17. december, 2008 | Jaka Tomc

Emonika do leta 2011

Potniški center Emonika naj bi bil dokončan do leta 2011.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ljubljanski potniški center Emonika bo predvidoma dokončan do drugega četrtletja 2011, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor družbe Emonika Csaba Toth. Da bo v času krize financiranje bolj enostavno, so se odločili projekt razdeliti v več faz, najprej bodo začeli graditi poslovno stolpnico.

Emonika, ki jo bodo zgradili na območju med Vilharjevo, Dunajsko in Masarykovo cesto ter na območju železniške in avtobusne postaje, bo vključevala poslovno stolpnico, trgovski center, hotel, stanovanjske prostore in javno logistično območje z novo avtobusno postajo, podzemno potniško postajo in dostopom do železniških peronov.

Najprej bodo začeli graditi najvišjo poslovno stolpnico v državi, ki bo imela v pritličju in 27 nadstropjih skupaj 28.000 kvadratnih metrov bruto površin, njeno vrednost pa Toth ocenjuje na 55 milijonov evrov. Gradnja se bo začela v drugem četrtletju 2009, odprtje pa je predvideno konec leta 2010, je povedal. Ostale stavbe bodo odprte do spomladi 2011, prav tako železniška in avtobusna postaja.

Toth je zagotovil, da trenutno nimajo težav s financiranjem projekta, katerega vrednost je ocenjena na 300 do 350 milijonov evrov. “Zaenkrat ne potrebujemo denarja, ta bo potreben poleti 2009,” je pojasnil ter povedal, da se o zagotovitvi finančnih sredstev že pogovarjajo z domačimi in tujimi bankami.

Za gradnjo centra bodo morali najeti za 250 milijonov evrov bančnih posojil, kar pa je zaradi trenutnega položaja na finančnih trgih po Tothovih besedah praktično nemogoče. “Tako velikega projekta ni mogoče izvesti naenkrat,” je ocenil ter kot najprimernejšo rešitev predlagal razdelitev projekta v več podprojektov in pridobivanje potrebnih finančnih sredstev za vsakega posebej. Za prihodnje leto je tako napovedal začetek gradnje poslovne stolpnice.

Poslovne prostore v stolpnici bo mogoče najeti ali pa kupiti. Cene bodo različne, med drugim bodo odvisne od nadstropja, pri čemer bodo najdražji prostori na vrhu stolpnice. Na trgu obstaja velika potreba po kakovostnih poslovnih prostorih na dobrih lokacijah, je ugotovil Toth ter povedal, da beležijo veliko zanimanje tudi za prostore v Emoniki.

Jaka Tomc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • luka je rekel/-la:

    jah kul…..važn, da so štacune….

  • anal litik je rekel/-la:

    sanjala svinja kukuruz…

  • kvikl cvikl je rekel/-la:

    uh,jaka muda,ma Zoki odzadi že Mongolski kapital…Če pa še njim propade,pa pridejo investitorji iz Tonge

  • xxx je rekel/-la:

    Mah že sedaj se Ljubljana v kolapsu ob promethih špicah. Ko se bo vse to zgradilo bo še huje.

  • Peter K je rekel/-la:

    Spizdi, Csaba!

  • semso je rekel/-la:

    Matr, vsi bi neki s tujo akumulacijo gradil in delal. Vsak to zna! Se dobro, da se je Slovenija “vzdrzno” zadolzila za gradnjo cest v najvecji konjukturi. Sam se enkrat naj mi sedanja opozicija rece, kako so oni ustvarjali. ja, ustvarjali so dolgove, ki bodo dragi za odplacevat. ne zaradi obresti. dnarja za glavnice ne bo. Upam, da kriza ne bo trajala vec kot 3 leta. Resnost nekaterih obrazov prica, da nas po novem letu se cakajo sokantne situacije.