17. december, 2008 | Jaka Tomc

Leta 2012 nova opera

Leta 2012 bo v Sloveniji na ogled nova operna predstava.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V času, ko ima že skoraj vse, tudi denimo zdravje, ekonomsko kategorijo, se je skladatelj Gregor Strniša lotil ustvarjanja nove opere, v kateri bo ponudil v razmislek, kako draga pa je slovenščina in ali je predraga. Premiero nove opere, ki nosi naslov EvroTalci ali kdaj bomo imeli evropske plače?, je Strniša napovedal za leto 2012.

Kot je pojasnil na novinarski konferenci, je zaenkrat za novo opero, katere naročnik je Desk Top Music, napisan le sinopsis. Pri pisanju libreta bo sodeloval komediograf in dramatik Iztok Lovrić, režijo bo prevzel Jaša Jamnik. Kot je še povedal, se z Narodnim domom Maribor tudi dogovarjajo, da bi opero premierno izvedli v okviru projekta Maribor - Evropska prestolnica kulture 2012. Vendar pa morajo, kot je dejal, do tedaj premagati še nekaj ovir, med drugim pridobiti producenta, sponzorje in na razpisih del finančnih sredstev.

Za tako zgodnjo predstavitev nove opere so se, tako Strniša, odločili, ker je taka navada tudi v svetu, da se nova dela napovedo veliko pred premiero, po drugi strani predstavitev projekta širši javnosti dvigne ustvarjalno raven ekipe. Kot je še dejal, je vsaka nova predstava, predvsem pa operno delo proces, zgodba zase, ki poleg dolgotrajnega in komplementarnega dela splete med ustvarjalci in izvajalci posebne vezi, te pa so med ustvarjalci nove opere že dodobra stkane, saj delijo že skupno izkušnjo ustvarjanja operne predstave Mnemosyne.

Kot še enega od razlogov za zgodnjo predstavitev pa je Strniša navedel 500. obletnico rojstva Primoža Trubarja, očeta slovenskega knjižnega jezika, ki jo obeležujemo letos. Jezik, oziroma njegova cena, je namreč tema nove opere.

Zgodba EvroTalcev je postavljena v Slovenijo v leto 2025. V državi vre, ljudje hočejo višje plače. Vlada išče rešitve najprej v notranjih rezervah, a ni dovolj. Ob pogledu na kup prevodov iz Bruslja pa premier pomisli, koliko vsak mesec stanejo prevodi iz slovenščine v tuje jezike in obratno in vlada ugotovi, da je največji nepotrebni strošek v državi slovenščina.

Vlada sklene, da bo denar pridobila s prodajo koncesije za rabo slovenskega jezika za naslednjih sto let, dodaten prihranek pa bo prinesla uvedba kitajščine kot uradnega jezika. Z izračuni ugotovijo, da se bodo tako lahko plače povišale za 20 odstotkov.

Ljudje so navdušeni in prične se uvajanje novega jezika s trimesečnim prehodnim rokom. Potem bo slovensko mogoče govoriti le še v posebnih kabinah, petnajst minut govorjenja pa bo stalo 20 evrov. Ob osnovni bo tekla še vrsta stranskih zgodb, ki pa jih mora Lovrič šele napisati in vtkati v opero, je pojasnil Strniša.

Lovrić se sodelovanja pri novi operi, kot je zatrdil, veseli, saj mu je delo z glasbeniki velik izziv, še posebej zardi perfekcionizma, ki je značilen za glasbena dela. Poleg tega je tu vse bolj natančno določeno, kot v gledališču, kjer je veliko prepuščenega gledalcu in njegovi psihofizični kondiciji, veliko bolj natančen pa je lahko tudi z jezikom, je dejal.

EvroTalce Strniša označuje kot “družbenokritično grotesko”, pesnik in pisatelj Milan Dekleva pa je novo operno delo označil kot “historični spevokaz s primesmi črne futuristične igre”, slovenski jezik pa kot “romantični projekt nacije, ki se je konsolidiral s Prešernom”.

Na novinarsko vprašanje, za kakšen glasbeni sestav bo napisana glasba novega opernega dela, je Strniša pojasnil, da bo verjetno za deset instrumentov in podprta z elektroniko. Kot je še pojasnil, se bo pri pisanju glasbe naslonil na ljudsko tematiko.

Na vprašanje, ali meni, da bo delo z danes zelo aktualno vsebino aktualno tudi še čez štiri leta, pa je Strniša odgovoril, da se razmere v štirih letih zagotovo ne bodo toliko spremenile in da tedaj verjetno še ne bomo imeli evropskih plač. Poleg tega bodo delo v teh štirih letih do premiere tudi še dodelovali, je dodal Lovrić.

Skladatelj Gregor Strniša, rojen leta 1959 v Celju, je bil član zasedb Srp in Pankrti ter ustanovitelj in vodja All Capone Štrajh Tria. Z Iztokom Lovrićem je sodeloval že pri ustvarjanju komorne opere Mnemosyne, ki je na 37. tednu slovenske drame v Kranju prejela najvišjo oceno žirije in občinstva.

Jaka Tomc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano