ZLPLS – B je potrebno dopolniti dosedanjo določbo o obliki in elementih sklepa o razporeditvi sredstev po javnem razpisu.

    K 6. členu:
    Dosedanjo določbo 21. člena o pritožbi je potrebno dopolniti z osnovnimi pravili o postopku reševanja pritožb v nadzornem odboru, kot pritožbenemu organu. Zato se dodajata nova 21.a in 21.b člen, ki urejata ta vprašanja.

    K 7. členu:
    Ta člen vsebuje običajno določbo k sprejemanju in uveljavitvi akta.

    BESEDILO ČLENOV PRAVILNIKA, KI SE SPREMINJAJO ALI DOPOLNJUJEJO

    5. člen

    Odhodki v finančnem načrtu se razdelijo:
    • na znesek, do 2% za delovanje FIHO,
    • preostali znesek se razdeli v razmerju 65% za invalidske organizacije in 35% za
    • humanitarne organizacije, pri čemer se za vsako skupino posebej predvidi 1% zneska kot
    • nerazporejena rezervna sredstva,
    • znesek sredstev za humanitarne organizacije se med splošne dobrodelne organizacije,
    • organizacije za kronične bolnike in organizacije za samopomoč razdeli v razmerju, ki ga
    • vsako leto določi svet na predlog komisije za ocenjevanje in pripravo predlogov za
    • razporeditev sredstev humanitarnim organizacijam,
    • oblikovana sredstva za invalidske in humanitarne organizacije se za vsako skupino posebej
    razdelijo v razmerju najmanj 75% za financiranje oziroma sofinanciranje posebnih socialnih
    programov in storitev ter delovanje organizacij, največ 25% sredstev pa za naložbe v
    osnovna sredstva in njihovo vzdrževanje.

    8. člen

    Iz sredstev FIHO se financirajo oziroma sofinancirajo tiste organizacije, ki so na podlagi zakona pridobile status invalidske ali humanitarne organizacije.

    Organizacije iz prejšnjega odstavka morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

    - da so vpisane v register invalidskih organizacij po zakonu o invalidskih organizacijah
    ali v razvid humanitarnih organizacij po zakonu o humanitarnih organizacijah,
    - da izvajajo najmanj en posebni socialni program ali program nacionalnega pomena za
    funkcionalno, socialno ali zdravstveno ogrožene posameznike s celotnega območja
    države,
    - da se iste dejavnosti v celoti ne izvajajo v okviru javne službe,
    - da imajo v skladu s 14. členom tega pravilnika izdelan finančno ovrednoten letni
    delovni program za naslednje koledarsko leto, iz katerega so razvidni delovanje
    (poslovanje in posebne aktivnosti), programi in storitve in naložbe v osnovna sredstva
    organizacije ter njihovo vzdrževanje,
    - da so pravočasno posredovale poročila o izvedbi programov, če so prejela sredstva za
    preteklo koledarsko obdobje,
    - da izvajanje posebnih socialnih programov in storitev invalidskih organizacij ter programov in
    storitev humanitarnih organizacij ni pogojeno s članstvom v invalidskih in humanitarnih
    organizacijah.«

    9. člen

    Pri ocenjevanju finančno ovrednotenih letnih delovnih programov invalidskih in humanitarnih organizacij se upoštevajo naslednja merila:

    a.) skupna splošna merila: racionalnost, smotrnost, učinkovitost, ekonomičnost ter
    vzajemnost in solidarnost;

    b.) skupna merila, ki se upoštevajo za posebne socialne programe invalidskih organizacij ter
    programe in storitve humanitarnih organizacij:
    1. programsko pokrivanje območja Republike Slovenije
    2. programsko pokrivanje potreb ciljne populacije
    3. dosežena raven socialne varnosti uporabnikov storitev s strani države, lokalne skupnosti
    in zavarovalnic
    4. pokritost ciljne skupine s programi drugih humanitarnih ali invalidskih organizacij
    5. upoštevanje nacionalnih programov pri predlaganih projektih
    c.) poleg skupnih meril se za posebne socialne programe invalidskih organizacij
    upoštevajo še naslednja merila:
    1. stopnja uveljavitve človekovih pravic invalidov
    2. pomembnost posameznega posebnega socialnega programa za uresničevanje nalog iz
    2., 5., 6. in 7. točke prvega odstavka 10. člena zakona o invalidskih organizacijah
    3. število uporabnikov posebnega socialnega programa in stopnja njihove invalidnosti
    4. število in obseg aktivnosti v posameznem posebnem socialnem programu
    5. izvajalci (posebna znanja, veščine, kdo je izvajalec)
    6. socialni položaj uporabnika in potreba po njegovi psihosocialni rehabilitaciji
    7. dodatni posebni stroški (razvoj, oprema, osebna pomoč, osveščanje, ipd.), temelječi na
    invalidnosti uporabnikov
    8. druženje s sebi enakimi zaradi uveljavljanja skupnih interesov, ki temeljijo na isti vrsti
    invalidnosti.

    d.) poleg skupnih meril se za programe in storitve humanitarnih organizacij upoštevajo še
    naslednja merila:
    1. vsebinska vključenost v uresničevanje namenov in ciljev, določenih v
    7. členu zakona o humanitarnih organizacij
    2. prepoznavno izvajanje socialnega programa skozi daljše časovno obdobje glede na
    poslanstvo organizacije
    3. vključevanje prostovoljcev pri izvajanju projektov/programov
    4. prisotnost drugih sofinancerjev- proračunska sredstva, državni in lokalni razpisi,
    mednarodni razpisi, donacije in lastni viri
    5. programsko povezovanje z drugimi nevladnimi organizacijami
    6. inovativnost predlaganega novega projekta/programa.

    e.) za delovanje invalidskih in humanitarnih organizacij se upoštevajo naslednja merila:
    1. organizacijska struktura in kakovost delovanja organizacije oz. zveze
    2. število članstva in/ali uporabnikov
    3. kakovost prijave
    4. kakovost letnega poročila
    5. mednarodno vključevanje
    6. ocena nadzora organizacije s strani FIHO
    7. urejenost obveščanja članstva in javnosti

    f.) za naložbe v osnovna sredstva ter njihovo vzdrževanje v invalidskih in humanitarnih
    organizacijah se upoštevajo naslednja merila:
    1. prostorski pogoji za opravljanje dejavnosti: posebni socialni programi, programi in
    storitve, delovanje
    2. opremljenost prostorov in drugih objektov za delovanje organizacije
    3. izkazana dejanska utemeljenost predlogov za naložbe v osnovna sredstva ter njihovo
    vzdrževanje
    4. dejanski vpliv naložbe na omogočanje in uspešnost izvajanja dejavnosti organizacije
    5. delež zagotovljenih lastnih in drugih virov za predvidene naložbe

    18. člen

    V postopku razporejanja sredstev FIHO lahko sodelujejo tudi invalidske in humanitarne organizacije, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev po tem pravilniku, in sicer tako, da se vsaka skupina organizacij (invalidske organizacije, splošne dobrodelne organizacije, organizacije za kronične bolnike in organizacije za samopomoč) posebej medsebojno usklajujejo po načelih solidarnosti in vzajemnosti v okviru razpoložljivih sredstev. Svoje predloge ločeno posredujejo komisiji.

    Pristojna komisija lahko posamezne organizacije ali njihove skupine pred pripravo predloga za razdelitev sredstev povabi na razgovor ali pa to glede na naravo odprtih vprašanj naloži direktorju.

    Medsebojno usklajevanje in posredovanje pisnih predlogov se izvede najpozneje v 15 dneh po prejemu zapisnika iz 15. člena tega pravilnika.

    19. člen

    Komisiji proučita tiste vloge, ki so bile popolne in naknadno dopolnjene po sklepu obeh komisij.

    Pri ocenjevanju socialnih programov komisiji zaprosita za strokovno mnenje Socialno zbornico Slovenije ali druge ustrezne inštitucije, pri čemer komisiji lahko preverjata dejavnost posameznega vlagatelja na samem mestu izvajanja.

    Člani komisij morajo delati po načelih nepristranskosti ter upoštevati zakonska določila o varovanju poslovnih in osebnih podatkov ter kodeks etičnih načel v socialnem varstvu.

    21. člen

    Predloga za razporeditev sredstev vsebujeta:

    • naziv organizacije,
    • višino zaprošenih sredstev,
    • predlog za dodelitev sredstev, posebej opredeljen za programe, delovanje organizacij in
    naložbe v osnovna sredstva ter njihovo vzdrževanje.

    Komisiji podata svetu FIHO strokovno oblikovane in utemeljene predloge za dodelitev sredstev. Svet FIHO sprejme sklep o razporeditvi sredstev na posamezne invalidske in humanitarne organizacije najkasneje do 31. decembra za naslednje koledarsko leto. Zoper sklep o razporeditvi sredstev, s katerim je odločeno o njeni vlogi na javni razpis, lahko posamezna invalidska in humanitarna organizacija v roku 15 dni po prejemu sklepa vloži pritožbo , o kateri odloči pritožbeni organ, določen s pravili fundacije.

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    Preberite kam gre vaša rezerva FIHO od 6,000.000,00 €..Pozorno beri 34.člen spremenb PRAVILA.Če to potrdi danes Odbor za invalide in sprejeme DZ,ode denar po zakoniti poti, vi lahko zbirajte denar na tromostovlju za svojo dejavnost,mislim na YHD.

    Državni zbor Republike Slovenije
    Šubičeva 4

    1000 LJUBLANA

    ZADEVA: Soglasje Državnega zbora k spremembam in dopolnitvam Pravil FIHO

    Po določbi 11. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Uradni list RS št. 44/96, 47/97 in 102/07) daje Državni zbor Republike Slovenije soglasje k Pravilom Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, kar velja tudi za morebitne spremembe in dopolnitve tega akta. Svet fundacije je na svoji seji dne 16.6. 2008 sprejel Spremembe in dopolnitve Pravil Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, s katerimi se realizira dolžnost uskladitve z zakonom, kot je določeno v 9. členu ZLPLS - B.

    Spremembe in dopolnitve so utemeljene in pojasnjene v priloženi obrazložitvi.

    Državnemu zboru v prilogi dostavljamo Spremembe in dopolnitve Pravil Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji z dne 16.6. 2008 s prošnjo, da v svoji pristojnosti spremembe in dopolnitve čimprej obravnava in odloči o soglasju.

    Prilagamo tudi besedilo členov pravil, ki se spreminjajo ali dopolnjujejo.

    S spoštovanjem!

    Predsednik sveta FIHO
    Miran KRAJNC

    Priloge:
    - spremembe in dopolnitve pravil
    - obrazložitev
    - besedilo členov pravil, ki se spreminjajo ali dopolnjujejo

    Na podlagi 11. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Uradni list RS, št. 44/96, 47/97 in 102/07) in 13. člena Odloka o ustanovitvi fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 9/98), je svet fundacije na seji dne 16.6. 2008 sprejel

    SPREMEMBE IN DOPOLNITVE PRAVIL
    Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji

    1. člen

    Besedilo 1. odstavka 5. člena Pravil Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji ( Uradni list RS št. 9/99, 89/99, 45/05 in 23/08) se dopolni z besedilom:

    »ter postopek razporeditve sredstev invalidskim in humanitarnim organizacijam.«

    2. člen

    V prvem stavku prvega odstavka 16. člena se črta besedilo »ko ni mogoče sklicati seje sveta«.

    3. člen

    V 17. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:

    »O finančnem načrtu, zaključnem računu in pravilniku, ki ureja pogoje, merila in razporeditev sredstev fundacije, svet odloča z dvotretjinsko večino.«

    4. člen

    Besedilo 19. člena se spremeni in dopolni tako, da se glasi:

    »Funkcija direktorja fundacije je poklicna in lahko traja največ dva zaporedna mandata. Mandat direktorja fundacije je pet let.

    Direktorja fundacije imenuje in razrešuje svet fundacije. K imenovanju in razrešitvi direktorja daje soglasje Vlada Republike Slovenije.

    Direktorja imenujejo člani sveta na redni seji sveta na podlagi opravljenega javnega razpisa. Če javni razpis ni bil uspešen, se ponovi.

    Če je za direktorja prijavljenih več kandidatov in v prvem glasovanju nobeden ne dobi potrebne večine glasov, se ponovno glasuje o dveh kandidatih, ki sta v prvem krogu glasovanja dobila največ glasov. Člani sveta imenujejo direktorja z večino glasov vseh članov sveta. Če nobeden od kandidatov po dveh glasovanjih ne dobi večine glasov vseh članov sveta, se razpis za imenovanje direktorja ponovi.«

    5. člen

    V 20. členu se pred besedilom tretje alinee doda beseda »da«.

    6. člen

    V drugem odstavku 24. člena se besedilo »državni zbor« nadomesti z besedilom »Vlada Republike Slovenije«

    7. člen

    V 28. členu se besedilo »invalidskih organizacij, ki delujejo na državni ravni (prvi odstavek 25. člena Zakona o invalidskih organizacijah)« nadomesti z besedilom »Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije.«

    8. člen

    Besedilo 30. člena se spremeni in dopolni tako, da se glasi:

    »Direktor za poklicno opravljanje funkcije prejema plačilo na podlagi pogodbe, ki jo z njim sklene svet fundacije. V pogodbi se v skladu z zakonom in temi pravili opredelijo tudi druge pravice in dolžnosti direktorja.«

    9. člen

    V 34. členu se doda tretji odstavek, ki se glasi:

    »Fundacija lahko poveča svoj delež delnic v Loteriji Slovenije z odkupom delnic od ostalih delničarjev ter svoje premoženje lahko poveča tudi z odkupom delnic drugih prirediteljev iger na srečo. V ta namen je možno uporabiti sredstva fundacije iz morebitnega presežka po zaključnem računu, iz neporabljenih sredstev rezerv ter drugih namenskih finančnih sredstev.«

    10. člen

    Te spremembe in dopolnitve so sprejete, ko da k njim soglasje Državni zbor Republike Slovenije in začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

    Številka: 498/2008
    Ljubljana: 16.6.2008

    Predsednik sveta FIHO
    Miran Krajnc

    O b r a z l o ž i t e v:

    Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije ZLPLS – B (Uradni list RS št. 102/07) je v 9. členu določil, da morajo biti splošni pravni akti fundacije usklajeni z določbami tega zakona v roku enega leta po njegovi uveljavitvi, to je do 24.11. 2008. Med te splošne akte fundacije spadajo tudi njena Pravila. Spremembe in dopolnitve Pravil so torej nujne, da se zadosti tej zakonski obveznosti. Hkrati pa je zaradi dosedanjih izkušenj potrebno opraviti še nekatere najnujnejše druge spremembe oz. dopolnitve, vključno z redakcijsko izboljšavo.

    K 1. členu:
    Definicija 5. člena Pravil, ki podaja vsebino Pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev FIHO se glede na določbo 5. člena ZLPLS – B (novi 14. a člen) dopolni z navedbo, da navedeni pravilnik ureja tudi postopek razporeditve sredstev invalidskim in humanitarnim organizacijam.

    K 2. členu:
    Črtano besedilo ni potrebno, ker je v drugem stavku prvega odstavka določeno, da razloge za sklic korespondenčne seje ureja poslovnik o delu fundacije.

    K 3. členu
    Dopolnitev 17. člena Pravil je potrebna zato, da se Pravila glede odločanja in sprejemanja odločitev dopolnijo z določbo 2. člena ZLPLS – B, ki je z novelo 11. člena določil posebno večino za odločanje o najpomembnejših zadevah.

    K 4. in 6. členu:
    Zaradi zakonske določbe, ki uvaja poklicno funkcijo direktorja fundacije, je potrebno preurediti 19. člen Pravil, ki je doslej urejal nepoklicno opravljanje te funkcije. V zvezi s tem se tudi dajanje soglasja Državnega zbora Republike Slovenije k imenovanju ali razrešitvi direktorja, skladno z zakonom prenaša na Vlado Republike Slovenije.

    K 5. členu:
    Sprememba v 3. alinei 20. člena je povsem redakcijskega značaja.

    K 7. členu:
    Sprememba je potrebna zaradi skladnosti s 25. in 26. členom Zakona o invalidskih organizacijah (Uradni list RS, št. 108/02).

    K 8. členu:
    Tudi ta dopolnitev je potrebna zaradi poklicnega opravljanja funkcije direktorja in je usklajena z določbo 4. člena ZLPLS – B.

    K 9. členu:
    Dopolnitev 34. člena omogoča fundaciji povečanje njenega premoženja, kar je povezano z ustvarjanjem materialnih pogojev za njeno delovanje. S tem pa se hkrati povečuje vpliv fundacije na odločanje v organih prirediteljev iger na srečo ter obseg finančnih sredstev za razporeditev sredstev invalidskim in humanitarnim organizacijam.

    K 10. členu:
    Ta člen vsebuje običajno določbo o sprejemanju in uveljavitvi akta.

    BESEDILO ČLENOV PRAVIL FIHO, KI SE SPREMINJAJO ALI DOPOLNJUJEJO

    5. člen

    S pravilnikom o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije se določijo načela za financiranje, pogoji in merila, razmerje med sredstvi, ki se razporejajo na invalidske in humanitarne organizacije, druga razmerja in kriterije za uporabo sredstev fundacije za posamezne namene.

    Za pridobitev sredstev fundacije invalidske in humanitarne organizacije izdelajo finančno ovrednotene letne delovne programe, pri čemer upoštevajo planirana sredstva fundacije in določila pravilnika.

    16. člen

    V nujnih primerih, ko ni mogoče sklicati seje sveta, lahko svet odloča na korespondenčni seji s pisnim glasovanjem. Razloge za sklic korespondenčne seje ureja poslovnik o delu fundacije.

    Predsednik sveta pošlje gradivo za korespondenčno sejo članom sveta, ter navede, komu in kdaj naj sporočijo svoja stališča in pripombe. Rok za sporočanje pisnih stališč in pripomb ne sme biti krajši od 48 ur. Če več kot polovica članov sveta pisno sporoči, da nima pripomb in da se strinja s predloženim sklepom, je gradivo oziroma sklep sprejet.

    O korespondenčni seji se sestavi zapisnik, ki se obravnava na prvi naslednji redni seji.

    17. člen

    Odločanje

    Svet veljavno odloča, če se seje udeleži večina članov. Odločitve sprejema z večino glasov vseh članov.

    19. člen

    Direktorja imenujejo člani sveta za mandatno dobo petih let na redni seji sveta na podlagi opravljenega javnega razpisa. Če javni razpis ni bil uspešen, se ponovi.

    Če je za direktorja prijavljenih več kandidatov in v prvem glasovanju nobeden ne dobi potrebne večine glasov, se ponovno glasuje o dveh kandidatih, ki sta v prvem krogu glasovanja dobila največ glasov. Člani sveta imenujejo direktorja z večino glasov vseh članov sveta. Če nobeden od kandidatov ne dobi večine glasov vseh članov sveta, se razpis za imenovanje direktorja ponovi.

    K imenovanju direktorja daje soglasje državni zbor.

    20. člen

    Za direktorja je lahko imenovan kandidat, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

    - da ima univerzitetno izobrazbo,

    - da ni član sveta,
    - je državljan Republike Slovenije,
    - da ima organizacijske sposobnosti in vsaj 5 letne izkušnje na področju
    - vodenja,
    - da pozna področje dela in ima vsaj 5 letne izkušnje na področju delovanja

    invalidskih in humanitarnih dejavnosti.

    24. člen

    Če direktor ne izpolnjuje nalog, določenih z OdFIHO in temi pravili, ga svet lahko predčasno razreši. Razrešitev direktorja lahko predlaga najmanj 10 članov sveta.
    Predlog za razrešitev mora biti pisno obrazložen. Direktor je razrešen, če je za razrešnico glasovala večina vseh članov sveta in če k njegovi razrešitvi da soglasje državni zbor.

    28. člen

    Nadzorni odbor

    Fundacija ima nadzorni odbor, sestavljen iz treh članov. Svet jih imenuje izmed uveljavljenih strokovnjakov na področju invalidskega, socialnega in zdravstvenega varstva na podlagi predlogov Vlade Republike Slovenije, invalidskih organizacij, ki delujejo na državni ravni (1. odstavek 25. člena Zakona o invalidskih organizacijah) in humanitarnih organizacij.

    Nadzorni odbor nadzira uresničevanje sklepov sveta in komisij, nadzira porabo sredstev, ki so namenjena za delo fundacije.

    Nadzorni odbor o svojem delu poroča svetu.

    Za člane nadzornega odbora veljajo odločbe 26. in 27. člena teh pravil.

    30. člen

    Direktor opravlja delo nepoklicno. Za svoje delo prejema mesečno nagrado, ki jo določi svet, vendar ne sme presegati treh minimalnih bruto plač v Republiki Sloveniji.

    34. člen

    Ustanovitveno premoženje fundacije predstavlja 40 % navadnih imenskih delnic, ki jih na podlagi 1. člena zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije (Ur.l. RS št. 44/96 in 47/97) Loterija Slovenije p.o. po preoblikovanju v delniško družbo prenese v last in posest fundacije.

    Vrednost ustanovitvenega premoženja se lahko poveča na podlagi 7. člena Zakona o Iastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    ODBOR DRŽAVNEGA ZBORA REPUBLIKE SLOVENIJE
    ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN INVALIDE

    1. seja

    (11. december 2008)

    Sejo je vodila dr. Andreja Črnak Meglič, predsednica odbora.
    Seja se je pričela ob 9.03.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČRNAK MEGLIČ: Drage kolegice in kolegi. Dragi gostje, prav lepo pozdravljeni na 1. redni seji 0dbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.
    Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti gospod Tone Rop. Sicer pa smo sklepčni in lahko pričnemo z delom.
    K 1. in 2. točki dnevnega reda smo vabili tudi goste, in sicer: predstavnike Fundacije FIHO, predstavnike Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, še posebej pozdravljam državno sekretarko dr. Anjo Kopač, Zakonodajno-pravno službo in Komisijo Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.
    S sklicem 1. seje ste dobili tudi dnevni red in sicer:
    - 1. točka: Spremembe in dopolnitve pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji,
    - 2. točka: Spremembe in dopolnitve pravil fundacije,
    - 3. točka: Ustavna pobuda za oceno ustavnosti 62. člena Zakona o zaposlitvi in rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov ter
    - 4. točka: Razno.
    Ker do 12. ure prejšnjega dne nisem prejela nikakršnih pripomb na dnevni red, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Glede na to, da se 1. in 2. točka vsebinsko medsebojno povezujeta, predlagam, da razpravo pri 1. in 2. točki združimo, saj gre za povezano tematiko. Se strinjate? Dobro.

    Torej, smo pri 1. IN 2. TOČKI DNEVNEGA REDA, to je SPREMEMBE IN DOPOLNITVE PRAVILNIKA O MERILIH IN POGOJIH ZA UPORABO SREDSTEV FUNDACIJE ZA FINANCIRANJE INVALIDSKIH IN HUMANITARNIH ORGANIZACIJ V REPUBLIKI SLOVENIJI ter SPREMEMBE IN DOPOLNITVE PRAVIL FUNDACIJE ZA FINANCIRANJE INVALIDSKIH IN HUMANITARNIH ORGANIZACIJ V REPUBLIKI SLOVENIJI.
    Kot gradivo ste prejeli, gradivo obeh sprememb je bilo objavljeno v Poročevalcu številka 88/08, dobili pa ste tudi: mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.
    Uvodoma naj povem, da je Svet fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji dne 16. 6. sprejel spremembe in dopolnitve Pravilnika in pravil fundacije. Na podlagi pooblastila FIHA pa je predsednik fundacije dne 23. 06. 2008 poslal manjši popravek besedila nomotehnične narave. Tako popravljeno besedilo z dodatno obrazložitvijo je bilo kot celotno besedilo posredovano v soglasje Državnemu zboru.
    Zdaj pa besedo dajem predstavnikom FIHO, da nam podajo uvod v obe točki.
    Izvolite.

    MAG. JANEZ JUG: Hvala za besedo. Jaz sem Janez Jug, direktor fundacije.
    Jaz bi, ker je že nekaj starih članov tega odbora, pa bi vseeno spregovoril dve besedi o tem, namreč, kot veste na vsak akt fundacije, ki ga ima mora dati ustanovitelj soglasje in to je Državni zbor. Mi smo imeli konec leta 2007, je bil sprejet Zakon o dopolnitvah in spremembah Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in v tistem zakonu je zajeta tudi naša fundacija tako, da tisti zakon je bil sprejet in nam nalaga dolžnost, da ga uskladimo z našimi akti v roku enega leta. To smo mi naredili, zdaj pa, malo smo, ne zamudili, ampak vmes so bile volitve in se je stvar nekoliko podaljšala tako, da je zdaj ta zadeva sem prišla. Bi pa rekel, da kar se tiče sprememb so tri, štiri bistvene in bistveno je to, da je ta akt uvedel pritožbeni organ v FIHU. To se pravi, nadzorni odbor je prvostopenjski pritožbeni organ, kjer se lahko na sklep Sveta FIHA pač tisti, ki je dobil sredstva in se ne strinja, pritoži. Druga zadeve je bila ta, da se je profesionaliziralo mesto direktorja. Ker, prej smo imeli amaterskega oziroma proti nagradi,

    2. TRAK: (SB)

    (nadaljevanje) nadalje je notri tudi overjena sprememba strukture upravljanja, številčno ne drugače, to pomeni, da invalidi imajo 16 mest notri, država, vlada predlaga dva ministrstva; za delo in ministrstvo za zdravstvo, ostalo pa so humanitarne organizacije. No, to so glavne vsebinske zadeve te fundacije, vse ostalo je pa ostalo tako kot je bilo. Mi smo to zadevo na svetu fundacije sprejeli in zato predlagamo tudi tu, da se potrdi oziroma da se uskladimo, ker vidimo nekatere pripombe, mi se s temi pripombami strinjamo. Mogoče še edino ena zadeva notri. Mi smo imeli, ne vem koliko poznate, strategijo razvoja klasičnih iger na srečo v Sloveniji in tista strategija, ki je bila jo je vlada imenovana že leta nazaj, je bilo tudi opredeljeno, da lahko fundacija, to se pravi naša in športna iz viška sredstev ali iz nekih rezerv karkoli lahko sodeluje tudi pri kapitalski udeležbi, to se pravi pri lastništvu Loterije Slovenije oziroma pri športni loteriji. In mi smo tudi vnesli tu notri eno določbo, če fundacija ima neka sredstva, da lahko tudi poveča svoje lastništvo v teh organizacijah, ki predvideva klasične igre na srečo. Mi smo zaprosili tudi prejšnji Državni zbor za mnenje, kjer pa nam je predsednik takratni Cukjati odgovoril, da Državni zbor ni za to kompetenten oziroma da to ni njegova pristojnost, mi smo mislili iz higienskih razlogov, da ga seznanimo, ker je bil ustanovitelj, izrecno prepoveduje pa to, ko je bila ustanovljena fundacija je bil tisti ustanovitveni delež 40% vrednost Loterije Slovenije v delnicah, to je naša lastnina Loterije Slovenije, no in tam piše izrecno, da se to premoženje ne sme zmanjšati brez soglasja Državnega zbora, no, vse ostalo je pa, tako kot pravijo pravniki, dovoljeno, tako, da mi smo vseeno naše papirje dali, ker veste, da smo stalno pod neko lupo družbenega, ne družbene kontrole, ampak tudi ostalih organizacij, tako da imamo čiste račune in da ostanemo dolgo prijatelji, malo po domače povedano. No, to bi jaz imel čisto na kratko okrog tega in bi prosil, da bi nam to zadevo potrdili, ker v nasprotnem primeru, zdaj, mi smo profesionalizirali, imamo nove nadzorne odbore, število članov se je povečevalo in veste, da smo imeli mi v zakonu do zdaj, da se največ do 2% iz skupnih sredstev fundacije lahko nameni za financiranje delovanja teh služb oziroma celotno delovanje fundacije, vendar se je to zdaj striktno povečalo tudi s profesionalizacijo direktorja, no, imamo mi vgrajeno tudi notri do 3% in mi smo sicer sprejeli finančni načrt začasen, no, to je edini potem tak, da rečem, se nam zaradi tega mudi, da ne bi praktično onemogočali delovanje službe po finančni plati, za enkrat tega problema ni, ampak, če se to dolgo časa odlaša, ko znamo pa malo ne zaradi finančnih sredstev, ampak zaradi višine, ki je določena za te namene. No, toliko bi jaz imel kar se tiče uvoda, če bo pa kakšno specialno vprašanje, pa imam s sabo tudi pravnega svetovalca našega, pa vam bo mogoče tudi on kaj bolj detajlno povedal. Hvala lepa.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČRNAK MEGLIČ: Hvala. Sedaj pa dajem besedo naši Zakonodajno-pravni službi. Lepo prosim, gospa Arko.

    LENČA ARKO FABJAN: Hvala za besedo. Predlagane spremembe temeljijo na noveli Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Ta spremenjena zakonska ureditev zahteva
    uskladitev podzakonskih aktov, vendar tukaj ne gre zgolj za uskladitev aktov fundacije, ampak je potrebna tudi uskladitev odloka o ustanovitvi

    3. TRAK: (NB)

    (Nadaljevanje) te fundacije. Spremembe odloka do sedaj še niso bile predlagane, je bila pa predlagateljica veljavnega odloka vlada, sprejemanje odloka pa je v pristojnosti Državnega zbora. Ker pa je tudi odlok podlaga za izdajo predpisov fundacij, kar je razvidno iz preambule teh predpisov, bi bilo smiselno neko sosedje pri usklajevanju teh predpisov. Same predlagane spremembe sledijo zakon, spremenjeni zakonski ureditvi in sicer tako opravila, kjer je dodanih še nekaj redakcijskih popravkov, kot tudi pravilnik, kjer so poleg tega še spremembe, ki so se pokazale za potrebne skozi delo same fundacije. Zato Zakonodajno-pravna služba v svojem mnenju ni podala pisnih vsebinskih pripomb. Kljub temu pa bi rada ob obravnavi na odboru izpostavila 9. člen sprememb in dopolnitev pravil, čeprav razlog za to izpostavitev ni v tem, da ne gre za spremembo, ki bi jo narekovala uskladitev z novelo zakona, gre pa za določbo v zvezi z odkupom delnic in sicer zakonska ureditev glede delnic Loterije Slovenije jasno opredeljuje delničarje, se pravi kdo so delničarji, določa pa tudi razmerja med deleži delničarjev in tudi v kasnejših določbah poudarja, da naj bi ta razmerja med delničarji se ustrezno ohranila. Glede na besedilo 9. člena sprememb pa je vprašanje ali je omogočena ta ohranitev med razmerji deležev in sicer je vprašanje ne v primeru z zakonom skladne razlage te predlagane spremembe, se pravi, da se ohranijo ta razmerja, ker je povsem jasno razvidno, kateri delničarji se lahko pojavijo kot prodajalci, temveč gre za vprašanje možnosti razlage, ki z namenom zakona ne bi bila skladna. Se pravi, da bi v primeru možnosti nakupa delnic, se kot kupec pojavil le eden od delničarjev, kar bi pa ta zakonsko določena razmerja, porušijo. Toliko. Hvala.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČERNAK MEGLIČ: Hvala lepa. Želi še kdo razpravljati? Prosim.

    GOSPOD ______: Jaz bi samo, kar se tiče teh delnic. Kot veste, je bil tudi ta Zakon o igrah na srečo, ki pa ni doživel sprejema oziroma ni obravnave doživel v Državnem zboru. Tudi ti si govoril, mislim to kar je zakonodajna služba povedala, je malo obrnil tole zadevo, tako da mi ne gremo sedaj v nakup nekih delnic, recimo na trgu, to se pravi, da bi postfelske naložbe bile. Pri nas gre za to, da pridemo do lastništva. Lastništvo pomeni po temu, da bi se očuvali tega, da bi nekdo prevzel večinski delež v teh loterijah in čisto spremenil namen, to se pravi koncesijske dajatve ali pa recimo dobička. Ker vemo, da je bila Loterija Slovenija in Športna loterija, so bile ustanovljene izključno takrat, leta nazaj, da ne bi šel v zgodovino, da se financirajo iz dobička teh družb, posebni nameni. To pomeni humanitarni, invalidske in športne organizacije. In bojazen je tale, da če se lastništvo spremeni z nekaterimi ljudmi, ki jim ni to interes, posebno sedaj v zadnjem času, ker se bo verjetno tudi na gospodarskem področju dogajalo tole, da bodo probali, vsaj jaz sem videl poslovno politiko Hita Nove Gorice, kjer striktno govori, da naj bi te delniške družbe, to se pravi delniške družbe loterije, postale normalne, v tem smislu, da bi pač plačevali davke države, vse ostalo, zadeve iz koncesijskih dajatev, kar se je do sedaj dogajalo, bi pa ukinili. To pomeni, pa za socialno sfero v Sloveniji, strahovit udarec. Zaradi tega smo mi rekli, da bi bilo prav, če bi, ker včasih imamo neke presežke, včasih manke, pač ljudje, kolikor igrajo na loterijah, da bi mi prišli do tistega večinskega deleža, da bi lahko preprečili recimo to smer odtujitve lastništva in seveda tudi kapitala in pa financiranja teh pomembnih delov civilne družbe v Sloveniji. To je bil naš namen. Toliko, hvala lepa.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČERNAK MEGLIČ: Predvidevam, da bo

    4. TRAK: (NB)

    (Nadaljevanje) Zakonodajno-pravna služba odgovorila na to. Izvolite.

    LENČA ARKO FABJAN: Hvala za besedo. Tako kot sem izpostavila, je vprašljiva določba, glede na to kako se glasi, ker se nanaša tako na delež delnic v Loteriji Slovenije kot tudi na delnice drugih prirediteljev iger na srečo. In kot sem razumela iz te obrazložitve, je bil vaš namen glede delnic drugih prirediteljev iger na srečo, to pa iz določbe, tako kot se je glasi, ne izhaja. Kar pomeni, da je to nek razkorak med besedilom določbe in zasledovanjem ciljev. Hvala.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČERNAK MEGLIČ: Hvala. Želi še kdo od kolegov razpravljati na to temo? Če ne, bi nekako strnila razmislek na ta način, da glede na to, da ima naša Zakonodajno-pravna služba vsebinske pomisleke in glede na to, da je potrebno opraviti še določene redakcijske popravke obeh dokumentov, prav tako pa je potrebno z Zakonom o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije uskladiti tudi odlok o ustanovitvi Fiho v Republiki Sloveniji, predlagamo v obravnavo oziroma v sprejem temu odboru sklepe, ki vam jih bom prebrala. Ob tem lahko tudi rečem, da seveda podpiramo spremembe, vendar bi rekla tudi to, da čim boste vi to uskladili, bomo mi takoj dali na sejo odbora in gre lahko že na prvo redno naslednjo sejo Državnega zbora, tako da ne bi bilo kakršnihkoli pomislekov oziroma dvomov na naši strani.
    Zato bi rekla tako, da oba predlagana akta fundacije, uskladite zaradi sprememb Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, prav tako pa predlagamo, da se pripravi tudi odlok, ki bo usklajen z Zakonom o lastninskem preoblikovanju…. Ti naslovi so tako dolgi, da si človek jezik zlomi.
    Predlagam, da odbor sprejme naslednje sklepe; Odbor za delo, družino in socialne zadeve ter invalide, predlaga Svetu Fiho, da ponovno prouči spremembe in dopolnitve pravilnika o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji in jih na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe tudi ustrezno popravi ter ponovno pošlje Državnemu zboru v soglasje.
    Drugi sklep; Odbor predlaga Svetu Fiho, da ponovno prouči spremembe in dopolnitve pravil Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji in jih na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe in razprave na seji odbora tudi ustrezno popravi ter ponovno pošlje Državnemu zboru v soglasje.
    Ter tretji sklep; odbor predlaga vladi, da čim prej pripravi in predloži Državnemu zboru v obravnavo in sprejem novelo odloka o ustanovitvi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, ki bo usklajen z Zakonom o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.
    Želi še kdo razpravljati o teh sklepih? Če ne, predlagam, da preidemo kar na glasovanje.
    In sicer najprej na glasovanje o 1. sklepu. Ga bom še enkrat prebrala. Odbor za delo, družino in socialne zadeve predlaga Svetu Fiho, da ponovno popravi in pošlje Državnemu zboru v soglasje pravilnik o merilih in pogojih za uporabo sredstev. Sicer pa ste sklepe prejeli tudi na mizo. Glasujemo.
    Kdo je za? (… članov.) Kdo je proti? (… članov.)
    Ugotavljam, da je prvi sklep sprejet.
    Sedaj pa prehajamo na glasovanje o drugem sklepu. Glasujemo.
    Kdo je za? (… članov.) Kdo je proti? (… članov.)
    Ugotavljam, da je drugi sklep soglasno sprejet.
    Sedaj pa prehajamo na glasovanje o tretjem sklepu. Glasujemo.
    Kdo je za? (… članov.) Kdo je proti? (… članov.)
    Ugotavljam, da je tudi tretji sklep soglasno sprejet.
    Hvala lepa.
    V naši sredi pozdravljam tudi gospoda Frangeža, ki se udeležuje seje namesto gospoda Tonega Ropa.
    S tem zaključujem 1. in 2. točko dnevnega reda.

    5. TRAK: (SB)

    (nadaljevanje) Prehajam na 3. TOČKO. Z gradivom ste prejeli tudi gradivo za 3. točko, in sicer USTAVNE POBUDE ZA OCENO USTAVNOSTI 62. ČLENA ZAKONA O ZAPOSLITVENI REHABILITACIJI IN ZAPOSLOVANJU INVALIDOV. Pobudo in mnenje Zakonodajno-pravne službe, kakor tudi mnenje Vlade ste prejeli skupaj z gradivom in sklicem seje. Sedaj pa sprašujem prisotne ali želi kdo obrazložiti, morda Vlada ali Zakonodajno-pravna služba? Ja, Vlada najprej, prosim.

    DR. ANJA KOPAČ MRAK: Hvala za besedo, predsednica. Pozdravljen odbor! Mi pri tem, v skladu z mnenjem, ki je bilo predano vam vsem v gradivo, nimamo veliko za dodati. Povedali bi samo jasno stališče, da je Vlada sprejela na svoji seji, da meni, da obravnavani členi in uredbo v svojem 4. in 5. členu niso v neskladju z Ustavo, tako da želimo, da tak sklep tudi Državni zbor sprejme. Hvala.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČRNAK MEGLIČ: Hvala lepa. Še Zakonodajno-pravna služba.

    LENČA ARKO FABJAN: Hvala za besedo. Tudi Zakonodajno-pravna služba meni, da sta….neutemeljeni in da izpodbijanje določbe 62. člena Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov niso v neskladju z Ustavo. Izpodbijanje določbe določajo obveznost kvote za zaposlovanje invalidov, in sicer glede na število zaposlenih in glede na dejavnost. Pobudniki so mnenja, da je takšna ureditev v neskladju s 14. členom Ustave, torej z enakostjo pred zakonom, posledično pa tudi z 44.(?) členom Ustave s prepovedjo nelojalne konkurence. Mnenje Zakonodajno-pravne službe je, da predstavlja takšna ureditev poseg v načelu enakosti pred zakonom, vendar pa takšen poseg ni nujno nedopusten. Takšen poseg je dopusten takrat, ko ima zakonodajalec za to utemeljene razloge in v obravnavanem primeru je takšne razloge imel, enako pa velja tudi za poseg v 74. členu Ustave. Dodajmo še, da bo moralo Ustavno sodišče presoditi tudi ali obravnavane pobude sploh izpolnjujejo pogoje za meritorno obravnavanje. Hvala.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČRNAK MEGLIČ: Hvala lepa. Želi še kdo razpravljati o tej točki dnevnega reda? Je vse jasno? Če bomo imeli takšne krasne seje tudi v bodoče. No, če je temu tako, potem ugotavljam, da tako Zakonodajno-pravna služba kot Vlada menita, da so zahteve za oceno ustavnosti neutemeljene in da določba 62. člena Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in 4. in 5. člen Uredbe o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov ni v neskladju z Ustavo. Zato predlagam odboru, da razpravlja o naslednjem predlogu sklepa: odbor se strinja z mnenjem Vlade in mnenjem Zakonodajno-pravne službe ter predlaga Zakonodajno-pravni službi, da v skladu z drugim odstavkom 266. člena Poslovnika Državnega zbora pripravi odgovor, ki ga predsednik Državnega zbora posredoval Ustavnemu sodišču. Želi kdo razpravljati o predlogu sklepa? Če ne, potem prehajamo na glasovanje. Zdaj pa upam, da bo to šlo.
    Kdo je za? (13 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)
    Ugotavljam, da je tudi ta sklep soglasno sprejet. S tem zaključujem tudi to točko dnevnega reda.

    Prehajam na 4. TOČKO - RAZNO. Želi kdo razpravljati? Izvolite.

    6. TRAK: (NB)

    GOSPOD _______: Hvala lepa za besedo. V gradivu, ki je bilo dostavljeno za današnjo sejo, je tudi poročilo o delu tega odbora za letos. In na drugi strani pri točki 2, je tudi en stavek, ki se glasi “enakopravno obravnavanje invalidov ter izdajanje programov osebne asistence invalidov in hendikepiranim osebam in drugo.” V tej zvezi bi rad opozoril, da je isto, identično isto skupino slovenskim državljanom neprimerno hkrati imenovati z dvema različnima izrazoma. To v strokovnosti pravimo dikotomija, kar ni nobene pravne niti kakšne druge podlage. Torej, ko govorimo o vodenju državne politiku na nivoju slovenske države, potem glede na ustavo in sistemske zakone, je pravilno, da govorimo o invalidih. Če pa seveda se neka skupina sama tako imenuje, to je pa njena ustavna svoboščina. Hkrati bi pa argumentiral tudi s tem, da slovenska država je podpisala mednarodno klasifikacijo o funkcioniranju invalidnosti in zdravja in tam v prilogi 5 stoji ta stavek. Zaradi te skrbi smo se, govori o tem, da ne bi bili invalidi stigmatizirani ali etiketirani. Zaradi te skrbi smo se že na začetku prenove, sprejeli odločitev, da izraza “hendikep” popolnoma opustimo zaradi slabšalnega pomena. Torej, glede na to, da je tudi slovenska država podpisala ta meddržavni dokument, in ker tudi menim, da imamo v državni politiki to zadevo urejeno, bi prosil, da v prihodnosti ne bi istih državljanov s tema poimenovanima, obravnavali. Hvala lepa.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČERNAK MEGLIČ: Hvala lepa. Bomo upoštevali.
    Želi še kdo razpravljati? Izvolite, gospod Uršič.

    GOSPOD URŠIČ: Hvala lepa gospa predsednica. Lep pozdrav tudi vsem članicam, članom odbora! 3. december je bil mednarodni dan invalidov in naše ministrstvo je za to, da bi invalidi in tudi vsi drugi državljani, državljanke, čim bolj poznali pravice, načela, na katerih temeljijo mednarodni dokumenti in tudi slovenska zakonodaja, izdali konvencijo o pravicah invalidov za invalide prilagojenih oblikah, v brajici, v zvočni tehniki za slepe, na DVD-ju s prevodom v znakovni jezik za gluhe, v laku berljivi tehniki in pa tudi v običajni, torej kot ste vi v Državnem zboru sprejeli zakon o ratifikaciji. Se opravičujem, ker vam nismo še poslali to in vam obljubljam, da bomo vsem članicam, poslankam in poslancem v Državnem zboru poslali lahkoberljivo tehniko, pa to v osnovno. Če bi pa kdo želel tudi v DVD-ju, torej znakovni jezik ali pa v brajici, bomo pa z veseljem tudi to naredili. Namreč želimo, da tako kot je zapisano tudi v konvenciji, da so načela in pravice, ki so zapisane v tej konvenciji, ki je v Sloveniji zakon, samo po sebi razumljive, da kadarkoli karkoli obravnavamo, obravnavate, se pogleda in se upošteva, ne pa, da bi bilo nekaj posebnega ali pa posebej treba opozarjati. Zato torej se opravičujemo, ker vam na prvo sejo nismo posredovali teh dokumentov, bomo pa poslali. Ste pa tudi dobili, vidim, tudi s strani našega ministrstva Zbornik s konference, ki smo jo organizirali v času predsedovanja. Toliko, hvala lepa in seveda vse dobro.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČERNAK MEGLIČ: Hvala. Gospa Potrata.

    MAG. MAJDA POTRATA: Hvala za besedo, gospa predsednica. Jaz bi se tudi k 2. točki rada oglasila, ker je tukaj v drugem odstavku navedeno, da smo se ukvarjali tudi s problematiko slepih in slabovidnih v organih javne uprave in pravosodja, da z zadovoljstvom ugotavljam, da je samo sodišče pritrdilo tistim, ki smo takrat kot opozicija, opozarjali na to, da je invalidom, ki imajo možnost zmanjšati primanjkljaj, ker obstajajo ta sredstva, treba zagotoviti, da so neodvisne osebe. Gre za vprašanje uporabe brajice v javni upravi in v pravosodju in s tem je problem rešen. Upam, da bo Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide to sprejel kot opozorilo, naj vendarle upošteva stvari, ki govorijo v prid temu, da je treba zadeve povezane z invalidi, obravnavati na način, da se prisluhne interesom invalidov. Tako se mi zdi dobro. Enako kot je zadeva tudi še vedno vprašljiva glede gluhih in naglušnih in zadeve še niso rešene, niso dobre. Tudi v razreševanju problematike slepih in slabovidnih v šolskem sistemu bo še kakšna zadeva, ampak to zadeva drug odbor. Bi pa rada opozorila še na to, ker tukaj je razumljivo, da so samo tiste stvari zajete, ki jih je odbor obravnaval. Odbor je vendarle tudi matično delovno telo za področje, ki se mu reče, enake možnosti žensk in moških. In zato, ker dobivamo iz Evropske unije, iz evropskega parlamenta

    7. TRAK: (SB)

    (nadaljevanje) sprejete dokumente, ki zavezujejo Slovenijo in predsednik Državnega zbora tudi pošilja posameznim delovnim telesom ta gradiva, bi vas posebej rada opozorila, da je bila tudi sprejeta resolucija o enakosti med ženskami in moškimi, da bo to verjetno obravnavala sicer komisija, ki je za to pristojna, ne bi pa bilo škoda, če bi to gradivo dobili tudi člani odbora, zaradi tega, ker smo mi tisti, ki sprejemamo zakonodajne postopke in tam so zavezujoče stvari, zaradi tega, ker Evropska unija vendarle opozarja, da je na zakonodajni ravni zadeva razmeroma dobro urejena, potrebno je pa spremljati uresničevanje teh načel in ker se bo Slovenija morala sprijazniti s tem, da kljub dobri zakonodajni vendarle nekaterih reči nimamo urejenih, gre predvsem za preprečevanje diskriminatornosti v zaposlovanju, pa tudi še v kakšnih drugih ukrepih, mislim na zagovornico ali zagovornika enakih možnosti, so to stvari s katerimi se bomo morali soočiti, pa je prav, da nanje opozarjamo, jaz pa tako ali tako, veste, da ne spustim priložnosti, da ne bi na to opozorila. Hvala lepa.

    PREDSEDNICA DR. ANDREJA ČRNAK MEGLIČ: Najlepša hvala. Želi razpravljati še kdo? Če ne bi vam rekla nekako glede na to, da je ta seja bolj namenjena problematiki invalidov, da je na dan invalidov 3. decembra potekal tudi sprejem in posvet pri predsedniku Državnega zbora. Na podlagi tega je nastal dokaj zajeten zapis tega srečanja in nekako nase prevzemam tudi obveznost, da bom iz teh pobud in predlogov, ki so jih posredovali sami invalidi, gospa Potrata zelo sprejemam vašo pobudo, da res upoštevamo mnenje tistih, ki jih problematika zadeva, pripravimo neke vrste pismo oziroma opomnik tudi za Vlado, da se stvari hitreje premaknejo in kot sem rekla nekako pobude bi lahko strnili v tri vrste pobud, prva je tudi že zahteva tega odbora iz prejšnjega sklica, da se pripravi evalvacija stanja na področju invalidskega varstva, pri čemer so invalidi posebej poudarjali na razkorak med zakonsko opredeljenimi pravicami in njihovo implementacijo, po nekje pa tudi na posamezne kolizije. Drugi sklop vprašanje se navezuje na določene zakonske ureditve, ki morda nimajo večjih finančnih posledic in tretji sklop pobud pa je povezan z večjimi finančnimi posledicami, kjer pa bomo morali v veliki meri upoštevati tudi dinamiko, ki jo bo glede na zaostrene socialne ekonomske razmere predvidevala Vlada, ampak jaz sem prepričana, da nekje z roko v roki odbor, Vlada in pa vse zainteresirane skupine lahko premaknemo stvari v korist te ciljne populacije. Sicer pa lahko rečem, ja, gospa Potrata, da sprejemam tudi vaše opozorilo glede enakih možnosti in se obvezujem, da bomo vsem članom posredovali predlagano gradivo. Hvala lepa. Želi še kdo razpravlja? Če ne, zaključujem 1. redno sejo odbora. Lepo se vam zahvaljujem za sodelovanje in lepo pozdravljeni.

    (Seja je bila končana 11. decembra 2008 ob 9.35.)

    ——————————————————————————–

  • dr Danilo Pumpernik je rekel/-la:

    Kdo je gospod, ki je na odboru pod razno ustrelil, da je slovenska država podpisala mednarodno klasifikacijo o funkcioniranju invalidnosti in zdravja. Direktor Uršič pa nič…

  • Balki je rekel/-la:

    Kaj pa bi moral reči direktor Uršič?

  • anela je rekel/-la:

    Ali je ta dr. D. Pumpernik »Švicar« ali samo »švica«. V vsakem primeru je »picajzlast«, ker ga vsebina ne zanima, ampak samo forma. Kar je seveda žalostno, ker je srž v vsebini, ne pa v olupku.

    Da ni morda eden od tistih genialcev, ki so terjali, da se namesto besede »invalid« uporablja slovensko novoreško skovanko »manjzmožen«??

    Drži, da država ni podpisala, ampak so slovenski predstavniki v celoti glasovali v okviru Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za to navedeno klasifikacijo, seveda v angleškem jeziku, ne pa v spakedranem slovenskem prevodu. Torej je šlo pri nagovoru zgolj za »lapsus lingue«, ki ne posega v vsebino povedanega.

    Lahko pa ga potolažim, tega našega »dlako-cepca«, kajti Mednarodna klasifikacija funkcioniranja, invalidnosti in zdravja je bila uradno uzakonjena v 11. in 12. členu zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI), ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 63/2004.

    Po tem pojasnilu naj imenovani gospod še naprej mirno drema in spi, ker ni nič narobe.

  • kkkuu je rekel/-la:

    Moral bi reči da meša drek na Ministrstvu za delo,družino in socialne zadeve.

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    Preberte to obrazložitev Sveta FIHO ki je zavrnil financiranje programov registrirani invalidski organizaciji “DRUŠTVO GLUHOSLEPIH SLOVENIJE DLAN”.To društvo je redni član evropske in svetovne zveze gluhoslepih.V normalnem delu evrope za te invalide se zagotavlja asistenca 1-1.Koliko je gluhoslepih je odvisno od definicije gluhoslepote,katero sprejema vsaka normalna država.Ali mi negdo zna pojasniti kaj je za te invalide v preteklosti naredila Zveza slepih in Zveza gluhih,razen tega da je pobrala njihov denar na FIHO.Tega res ni niker, razen v Sloveniji.Poglejte mal okrog sebe,pobrskajte mal po internetu.

    ŞKLEP
    O RAZPOREDITVI SREDSTEV FIHO INVALIDSKIM IN
    HUMANITARNIM ORGANIZACIJAM V LETU 2009

    Pri Društvu gluhoslepih »DLAN« je bilo ugotovljeno, da je ciljna skupina uporabnikov –
    gluhoslepih invalidov, za katere društvo prijavlja programe, že pokrita s posebnimi
    socialnimi programi, ki jih že vrsto let izvajata Zveza društev gluhih in naglušnih
    Slovenije ter Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (4. alineja 7. clena Navodila).
    Poleg tega je komisija vzela na znanje tudi mnenje Nacionalnega sveta invalidskih
    organizacij Slovenije z dne 21.11. in 22. 11. 2008, št 132-S-i/08, iz katerega izhaja
    ugotovitev, da obstoja identiteta gluhoslepih invalidov, kakor je navedena tudi v
    Konvenciji o pravicah invalidov. Nadalje je ugotovljeno, da je v Sloveniji število takih
    invalidov izredno majhno, zaradi cesar ni ekonomsko vzdržno izgraditi (posledicno pa
    financirati) celotne samostojne strukture za delovanje invalidske organizacije. Smiselno
    je, da se zaradi korišcenja posebnih socialnih programov za gluhoslepe invalide,
    Društvo Dlan opre na Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Zvezo društev
    slepih in slabovidnih Slovenije, ob cemer pa ima Društvo Dlan absolutno pravico do
    ustavno zagotovljenega svobodnega interesnega združevanja

  • gluhoslep je rekel/-la:

    Saj ne morem verjeti, to se je dogajalo že drugim organizacijam začenši s Tišino. Takšen odgovor pomeni, da sta Šuštaršič in Jug vzpostavila vzvode za preprečevanje svobode druženja ljudi po Zakonu o društvih in vzpostavila monopol nad delovanjem invalidskih organizacij pod potronatom Uršiča. Kako poteka zadeva v društvih pa si poglejte Tednik iz prejšnega tedna, ko društvo določa nekomu ali je invalid ali ne seveda s pogodbeno plačanim zdravnikom. Tole kar so probali danes pa jim ni uspelo je še dodatna učvrstitev tega, kar smo nekoč poznali pod Loterijskim Zavodom Slovenije in Loterijskim Svetom, ki sta ga vodila Hren in kasneje Kržmanc, ko nihče izven teh organizacij ni mogel priti do sofinaniciranja, zato je logično tak pritisk na YHD saj želijo prisiliti uporabnike, da bo kot v starih časih odvisni od njihovih funkcionajrev in organizacij. G. Pogačnik je sicer lepo napovedal, ker pa niso bili pridni bodo leteli ven iz pisarne in kaj takega se bo zgodilo še marsikomu. Slišati je, da planirajo hiralnico za težke invalide, ki za njih zaradi narave prizadetosti niso več uporabni.

    Gospa Čebaškova bi morala ukrepati. V New Yorku pa so glasovali Ivo Jakoveljevič, Mateja Toman, Štefan Kušar in verjetno tudi Uršič, še prej pa so vsiljevali svojo invalidsko identiteto na podalgi medicinske diagnoze kar je v svetu že zdavnaj passe, seveda pa se v Sloveniji to zlorablja.

    Ali sedaj razumete invalid kaj pomeni borba za financiranje in delovanje YHD in program za neodvisno življenje invalidov?

    Če jim uspe (NSIOS-u, Šuštaršiču, Uršiču) to uničiti se kar vsi po vrsti poslovite od neodvisnega življenje, komunizem prihaja v režiji teologov tipa Kušar, Uršič, Frangež ipd..

    Še kakšnega od DDS bodo spravili na OMI in ga prepričali naj se vda v usodo, ker je to najbolje za njega!

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    Preberite kako se rasporejajo finančna sredstva v humanitarnh organizacijah.Zanimljivo je dejstvo kako je Muftija Redžepovič (sekretar Zveze gluhih in naglušnih Slovenije in Predsednik nadzornega odbora FIHO)spravil na kolena vse ki se ukvarjajo z populacijo gluhih,naglušnih in gluhoslepih.Vsi morajo priti njega prositi za denar,v koliko želijo nekaj narediti,oziroma izvajati programe.Čestitam Muftiji,samo tako naprej,kumunizem prihaja.

    ŞKLEP
    O RAZPOREDITVI SREDSTEV FIHO INVALIDSKIM IN
    HUMANITARNIM ORGANIZACIJAM V LETU 2009

    V nadaljevanju je komisija ugotovila, da naslednje organizacije ne izpolnjujejo pogojev
    opredeljenih v 8. clenu pravilnika in ne pogojev iz 3. in 4. tocke javnega razpisa za
    razporeditev sredstev FIHO, oziroma ne vsebujejo zahtevane dokumentacije, ki je
    navedena v javnem razpisu, objavljenem v Uradnem listu RS št. 91/2007 z dne
    30
    26.9.2008. Zato jih je skladno s 15. clenom pravilnika izlocila in vrnila organizacijam z
    obrazložitvijo:
    .
    5. Društvo za duhovno oskrbo gluhih, naglušnih in gluhoslepih Slovenije,
    Cernetova 20, 1000 LJUBLJANA ne izpolnjuje pogojev za financiranje iz
    sredstev FIHO za leto 2009, ker ne izvaja najmanj enega programa nacionalnega
    pomena za funkcionalno, socialno ali zdravstveno ogrožene posameznike iz
    celotnega območja države – 2. alineja 8. člena pravilnika - zato se na podlagi 15.
    člena tega pravilnika izloci in vrne organizaciji z obrazložitvijo. Društvo naj se za
    izvedbo tovrstne dejavnosti poveže z Zvezo društev slepih in slabovidnih
    Slovenije in Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, katerih programe že
    so/financira Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij
    Slovenije.

  • zalostno je rekel/-la:

    BODITE YHD BOŽIČEK, DEDEK MRAZ ALI BOTER - ZA VAŠO IN NJIHOVO NEODVISNOST!

    Cel teden že poslušamo po radiu in TV agresivne reklame Loterije Slovenije d.d., o mega dobitkih za LOTO, LOTKA, SUPER LOTO, kjer bodo zagotovo izplačali MILIJON evrov, če pa sedmice SUPER LOTO ne bo, pa bodo dobitek prenesli v nižjo igro. Pred TV Odmevi zvečer vidim zelo pogosto v osrednji uri reklamo za LOTO, kjer sekunda stane od 50 do 100 evrov. Tudi po netu se ob bombastičnih in senzacionalističnih novicah pojavljajo reklame Loterije Slovenije d.d.

    Loterija Slovenije d.d. je ob koncu leta pred prihajajočimi prazniki, ko se ljudem rajše razvežejo mošnjički, šla v agresivno marketinško ofenzivo, ki tudi veliko stane in logično iz tega glede na finančno krizo, recesijo, napovedano odpuščanja delavcev, računa na dober izplen. To je tudi na nedavnem zaprtem sestanku v Izoli potrdil predsednik NSIOS, da večja, ko je kriza, FIHO bolje stoji in ustvarjajo se presežki. Resnično toda žalostno, ker se NE UPOŠTEVAJO enakopravno invalidske in humanitarne organizacije o čemer je bilo zgoraj veliko napisanega!

    Večina ljudi igra LOTO že vrsto let bolj za “gušt” ob splošnem zavedanju, da gredo sredstva za invalide in bolnike. Vse lepo in prav. Saj res gredo toda za katere invalide in bolnike? Ogromno ljudi poznam, ki so ob konstantnem igranju LOTO le redko kdaj v desetljetjih zadeli štirico. Pravzaprav pa sploh niso šli nikoli resnično preračunavati, da so v povprečju podarili Loteriji cca. 2000 evrov letno. Izgleda malo pa vendar je to ogromno.

    Ker pa se naglo bliža 20. december, ko bo treba zagotoviti manjkajoča finančna sredstva in izplačati plače osebnim asistentom za november 2008 in januarja za december 2008 (namerno nezadostno odobrena sredstva od zaprošenih kljub obstoju zadostnih razpoložljivih sredstev) YHD programa za neodvisno življenje hendikepiranih (100 uporabnikov in 100 zaposlenih osebnih asistentov: 200 slovenskih družin), je zelo izvirno, da se pozove igralce LOTO in drugih iger na srečo, ki jih prireja Loterija Slovenije, da namesto, da vplačate listke, direktno pomagate društvu za teorijo in kulturo hendikepa YHD, ki ga vodi Elena Pečarič, kar direktno na TRR: 02011-0050155707 pri NLB D.D., s pripisom “za osebno asistenco YHD”. Tudi vsi drugi dobri in plemeniti ljudje vabljeni.

    Res je, da ne boste v igri za mamljive dobitke, ki jih obljubljajo reklame, boste imeli pa vsaj enkrat tisti pravi solidarnostni občutek, da ste pomagali ljudem, ki resnično potrebujejo pomoč ter ste storili nekaj koristnega in plemenitega.

    Bodite Božiček, Deked Mraz ali Boter YHD-ju.

    Hvaležni vam bodo tako uporabniki kot osebni asistenti.

    Srečno novo leto 2009.

  • Ajana je rekel/-la:

    Nisem neumna, da bom svoj občutek za solidarnost zadovoljevala s podarjanjem sredstev YHd. Z nakupom kakšne srečke imam mogoče tisočinko, milijoninko možnosti za zadetek, če pa srečke ne kupim, tudi te male možnosti nimam.

    Moja danes že upokojena soseda je 25 let igrala loto z minimalnimi vplačili in pred 3 leti je z zadeto sedmico kupila sebi in svojemu nečaku stanovanje v Kamniku. Če pa lota nebi vplačala….. Tudi pred zadeto sedmico pa je humanitarnost izkazovala preko Unicefa in Rdečega križa. Lepo.

    Sama pa, ko bom imela napad dobrodelnosti, tega zagotovo ne bom zdravila s podarjanjem sredstev skreganim invalidom. Dovolj je drugih prepotrebnih pomoči, ki nimajo ne časa ne volje po prepiranju.

  • karmen je rekel/-la:

    Ta poziv sem razumla kot poziv igralcem lota, če so invalidi dali Rdečemu Križu zakaj ne bi blo tud obratno, že dolgo se ve da niso invalidi skregani in da ne morejo uresničevat pravic zaradi nekaterih invalidov, ki jim tega ne dopustijo na področju zdravstva in drugod, pomagajmo jim zakaj ne.

  • moraliteta je rekel/-la:

    Ej ZALOSTNO,

    a si res taksen človek brez hrbtenice in minimalne morale, da se nimam jajc podpisat pod stvari, ki jih napišeš.

    Vsi bralci si lahko, dragi zalostno ali rafko-fafko, preberejo tudi tvoj blog, kjer je objavljen isti tekst.

    O ti rit smrljiva hendikepska.

    http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/poziv-igralcem-loto-in-drugih-iger-na-sreco-da-ste-bozicek-dedek-mraz-ali-boter/18831

  • etik je rekel/-la:

    Saj res raf,

    dej se no vsaj podpis pod stvari, ki jih pišeš. Ne pa da se skrivaš kot kakšen pritepenček. Zdi se mi namreč, da imaš veliko noro dobrih stvari za povedat.

    Daj imej jajca in se podpiš

  • družbenoodgovoren je rekel/-la:

    Svinje, pustite rafa pri miru.

    pa kaj pol, če piše pod 15timi ali 20timi nicki. Važno je, da javno razkriva bedarije. Edino to šteje.

    Saj res, pod kolikimi pa dejansko pišeš.

  • Raf je rekel/-la:

    Moraliteta napisal si, da nimaš jajc se podpisat, vsa čast, tekst pa ni isti razen, če si slaboviden, se opravičujem v tem primeru lp

  • Raf je rekel/-la:

    Ej ZALOSTNO,

    a si res taksen človek brez hrbtenice in minimalne morale, da se nimam jajc podpisat pod stvari, ki jih napišeš.

    Vsi bralci si lahko, dragi zalostno ali rafko-fafko, preberejo tudi tvoj blog, kjer je objavljen isti tekst.

    O ti rit smrljiva hendikepska.

    http://www.rtvslo.si/blog/rafael-zupancic-raf/poziv-igralcem-loto-in-drugih-iger-na-sreco-da-ste-bozicek-dedek-mraz-ali-boter/18831

  • Raf je rekel/-la:

    A je gornji tekst isti? torej kdo ga je napisal? Meni se ni treba skrivati za nicki kar vi počnete ves čas!

  • Raf je rekel/-la:

    Moraliteta hvala za reklamo števec raste!

  • Raf je rekel/-la:

    Hudiča sem spregledal tudi nov Tednik, ki govori o institucionalizaciji bivalnih skupnosti v Sončku, je to neodvisno življenje? Ni! Najboljš bi bilo res ves cash FIHO-u dat, pa bi vsi invalidi živeli neodvisno. Wow.

  • moraliteta je rekel/-la:

    No, pa dajte primerjat med sabo tekst od osebe z nickom Zalostno ter spodnji tekst.

    hehehe. zabavno.

    Blog: Rafael Zupančič - Raf, socialni inovator in borec proti diskriminaciji POZIV IGRALCEM LOTO IN DRUGIH IGER NA SREČO, DA STE BOŽIČEK, DEDEK MRAZ ALI BOTER!
    Cel teden že poslušam po radiu in TV agresivne reklame Loterije Slovenije d.d., o mega dobitkih za LOTO, LOTKA, SUPER LOTO, kjer bodo zagotovo izplačali MILIJON evrov, če pa sedmice SUPER LOTO ne bo, pa bodo dobitek prenesli v nižjo igro. Pred TV Odmevi zvečer vidim zelo pogosto v osrednji uri reklamo za LOTO, kjer sekunda stane od 50 do 100 evrov. Tudi po netu se ob bombastičnih in senzacionalističnih novicah pojavljajo reklame Loterije Slovenije d.d.

    Loterija Slovenije d.d. je ob koncu leta pred prihajajočimi prazniki, ko se ljudem rajše razvežejo mošnjički, šla v agresivno marketinško ofenzivo, ki tudi veliko stane in logično iz tega glede na finančno krizo, recesijo, napovedano odpuščanja delavcev, računa na dober izplen. To je tudi na nedavnem zaprtem sestanku v Izoli potrdil predsednik NSIOS, da večja, ko je kriza, FIHO bolje stoji in ustvarjajo se presežki. Resnično toda žalostno!

    Večina ljudi igra LOTO že vrsto let bolj za “gušt” ob splošnem zavedanju, da gredo sredstva za invalide in bolnike. Vse lepo in prav. Saj res gredo toda za katere invalide in bolnike? Ogromno ljudi poznam, ki so ob konstantnem igranju LOTO le redko kdaj v desetljetjih zadeli štirico. Pravzaprav pa sploh niso šli nikoli resnično preračunavati, da so v povprečju podarili Loteriji cca. 2000 evrov letno. Izgleda malo pa vendar je to ogromno.

    Ker pa se naglo bliža 20. december, ko bo treba zagotoviti manjkajoča finančna sredstva in izplačati plače osebnim asistentom za november 2008 in januarja za december 2008 (namerno nezadostno odobrena sredstva od zaprošenih kljub obstoju zadostnih razpoložljivih sredstev) YHD programa za neodvisno življenje hendikepiranih (100 uporabnikov in 100 zaposlenih osebnih asistentov: 200 slovenskih družin), sem se domislil ideje, da pozovem igralce LOTO in drugih iger na srečo, ki jih prireja Loterija Slovenije, da namesto, da vplačate listke, direktno pomagate društvu za teorijo in kulturo hendikepa YHD, ki ga vodi Elena Pečarič, kar direktno na TRR: 02011-0050155707 pri NLB D.D., s pripisom “za osebno asistenco YHD”.

    Res je, da ne boste v igri za mamljive dobitke, ki jih obljubljajo reklame, boste imeli pa vsaj enkrat tisti pravi solidarnostni občutek, da ste pomagali ljudem, ki resnično potrebujejo pomoč ter ste storili nekaj koristnega in plemenitega.

    Bodite Božiček, Deked Mraz ali Boter YHD-ju.

    Hvaležni vam bodo tako uporabniki kot osebni asistenti.

    Srečno novo leto 2009.

  • Raf je rekel/-la:

    ja moraliteta pretipkali ali kopirali ste moj tekst iz RTV bloga, to kar pa je napisano pod Zalostno pa ni v mojem imenu in sem pozorno primerjal, uprabnik z drugim Nicknameom je uporabil večino mojega teksta, razlika pa je evidentna. Sicer pa ste mi dal idejo, da bom ma svojem blogu objavil link do teh strani, kjer je marsikaj mogoče prebrati.

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    Raf prijatelju,kumunizam prihaja,prosim te objavi na tem portalu članek iz MAGA Št.3z dne 20.01.1999,PISMO ZA SAMOMOR,naj vidijo kdo ima jajca.Naj vidijo da je Raf deset let nazaj govoril resnico,ki se danes potrjuje.Raf pošiljam ti citat Karla Marksa za tvojo dušo.Žal to ni prevedeno v slovenski jezik.

    “Vlasnici kapitala i biznisa ce kod radnika podsticati i stimulirati potrebu da kupuju njihovu skupu robu: stanove, kuce i tehnologiju, obvezujuci ih pritom da ulaze u skupe hipotekarne kredite do nivoa neizdrzivosti. I na kraju ti neplaceni dugovi ce izazvati bankrot banaka, koje ce morati biti nacionalizirane, pa ce drzava onda krenuti putem koji vodi u komunizam…”
    (Karl Marx, Das Kapital).

  • Linda je rekel/-la:

    Vidim, da gospa Pečarič uporablja invalidski voziček. Iskreno me zanima, kako gospa in pripadniki hendikepa imenujejo invalidski voziček in druge pripomočke in znake za invalide?

    Hvala za odgovor!

  • kumunizem prihaja je rekel/-la:

    V komunizmu ne bomo uporabljali besede “INVALID ALI HENDIKEPIRAN” Opstajali bojo ljudje ki funkcionirajo drugače od naravnih pričakovanj.To bojo ljudje ki ne hodijo,nevidijo ali ne slišijo in tako naprej.Ti ljudje bojo imeli obnovtveno rehabilitacijo v zdraviliščih enako kot vsi ostali ljudje.Država bo nacionalizirala Pacug in Topola 2 v Izoli in naredila ribogojnice.Ostali objekti invalidskih organizacij bojo preurejeni kot zavetišče za živali.Gospa Linda bo brezplačno podarila nekaj svoga prostega časa da pomaga tem ljudjem,če se bo čutila kot pripadnik te vrste.

  • Raf je rekel/-la:

    Pomagam prevesti:
    “Lastniki kapitala in poslov bodo pri delavcih poudarjali in motivirali potrebo, da kupujejo njihovo drage ponudbe: stanovanja, hiše, tehnologije, zavezajoč jih pri tem, da jemljejo drage hipotekarne kredite do meje nezdržljivosti. In na konuc ti neplačani dolgovi bodo izvali propad bank, ki bodo morale bit nacionalizirane, in se bo država preusmerila na pot, ki pelje v komunizem ,,,” (Karl Marx, Das Kapital).

    Zraven pa še dodam sporočilo prijatelja:
    “Zivjo Raf

    Mnogi so izgubili in ni izključeno, da je slo za zahodno krajo
    stoletja. Pranje denarja skozi islandske banke je trajalo kar dolgo,
    sedaj pa se rešujejo iz krize. Inflacija raste, se huje bo pa baje
    ravno v Britaniji, saj tam veliko bank posluje enako kot so poslovale
    islandske. Seveda za se večje vsote.

    Lep dan zelim”

    Linda poglejte ni problem v uporabe te ali one besede, ampak v vsebini izvajanja programov in doslednega uveljavljanja neodvisnega življenja. Glejte zakaj človek, ki dela domnevno 24 ur na dan in ima ogromno število funkcij, ki peljejo do korupcije in nezdružljivosti opravljanja in kolizije interesov, ne dela poln delavni čas 8 ur, dela na 4 urah, da država refundira njegovi firmi pol direktorske plače nazaj, zato, ker je invalid, ker hoče pokazati, da s svojim delom koristi svoji firmi, zakaj E. Pečarič dela polni delovni čas in tega ne izkorišča, ker hoče biti enakopravna, …

    Sicer pa sem našel še tole zanimivo zadevo:

    Besede… »Invalid si samo takrat, ko si nemočen. Zato za nas ta izraz ni več pravilen. Razlika je samo v tem, da smo vezani na voziček.«

    …so besede Ivana Peršaka, dolgoletnega predsednika Zveze paraplegikov.

    VIR: France Stele, Ladislav Lesar: “Sonca ni nikoli preveč”, Ljubljanski dnevnik, 1988, str. 68.

  • Raf je rekel/-la:

    Pismo, ki je bilo obljavljeno, v originalu hrani moja odvetnica, žal se odvetnik iz periferije ni upal ničesar ukreniti, ker se odvetniki iz periferije bojijo odvetnikov iz osrednje Slovenije, tega nisem nikoli in nikdar pozabil nekateri invalidski funkcionarji pa so se iz velike družinske tragedije norčevali. Bom poiskal kopijo in pretipkal in poslal en izvod Vlasti Nussdorfer, zaščitnici teh invalidskih funkcionarjev!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Raf je rekel/-la:

    Linda še gospod Peršak je uporabil besedo: “voziček”.

  • Linda je rekel/-la:

    Menim, da nisem dobila korektnega odgovora na vprašanje, kako hendikepirani imenujete invalidski voziček. Poleg invalidskega vozička, poznamo otroški voziček, servirni voziček, nakupovalni voziček i.t.n. Mene ne zanima kaj je kdo rekel, zanima me le kako pripadniki hendikepa imenujete invalidski voziček.

  • Raf je rekel/-la:

    Pri pregledu razmer na področju invalidskih organizacij želim najprej razjasniti manipulacije v terminologiji med pojmoma invalid(i) in invalidske organizacije. Predstavniki nekaterih materialno ter ubikacijsko etabliranih invalidskih organizacij (zelo dobro urejene finančne in prostorske razmere) že vrsto let pred in po uveljavitvi Zakona o invalidskih organizacijah v sporočilih za medije in na raznih novinarskih konferencah zlorabljajo terminologijo v odnosu do stroke in politike V javnosti največkrat nastopajo s pojmi, kot so npr. »slovenski invalidi«, in ne govorijo v imenu svojih organizacij. Ne glede na to, da jim je zgoraj navedeni sporni zakon podelil reprezentativnost, nimajo nikakršne osnove in pravice govoriti v imenu drugih, ampak samo in zgolj v imenu članov oziroma samih organizacij, ki jih predstavljajo. Tako se zgodi, da mediji zapišejo »Predsednik DZ RS sprejel slovenske invalide« ali pa »Slovenski invalidi so trenutno (ne)zadovoljni s predlaganim zakonom«, v bistvu pa gre za interesno povezane invalidske organizacije oz. njihove člane in nikakor ne za celotno populacijo hendikepiranih.

    V samostojni Sloveniji vse do danes nismo rešili vprašanja ustrezne terminologije ter sodobne proti-diskriminacijske zakonodaje in prav tako še nismo vpeljali Mednarodne klasifikacije (ICF), ki jo je sprejela in potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

    Žal pri nas še vedno prevladuje preživet medicinski model obravnave hendikepiranih. Terminologija bi se morala spreminjati v skladu z novimi konceptualnimi premiki in že zaradi teh sprememb je vse bolj nesporno, da beseda “invalidnost” ni več primerna beseda. V tem pogledu bi bilo potrebno poiskati nov skupen termin, ki hendikepiranih ne bi stigmatiziral.

    Beseda invalid izhaja iz grške besede invalidus, kar pomeni šibek, nesposoben. Gre za besedo, ki je že precej stara in so jo še približno pred 20 leti poznale in uporabljale vse evropske države (der Invalid, an invalid; poznamo jo tudi v vzhodno-evropskih jezikih). Že sama beseda opozarja na družbeno gledanje na ljudi z gibalnimi, senzornimi in intelektualnimi oviranostmi: videli so jih kot šibke, nemočne, nesposobne in zato tudi neenake. To je bil razlog, da se je beseda po zahodnih državah začela zamenjevati za nove besede, kot so “disabled people”, “disabled person”, “person with disabilities”, “people with special needs”, “handicapped people”, “people with disabilites”. Tako kot na drugih področjih, je tudi tu postalo očitno, da vsebuje beseda invalid polno negativnih pomenov, ki se vzbudijo v ljudeh, ko nekoga imenujejo invalid. Tako danes tudi ne govorimo več o “kriplih”, “debilih” in “idiotih”, kar pa so bili še pred 90 leti običajni izrazi za hendikepirane ljudi. Beseda invalid je stigmatizirajoča, saj izpostavlja predvsem človekove nesposobnosti, ne pa človekovih (pozitivnih) zmožnosti. Zato so jo nekatere invalidske organizacije in društva začele nadomeščati z izrazi, kot so prizadete osebe, ljudje z gibalnimi, senzornimi in intelektualnimi oviranostmi, ljudje, ki so družbeno onesposobljeni, ipd. Ti novi izrazi opozarjajo na nov, drugačen, izboljšan odnos do ljudi z oviranostmi, ki ni več pokroviteljski, v smislu odnosa nadmoči nad šibkim, temveč izvorno temeljijo v enakosti.

    Zaradi vpetosti termina »invalid« in vseh njegovih izpeljank v slovensko zakonodajo je dejansko vprašanje, če se bo v RS sploh kdaj – še posebej sedaj, po vstopu v EU – vzpostavila strokovna in politična volja do oblikovanja korektne terminologije. V predpristopnih pogajanjih z EU le-ta žal(!) od Republike Slovenije ni zahtevala ustrezne harmonizacije slovenskega pravnega reda z evropskimi pravnimi in civilizacijskimi standardi. Prav nasprotno, za ohranjanje dotedanje miselnosti in dotedanjih pridobitev so skupine neformalno povezanih ljudi in v NSIOS (predhodnik SIOS) interesno povezanih invalidskih organizacij z dolgoletnim političnim lobiranjem dosegle tudi – popolnoma nepotrebno, tudi po mnenju pravnih strokovnjakov(!) – dopolnitev 14. člena ustave RS, ki zato sedaj poleg »diskriminacije na podlagi osebnih okoliščin« izrecno prepoveduje še »diskriminacijo na podlagi invalidnosti«. Resnično pirova zmaga za invalide/hendikepirane. Še ena posebnost, namesto univerzalnih enakih možnosti.

  • Iskren je rekel/-la:

    Katera terminologija pa je korektna?

    Od kje pa izvira beseda “hendikep”? ali “Hand in cap”

  • Raf je rekel/-la:

    Čisto simpl glej tudi zadnjega čase popularni “golfisti” uporabljajo besedo hendikep, celo stavci ipd. “Hand in cap” je ena od izpeljank, ki se jo poslužujeta dva “slovenska?” invalida.

    Jaz si to razlagam takole, da je cap oziroma če hoče KAPA FIHO, hand pa njegova ROKA, ki iz FIHO jemlje IN RAZPOREJA po milji volji denar, ki naj bi bil namenjen vsem organizacijam enakopravno.

    Seveda pa bi želela preprečiti, da bi v to kapo lahko posegla še kakšna druga roka.

  • Raf je rekel/-la:

    Saj ni nihče apriori, da se terminologija v tem smislu kar ukine, gre za razumevanje hendikepa kot socialnega statusa, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo v depriviligiranem položaj, zato ga more preseči.

  • Raf je rekel/-la:

    ŠE O KAPLARJIH SEM NEKAJ NAŠEL:

    …..

    In še o kaplarju številka 1 med invalidi. Saj veste. Ni da bi se oficir dajal z vojsko in minister z invalidi. Najbolj ležerni med ministri si je želel zagotoviti popolno varnost pred njimi in je zato pripravil unikum v Evropski uniji Zakon o invalidskih organizacijah, ki mu zagotavlja da bo vsa nezadovoljstva med invalidi rešil number one med njimi. Vse za en »izlazak u grad« in »oprostitev od požarstva«. In to bi sedaj radi naredili tudi gospodje poslanci. Naj se invalidi sami dogovorijo tem kako si bodo delili denar med seboj. To je najbolj pravično in v duhu Listine OZN o človekovih pravicah invalidov. Kot da bi bili invalidi neki Nadslovenci brez tajkunov, ki si znajo pravično med seboj deliti denar. Dragi poslanci pa še kakšni tajkuni so med njimi. In ko se invalidi tako lepo menijo med seboj klatijo takšne neumnosti, da se človeku lasje ježijo. Ampak če dobro premislim vam in vašim nakladanjem o ubogih invalidih, še do kolen ne sežejo.

    No pa tole o poslancih je le za dušo. Jaz se oficirjem ne pritožujem več, da me kaplarji pustijo pri miru. »Snalazim se po krugu« in pazim, da nisem »poslednji u stroju«, ker zadnji so kaznovani in ne dobijo nič. In to delajo tudi moji kolegi v drugih invalidskih organizacijah, nihče več ne pomisli na to, da je eden vedno zadnji in je potem požarni namesto kaplarja.

    ……….

  • Iskren je rekel/-la:

    Jasno je, da si nekateri tukaj radi razlagajo posamezne termine kakor jim pač kdaj odgovarja. Danes tako, spet drugič drugače. Invalidi pa ostajajo.

    Res pa je, da bi bilo dobro preprečiti, da iz take ali drugačne kape jemljejo roke, ki so si teh sredstev že nakradle več kot 7 milijonov nekdanjih SIT in poskbele za bankrot (beri: propad) ene hendikepirane organizacije. Kajne Raf? Razumljivo je tudi, da danes, ko so tovrstne zlorabe sredstev FIHO razkrite in preprečene, je potrebno invalidske organizacije, posamezne invalide in FIHO čimbolj očrniti, saj potem tudi pravi manipulatorji (beri: kradljivci) niso več tako črni, kajne Raf?

    Mogoče bi bilo primerneje poplavo kvazi izrazov za invalide uporabiti npr. za opise dejanskega stanja, ki opredeljuje neko situacijo, osebo ali odnos. Kot npr. prizadete osebe. Poznam kar nekaj oseb, ki so bile prizadete z načinom, kako so jim bila pokradena navedana FIHO sredstva. In to so bili invalidi in neinvalidi, kajne Raf?

    Ljudje, ki so družbeno onesposobljeni ali podobno imbecilen izraz ljudje z zmanjšanimi zmožnostmi. V katererm bolanem umu naj bi bila ta dva in še mnogi drugi irazi pripomogli k izboljšanem odnosu do ljudi z oviranostmi. In kdo so ljudje z oviranostjo? Tisti, ki imajo mogoče zaradi kake nezgode obe ali eno nogo v gipsu, mamice z otroškimi vozički, starejši ljudje, zločinci, ki jim je sodišče omejilo gibanje, mogoče so to hendikepirani? Pomagaj Raf!

    Razložil bi tudi dejanski izvor besede hendikep, če bi to bilo tu smiselno. Pa ni.

  • Zadovoljena je rekel/-la:

    Mislim da Linda zasluži odgovor na vprašanje kako hendikepirani poimenujejo invalidski voziček.
    Linda jaz ti dam konkreten odgovor da boš lajže spala.
    Invalidski voziček hendikepirani poimenujejo- Dvokolno guralo.
    Invalidski voziček na akumulator - Akumulatorsko električno pokretalo.

  • Raf je rekel/-la:

    Iskren o teh zadevah, ki jih navajaš sem prebral mnogo dopisov z glavami in podpisi eminentnežev in različnih invalidskih organizacij, še posebej, ko je nastopila mandat Vlada RS 2004 - 2008 in verjetno tudi sedaj ni drugače, oziroma so mi poznane takšne metode. Pri tovrstnih poskusih diskreditacij so se mnogi ušteli in se pravzaprav mnogi med njimi razkrili s svojo umazano vlogo, ki so jo imeli v postopku moje diskreditacije. Ampak procedure so bile dokaj podobne tudi pri uničenju še nekaj organizacij kajne.

  • moraliteta je rekel/-la:

    Pa dajte nehat ljudje božji, čisto nič vas ne razumem.

    Šel sem pogledal na golfportal.info, kjer so zbrani vsi slovenski hendikepi in moram reči, da sem se zares potrudil, ampak nisem zasledil niti rafaela zupančiča - slovenskega inovatorja na področju socialnega vrstva in niti bivše predsedniške kandidatke Elene Pečarič.

    Zdaj pa se mi res postavlja samo še eno vprašanje.

    A mislite, da imajo vsi ostali uslužbenci YHD-ja tolko dnarja, da igrajo golf???

    Shit, grem takoj pogledal če je na tistem seznamu Katarin Gorenc.

    Fuck, mogoče pa sploh ne igrajo golfa, ampak igrajo polo.

    Ej folk, a kdo pozna naslov spletne strani z polo hendikepom.

  • moraliteta je rekel/-la:

    Ej raf,

    mogoče je pa res potrebno pričeti z dosledno uporabo ICF, ki jo je prevajal dr. Pumpernikel, eh pardon Pumpernik.

    Kaj praviš,

    Raf, manjzmožen socialni inovator.

    Men se to zdi nekak v redu.

  • moraliteta je rekel/-la:

    Al pa recimo,

    Elena Pečarič - manjzmožna predsedniška kandidatka.

    Ups, to pa je že malo nekorektno, ali pač ne?????!????

  • etik je rekel/-la:

    Ojla Raf moj borec,

    ne daj se tem ritim invalidskim. Prav tako podpiram tvojo držo, ki si se jo očitno naučil v času, ko si služil Yugo vojsko. Vem o čem govoriš, ker sem tudi jaz služil vojsko in vem, kako je to bilo, ko te nekdo jebe. Kje pa si služil??

    Drgač pa še nekaj. Ker mi je všeč, kar pišeš, mam sam en micken nasvet. Zelo prijazen, ker te zna kdo nasadit, da si krele in nimaš pojma.

    Invalidus ne izhaja iz grščine, ampak iz latinščine. Jebemtiš, to bi pa skorajda moral vedet kot intelektualec in družbeni inovator.

    Ajde, drž se.

    Vsi golfisti, pardon hendikepisti tega sveta, združmo se.

  • Iskren je rekel/-la:

    Čestitke moraliteti za edini dve izredno korektni uporabi izraza “manjzmožen”.

  • Raf je rekel/-la:

    Daj moraliteta nehaj s takimi, hočeš se norčevati iz dr. Danila Pumpernika ampak veš kaj ti bom povedal, dr. Danilo Pumpernik je človek, ki ga med redkimi zelo spoštujem in, ki na vso srečo ni bil nikoli odvisen od geta v katerega so bili porinjeni vsi drugi ali večina drugih invalidov.

    Še iz Elene Pečarič se želiš norčevati kar kaže na to od kje prihajaš.

    Iz mene se pa mirne duše lahko norčuješ, če boš zaradi tega čutil zadovoljstvo, zmožnosti res nimam velikih niti jih nikoli nisem imel niti jih ne bom imel, sem takšen kakršen sem, ta tvoj Ups je pa zelo prepoznaven zate.

    Če pač ne razumeš ne razumeš in se s tem sprijazni.

  • Raf je rekel/-la:

    Oj etik hvala, pri Kaplarju sem služil.

  • družbenodogovoren je rekel/-la:

    Živijo raf,

    a mi lahko prosim razjasniš eno dilemo, ker očitno ne razumem vseh podrobnosti glede invalidov/hendikepiranih/manjzmožnih.

    Mene najbolj muči ta slovenska sramota, ko se invalide sortira po medicinskem modelu. Tisočkrat preživeto.

    Totalni kreteni pa so v Društvo študentov invalidov Slovenije, Zvezi vojnih invalidov Slovenije, Zvezi društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zvezi za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite, Društvu VIZIJA, Zveza INVALID, ker ti prasci nimajo samo hendikepiranih z eno diagnozo.

    Jz bi jih kar ukino, prasce zajedalske.

    Ukino pa bi tudi Evropske zveze gluhi, slepih, paraplegikov, multiple skleroze, mišične distrofije. Kaj pa si mislijo. A ja, ne smeva pa pozabit tudi na njihove svetovne zveze. Vse je treba ukint, te nazadnjaške organizacije. Kaj pa si mislijo.

    Držte se crossoverji. Mislim, predvsem na vas, ki ste križanci ter izmećki med vsemi invalidi/hendikepiranci/manjzmožnimi.

  • Raf je rekel/-la:

    ……………
    Bilo je davnega leta 1986 poleti, imeli smo kopico mladincev, ki so urejali park ter kopali jarke. Pripeljal se je Kaplar na invalidskem vozičku in se začel dreti kot jeshar. “A si čist znoru, lahko bi se ubil, potem bi naš projekt propadel”, je nadaljeval. Nadaljeval je z zelo sočnimi kletvicami. Bolj, ko se je drl bolj sem čutil na čelu oteklino od udarca. Molčal sem in ga mirno opazoval, ko je njegov obraz žarel od rdečine najverjetneje zaradi dretja in napenjanja. Molčal sem ….

    odlomek iz knjige “Svetnikov mogočni imperij”.

    Etik takole približno, če bi se takrat ubil tudi Dveh stopal ne bi bilo.

  • Raf je rekel/-la:

    družbenoodgovoren kolikor mi je znano od teh organizacij podpiram Zvezo vojnih invalidov Slovenije, ker se točno ve zakaj so nastali, kdo so njeni člani in kaj počnejo itd.

    Kar se tiče omenjenih organizacij imajo podporno vlogo pri močnih invalidskih organizacijah in so zato podporno financirane, da branijo staro trdo jedro SIOS-a, pri čemer je Zveza Invalid tudi na črnem seznamu, ker mislim, da spodbijajo pravno registracjo NSIOS-a. Preberi si knjigo Mala dežela velike diskriminacije, kjer sem zadeve opisal podrobno. Mislim, da si pozabil na Društvo paralitikov. To je bil vedno samo slepilni manever za uničevanje res neodvisnih alternativnih organizacij kot so bili Združenje Tišina, IFS, YHD ipd.

  • etik je rekel/-la:

    Ojla Raf,

    zdaj sem se spomnil v vmesnem času, ko sem delal nekaj drugega. A si tole z “invalidusom” že kje drugje javno objavljal.

    Ker se mi zdi škoda, da bi kakšni “asi” norčevali iz tebe. Npr. Stres, ali pa iz rolanja zvana “Eva Braun”. Ti namreč obvladajo te mrtve jezike in bi znalo biti mal nerodno?

    Drgač pa stari so vedno kje kakšni kaplarji. Mene je zanimalo v kateri vojašnici si bil. Vojna pošta pa to.

  • Raf je rekel/-la:

    To sem pobral iz nekega vira in sem bil tudi sam presnečen!

  • etik je rekel/-la:

    Pa menda nisi verjel internetu??? Saj veš kakšni pacienti se vse gor pojavljajo. Pizda, mene poglej.

    Boš moral kakšno knjigo v roke vzet.

  • etik je rekel/-la:

    Ej raf,

    tistega iz leta 1986 pa nisem preveč štekal. A si služo vojsko takoj po srednji šoli? Se pravi, da si bil takrat 18 pa 1/2??

    Ampak še vedno ne vem oziroma nisem mogel razbrat v katerem vodu, kraju in vojašnici si služo? Al mogoče nisi bil v vojski pa nimaš pojma kaj je to??

    Ej stari, ne me zdaj prosim razočarat. Jz namreč še vedno verjamem vate. Da je to kar pišeš res?? Pizda, ne mi tega delat stari.

  • družbenoodgovoren je rekel/-la:

    Se pravi Raf,

    a sem prav razumel, vojni invalidi so v redu, ostale pa je potrebno ukint.

  • družbenoodgovoren je rekel/-la:

    Ej Raf,

    mogoče pa je res nekaj narobe s temi invalidskimi organizacijami. Mogoče bi jih bilo potrebno kar ukinit. Edino, kar me me žuli, je dejstvo, da v državah z bolj razvitim invalidskim varstvom (npr. Švedska, Danka, Norveška ali še katera na tistem zgornjem koncu) te organizacije še niso propadle.

    Sem slišal, da se velo krepijo. Pa to je čisto vampirsko narobe postavljen svet. Mislim, da jih imajo na Švedskem okoli 50, Danskem 35.

    Pa kaj je s tem protestanti. A ne razumejo, da invalidske organizacije samo izkoriščajo uboge hendikepirance.

    In da bo absurd še večji. Šved Bengt Lindgvist je celo pisal standardna pravila za izenačevanje možnosti invalidov in je napisal glupo 18. pravilo notri, ki krepi invalidske organizacije.

    Svinjarija.

  • Raf je rekel/-la:

    Js sem služu “vojsko” na drugačen način, če je bil Kaplar na vozičku potem lahko štekaš kako, kar se pa invalidskih organizacij tiče so nedvomno zelo dobro organizirani vojni invalidi in imajo dober program, tudi druge organizacije izvajajo neke programe vmes je sicer velik blefa, tu je premalo prostora, nihče ni govoril o ukinjanju organizacij ampak zagotovitvi enakopravnih pogojev pri sofinanciranju progarmov na podlagi evalvacije in preverljivih zadev, ne pa da en napiše da napiše sto programov v resnici pa je to larifari.

  • etik je rekel/-la:

    Ne mi tega delat stari,

    nisi bil v vojski. A me zajeb…..??

  • Raf je rekel/-la:

    Ej etik še enkrat poglej posnetek in kaj pišeš pa bo tudi za tebe cool.

  • družbenoodgovoren je rekel/-la:

    Seveda Raf,

    vojni invalidi so genialni. vsak mesec jih umre kakšnih 100, Povprečna starost članov je 78 let in več. Pa ti se bodo itak sami ukinili. Zaradi mene imajo lahko supergenialne programe.

    Leta 2012 se itak ne bodo več prijavli na FIHO, ker ne bodo več obstajali.

    Sem pa slišal, da se v zvezi SONČEK prizadevajo za ukinitev invalidskih organizacij.

    Ampak, da ne bom izpadel svinja, ker nisem invalid in jih bom prec dobil po gobcu.

    A lahko ti javno izzoveš Primožiča s vprašanjem, kdaj se bo samoukinil in dal vzor vsem ostalim invalidskim organizacijam. Sem pa prepričan, da bi moral to predlagati tudi Eleni. Hendikepirani se naj sami borijo za svoje pravice, pa tudi cerebralci.

    Ej, a ti mogoče veš, če ima Elena pooblastilo od vseh članov, da lahko govori v njihovem imenu? Zate sem namreč prepričan, da ga imaš.

  • etik je rekel/-la:

    Pa saj o tem govorim,

    radikalno, iskreno, pošteno do daske, do jajc. Tista pizda, ki ni iskrena, ne govori resnice, ne dela tega kar govori, NAJ NEHA.

    Dol s HIPOKRIZIJO!!!!

    Viva la revolucion siempre.

    Kva zdaj RAF, A BOŠ DO DASKE, DO JAJC Z NAMI??

    Poštenost ti je sicer malo u kurcu, ker ni vse res kar pišeš, ampak si se malo nalezo politike in manipulacij od svojih sodelavcev, vzornikov in preteklih idolov.

  • Raf je rekel/-la:

    Verjamem, da se boste tebi podobni plačanci trudili skenslati še koga v to ne dvomim!

  • etik je rekel/-la:

    Ej Raf,

    pa saj veš za koliko se da kupit ljudi. Novinarji, poslanci, odvetniki, invalidski funkcionarji. Vsi imajo svojo ceno.

    Raf, saj si tudi ti rabotal za “keš”. Kolikor vem imaš invalidsko pokojnino iz naslova delovnega razmerja??

    Torej, si bil “kupljen za denar”.

    Hvala bogu, da se jaz ne rabim udinjat, čeprav me je recesija prav po riti in mi je pošteno zmanjšalo kapitalske dobičke. Ampak kaj čmo, bomo že.

    Mogoče pa ujagam kakšno “sedmico”. Pa še dobrodelen bom. hehehehehe

  • Goran je rekel/-la:

    Sam sem na vozičku že nekaj let in sovražim besedo invalid. Bližja mi je beseda hendikep. Sit sem teh naših invalidnih šefov, ki me držijo v odvisnosti. Hvala bogu, da imamo Eleno.

  • Vojnik je rekel/-la:

    Ajde Gorane igraj golf sa Elenom i šuti

  • vratar je rekel/-la:

    Mater vam zajebantsko, cel vikend ste se žolčno kregali, mene pa ni bilo zraven. Kidal sem sneg v Ratečah, pa sem rekel babi Meti ne riniti v planine.

    Vsaka čast poštenjakarju Rafaelu Zupančiču - Rafku, kar naprej se prikazuje, kako je veliki borec za pravice invalidov in da je veliki dobrodelnik, a kaj ko nikoli ne navede, če je sploh kaj naredil v to smer.

    Je pa zelo nerodna stvar, da je pred leti v Invalidskemu forumu Slovenije nepooblaščeno nakradel 7.162.000 SIT in za svoj žep še odtujil nekaj dodatnih milijončkov. To, da je kradel in lagal posameznikom se razume samo po sebi.

    Zopet navaja neko spominsko knjigo. Da bodo ti njegovi memoarji boj verodostojni, mu bom v naslednjih dneh na nekem javnem portalu objavil kopije vseh dokumentov (čeki, računi, pogodbe, izjave o kraji in laganju,…). Tako bo Rafko dobro argumentiral svojo poštenjakarsko pozicijo, njegovi občudovalci pa se bodo sigurno strinjali, da je ‘’socialni inovator” brez primerjave. Če pa bo Rafko še tečen, mu bom na ta način poslal se drugo pisno dokumentacijo, ki mu bo osvežila spomin na ‘’slavne dneve”.

    O portalu bom vse cenjene bralce obvestil po tej poti, po brezštevilnih mailih, faksih, na posebno željo pa tudi po pošti.

    Rafko, ali imaš čiste roke?

  • obiskovalec je rekel/-la:

    Rafko že od dolgo ni pošten in čist, zato se pa skriva za Eleno. Zato pa pašeta za skupaj. Kako idealen par.

  • Ivan je rekel/-la:

    To kar navajate so neresnice in verjamem, da boste odgovarajali za te neresnice, sem se prepričal na lastne oči, dajte povedat raje kakšne zgodbe o nekem direktorju invalidskega podjetja, ki je kronični gambler kar je bilo dokazano in je sedaj zelo lojalen pri predsedniku invalidov, vem tudi, da je ta človek, ki ga takole svinjate vsepovprek pretrpel marsikaj hudega kar ste mu povzročili s svojim ravnanjem, to pa kar navajate so počeli te invalidi konstantno že nekaj let in tako tudi dokazujete vaše ozadje saj se tako obnašate tudi proti gospej Pečaričevi, v Bruslju sem prejel angleško besedilo v roke v katerem obračunavate z ljudmi, ki ne mislijo tako, na ta tekst sem naletel v slovenskem jeziku v DZ RS naslovljen na Cukjatija, in še in še podpisana pa vedno isti ljudje predsednik invalidov in sekretar mislim da se pišeta Šušteršič in Kušer. Imam tudi kopije sodb, ki mi jih je poslal gospod in vas postavljajo na laž. V vaše notranje nečednosti in spore se ne bom spuščal, dojel pa sem, da so za to, da nekoga očrnijo in uničijo marsikaj pripravljeni, tudi invalida dati na cesto in se iz tega še norčevati. Tega vas bi jih bilo pa lahko res sram.

    Nekaj vam bom pa zelo naravnost povedal tega gospoda poznam še iz konca 80 let, ko ste ga učili, da bi bil po ustroju predsednika invalidov, torej, če trdite, da je kradel, kar seveda ni res in sem se prepričal ter videl še druge zanimive in zelo zgovorne sodbe (res je bil pogojno obsojen žalitve predsednika invalidov in je kazen odslužil, bil kasneje rehabilitiran in še enkrat obsojen za isto zadevo) potem se vprašajte kakšne pogoje so takrat nudili ljudem za življenje.

    Kakšne kopije so prihajale v vseh teh letih k nam o tem predsedniku invalidov, pa dajte še to, da objavimo. Potem boste pa začeli spet javne osebnosti in uslužbence preganjati in jih posedati v invalidski voziček.

  • Farkic je rekel/-la:

    Rafael Župančič - Rafko pod psevdonimom Ivan zopet na debelo serje lazi, s katerimi misli, da bo prekril svoje kriminalije. NE BO TI USPELO!

  • Jana je rekel/-la:

    Nujno je potrebno storiti vse, da mladi ljudje ne životarijo v inštitucijah kot so domovi za ostarele, ki mimogrede sploh niso poceni. Pomislite, treba je plačevati direktorja, namestnika dir., socialne delavce, tajnice, računovodstvo, receptorje, hišnika, ekonoma, kuharje, čistilke, fiziotarapevte, višje medicinske sestre, srednje med. sestre in končno pridemo do negovalk. Ne pozabimo, da je treba kupiti zemljišče, zgraditi inštitucijo in jo tudi vzdrževati.
    Na drugi strani, če imajo hendikepirani ljudje asistenco, sami vzdžujejo svoj dom, vsa opravila prej naštetih poklicov opravijo sami s pomočjo os. asistenta. Lahko živijo s sorodniki, partnerji, družinami, prijatelji in tako potrebujejo manj asistence.
    Tukaj bi rada zaprla še usta tem Šuštaršičevim prisklednikom, ki tako radi širijo laži, da ima Elena Pečarič pet asistentov, čeprav dobro vedo, da Elena že več let živi z svojim službenim kolegom, ki ima enak hendikep kot ona in imata skupne asistente, se pravi vsak dva in pol.
    Pa,da se vrnem nazaj na ceno.
    Kaj je potem ceneje in vsekakor kvalitetnejše si odgovorite sami?

  • vsodi nemec je rekel/-la:

    Poznam problematiko.Vse drži. Popolnoma se strinjam z Jano.

  • hava je rekel/-la:

    Poznam eno hendikepirano osebo ki živi v Nemčiji, kje je prišla kot begnuka iz Bosne. Ko je iskala namestitev v domu starejših, socijalna služba ji je razložila kako do 50 let ne sprejemajo v domove starejših. Pravila mi je, kako se je nelagodno počutila ko ji je socijalni delavec razlagal : Da je nesprejemljivo da gre v dom a ima samo 45 let…da obstaja veliko možnosti da si drugače organizira življenje….. Zgodba se je končala tako, da zdaj ima primerno stanovanje z manjšim vrtom, najemnina je zmerna, ima pomoč na domu..ne pozam vsega..kolkor vem, kuha doma..hodi po opravkih……

  • Ena je rekel/-la:

    Pa dajmo razčistit še nekaj. Zakaj društvo YHD nameni in porabi toliko denarja za asistenco?
    Ker vejo, da s pomočjo osebne asistence se postavimo skoraj v enakovreden položaj hodečih ljudi. Se pravi odločamo o osnovnih potrebah (oblačenje, hranjenje,…), se lažje zaposlimo, skrbimo za družino, otroka, gospodinjimo,…
    Zakaj pa druge invalidske organizacije namenijo toliko malo denarja za os. asistenco pri tako velikem št. invalidov in pri tako veliko sredstev, ki jih dobijo ?
    (npr. Društvo distrofikov šteje in meče naprej denar YHD-ju, ki ga dobi od Zavoda za zaposlovanje in od FIHO za os. asistenco, medtem, ko Društvo distrofikov pove naglas samo koliko denarja dobijo od FIHO za os. asistenco,Zavod zamolčijo, pri tem pa pozabijo, da dobijo samo za delovanje 252 000 evrov ,za ostale programe 762 000 evrov , čeprav jih nekaj od teh sploh ne izvajajo(npr. dnevno varstvo), samo za prevoze so v lanskem letu dobili več kot 200 000 evrov, koliko je dejansko šlo za to nihče ne ve)
    Društvo distrofikov ima cca.800 članov. Od tega predvidevam jih 400 potrebuje os.asistenco. Imajo približno 40 asistentov . FIHO jim je za os. asistenco namenil 138 000 evrov, medtem ko je YHD dobil za 95 asistentov 162 000 evrov, mimogrede za prevoze je YHD dobil samo 4000 evrov. No matematiki, kaj pravite?

  • Raf je rekel/-la:

    No pa sem nazaj (razloga ne bom navajal), po treh dneh in vidim, da me dobro obdelujete in spet pripisujete vse zasluge meni za vse kar se tu napiše in vam ne paše.

    Nimam nikakršne potrebe, da bi se skrival za Eleno Pečarič, sploh pa ne pred anonimneži, temi ali onimi vem pa kako bom ukrepal in se tega zelo dobro zavedam in se še nisem nikoli bolje.

    Oni so že dolgo na tem svetu glede uspešnih evalviranih programov in k temu nimam kaj dodati.

    In meni očitate, da se ne upam podpisati. Iz obdobja, ko sem bil v sužnjelastniškem razmerju pri komu ne bom rekel, ker bo spet tožil sem res marsikaj podpisal, da so nekateri to izkoristili.

    Kar se pa tiče IFS pa imam popolnoma mirno vest v civilnem in kazenskem smislu.

    Zaradi mene objavite karkoli hočete če tudi anonimno so IP-ji pa saj vaš šef ve kako poteka sprožitev preiskovalnega postopka in verjemite mi, da vas bom vse tožil in kazensko in civilno odškodninsko, da boste že enkrat nehali svinjati proti meni in vsakomur, tudi če objavite zadevo na tujem serverju ne mislite, da ste nedosegljivi roki pravice.

    A ni zanimivo, da so vsi nasprotniki Elene (na prste ene roke preštejem njih) vsi vedno anonimni.

    Če pa imate RS na FIHO pa je že skrajen čas in verjamem, da bodo ugotovili še kaj bolj zanimivega kot samo na društvu distrofikov kar je bilo za vas že tudi kaplja čez rob.

  • Iskren je rekel/-la:

    Boljše bi bilo, če bi te tri dni, ko te ni bilo, razvlekel na vsaj tri leta. Komentarjev bi bilo manj, bili bi pa bolj objektivni, konstruktivni in nežaljivi.

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Raf, si pošten v borbi proti invalidski mafiji. “Zgodbo o invalidskem forumu” poznam dovolj, da povem ostalim, da je šlo za politično-ekonomske spletke, v katerih je nasrkal šibkejši, v tem primeru ti.

    Na Vest.si je to najbolj komentiran članek v letu 2008 sploh. Dokaz česa je to? Da se tam okoli g. Borisa vrtijo umazan denar in umazani ljudje. Ne upajo si iz senc, anonimneži pokvarjeni, sonce resnice bi jih scvrlo, družbene vampirje.

    Ni jim mar za 100 uporabnikov YHD in 100 asistentov (200+ slovenskih družin). V YHD morajo danes nabirati sredstva za osnovno delovanje, med tem ko “veliki” bašejo denar v svoje žepe in žepe svojih kompanjonov. Sramota in zločin!!!

    Vse dobro, Raf, Elena in ostali borci za svobodo!

  • Siva cona je rekel/-la:

    Meni se zdi, da je ta članek najbolj komentiran na Vesti zato, ker imajo nekateri veliko preveč časa. Število komentatorjev je precej majhno.

    Vse skupaj je približno tako kot naš parlament (in politiki): nesposobni vlečejo velike denarje, namesto da bi skrbeli za stvari za katere so tam.

    Moja rešitev: zamenjava vseh vodilnih in pregledno delovanje.

    Komentarja na Štefana Kušara se bom vzdržal, ker drugega odgovora kot 5 alinej zakonov in megle ne pričakujem.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Na lestvici Najbolj komentirano v 2008 na Vest.si se presenečeno zagledam na prvem mestu s prispevkom Akcija pod topoli. Kako, da ne, ko pa smo Invalidsko srenjo zalotili pri kupčkanju in razdeljevanju javnega denarja. Očitno kriza še ni dovolj velika, da bi pristojni ukrepali in reagirali proti takšnemu ravnanju in zlikovce prijeli ter jih odstranili iz funkcij pri koritu.

    Seveda gre posebna zahvala za dosežek in rezultat prav šefu, INVALIDU g. Borisu Šuštaršiču, ki si je organiziral posebno službo dežurnih komentatorjev na čelu katere je sam sekrétar NSIOS Štefan Kušar, zelo verjetno honorirano tudi iz sredstev FIHO.

    Najbolj komentirano v 2008
    Akcija pod topoli (391)
    YLE poroča (301)
    Patria podkupila Janeza Janšo? (232)
    Z veliko razliko! (215)
    Izžvižgani premier (210)
    Izobrazbe novinarjev (199)
    Kje je Bibiana Meško? (185)
    Leteči veleposlanik (184)
    Nestrpni harmonikaš (171)
    Janša brez spremstva (160)

  • Tara je rekel/-la:

    Hudoooo!

  • Berlak je rekel/-la:

    Če je zelo verjetno honorirano, mi prosim sporočite, kje se naj oglasim zaradi pridobitve honorarja.

    HVALA !!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    NSIOS, LINHARTOVA 1

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    hONORAR DOBITE LE ČE DOBRO PLJUVATE PO MENI; POGOJ JE, DA STE NA PRAVI STRANI, PA SREČNO!

  • Teja je rekel/-la:

    Elena, v tem letu jih daj še bolj razkrij, si njihova nočna mora. Glej, da ne nehaš!

  • Berlak je rekel/-la:

    Jo imaš ali je pa nimaš – pošteno ustvarjalno radovednost, namreč. Lastnost, ki poganja našo domišljijo ter ustvarja nove načrte in jih pomaga uresničevati. Utrjuje naše poti in osmišlja naše korake do soljudi, s katerimi ni vedno lahko, ker dialog terja tudi pogum in napor, da se dvigneš na prste in pogledaš čez plot. A je brez dvoma dragocena v vseh svojih odtenkih. Tudi in predvsem, ko človek z drugimi razmišljajočimi premleva o tem, koliko od napisanega, videnega in slišanega je res.

  • Vratar je rekel/-la:

    Ravno kar sem prebral izbruh bebota Blaža Babiča pod številko 390.

    Ker te je samo usrano klevetanje, pojdi v lastno rit pa tam razišči kaj je usrani drek.

  • klik je rekel/-la:

    Vratar, bi rekel, da opisuješ samega sebe. Smrdiš, smrdiš

  • Nina je rekel/-la:

    “Antišuštaršizem” je kot metastaze, razsevke najdeš povsod. Da v domu Dva topola s Šuštaršičem mimogrede izmenjaš nekaj besed, že se najde kdo, ki to “registrira” in lahko se ti zgodi, da boš ta zadnji postrežen z obrokom al te na plaži v morju malo “potestira” kakšen “šaško”. Če nisi v tem “morskem testu” vsaj enkrat uporabil besedo “šuki” so težave z vožnjo v morje…

  • Hijena je rekel/-la:

    Škoda, da Nina ni povedala, da je hčerka Martine Piskač, slavne hendikepske aktivistke YHD, ki nobeno leto ne pozabi prit v Izolo in uživati na morju.

  • Nina je rekel/-la:

    Čigava hčerka sem, tukaj ne bom razkrivala. Napisala sem le svoja opažanja, kot jih je tudi “Hijena”.
    Nekateri doživljajo svet in tudi Dva topola, le kot MIZICO POGRNI SE, a hkrati brez vsake zadrege bentijo nad tistim-i, ki so to omogočili.
    “Ne bom hvalil Šuštaršiča, a njegovi kritiki mu glede morale, ne sežejo niti do kolen …” so besede enega od očetov mladega, ki se jih slišala med poletno rehabilitacijo.
    Koga je ta oče imel v mislih in kaj je doživel, NEVEM.

  • Hijena je rekel/-la:

    Strinjam se, da so opažanja pač subjektivna zadeva, ni pa mogoče zanikati, da je samo infantilnost alibi za primitivno ravnanje: HOČEM VSE IN NAJBOLJŠE, NIČ ME NE BRIGA IN NIČ NE DAM.

  • obiskovalec je rekel/-la:

    Jaz pa povem le to da se Martina Piskač ni niti enkrat kopala v morju, da zasede tri ležalnike je nisem videl niti enkrat ležat na njih, se pa na njih razkazuje njena naduta hčerkica.

  • Vprašanje je rekel/-la:

    kako lahko nekdo dobi elitni termin sredi kopalne sezone in se ne kopa?
    :((

  • Plava je rekel/-la:

    O, vidim, da se Šuštaršičeve hudobije še niso nehale. Kar naj jih bo strah. Prišel bo dan, ko bodo distrofiki dojel, da Šuki na vsakega distrofika dobi cca 40 000 evrov, distrofik pa ne dobi skoraj nobene storitve.Le kam mečejo te milijone?

  • Vprašanje je rekel/-la:

    kje je zdaj tisto društvo distrofikov, ki je že bilo ustanovljeno in ono, ki je bilo že skoraj ustanovljeno?
    Al so to bile le zgodbe za kokoške in kozo?

  • Goran je rekel/-la:

    Zakaj potrebujejo invalidske organizacije svoje počitniške domove, ko pa imamo v Sloveniji toliko kvalitetnih, raznovrstnih zdravilišč. Te organizacije bi morale skrbeti za vsakdanje lajšanje težav invalidov, ne pa kopičenje nepremičnin in bogatenje na račun invalidov.

  • Kaka je rekel/-la:

    Slaba vest jim ne da miru. Tako jim deli Elena.

  • Kost je rekel/-la:

    hahahaha kake fore mate tuki gor. Če ti nekej pripada ti pripada in je to treba iskoristit.
    Fino bi bilo, če bi se osredotočili na filmček, ki je žal resničen in ne tuki nabijali nekej o stvareh o katerih nimate pojma….idioti

  • odgovor je rekel/-la:

    @vprašanje…ti si cepec…

  • Hijena je rekel/-la:

    Plava in Goran sta očitno proučila vse zgodbe o Butalcih in sta sedaj prepričana, da morate njihove nedoumljive blesarije prodajati še v sedanjosti. 40 000 EUR po glavi distrofika je idiotizem brez primere, ki ga lahko sproducira samo zaslepljena hudobija. Ista hudobija vodi tudi trditve o zgrešenosti specializiranih ubikacijskih pogojev v domovih za posamezne vrste invalidov - to poznajo ne samo po Evropi, ampak tudi drugje po svetu. Zakaj tega ne bi smeli imeti tudi slovenski invalidi?

    Da ostanemo v resnih okvirih, naj Goran pojasni zvesti množici bralcev, koliko posteljnih kapacitet za invalide je v slovenskih zdraviliščih in hotelih. Zraven naj navede še cene, da bo bolj nazorno dokazano, kakšen zarukani Butalec je tako imenovani Goran.

  • saša je rekel/-la:

    Hijena(ime ti ustreza), nisem ravno Goran, pa ti bom vseeno odgovorila. Veš mi paraplegiki hodmo na rehabilitacijo v slovenska zdravilišča(Laško, Čatež),cena je primerna, za vas 418 distrofikov pa glede postelj ni problema že za večina zdravilišč. Naj omenim tukaj, da je društvo paraplegikov dal veliko milijonov za počitniški dom v Pacugu,kjer smo dobili samo 14 postej(nihče od nas ne mara oz more met tam rehabilitacijo), ki jih celo leto straži slavni Joško Joras. Ta dom in tudi ostali so jama brez dna. Ljudje vsak dan potrebujemo pomoč na domu, naši šefi pa zidajo.
    Glede 40 000 evrov na distrofika je potrebno logično razmislit. Od teh 418 jih je verjetno 100, za katere niti ne opaziš, da jim kaj fali, potem predvidevam,ker jih dobro poznam,da jih več kot 100 ne potrebuje pomoči, se jim pa vidi distrofija.Ostane jih samo še 200 in,če upoštevamo, da društvo distrofikov dobi iz različnih naslovov več kot milijon in pol, potem pride na glavo 75 000 evrov, pa če rečemo, da je 300 distrofikov, ki potrebuje pomoč, pride na glavo 50 000. Skratka kakor koli računaš dobi Šuki ogromen denarja na distrofika, da pa skoraj nič.

  • Hijena je rekel/-la:

    Resnično je hudo z ljudmi, še posebej s hendikepiranci, ki so zaslepljeno ideološko indoktruirani in se obnašajo kakor ljudje pod mamili. Nikakor niste sposobni dojeti realnosti in refleksi vam delujejo z neverjetno zakasnitvijo, zaradi česar zavozite v slepo ulico vsako svojo posamično angažiranje.

    Osebna asistenca je le en od elementov invalidskega varstva ne pa edini in absolutni kriterij. Društvo distrofikov Slovenije ima vzorno razvito dobro prakso komplementarnih dejavnosti, ki zajemajo celotno interesno sfero te vrste invalidov, od medicinske diagnostike do rehabilitacije, od specifičnega usposabljanja do zaposlovanja in prilagojenega bivanja oziroma do dosegljivega stila aktivnega življenja. Ko to primerjamo s programi YHD-arije, vsakdo lahko hitro ugotovi, da se res zavzema za osebno asistenco, vse ostalo pa je razen drobnih izjem ena sama primitivna peščena puščava, ki požre vsak dosegljiv denar brez vidnega uspeha. Njihovo zaničevalno in razdiralno delovanje prosti ostalim skupinam invalidov je za vsako možno obsodbo, ker je vse proti naravni etiki in pozitivnim človeškim normam. Daleč vas je spravil vaš hendikepski guru dr.Dušan Rutar s svojim človeškim inženiringom, pa seveda še drugi iz strokovnega in političnega ozadja.

    Dajte že enkrat dojeti, da je slovenska država ratificirala mednarodno Konvencijo o pravicah invalidov, ki je zaradi tega obligatorni dokument tudi za Republiko Slovenijo in ne se pretvarjati, da ste iz te obligatornosti izvzeti. Ker so invalidi neizogibno biološko in društveno dejstvo, boste hendikepiranci zanesljivo izginili v anonimni preteklosti.

  • Vprašanje je rekel/-la:

    za 414:
    “Koliko fizoterapevtov v slovenskih zdraviliščih je usposobljno za delo z distrofiki?
    Koliko zdravilišč je resno zainteresiranih za sprejem gostov z dihalnimi aparati?
    414, si že kdaj videla, kako izgleda odlomljena roka ali noga v rokah (za distrofika premočnega) terapevta?”

    Trla baba lan, da ji prej mine dan, je mogoče brundat tudi brez nakladanja, tko na izi…

  • saša je rekel/-la:

    Hijena( Kušar, ime ti prav pristoji) polno praznih besed, ki so značilne zate in katere nič ne povedo. Dejstvo je, da nisi zanikal, da je gradnja počitniških domov nepotreben luksuz in da dejansko na račun vsakega distrofika dobite 40 000 evrov. Nisem omenila osebne asistence in yhd, ker to ne spremeni prejšnih dejstev. Hendikep po celem svetu štekajo, medtem, ko rečejo invalid za računalnike, ko nekaj neustreza. In nima veze navsezadnje kako se imenujemo, važna so dejanja, ki izboljšujejo naš položaj, ne pa nam ga poslabšajo.
    40 000 evrov na enega distrofika- to so besede, ki odmevajo in bolijo.

  • saša je rekel/-la:

    @Vprašanje
    Pa koga imaš ti za norca? Kolikor vem imate vsako leto v Domu dva topola večina študentov fizioterapevtov, kateri se morajo na licu mesta naučiti in se praviloma menjajo vsake tri tedne. Nekaj jim pokažeta dve zaposleni fizioterapevtki, ostalo pa po domišljiji. V zdraviliščih imajo večina fizioterapevtov redno zaposlenih, kar pomeni, da je lažje naučiti enkrat, kot pa vedno znova nove ljudi. Glede masaže je pa v tem domu katastrofa, saj nardiš kratek tečaj in že masiraš distrofike, o kakšni strokovnosti ne moremo govoriti.
    V vsakem zdravilišču v Sloveniji sprejmejo ljudi z dihalnimi aparati oz. vsi hoteli to storijo brez problema, s to razliko, da je za te ljudi potrebno imeti klimatizirane prostore, kar je v zdraviliščih to standard,medtem, ko v Domu dva topola je to bolj izjema kot pravilo, saj je še vedno veliko sob brez klime.Seveda so zdravilišča zainteresirana (Laško, Čatež, Dobrna,…,Strunjan-pred izgradnjo tega doma je večina distrofikov šla tukaj)
    Nisem vidla tega zloma, sem pa slišala kako Šuštaršičevega brata fizioterapevti vrgli po nesreči na tla, revež je imel polomljeni stegnenici. Nič čudnega,ko pa se izmena toliko nesposobnih fizioterapevtov.

  • Vprašanje je rekel/-la:

    in Beach Boysi bodo tam v zdraviliščih, distrofikom šibali svoje najbolj znane komade?

  • saša je rekel/-la:

    @Vprašanje
    Si ostal brez argumentov?

  • Vprašanje je rekel/-la:

    ostali brez argumentov? na 406, 408, 416, 419

    CCC ali CCC P?

  • En je rekel/-la:

    Komentar je bil izbrisan zaradi osebnih žalitev in/ali ekstremnega idiotizma.

  • Taj je rekel/-la:

    Zdaj mi je jasno zakaj ima ta posnetek toliko komentarjev. Mafijski posli so z invalidi. Da gospodje pokasirajo 40 000 evrov na invalida? In to vsako leto? Za ta denarca lahko tudi glave padajo.

  • Vprašanje je rekel/-la:

    so bolniki, ki imajo doma za 40 000 evrov zdravil na zalogi in nihče ne pomisli in ne govori o mafijskih poslih.

    Vprašanje socialne zrelosti se izkazuje na različne načine?

  • Taj je rekel/-la:

    Vprašanje, ti pa imaš domišljijo! Še lekarne nimajo takih zalog. Če pa je to tvoje opravičilo, ki opraviči 40 000 evrov na glavo, ki zapravijo ti mafijci, potem pa kaže, da si eden izmed njih. Uživaj, dokler nimaš slabe vesti.

  • Vprašanje je rekel/-la:

    V takem srednjeveškem ozračju, ki blodi po slovenskih spletnih straneh, včasih človeku zmanjka kisika …

  • Taj je rekel/-la:

    @Vprašanje
    Verjamem, da ti je zmanjkal kisika, saj si moral močno napeti možgane, da bi razložil in opravičil 40000 evrov na glavo, ki ga njihovi upravljalci veselo zapravijo.

  • Vprašanje je rekel/-la:

    a Beach Boysi že “šibajo” Golico - Echo polko?