10. marec, 2009 | Katja Lenart

Vroča razprava

Kako so razpravljali o usodi Šentjakobskega gledališča.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Včerajšnjega skoraj dvournega občnega zbora članov ljubljanskega Šentjakobskega gledališča so se udeležili tudi župan mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, načelnik oddelka za kulturo Uroš Grilc, podžupan Jani Möderndorfer in mestni svetnik Peter Božič.

Sedla sem na enega od tistih nekaj praznih stolov (bilo jih je resnično malo), ki so zevali v vrsti sedežev takoj za delegacijo z Mestne občine in prisluhnila. Moja kamera je zabeležila skoraj celo dogajanje, ki je imelo več zanimivih vrhuncev (na naši strani bo kmalu na ogled v celoti).

Pa poglejmo. Uradno in formalno so se na včerajšnjem občnem zboru članov Šentjakobskega gledališča odločili za nadaljevanje (tokrat mediacijskega) strokovnega dialoga o usodi gledališča in strategiji razvoja mestne kulture v tistem delu, ki govori o selitvi tega ljubiteljskega gledališča v prostore kulturnega doma Španski borci v ljubljanskih Mostah. Janković je, preden je dvorano zapustil, rekel:
“Nič ne obljubim, ostajam pri svoji odločitvi, razen če ne najdemo skupne rešitve za vsa tri gledališča. Da, še enkrat bomo razmislili,”.
Ne vem, morda ga je dokončno prepričal precej čustven, a jasen in argumentiran nastop Gašperja Tiča. Županove besede so namreč članom Šentjakobskega gledališča vlile novo upanje, je povedal direktor gledališča Srečko Kermavner.

Da vam bo bolj jasno, kako je vse skupaj izgledalo, si lahko ogledate tole mešanico dogajanja, s poudarkom na pomembnejših izjavah in burnih reakcijah, vključno z zaključno mislijo župana:

“Zapeljal ste tlele stvar v napačno smer…ni bla tle zdej želja, da vam nagajamo, da vas izselimo…”

Zaključek:
Župan je po burni razpravi predlagal ponoven sestanek s strokovnjaki - gledališčniki, ki bi jih imenovali člani Šentjakobskega gledališča in ki bi se pridružili direktorjem Šentjakobskega gledališča, Lutkovnega gledališča Ljubljana in Gledališča za otroke in mladino (GOML). V mediacijsko skupino, ki naj bi se v prihodnjih desetih dneh sestala z županom in njegovimi strokovnimi sodelavci, so šentjakobovci imenovali Gašperja Tiča, Borisa Kobala in Gojmirja Lešnjaka.
Ne glede na potek pogovorov v županovem kabinetu so na občnem zboru sklenili, da bo dokončen sklep članov ljubiteljskega gledališča ponovno v rokah občnega zbora gledališča oziroma društva. Na sestanku pri županu obe strani pričakujeta konkretne predloge in rešitve, primerjave in finančne posledice le-teh, je sporočil Kermavner.
In še to: na občnem zboru so izvolili organe društva za naslednje štiriletno obdobje, predsednik društva ostaja Kajetan Bajt.

Seveda imam posneto skorajda celo razpravo, tukaj je v nadaljevanjih:

Katja Lenart

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano