25. februar, 2009 | Maja Andlovic

DS proti terminalom

Komisija DS podprla peticijo proti plinskim terminalom v Sloveniji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je na 17. seji izrekla podporo peticiji “Plinski terminal v Kopru in Tržaškem zalivu? Ne, hvala!”, ki jo je svetu, pa tudi državnemu zboru, vladi ter Svetu EU, poslala Koalicija nevladnih organizacij in posameznikov proti gradnji plinskega terminala v Kopru. Sklenili so, da nasprotujejo gradnji plinskih terminalov v koprskem oziroma tržaškem zalivu, od vlade in pristojnih ministrstev pa pričakujejo, da zaustavijo nadaljevanje tega programa ter da se usmerijo v alternativne vire energije.

Poslanec Zares in tudi podpisnik peticije Franco Juri je po končani seji dejal, da je peticija nastala zaradi zaskrbljenosti ob nekaterih izjavah predstavnikov vlade, saj se nekateri postopki za postavitev terminalov nadaljujejo.

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je med sejo večkrat zatrdil, da med njegovim županovanjem plinskih terminalov v Kopru ne bo. Je pa izrazil dvom o pobudi Franca Jurija za obnovitev postopka o ustanovitvi nove občine Ankaran, saj predstavlja območje, kjer so načrtovani plinski terminali, kot je dodal.

Za sladokusce pa še Boris Popovič in Franco Juri ter Franci Kek med sejo o že omenjeni pobudi za razdelitev koprske občine v povezavi s plinskimi terminali:

Maja Andlovic

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • Bount je rekel/-la:

    Čestitke peticiji Plinski terminali, ne hvala in vsem njenim pobudnikom in članom Alpe Adria Green ter
    hvala vsem politikom, podpisnikom in podpornikom peticije, saj to je vendar velik korak v bolj ozaveščeno prihodnost za vse nas, ki nam ni vseeno v kakšnem okolju želimo živeti.
    In kot izgleda, je vsaj na tem segmentu modrost le prevladala za brzdanje te nemogoče dirke za dobičkom, ne glede na katastrovalno pogubne posledice.
    G. Popovič pa niti tokrat ni mogel iz svoje kože PR-ovca, pa ja ne misli, da verjamemo njegovi tezi, da če se Ankaran loči od Kopra, da to tudi pomeni, da je to mestece pogubljeno. Ma, upajmo, da niti sam ne verjame svojim besedam, to je, da je on edini, ki ve, kako je potrebno vladati in gospodariti!
    Mr.Popovič, please be good, change the disc, is already overused .Thank you.
    Nobeden ni nenadomestljiv!

  • Bount je rekel/-la:

    Ejla, tretji VIDEO POSNETEK, nekam štrajka, uredništvo, prosim ali ga lahko popravite!

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    še vedno štrajka - zamudili ste : koper pristranišče megle & radioaktivnih banan _ _ _ _ _ _ :-))

  • Mirjana je rekel/-la:

    Spodbuden sklep iz seje DS-a, čestitke Francu Juriju, Vojku in Francu!

  • Vprašanje je rekel/-la:

    Tretji video še vedno štrajka!

  • AAG - GREENSLO je rekel/-la:

    AAG org.
    ALPE ADRIA GREEN - GREENSLO
    e-mail: alpeadriagreen@gmail.com , adderess: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija GMS: 051 311 450

    Datum: 26.02.2009

    IZJAVA ZA JAVNOST

    Včeraj 25.02.2009 je na 17. seji Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj obravnavala peticijo mednarodne nevladne okoljske organizacije ALPE ADRIA GREEN, ki jo v Sloveniji zastopa GREENSLO – Slovenija. Peticijo “Plinski terminal v Kopru in Tržaškem zalivu? Ne, hvala!” je podpisalo preko 20 društev iz vse Slovenije, politične stranke na nacionalni ter lokalni ravni, poslanci državnega zbora, člani društev v sklopu AAG-GREENSLO in več kot 700 posameznikov iz vse Slovenije.
    Komisija je peticijo soglasno podprla in sprejela sklep, da podpre tudi stališča prejšnega sklica državnega sveta, ki v celoti zavrača omestitev plinskih terminalov v Slovenski prostor! Komisija je pozvala tudi vse državne organe, da takoj prenehajo z vsemi aktivnostmi v zvezi z graditvijo terminala v Kopru!

    V AAG – GREENSLO pričakujemo še uradna stališča ministerstev ( Zunanjega, MOP in Gospodarskega) , katerim je Vlada RS odstopila pripravo odgovorov na peticijo!

    AAG - GREENSLO
    Vojko Bernard

  • Vprašanje je rekel/-la:

    Čestitke vsem .

  • Aurelio Juri je rekel/-la:

    Spoštovani bralke in bralci Vest.si.
    Pridružujem se veselju za zagotovila, ki prihajajo predvsem in vladnih vrst, da TGEjevega ali kakršnega koli drugega uplinjevalnika zemeljskega plina v Kopru ne bo, ker niso za to dani okoljski, varnostni in družbeni pogoji. Tudi sam sem se peticiji pridružil in kot mnogi se bodo, upam, spominjali, sem bil s kolegom Gantarjem, sedanjim predsednikom DZ, v prejšnjem mandatu pobudnik izredne seje zbora kot odziv na namero španskih družb Endese in Gasnaturalna da bi zgradili tovrstna terminala sredi Tržaškega zaliva in v Žavljah pri Trstu. Takrat smo tudi sprejeli zelo pomembne sklepe, ki zavoljo ugotovljenih čezmejnih vplivov na okolje, nalagajo državi, da se navedenima terminaloma upre, tudi z ustrezno tožbo na ustanovah EU.
    Pišem pa predvsem zato, ker sem slišal koprskega župana, kako se vsepovprek, pavšalno in brez dokazov znaša nad “družino Juri”, ker naj bi moja malenkost včasih podpirala postavitev takih terminalov v Kopru in ker naj bi Franco načrtoval izločitev občine Ankaran z istimi nameni. Torej, pustimo to, da g. Popovič s svojimi oglašanji govori predvsem o sebi, o svoji oliki in dialoški kulturi, o tem kar pač je. A je prav da se točno ve, kaj in kdaj sem še kot njegov predhodnik podpiral v zvezi s to tematiko. Prvi poizkus, da bi postavili na našem prostoru uplinjevalnih zemeljskega plina je izvedla neka ameriška korporacija in se zagledala 1992 leta v Debeli rtič. Povabili so občinskega odgovornega za okolje in prostor na ogled tovrstnih kompleksov v Belgiji in ZDA, jih prikazali v najboljši luči, a nas niti malo prepričali. Ostali smo trdi pri svojem NE projektu, ker že takrat smo vedeli za njegovo rizičnost za okolje in varnost. Nekaj let kasneje je družba Istra Benz načrtovala terminal naftnega in ne zemeljskega plina, v bistveno manjšem obsegu in s povsem drugo tehnologijo (razmerje tveganosti je bilo 1 proti 100) na območju tik za Luko Koper. Ker so bili vsi postopki, s študijo prostorske, varnostne in druge potrebne sprejemljivosti vodeni korektno, se občinski svet in tudi sam osebno tej zamisli nismo uprli. So se pa prizadeti krajani bližnjega naselja Bertoki in dosegli tudi preko Ustavnega sodišča zaustavitev postopkov in preklic načrta. To je vse glede moje vloge takrat.
    O Ankaranu pa, Popovič se vse bolj boji, da se izločitev zgodi, da Ankarančanke in Ankarančani zapustijo MO Koper in se z ustanovitvijo lastne občine rešijo njegove strahovlade. Sam sem se boril za ohranitev enovite mestne občine, s spopadom s samim Ustavnim sodiščem in s pravno-politično zmago na Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope, ki je pritrdil skladnosti take občine z evropsko listino o lokalni samoupravi in zavrnil teze ustavnih sodnikov. A boril sem se v imenu prizadetih, v imenu večine Koprčank in Koprčanov tako v urbanem kot tudi v ruralnem delu občine. Povsod so na ponovljenih zborih krajanov in referendumih v razmerju 8 proti 2 in celo prvič 9 proti 1, zavračali razdelitev občine na več manjših. V Ankaranu je bil prvič izid 87% za ohranitev enotnosti in 13% proti, drugič, pred parimi leti, na osnovi pobude za novo občino Ankaran-Hrvatini per je bil delež zagovornikov izločitve iz MOK že nekoliko večji, tam okoli 30%. Danes se očitno g. Popovič zaveda in boji, da se rezultat lahko povsem obrne, njemu in njegovi politiki v škodo, in zagrabi kot orožje tudi argument potencialnega terminala v Kopru, ki pa nima veze s pobudo Ankarančanov. Sam ocenjujem da izločitev dela dela občine iz matice ni dobro, a pobudnike razumem in če je do pobude prišlo, naj si župan pripiše krivdo sebi, ne ljudem.
    Pa naj spomni še, da je bila parola SD “občina po volj ljudi!”

  • Vprašanje je rekel/-la:

    Čestitke in zahvala Aureliu Juri-ju za trud za zgoraj napisano natančno in korektno obvestilo za javnost.

  • doajen je rekel/-la:

    Juri, korektno napisano, omenil bi še da je bila vaša podpora UNP nekoliko večja kot jo tukaj navajate. Vedeti je potrebno da je rdeči Janko od rdečega Aurelija navsezadnje le pričakoval nekoliko več kot načelno podporo. Takrat ste bili tik pred tem da bi zgazili demokracijo… podobno kot zdaj ko Ankarančanom vključno z vašim sinom odrekate možnost do referendumske samoodločbe. Torej ste pogojni demokrat. Drži, ane?

  • Bount je rekel/-la:

    Vse skupaj je malo čudno in sicer: zakaj se vsi tisti, ki ne živijo v Ankaranu in niso Ankarančani,
    tako zelo ženejo in trudijo, da prepričajo Ankarančane, da je za njih najbolje, da ostanejo pod okriljem Kopra?
    Ankarančani imajo verjetno zelo, zelo dobre razloge, da ne želijo več biti predmestje občine Koper,
    saj je praksa do danes pokazala samo na nesramno izkoriščanje in degradiranje tako naravnih danosti Ankarana, kot prisvajanje in prevzemanje njegovega zemljišča..itd..itd..
    Poleg tega prebivalci tega mesteca od Luke Koper imajo- poleg dolgoletnih laži o sanaciji kritičnih točk, samo še dodatno svetlobno, hrupno in kemično onesnaževanje, da ne govorimo še o ostalih krivicah in nekorektnem odnosu do tega- nekoč zelo lepega- mediteranskega mesteca na naši - nekoč- lepi obali.
    In kaj je danes v Ankaranu: vse od narave dane lepote so degradirali in to v imenu “vojne” za vedno večjim in še večjim dobičkom itd..itd…Lepo vas prosim, bodimo vsaj iskreni, če že ne moremo biti pravični!

  • Član Alpe Adria Green je rekel/-la:

    Vsi, popolnoma vsi na obali poznamo resnico in sicer na kratko: Franco Juri, leta 2006 še neodvisni novinar pa tudi Franci Kek ( takrat stranka AS), danes stranka Zares, so bili skupaj še z nekaterimi pobudniki - okoljevartveniki iz obale- PRVI, ki so opozorili na nevarnost plinskih terminalov v Žavljah in Tržaškem zalivu. Ravno - poleg že omenjenih obalnih okoljevartvenikov, ki so se združili z italijanskimi in hrvaškimi okoljevarstveniki ter tudi Antona Komata in Pretnar Gorazda ter takratnemu mediju Mladina gre zahvala za vso požrtvovalnost in trud, da se je obvestilo čim večje število prebivalcev tudi s takratno peticijo ( cca 45.000 podpisnikov) in junija 2006 s štrajkom v Trstu. Poudarek na tem, da je takrat bil prav Franco Juri, ki je glede tega problema naredil veliko koristnega.Večina, pravzaprav vsi takratni okljevarstveniki tako slovenski kot italijanski in hrvaški, so danes združeni v Alpe Adria Green, katere predsednik je Vojko, ki je visoko moralno, delavna oseba, ki tako, kot vsi ostali okoljevarstveniki v AAG, dela voluntersko. Naš edini cilj je, da ne dovolimo posameznim interesom kapitala, da na račun hitrega bogatenja- vse uničijo itd…
    Zahvala tudi, da nam tudi tako sposobni in delavni politiki, kot so Franco Juri in Franci Kek pomagajo, to je, da sodelujejo z našo civilno inicijativo. In ravno tako zahvala tudi ostalim političnim strankam, to je LDS -ekološki forum, SLS, ter posameznim članom stranke Zares in SD za podporo.Ti so edini, ki so se odzvali na našo prošnjo, čeprav je bila poslana vsem političnim strankam in županom, ostali se- pred gornjim sestankom, ki ga je sklicala komisija Državnega sveta- niso niti odzvali.
    Pa še pripis- moje osebno stališče:
    Zahvala pa gre Franco Juriju tudi za pomoč, da je dal Ankaranu možnost izbire na referendumu, da se odcepi od sedanje despotske politike občine Koper. Ankaran zadnja leta doživlja samo nazadovanje, tako na področju okoljevarstva kot kulture.
    Med drugim, Luka Koper Ankaran vedno več obremenuje s svetlobno, hrupno in morsko onesnaženostjo itd… Luka Koper se še nadalje nesramno širi v samo jedro Ankarana, praktično Ankaran vse bolj postaja umazano podeželje- predmestje mesta Koper - nekoč lepo mediteransko mestece- se hitro spreminja v neko zanemarjeno, obubožano predmestje Kopra…itd.itd..

  • Član Alpe Adria Green je rekel/-la:

    Podpora peticiji proti plinskemu terminalu v Kopru in Tržaškem zalivu
    četrtek, 26.02.2009

    Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je na 17. seji 25. 2. 2009 podprla peticijo Plinski terminal v Kopru in Tržaškem zalivu? Ne, hvala!, ki jo je na Državni svet naslovila Koalicija nevladnih organizacij in posameznikov proti gradnji plinskega terminala v Kopru in kjerkoli v Sloveniji.

    Komisija se je seznanila z vsebino peticijo s strani predstavnika Alpe Adria Green - GREENSLO Vojka Bernarda, poslancev Francija Keka in Franca Jurija. Državni svetnik in župan Mestne občine Koper Boris Popovič je predstavil stališče občank in občanov ter občinskega sveta, ki je že aprila 2006 soglasno sprejel izjavo o nasprotovanju izgradnji plinskega terminala v Tržaškem zalivu. Koprski župan je opozoril, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, vključno z referendumom, da ustavijo vse postopke v zvezi načrtovano gradnjo plinskega terminala na območju Luke Koper.

    Komisija je ob obravnavi peticije opozorila na sprejete sklepe Državnega sveta z dne 19. 9. 2007 in vlado ter pristojna ministrstva pozvala, da jih upoštevajo ter prekinejo z vsemi aktivnostmi, ki niso v skladu s Strategijo prostorskega razvoja Slovenije in zakonodajo s področja varstva okolja ter ostalimi mednarodnimi in evropskimi dokumenti. Komisija Vladi tudi predlaga, da pristopi k celostni obravnavi energetske oskrbe Slovenije s poudarkom na povečanju pridobivanja energije iz obnovljivih virov energije, tudi v luči zasledovanja ciljev sprejetega energetsko-podnebnega paketa. Komisija tudi predlaga, da Slovenija skupaj s Hrvaško in Italijo pristopi k skupni energetski in okoljski strategiji severnega Jadrana.